Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 06 Maj 2025 21:20

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: motor x14xe
PostPoslato: 18 Maj 2014 14:26 
1st Gear

Pridružio se: 17 Maj 2014 10:16
Ime: goran
Opel: astra
Pozdrav drugari.
U potrazi sam za astrom G vec neko vreme i nije mi frka da je kupim sto pre tako da sam pogledao dosta vozila i ima ih raznih (i krseva i solidnih). Skoro naleteh na jednu bas finu 2002. god, od ozbiljnog coveka i bas sam se bio zagrejao da je pazarim. Elem, motor u njoj je koliko sam ja razumeo ovaj iz naslova. Ja sam svo vreme bio ubedjen da je to samo starija verzija ovog 1.4 twinport iz klasika koji ima moj dobar drug i sa kojim je ekstra zadovoljan ( i meni taj motor ide sasvim zadovoljavajuce a cuo sam i da je pouzdan)
Medjutim onda sam malo guglao o astri i na jednom domacem sajtu koji prilicno detaljno analizira polovnjake nalazim tekst o astri, motorima i sl. koji kaze "1.4 16V motor ima 90 KS i 125 Nm pri 4.000 o/min. Ovaj motor treba izbjegavati, jer ga je i Opel samo određeno vreme zadržao u ponudi. Vrlo brzo je izbačen, te se pojavio u novoj Astri, model 1.4 16V ali koji je izveden iz motora 1.2 16V. Bilo je pritužbi na progaranje dihtunga glave motora, ali pravi razlog za povlačenje tog motora se ne zna! Krajnja brzina ovog modela je iznosila 182 km/h, ali uz dosta muke (danak manjoj zapremini)."
Po ovome ovaj motor je jako los i nema veze sa novim 1.4 twinportom. Da li bi neko iskusan mogao nesto da mi kaze o ovom motoru? Da li je ovaj tekstu nebuloza ili...? Ova astra koju sam pikirao je stvarno fina i odrzavana, ali ako je taj motor za izbegavanje, stvarno steta.
Da, jos nesto, nedostatak snage tog motora, nije uopste dealbreaker za mene. Vidim da su mu brojeke iste kao za 1.4 twinport koji za mene ide zadovoljavajuce. Znaci samo pouzdanost, dugotrajnost, rezervni delovi.... To me interesuje.
Pozdrav i hvala unapred!

Vrh

Tema posta: Re: motor x14xe
PostPoslato: 18 Maj 2014 14:50 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Okt 2008 19:59
Ime: Miroslav - Miki
Opel: Corsa C 1.4 16V
Garaza: pogledaj
Prvo, motor o kome pricas je Z14XE, a noviji sa twinport-om nosi oznaku Z14XEP
Ja vozim Z14XE motor u Corsi, skoro 3 godine, i od ulaganja: veliki servis sa vodnom pumpom, ciscenje EGR-a, ociscene dizne, zamenjen O-ring na senzoru radilice, jednom ili dva puta ciscena klapna gasa, svecice i to bi bilo to, naravno ulje i filteri se podrazumevaju...kilometraza oko 40.000km kod mene...

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2014 14:54 
Opel Team Member
Opel Team Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2009 00:52
Ime: Milos
Opel: Astra F X16XEL Corsa C Z12XE MG ZR. A4B8.5
Koristi pretragu sledeci put. :ok:
viewtopic.php?f=28&t=28722&p=469616&hilit=astra+G+1.4+90ks#p469616

Sve od 1.4 pa preko je ok za Astru G, ispod toga je malo. (Sto se nekad primeti i na Corsi C 1.2)
Taj 1.4 od 90ks XE je redak motor, posebna serija dok ima dosta onih sa manje KS. Ja ga ne bih izbegavao, motoru jeste izvuceno vise konja ali ako se pazi nema razloga da ne bude dobar.

To o krajnjoj brzini - u zaborav. To je 1.4 motor, mozes cisto ono proveravati koliki mu je max a ocekivati sad da sjuri na autoputu do 160 i voziti ga tako kao da je 2.0 motor e tu ce da strada.

A sto se tice pouzdanosti mislim da su ok motori.

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2014 15:55 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jan 2010 15:17
Ime: Petar
Opel: Astra H opc line
Ne znam bas o kojem povlacenju iz proizvodnje je rec ali taj motor,ako ga nadjes u dobrom stanju je svakako bolji od twinporta. Za iste pare mozes naci i z16xe koji ce ti trositi isto kao i taj z14 a svakako ce bolje nositi tu karoseriju

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2014 18:02 
50% warn
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Apr 2014 19:30
Ime: Joka N
Opel: Opel Astra F 1.6i GLS
Sto se tice tog motora sve najbolje :postovanje: Ima moj cale astru G sa tim motorom i sto se motora tice motor savrseno radi a bogami i ide,nije da ne ide kao sto mnogi filozofiraju,lepo povuce cak i kada vozi na gas,e sad sve zavisi od potreba,ako hoces da je teras onda definitivno nije za tebe,ali kad su preticanja u pitanju ili malo agresivnija voznja ja sam veoma zadovoljan,a i cale je...Nista sem redovnih servisa na motoru nije bilo,tako da sve pohvale za taj motor... :wow

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2014 20:32 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jan 2014 20:04
Ime: BORIS
Opel: OPEL ASTRA G
ja imam taj motor u astri i nikakvih problema do sada,samo potrošni materijal (servisi)
astra je 2001 godina i nikad nisam imao kvarova samo ,egr ventil promjenio :postovanje:

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2014 23:34 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Nov 2009 17:27
Ime: marko
Opel: ex c coupe ex e cabrio & ex c automatic sad tigra 1.4 16v
ja kod mene imam taj x14xe sa 90 ks i prezadovoljan mucenje koje mu ja priredim nepotrosi ni gram ulja ,pod mucenje podrazumevam svako kretanje kolima ide u crveno a bezbroj puta drzan po par minuta u patos tj u blokadu ,motorce je prva liga

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2014 00:07 
50% warn
Korisnikov avatar

Ma ljudi sve je to propaganda,ti motori su mozda cak i mnogo bolji od ostalih motora,samo je mozda fabrika uvidela da su napravili nesto sto se nece tako cesto kvariti,samim tim ko ce kupovati nove ako stari prelaze ogromne kilometraze,sve to vodi u politiku napraviti nesto sto ce izvozati 100-200 hilaljada km max i da moras kupiti novo,uzmite primer motora 1.9 JTD u Fiat Stil-u...Vise se ne proizvodi,iz razloga sto je fabrika uvidela da ovi motori prelaze po 400-500 hiljada km bez problema i onda gde je tu profit,ko ce kupiti novi auto ako stari moze i dalje da vozi...Isto tako su oni probubali za ovaj motor 1.4 16V 90 KS...Zato sto nema profita od takvog motora,zato je i povucen vrlo brzo...:)

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2014 15:56 
1st Gear

Pridružio se: 17 Maj 2014 10:16
Ime: goran
Opel: astra
Ok, znaci ipak je sve uredu, hvala lepo na odgovorima. Ta astra onda ulazi u najozbiljnije razmatranje.
Medjutim bih sa kumom da pogledam jos jednu astricu, jos lepse izgleda i ide ali motor u njoj je z16xe, vidim da ga test driver preporucuje. Medjutim pretragom ovog foruma i mnogih drugih svi kazu da taj motor trosi mnogo ulja. Vlasnik ove astre kaze da njegova ne trosi ali nije poznanik i nije mu bas verovati. Moze li mi neko reci da li svi motori sa ovom oznakom trose dosta ulja ili samo neke serije, godista i sl.? Dalje, bas na ovom sajtu nadjoh da taj motor (z16xe) nije najsrecnije resenje za plin. Da li je to istina? I na kraju da li ta potrosnja ulja utice na trajnost, kompresiju i generalno dugotrajnost tog motora? Kod drugih motora to je znak da je vreme za generalnu ali ako je to za ovaj opel normalno i ne znaci neka ulaganja, ok. Mislim jeste malo smaranje non stop pratiti merac ulja ali ako je motor stvarno dobar nije problem i dosipati ulje.
Pozdrav, hvala na odgovorima i izvinite na ovolikim pitanjima. :ziveli:
Kada kupim astru obecavam slike i kompletno predstavljanje. :postovanje:

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2014 18:59 
50% warn
Korisnikov avatar

Ma druze moj ti je savet da ti kupis tu astricu 1.4 16V sto si nasao...Evo sad malo cesce vozim caletov auto posto sam prodao mog Opel-a i prezadovoljan sam,sekvent plin funkcionise savrseno kod ovog motora,a pravo da ti kazem neces ni primetiti razliku kada vozis benzin ili gas osim naravno sto ce ti ostati koji dinar u dzepu viska...Tako da 1.4 16V je odlicna...Sto se tice 1.6 16V to ti je isto solidan motor,ali kao sto si vec cuo ima taj problem sa troskarenjem ulja i cesce se kvari od ovog 1.4 16V i imaces problema kod njega sa sekvent plinom...Stalno ces morati da servisiras plin da se zezas itd...Toliko o mom iskustvu sa tim motorom,koje je inace od jednog drugara koji ima astru koja je 1.6 16V koja je sada cist benzinac,a nekada je imala plin sekvent,tako da ti to sve govori kada je on odlucio da da pare da ga izvadi...:) Bolje potrositi 300din vise na 100km nego davati na svakih par meseci pare za zezanje oko plina...Moj savet 1.4 16V ako nadjes kupuj,a ako vec hoces 1.6 16V kupi,ali cistog bezinca...I sto se pitanja tice,pitaj druze sve sto te interesuje,zato i jesmo ovde da se pomazemo i da odgovorimo na neke dileme i probleme koje ljudi imaju... :postovanje:

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2014 19:05 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jan 2010 15:17
Ime: Petar
Opel: Astra H opc line
Motori Z14xe i Z16xe su identicni motori i ako 16 trosi ulje isto tako je moguce da i 14 trosi. Ja znam nekoliko ljudi kojima oni ponekad trose, nekad ne, zavisi od toga koje ulje su sipali, zavisi da li su ga gazili na autoputu ili samo po gradu itd, a pri tom ne mozes da vidis da baca plavi dim na auspuh ili slicno, motor normalno radi itd. Ti ljudi su se navikli na to, nasli su ulje koje odgovara motoru da ga manje trosi i to ti je to. Druga je stvar motor koji je produvao, i to se moze utvrditi (plavi dim na izduvu, debele naslage ulja oko usisnog leptira, naslage na svecicama itd, sve zavisi koliko detaljno ispitas auto. Dakle opet, moj ti je savet 1.6 ne zato sto je bolji vec zato sto je taman za tu karoseriju :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]