Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 27 Jun 2025 00:52

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 4689 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168 ... 188  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Pitajte "astru" sve u vezi Astre
PostPoslato: 16 Jun 2015 18:39 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jan 2010 15:17
Ime: Petar
Opel: Astra H opc line
srlem je napisao:
Meni se dešava u zadnje vreme da kad hoću da upalim auto i dam kontakt (Astra H 1.7CDTI), upali se na tabli žuta ikonica auta sa francuskim ključem i auto neće da upali, tj. neće ni da zavergla. Onda izvadim ključ i stavim ga ponovo, žute ikonice sada nema i auto upali normalno. Obično kada se ovo pojavi moram da uradim sa ključem samo jednom, ali ponekad i dva-tri puta. Ineče ovo mi se ne dešava stalno nego otprilike svako 10. startovanje.
Da li ja to imam imobilajzer koji zeza i ključ jednostavno ponekad ne prepozna iz prve, ili je nešto drugo ?

Ovo je poznat problem i uglavnom se resava reprogramom cim modula. Ako to ne uspe verovatno treba menjati cim. Naravno prvo probas drugi kljuc pa ako se i s njim ponasa isto uradis korak 1 :)

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2015 19:20 
3rd Gear

Pridružio se: 02 Sep 2014 12:58
Ime: Srle
Opel: Astra H hečbek 1.7 CDTI (80 ks), Astra G karavan 1.7 CDTI (80 ks)
Hvala ti testdriveru.
Koliko je reprogramiranje cima komplikovano, šta je potrebno i ko i gde to može da uradi?

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2015 21:30 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Ovlasceni servis i treba da imas car pass uz sebe

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2015 23:00 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Okt 2011 21:10
Ime: Aleksandar
Opel: Astra G 1.7 DTi 16V (Y17DT)
Garaza: pogledaj
Jedno pitanje ko je skidao volan na Astri G ili ovako da zna....Ona takozvana spulna volana, video sam da ima 1 konektor sigurno i on je za AirBag, e sad nisam siguran za 2 konektora, pa me zanima recimo ta spulna da li postoje 2 vrste, tj. samo sa 1 konektor ili ima i sa 2 posto nikad nisam skidao i gledao? :)

Primer, nemam volan sa komandama, a hocu da stavim da imam komande (recimo), pa me zanima ako bi stavio volan, da li bi onaj dzek od komandi sa tog drugog volana imao gde da prikljucim, ili bi morao da menjam i spulnu volana ako bi to radio, posto ne znam da li moja ima taj dodatni kabli (ukoliko uopste postoji) ili nema. :) Cisto informativno pitanje...

Pozdrav :ots:

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2015 23:02 
Administrator
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2007 22:25
Ime: Nenad
Opel: Astra G 1.7DTI, Astra H twin top 2.0T
moras da menjas i spulnu. Ako sad na volanu nemas komande, nemas sigurno ni na svojoj spulni dzek za iste.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2015 23:03 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2012 15:12
Ime: Mare
Opel: Corsa D ecoFlex, Astra J sport tourer
Ako nemas komande na sadasnjem volanu moras i spulnu da menjas koja podrzava komande...

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2015 00:07 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Okt 2011 21:10
Ime: Aleksandar
Opel: Astra G 1.7 DTi 16V (Y17DT)
Okej. Hvala Vam za info :postovanje:

Pozdrav :ots:

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2015 15:28 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2014 13:59
Ime: Stefan
Opel: Astra G Bertone 1.8 16V (Z18XE); Ex: Opel Astra G 1.6 16V
Drustvo sutra menjam diskove i plocice, pa sam mislio da kupim i ulje da zamenim dot4?
U servisu menjam sve to i pitao sam njih za savet i rekli su mi da nema potrebe da menjam ulje ako normalno koci a i skoro na max mi je ulje...sta vi predlazete? Ja sam mislio kad vec menjam sve ovo da zamenim i ulje jer nije to neka investicija a i ne znam ni kad je menjano :)
Ne znam zasto su mi u servisu rekli da nema potrebe...

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2015 16:12 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Zato sto su to srpska posla i srpski "majstori". Ulje se po pravilu menja na dve godine al ok ,mozda moze i na 4. Al garant 90% ljudi ovde ga nikad nije menjalo jer tako valjda treba. Daj jos 1500 din i zameni ulje ako vec korektno vodis racuna o autu

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2015 16:28 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pa tako sam i mislio...2012-te je uvezen iz svajcarske i od tad je bio kod ovog decka od kog sam kupio auto i kaze da nije menjao a pitanje je dal je ikada i menjano...a ja najvise volim kada je mehanicki sve super :) Tako da zamenicu ipak...nego zasto 1500? Ja sam nasao u jednoj opelovoj radnji dot4 500ml za 500din samo? I brine me da li ce lepo da zamene da ne ostane vazduh negde i slicno? Ipak je to servis ali sta znam...

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2015 16:54 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

pa mislio sam do 1500 sa rukama, i da, bitno je da lepo odzrace na svakom tocku

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2015 19:10 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Znam to me i brine, zbog toga se dvoumim da li da menjam ili ne...ali ipak je to ozbiljan servis, smatram da je to za njih sitnica...

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2015 10:19 
3rd Gear

Moja iskustva :
imao sam Opel Kadet kockicu, vozio ga moj otac i ja 8 godina, nikad menjano ulje i nikad problem sa kočnicama, imao sam Mitsubishi kombi 7 godina i Ford Fiestu 4 godine, kupljeni polovni - nikad menjano ulje - nikad ijedan problem, imao sam Astru G 10 godina, uzeo je polovnu 4 godine staru - nikad menjao ulje - nikad jedan problem, samo sam dolio malo jednom kada sam menjao pločice.
Sada imam Astru H 10 godina staru, neću da menjam ulje, koči besprekorno. Ovo se isto odnosi i na ulje u menjaču na svim navedenim vozilima.

NE KAŽEM da ne treba, da me neko pogrešno ne shvati. I meni su u većini servisa rekli da ne treba menjati dok nema problema i nikada nisam imao problema, a ni menjao ulje.

Neki kažu da treba povremeno menjati i vazduh u gumama.
Ko nema šta da radi nek menja šta hoće, možete promeniti pola auta, znam čoveka koji povremeno menja sijalice iako rade, kaže, neće da mu crknu u putu pa da gubi vreme i da se prlja dok menja.

Ja sam pobornik toga da ne treba menjati često ulje u kočnicama, posebno ako nema problema, ali ga treba ponekad zameniti. Nedavno sam na motoru (Kawasaki) promenio kompletno kočiono ulje u celom sistemu jer mi nije kočio baš najbolje i razlika je sada drastična. Kočiono ulje je higroskopno, tj. hoće da veže vodu za sebe pa gubi viskozitet, naročito ako negde curi. u tom slučaju ga treba zameniti, ako je sistem besprekoran, ne bih ja tu ništa diro...

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2015 12:41 
Opel Team Member
Opel Team Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Feb 2012 03:00
Ime: Miloje
Opel: A3 8V FL Sedan
Ja samo mogu da ti kazem da ce ti se, ako imas M32 menjac na autu, rasturiti svi lezajevi na menjacu ako ne budes menjao redovno ulje i sipao sto kvalitetnije.

Popravka toga ti je od 300-500e zavisi gde radis.

Samo ukucaj na googlu M32 Gearbox i mozes da citas danima iskustva ljudi.

Preventivno menjati sijalicu na autu je glupost ali menjanje ulja u sklopovima na autu nije preventivna stvar vec je stvar redovnog odrzavanja.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2015 12:50 
Opel Team Member
Opel Team Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2012 22:22
Ime: Dusan
Opel: ex. Astra G 2.0 DTI karavan sad Astra GTC 1.9 CDTI
srlem je napisao:
Moja iskustva :
imao sam Opel Kadet kockicu, vozio ga moj otac i ja 8 godina, nikad menjano ulje i nikad problem sa kočnicama, imao sam Mitsubishi kombi 7 godina i Ford Fiestu 4 godine, kupljeni polovni - nikad menjano ulje - nikad ijedan problem, imao sam Astru G 10 godina, uzeo je polovnu 4 godine staru - nikad menjao ulje - nikad jedan problem, samo sam dolio malo jednom kada sam menjao pločice.
Sada imam Astru H 10 godina staru, neću da menjam ulje, koči besprekorno. Ovo se isto odnosi i na ulje u menjaču na svim navedenim vozilima.

NE KAŽEM da ne treba, da me neko pogrešno ne shvati. I meni su u većini servisa rekli da ne treba menjati dok nema problema i nikada nisam imao problema, a ni menjao ulje.

Neki kažu da treba povremeno menjati i vazduh u gumama.
Ko nema šta da radi nek menja šta hoće, možete promeniti pola auta, znam čoveka koji povremeno menja sijalice iako rade, kaže, neće da mu crknu u putu pa da gubi vreme i da se prlja dok menja.

Ja sam pobornik toga da ne treba menjati često ulje u kočnicama, posebno ako nema problema, ali ga treba ponekad zameniti. Nedavno sam na motoru (Kawasaki) promenio kompletno kočiono ulje u celom sistemu jer mi nije kočio baš najbolje i razlika je sada drastična. Kočiono ulje je higroskopno, tj. hoće da veže vodu za sebe pa gubi viskozitet, naročito ako negde curi. u tom slučaju ga treba zameniti, ako je sistem besprekoran, ne bih ja tu ništa diro...

Prijatelju, nista licno, ali na ovakav post moram da ti odgovorim pitanjem: kada menjas ulje u motoru? Na 10000 ili cekas da se pojavi "problem"?

Posto je odgovor vecine (bar se nadam) "na 10000" postavlja se sledece pitanje: sta je opasnije, da motor zariba ili da otkazu kocnice?

Meni licno je mnogo bitnije da, nakon sto jednom u 2 godine dam 1500 dinara za zamenu ulja, mirno spavam.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2015 15:11 
3rd Gear

Prijatelju, ja ulje u motoru menjam na 8.000, ali ko je ovde pominjao to ulje? Ako je tebi isto ulje u motoru u kočnicama i u menjaču, onda zbogom pameti.
Drugo, da li si ti ikad čuo ili poznaješ nekog kome su kočnice otkazale što nije promenio ulje?

Ako hoćeš još mirnije da spavaš onda ti predlažem sledeće:
- da jednom godišnje promeniš kočione pločice (da ne čekaš da počnu da škripe),
- diskove (imaju sitne riseve sigurno),
- kočione cilindre (sigurno su u njima gumice već okrutele),
- servo kočnica (sigurno je prvi na autu, a to kad otkaže,iako si menjao kočiono ulje - džabe si ga menjao, ode sve u ...)
- antifriz obavezno (sigurno je pao viskozitet sa -25 na -15 a ne zna se kada će takva zima i ode blok)
- krajeve spona (može volan da ti otkaže svakog momenta ako su prve i nisu menjane, a i ako su menjane zameni ih opet, to čuva glavu)
- ulje u volanu (jako je bitno, sigurno ga nisi skoro menjao, a može da bude jako pogubno, a ako si i menjao, nije strašno menjati ga češće, sigurnije je, a i mirnije spavaš)
- dizne (sigurno su oštećene od lošeg goriva pa ispiraju stubline jer ne raspršuju lepo, a u Srbiji nema kome nisu načete)
- EGR ventil (sigurno je zapušen bar 30% jer nema kod koga nije, a mnogo šteti motoru)
- zameni lamelu, korpu i druk lager (kada crknu onda je već kasno, oštetile su menjač)
- zameni akumulator pre isteka garancije (obično traju još mesec dana po isteku garancije)

Kad sve ovo zameniš, posle svega ovoga garantujem ti da nećeš uopšte moći mirno da spavaš, stalno ćeš misliti šta si zaboravio da zameniš.

Veliki pozdrav mom kolegi zbogom pameti.
Stevo Žigon

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2015 16:01 
Opel Team Member
Opel Team Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2012 22:22
Ime: Dusan
Opel: ex. Astra G 2.0 DTI karavan sad Astra GTC 1.9 CDTI
Dva pojma: redovno odrzavanje i popravka. Velika razlika!

Jedino je problem sto kod nas dosta stavki iz prve kategorije biva prebaceno u drugu.

Razliku da ti objasnjavam nema poente, jer nezamenjeno kociono i ulje u menjcu nakon 8 godina vec samo po sebi govori dovoljno.

Bilo kako bilo, da bi izbegli dalje rasprave, ti radi po svom, ja cu po svom pa kako nam bude.

Uzdravlje.

P.S. Kao obavezno stivo o odrzavanju auta preporucujem garaze Chile-ta i Testdriver-a. ;)

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2015 16:30 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Ja zamenio ipak ulje za kocnice, novi diskovi, paknovi...a ispostavilo se da mi ne valja sajla za rucnu pa ce i ona da stigne ovih dana, pisacu u garazi o ovome :)
Uglavnom sada su dosta ostrije kocnice i mnogo pre hvata papucica :)

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2015 00:24 
3rd Gear

zbogom_pameti je napisao:

Jedino je problem sto kod nas dosta stavki iz prve kategorije biva prebaceno u drugu.

Razliku da ti objasnjavam nema poente, jer nezamenjeno kociono i ulje u menjcu nakon 8 godina vec samo po sebi govori dovoljno.

Naravno, ništa lično, raspravljamo malo...

Sve što sam naveo gore da treba uraditi spada u održavanje baš iz razloga da ne bi došlo do kvara, ne vidim šta je onda navedeno kao popravka?

Drugo, nedavno sam bio u jednom većem ovlašćenom Opel servisu za neke sitnice i baš sam ih pitao za ulje u menjaču na koliko se menja.
Rekli su mi da, u principu, kod Astre se ulje u menjaču samo doliva po potrebi, a zamena nije precizirana osim ako se ne radi nešto po menjaču. Takođe su mi rekli da je po njima preporučljivo zameniti ga kompletno tek na oko 200.000km, ali nije ni tada neophodno (po njihovom sve na autu bi trebalo nekad promeniti bilo da je za zamenu ili ne, razumljivo je i zašto). Kod ulja za menjač godine starosti nisu bitne već samo pređena kilometraža, dok za motorno ulje ovo ne važi.
A ko hoće, može da menja ulje u menjaču i na 50.000km, njegov je problem što ne zna gde će i na šta da daje svoje pare, ja prenosim samo ono što sam dobio kao informaciju iz ovlašćenog servisa i neću još da menjam ulje na svojoj Astri jer ima pređenih oko 145.000km.

Sledeći auto bih baš voleo da kupim od nekog od ovih "Žigona" sa foruma koji sve održavaju po PS i menjaju sve i pre preporučenih servisnih intervala ili preventivno pre kvarova. Ne znam samo zašto ovi otpadi sa delovima cvetaju kada su svima automobili besprekorno i na vreme održavani, osim (izgleda) mog auta.

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2015 19:22 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2014 11:57
Ime: nedim
Opel: astra 2.0 dti
Dobro vece... Trebam savjet prije odlsska majstoru.. Astra g dti 2.0. Strese se kad se gasi. Prvi put se desilo kad sam imao problem sa EGR-om. Kad je ociscen prestalo je. Al je u medjuvremenu umro. Stavljen nov originalni i odmah nakon montaze pocelo ponovo. Zamijenjen nosac motora ali isto. Ne trese pri paljenju, kvacilo odvaja... Vuce fino. Dal je nesto oko lamele? Jedino sto prinjecujem je malo dima pri prvom paljenju, ostalo sve ok. Hvala na pomoci...

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2015 23:55 
Opel Team Member
Opel Team Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Maj 2010 20:34
Ime: Bojan
Opel: Astra Betrone 2.0T
srlem je napisao:
zbogom_pameti je napisao:

Naravno, ništa lično, raspravljamo malo...

Sve što sam naveo gore da treba uraditi spada u održavanje baš iz razloga da ne bi došlo do kvara, ne vidim šta je onda navedeno kao popravka?

Drugo, nedavno sam bio u jednom većem ovlašćenom Opel servisu za neke sitnice i baš sam ih pitao za ulje u menjaču na koliko se menja.
Rekli su mi da, u principu, kod Astre se ulje u menjaču samo doliva po potrebi, a zamena nije precizirana osim ako se ne radi nešto po menjaču. Takođe su mi rekli da je po njima preporučljivo zameniti ga kompletno tek na oko 200.000km, ali nije ni tada neophodno (po njihovom sve na autu bi trebalo nekad promeniti bilo da je za zamenu ili ne, razumljivo je i zašto). Kod ulja za menjač godine starosti nisu bitne već samo pređena kilometraža, dok za motorno ulje ovo ne važi.
A ko hoće, može da menja ulje u menjaču i na 50.000km, njegov je problem što ne zna gde će i na šta da daje svoje pare, ja prenosim samo ono što sam dobio kao informaciju iz ovlašćenog servisa i neću još da menjam ulje na svojoj Astri jer ima pređenih oko 145.000km.

Sledeći auto bih baš voleo da kupim od nekog od ovih "Žigona" sa foruma koji sve održavaju po PS i menjaju sve i pre preporučenih servisnih intervala ili preventivno pre kvarova. Ne znam samo zašto ovi otpadi sa delovima cvetaju kada su svima automobili besprekorno i na vreme održavani, osim (izgleda) mog auta.

ako mislis da posle 10god i predjenih 140000 (ako nije vracana km) ulje u menjacu i dalje isto kao novo :banghead:
sto se tice kocionog ulja, posle 2-3god se nakupi vlage(vizuelno se vidi po tamnoj boji), a posto si neverni toma
idi u bilo koji opremljeniji servis i neka ti urade test kocionog ulja preko instrumenta koji sluzi za to, pa nam javi rezultate
sa starim uljem rizikujes neki kvar, a koci dosta losije i tacka kljucanja se pomera za vise od 100c
pa kada pregrejes kocnice propasce ti pedala jer ulje kljuca, a sa novim uljem bi radila i preko 100c toplija :ninja:

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2015 01:37 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Za ovo pregrevanje se slazem skroz...na predhodnoj astri nisam menjao a sigurno nije bilo menjano bar 5 god ako ne i vise...i prosle god kad sam se vracao sa mora zezala je sajla za rucnu i zadnji desni tocak se grejao dosta jer nije lepo vratila sajla paknove, ja za to nisam bio znao...ali u podgorici kada sam trebao odjednom da prikocim samo mi je propala noga do poda i srecom nije se nista desilo izbegao sam auto i nadrukao papucicu i stao...verovatno ne bi doslo do toga da je ulje bilo novo...

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2015 13:03 
3rd Gear

Ma menjajte, bre, sve što hoćete ako nemate šta drugo da radite. Na polovnom autu ništa nije kao novo i po tome šta ovde neki pričaju sve bi trebalo da se zameni.
Ima mnogo važnijih stvari u životu od sedenja i razmišljanja šta bi sad moglo oko auta da se zameni. Ja imam porodicu, 100 problema na poslu i 1000000 drugih problema u životu, kao većina ljudi danas u Srbiji i nisam zaludan samo da sedim i da razmišljam o autu.
To što je neko opterećen svojim autom i to mu je najveći problem u životu, neka se smara po servisima i sa majstorima, oni i žive od takvih pacijenata.

Od januara do danas sam u svoj (novi) polovan auto Astru H uložio preko 1000evra da bi je doveo u pristojno stanje. Meni je auto sada potpuno ispravan i uvek sam se trudio da je tako već 18 godina, a promenio sam ih oko 5 i prešao ukupno preko 500.000km.

I pored toga svega što je skoro uvek sve ispravno, meni je auto otprilike na 10. mestu po važnosti u celokupnom životu. Neki od vas jedva da imaju toliko godina koliko ja vožačkog staža, da bi me sada ovde učili nekim stvarima. Naučio sam ja dobro šta su prioriteti za zamenu i šta treba obavezno i redovno održavati.
Meni je sasvim dovoljno da sam siguran kad god mi zatreba auto da sednem u njega i odem bilo gde, ne razmišljajući da li će da stane ili da se nešto u vožnji raspadne. Uostalom,najčešće vozim decu i nisam lud da ne održavam auto kako treba.
Ovde stvarno ima mnogo opterećenih ljudi svojim automobilima.
Svaka čast onome ko napisa scenario za seriju "Majstorska radionica", ubo je tačno temu i stvarno je tako u životu, mnogo, bre, ima Žigona...
Ovim završavam ovu raspravu, srećno vam bilo smišljanje na šta sve oko auta može da se potroši silan novac.

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2015 13:51 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2011 20:28
Ime: Milan
Opel: Manta A,Meriva A Cosmo
Poenta svega je da se ovde preporucuje sta odraditi na autu, a kolike su nase mogucnosti to mi znamo.
Ko ima zamenice, ko nema nece i tako u krug :)
Mislim da ne treba dizati tenzije, ipak su to samo automobili :postovanje:

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2015 15:13 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2014 11:57
Ime: nedim
Opel: astra 2.0 dti
ned je napisao:
Dobro vece... Trebam savjet prije odlsska majstoru.. Astra g dti 2.0. Strese se kad se gasi. Prvi put se desilo kad sam imao problem sa EGR-om. Kad je ociscen prestalo je. Al je u medjuvremenu umro. Stavljen nov originalni i odmah nakon montaze pocelo ponovo. Zamijenjen nosac motora ali isto. Ne trese pri paljenju, kvacilo odvaja... Vuce fino. Dal je nesto oko lamele? Jedino sto prinjecujem je malo dima pri prvom paljenju, ostalo sve ok. Hvala na pomoci...

problem rijesen. glupost nevidjena. jedno od malih gumenih koljena na crijevu koje vodi ka egr-u bilo zapuseno. sve pregledali, vidi se da je negdje zapuseno. procistili tu gumicu pistoljem s kompresora, ispali se nesto iz tog koljena... vratili, ne trese kad se gasi. godza je ovdje pisao nesto o tome, tako smo i skontali sta bi moglo biti. :ok: eto, jedan savjet svima da sitnica kvari uzitak. pozdrav....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 4689 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168 ... 188  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]