Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 25 Jun 2025 19:31

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 4689 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172 ... 188  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Pitajte "astru" sve u vezi Astre
PostPoslato: 02 Avg 2015 00:37 
3rd Gear

Pridružio se: 02 Sep 2014 12:58
Ime: Srle
Opel: Astra H hečbek 1.7 CDTI (80 ks), Astra G karavan 1.7 CDTI (80 ks)
Nisam imao ovakvih slučajeve do sada na Astri G, a ni na drugim mojim automobilima...

U pitanju je Astra H.
Pri vožnji po lošijem putu na volanu se oseća neko lupkanje, kao da ima u stubu volana neki luft. Na dobrom putu je manje izraženo, osim pri većem motanju volana kada se opet oseti taj luft.
Na reglaži trapa sam bio pre mesec-dva dana i sve je bilo ok, krajevi spona, manžetne i ostalo...
Ovo lupkanje se od skoro oseća na volanu i čini mi se da je pri svakoj novoj vožnji sve izraženije. Da napomenem da lufta u zupčastoj letvi nema i da je volan potpuno precizan i bez ikakvog lufta levo - desno kada se vrti u mestu, krajevi spona su takođe bez lufta. U vožnji se takođe ne oseća ništa da auto "beži" levo ili desno, samo to lupkanje pri neravnom putu ili pri motanju volana u krivinama. Ustvari, nije to bukvalno lupkanje nego se pri motanju čuje nešto kao TAK- TAK i oseti se blagi udarac na samom volanu.

Šta bi moglo ovo da bude? Postoji li neka biksna na samoj osovini volana ili nešto slično tome, naročito ako je od plastike kao što su počeli da fušere i nemci.
Strah me je da mi ne otkaže volan i negde pri skretanju produžim pravo. Sa suprotne strane mi može tada naići i neko od vas (ne daj Bože) i eto belaja, a i uskoro treba da idem na odmor sa porodicom, pa mi se ovo baš i ne sviđa.
Da li je neko imao bilo kakva slična iskustva?
Hvala !

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2015 01:15 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Okt 2008 19:59
Ime: Miroslav - Miki
Opel: Corsa C 1.4 16V
Garaza: pogledaj
bobale je napisao:
Koja je razlika između
P1405 Linear Exhaust Gas Recirculation (EGR) Position i P0400 Linear Exhaust Gas Recirculation (EGR) System? Prva se očigledno javlja kad EGR ne odradi šta mu je zadato (ostane zaglavljen), a zbog čega se pali P0400?

Jel tebi EGR vakumski? ili elektricni?

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2015 15:12 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009 23:10
Ime: Slobodan
Opel: Astra G 1.6 16V, Signum 2.0T
Električni :)

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2015 17:15 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2012 15:12
Ime: Mare
Opel: Corsa D ecoFlex, Astra J sport tourer
djile je napisao:
Mozda je glupo pitanje zato nemojte da se smejete jer se ne razumem bas toliko :D
Jel postoji neka mogucnost da se uradi nesto kako bi motor malo brze vracao tj smanjivao obrtaje kad pustim gas?
Nzm kako je drugima, ali jos cim sam uzeo bertonku primetio sam da je nekako ``lenja`` za turiranje na leru, mozda zato sto ima elektronski gas? Uglavnom, kada bih poredio sa predhodnom astrom 1.6 16v koja je imala gas na sajlu ona je mnogo nekako ostrija bila za turazu na leru, moglo je bukvalno da se svira :D
Znaci ne pricam o startnosti i ubrzanju, vuce odlicno, nego imam utisak da nekako mutavo vraca obrtaje kad pustim gas...ili nekako ne reaguje istog trenutka kad pipkam gas...
Evo snimio sam klip kako je kod mene.

https://www.youtube.com/watch?v=A5nIxUH ... e=youtu.be

...to ti je subjektivni osecaj jer je prethodni gas imao sajlu...tako je i meni bilo kada sam ubacio 1.8 i papucicu gasa na potenciomer, imao sam utisak da uvek kasni 2 sekunde odziv i ne moze onako ostro da se secka kao kad je gas na sajli

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2015 20:55 
1st Gear

Pridružio se: 29 Sep 2013 10:23
Ime: Nikola Stančić
Opel: Astra J 1.6
bobale je napisao:
Koja je razlika između
P1405 Linear Exhaust Gas Recirculation (EGR) Position i P0400 Linear Exhaust Gas Recirculation (EGR) System? Prva se očigledno javlja kad EGR ne odradi šta mu je zadato (ostane zaglavljen), a zbog čega se pali P0400?

Neka moja logika mi govori da ti greška P0400 govori koji modul/dio/uređaj u autu ima problem, a P1405 definiše koji problem taj modul ima, u tvom slučaju - pozicioniranje.

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2015 20:59 
1st Gear

Pridružio se: 29 Sep 2013 10:23
Ime: Nikola Stančić
Opel: Astra J 1.6
srlem je napisao:
Nisam imao ovakvih slučajeve do sada na Astri G, a ni na drugim mojim automobilima...

U pitanju je Astra H.
Pri vožnji po lošijem putu na volanu se oseća neko lupkanje, kao da ima u stubu volana neki luft. Na dobrom putu je manje izraženo, osim pri većem motanju volana kada se opet oseti taj luft.
Na reglaži trapa sam bio pre mesec-dva dana i sve je bilo ok, krajevi spona, manžetne i ostalo...
Ovo lupkanje se od skoro oseća na volanu i čini mi se da je pri svakoj novoj vožnji sve izraženije. Da napomenem da lufta u zupčastoj letvi nema i da je volan potpuno precizan i bez ikakvog lufta levo - desno kada se vrti u mestu, krajevi spona su takođe bez lufta. U vožnji se takođe ne oseća ništa da auto "beži" levo ili desno, samo to lupkanje pri neravnom putu ili pri motanju volana u krivinama. Ustvari, nije to bukvalno lupkanje nego se pri motanju čuje nešto kao TAK- TAK i oseti se blagi udarac na samom volanu.

Šta bi moglo ovo da bude? Postoji li neka biksna na samoj osovini volana ili nešto slično tome, naročito ako je od plastike kao što su počeli da fušere i nemci.
Strah me je da mi ne otkaže volan i negde pri skretanju produžim pravo. Sa suprotne strane mi može tada naići i neko od vas (ne daj Bože) i eto belaja, a i uskoro treba da idem na odmor sa porodicom, pa mi se ovo baš i ne sviđa.
Da li je neko imao bilo kakva slična iskustva?
Hvala !

Ja sam, kako sam skontao po tvom opisu, sličnu stvar imao na prethodnom autu koji sam vozio (Fiat Stilo), i ti udarci su se kod mene osjećali najviše na neravnom putu i prilikom penjanja na trotoar. Ponekad se to tako prenosilo i lupalo da sam imao osjećaj da će točak da mi otpadne. U pitanju su bili stabilizatori. Ako je to, nije ništa opasno, a nije skupo ni da se zamijeni.

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2015 22:47 
3rd Gear

Sad mi je malo lakše, hvala na sugestiji, ali mene buni što ovo osećam samo na volanu, nigde ništa drugo ne lupa kao kad ti trap nije u redu.
Kažem opet, krajevi spona i letva su u redu, a to je jedino direktno spojeno sa volanom.

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2015 00:43 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2014 13:59
Ime: Stefan
Opel: Astra G Bertone 1.8 16V (Z18XE); Ex: Opel Astra G 1.6 16V
Marere je napisao:
djile je napisao:
Mozda je glupo pitanje zato nemojte da se smejete jer se ne razumem bas toliko :D
Jel postoji neka mogucnost da se uradi nesto kako bi motor malo brze vracao tj smanjivao obrtaje kad pustim gas?
Nzm kako je drugima, ali jos cim sam uzeo bertonku primetio sam da je nekako ``lenja`` za turiranje na leru, mozda zato sto ima elektronski gas? Uglavnom, kada bih poredio sa predhodnom astrom 1.6 16v koja je imala gas na sajlu ona je mnogo nekako ostrija bila za turazu na leru, moglo je bukvalno da se svira :D
Znaci ne pricam o startnosti i ubrzanju, vuce odlicno, nego imam utisak da nekako mutavo vraca obrtaje kad pustim gas...ili nekako ne reaguje istog trenutka kad pipkam gas...
Evo snimio sam klip kako je kod mene.

https://www.youtube.com/watch?v=A5nIxUH ... e=youtu.be

...to ti je subjektivni osecaj jer je prethodni gas imao sajlu...tako je i meni bilo kada sam ubacio 1.8 i papucicu gasa na potenciomer, imao sam utisak da uvek kasni 2 sekunde odziv i ne moze onako ostro da se secka kao kad je gas na sajli

E bas to...ne moze uopste ostro da se secka :( znaci nema mu leka takav je kakav je :) Ja sve mislio da nije nesto kako treba...

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2015 12:53 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2014 11:57
Ime: nedim
Opel: astra 2.0 dti
djecaci dobar dan. kao i obicno, pisem jer treba mali savjet. klima je u pitanju, astra g

hladnjak i presostat su novi, crijeva takodjer. kompresor radi. freona ima. ali klima radi minut pa prestane hladiti. puse samo obicni zrak. onda opet pocne pa prestane. nekad ne radi nikako, nekad hladi ko luda...

dal da idem elektricaru ili serviseru za klime? hvala vam, pozdrav

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2015 14:20 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Ako je bas sve kako treba oko klime proveri onaj prekidac na koji se pali klima, hoce on da zeza, na predhodnoj astri mi je ponekad pravio problem, pritisnem dugme i upali se ona zuta lampica koja signalizira da je klima ukljucena, ali klima se ne ukljuci, pa moram jos jednom malo jace da pritisnem dugme da bi se ukljucila.
Eto to mi pade na pamet...

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2015 14:25 
1st Gear
Korisnikov avatar

hvala drug. mislim da nije do njega. ja cujem da se upali, vidim na leru da podigne obrtaje, al ne hladi... iskljucim, upalim za par minuta pocinje hladiti pa prestane... sto je najgore, kada sam isao u klima servis, oni je upale hladi ko luda... gledaju me cudno ljudi :D pola sata kasnije, nista.... samo vruc vetar :D

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2015 14:48 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009 23:10
Ime: Slobodan
Opel: Astra G 1.6 16V, Signum 2.0T
nixonbn je napisao:
Neka moja logika mi govori da ti greška P0400 govori koji modul/dio/uređaj u autu ima problem, a P1405 definiše koji problem taj modul ima, u tvom slučaju - pozicioniranje.

To je jasno, nego me zanima u kojim tačno uslvima se javlja da EGR ima problem, ipak je to prosta naprava, verovatno se ova greška pali kad se desi to i to, ali ja ne znam koji su uslovi, i nikako ne mogu da nadjem po guglu :)

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2015 20:43 
1st Gear
Korisnikov avatar

djile je napisao:
Ako je bas sve kako treba oko klime proveri onaj prekidac na koji se pali klima, hoce on da zeza, na predhodnoj astri mi je ponekad pravio problem, pritisnem dugme i upali se ona zuta lampica koja signalizira da je klima ukljucena, ali klima se ne ukljuci, pa moram jos jednom malo jace da pritisnem dugme da bi se ukljucila.
Eto to mi pade na pamet...

Nadjen kvar. Relej il modul ili kako se vec zove ispred prednjeg lijevog tocka... Cetvrtsto bijelo sa dva konektora... On prekida. Sad klima ne radi a gori lampica sa znakom hladnjaka. Cekam majstora da sutra navece dodje s mora...

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2015 20:54 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jan 2010 15:17
Ime: Petar
Opel: Astra H opc line
srlem je napisao:
Sad mi je malo lakše, hvala na sugestiji, ali mene buni što ovo osećam samo na volanu, nigde ništa drugo ne lupa kao kad ti trap nije u redu.
Kažem opet, krajevi spona i letva su u redu, a to je jedino direktno spojeno sa volanom.

Moze biti kardan volana (redji slucaj) ili lezajevi amortizera (cesci slucaj) pogotovo ako motas u mestu i cuje zvuk vise gore u coskovima haube kao neka opruga koja preskace

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2015 11:24 
3rd Gear

testdriver je napisao:
srlem je napisao:

Moze biti kardan volana (redji slucaj) ili lezajevi amortizera (cesci slucaj) pogotovo ako motas u mestu i cuje zvuk vise gore u coskovima haube kao neka opruga koja preskace

Meni se čini da je nešto na samom kardanu volana. Ne verujem da bi mi se ležajevi amortizera osećali ovako na volanu jer nisu amortizeri u direktnoj vezi sa volanom, već preko krajeva spona i letve, kao ni stabilizatori.
Ne znam konstrukciju samog kardana volana pošto volan može i da se podešava, pa ne znam gde bi sve luft mogao da se pojavi u samom kardanu do zupčaste letve. Drugo, mislim da ima i neki elektronski sklop koji detektuje položaj volana, tako da baš nisam upućen u ovu konstrukciju, a nezgodno je da joj se priđe i pogleda. Moralo bi da se skinu sve plastike i obloge.
Najgore je što se pri motanju volana u mestu ništa ne oseća i ne čuje, ovo se dešava samo u vožnji.

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2015 09:01 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2013 13:55
Ime: igor
Opel: corsa 1.3 cdti
https://www.youtube.com/watch?v=6XqBcGWyBAs

sta se dogadja sa kolima?

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2015 16:58 
3rd Gear

srlem je napisao:
testdriver je napisao:
srlem je napisao:

Meni se čini da je nešto na samom kardanu volana. Ne verujem da bi mi se ležajevi amortizera osećali ovako na volanu jer nisu amortizeri u direktnoj vezi sa volanom, već preko krajeva spona i letve, kao ni stabilizatori.
Ne znam konstrukciju samog kardana volana pošto volan može i da se podešava, pa ne znam gde bi sve luft mogao da se pojavi u samom kardanu do zupčaste letve. Drugo, mislim da ima i neki elektronski sklop koji detektuje položaj volana, tako da baš nisam upućen u ovu konstrukciju, a nezgodno je da joj se priđe i pogleda. Moralo bi da se skinu sve plastike i obloge.
Najgore je što se pri motanju volana u mestu ništa ne oseća i ne čuje, ovo se dešava samo u vožnji.

Bio u servisu, detaljno proveren kompletan trap, amortizeri, letva volana, kardan volana, spone...
Sve je u redu i nigde nema lufta niti je šta za zamenu, a tak-tak na volanu po neravnom putu se i dalje oseća. :trtmilojka:
Nisam uopšte pametan šta može da bude, samo sam siguran da ovoga pre nije bilo :besan:

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2015 16:19 
1st Gear

Pridružio se: 28 Mar 2015 23:38
Ime: Zoki
Opel: Opel astra H
Proveri da nije zamajac :palica:

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2015 19:00 
3rd Gear

Ma kakav zamajac, zamajac se oseti na kvačilu, pri ubrzanju i usporenju i u šaltovanju. Drugo, ja imam klasičan zamajac a ne plivajući.

Ustanovio sam da lupkanje dolazi ipak iz kardana volana iz gornjeg dela, otprilike oko onog mehanizma za štelovanje položaja volana. Moraću da rasturim sam sve obloge volana i da vidim šta tu ima, nisam nikada ovo imao do sada na bilo kom autu i nisam to nikada rasturao. Očigledno tu ima nekog lufta i nešto se rasklimalo. Ovo strašno nervira u vožnji... :besan:

Imali neko sliku ili neki video ovog mehanizma za štelovanje volana pre nego što sam rasturim sve ove plastike, verovatno i bravu i ko zna šta još...

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2015 19:44 
Opel Team Member
Opel Team Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Feb 2012 03:00
Ime: Miloje
Opel: A3 8V FL Sedan
Plivajuci imas sigurno ali ovo nije simptom toga :)

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2015 03:13 
3rd Gear

MiskoBgd je napisao:
Plivajuci imas sigurno ali ovo nije simptom toga :)

E pa vidiš, nisi u pravu, zato sam i uzeo baš ovu verziju Astre jer samo ovaj model nema plivajući.

A da ovo lupkanje u volanu nije simptom toga, slažem se potpuno, već sam napisao simptome kada ode zamajac.
Zamajac ima veze sa volanom kao što ima veze i auspuh.

Vrh

Tema posta: Pitajte "astru" sve u vezi Astre
PostPoslato: 19 Avg 2015 00:21 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Sep 2013 13:11
Ime: Milos
Opel: Insignia Sports Tourer FL 2.0d & Corsa C 1.4b 90ks
srlem je napisao:

Najbolji simptom za stabilizatore da su dobili lifta, je kada prelazis preko manjih konstantnih neravnina cuje se lupkanje i osecas na volanu kao blago lupkanje.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2015 01:55 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

E kod mene su ti simptomi bili za krajeve spona... :D

Vrh

Tema posta: Pitajte "astru" sve u vezi Astre
PostPoslato: 19 Avg 2015 08:55 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Sep 2013 13:11
Ime: Milos
Opel: Insignia Sports Tourer FL 2.0d & Corsa C 1.4b 90ks
Pa to je to. Spona stabilizatora. :)

Vrh

Tema posta: Re: Pitajte
PostPoslato: 19 Avg 2015 09:02 
Opel Team Member
Opel Team Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Feb 2012 03:00
Ime: Miloje
Opel: A3 8V FL Sedan
zrnkemiki je napisao:
srlem je napisao:

Najbolji simptom za stabilizatore da su dobili lifta, je kada prelazis preko manjih konstantnih neravnina cuje se lupkanje i osecas na volanu kao blago lupkanje.

Ja imam taj simptom upravo, kazem ja to Peri a on meni kaze da sam Zigon i da mi lupa u glavi :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 4689 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172 ... 188  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]