Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 13 Maj 2025 01:44

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Pravila foruma

1. Naslov - treba da sadrzi model auta,
2. Slike da se ubacuju preko http://www.imageshack.us/ i u formatu thumbnail i to po tri do cetri slike u redu, sve radi lepse preglednosti i zbog ljudi koji imaju i dalje dial-up, pogledajte temu "Kako postaviti slike Vašeg automobila!"
3. ovde mozete predstaviti vase vozilo u potpunosti, znači opis + slika. Garaža bez slika automobila se smatra nekompletna.
4. Svaki off u garazi ce se brisati tako da nemate potrebe skretati s teme.

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Astra H 1.3CDTI
PostPoslato: 21 Apr 2014 08:47 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2014 09:53
Ime: Miroslav
Opel: Astra H 1.3CDTI
Pozdrav forumašima!
Evo da i ja predstavim svoju "ljutu mašinu" Astru H 1.3 CDTI, 2006 godište. Kupljena je pre skoro mesec dana na placu u Beogradu. S obzirom na to šta se sve prodaje, mislim da sam dobro prošao. Radjena ja zadnja desna strana ali tako je odradjeno da se uopšte ne primećuje. Motor je u dobrom stanju, na satu je 150.000 km. ali sam u carinskoj deklaraciji video da je ocarinjen na 201.000 km. Mehaničar mi reče da prema stanju motora vrlo verovatno da je to stvarna kilometraža. Inače zadnjih par godina održavam vozila u servisu Bugarčić. Odmah je uradjen mali servis. Pregledom je zaključeno da je vozilo održavano, pk kaiš je skoro nov, kao i vodena pumpa i španer. Lanac se nečuje ni malo. Zamenjena su i tri grejače. U planu je još da se skine usisna grana i da se temeljno očisti.
Inače, najviše sam se odlučio na predstavljanje Astre, baš zbog ovog motora. Vidim da ga većina karakteriše kao nepoželjnog za ovu Astru. Od više automobila koja sam do sada posedovao, zadnji je bio Passat 1,9TDI, 131ks (2001) a pre njega Vektra 1,6 16v (1998), oba naravno u karavan verziji.
Smatram da je ovaj motor sasvim pristojan i da bi pokazao sve svoje kvalitete, kao prvo, morate naučiti da ga vozite. Ja sam prvih dana imao problema, gasio se pri polasku, prilikom preticanja sam se "svadjao" sa šaltanjem brzina i još štošta. Sada posle tri nedelje, mogu reći da sam ga savladao. Najvažnija stvar je ne obarati ga ispod 1800 obrtaja, što podrazumeva češće šaltanje brzina. Posle 2200 obrtaja to je već mašina za respekt. Inače mehaničar mi savetuje da uradim čipovanje i da ću tek tada videti šta sve može. Kaže da za proteklih godina nije ni na jednom autu bilo problema što se toga tiče. Imao sam priliku da vozim koleginu Astru g sa 1,4 motorom, benzincem, i mogu reći da ide lošije nego 1,3CDTI. O drugim motorima neću ništa da kažem posto ih nisam vozio.
Mislim da je mnogo više prednosti koje pruza Astra sa ovim motorom nego mana. Za nekoga ko neće da izigrava Šumahera, ovo je odličan izbor.
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Pošto Astre H nemaju merač temperature motora (što je za mene nevidjena glupost) evo kako sam za sada to rešio. Nabavio sam dijagnostiku ELM327 OBD2 Bluetoot i preko programa "Torque Pro" na telefonu pratim parametre rada. S obzirom da je uredjaj 2.000 din. a većina nas ima sada android telefone, ovo je jeftina a upotrebljiva varjanta. Kod mehaničara na dijagnostici uporedjene temperature i u stepen je tačno, što je i normalno jer uredjaj samo prosledjuje podatke sa ECU motora.
Slika

Slika

Toliko za sada, i izvinjavam se ako sam Vas "ugušio".

Vrh

Tema posta: Re: Astra H 1.3CDTI
PostPoslato: 21 Apr 2014 10:23 
Opel Team Member
Opel Team Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Feb 2012 03:00
Ime: Miloje
Opel: A3 8V FL Sedan
Garaza: pogledaj
Super je astra. Ako vuce tek od 1800 onda definitivno treba chipovati auto.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2014 14:25 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Avg 2013 17:33
Ime: Predrag
Opel: Astra L 1.2 GS
@miki59, motor Z13DTH daje najveći obrtni moment, od 200 Nm, u rasponu 1750-2500 o/min, tako da ti se dobro čini da auto bolje vuče od 1800 o/min. Iz ličnog iskustva mogu reći da se auto fino vozi u rasponu 1500-3000 o/min, zavisno od situacije i uslova na putu. Magistralom se krstari na 1750-2000 o/min, a to su već fine brzine od oko 100 Km/h, pa i više u 6. brzini. Prilikom preticanja gas do 2300-2500 i onda šaltanje, nema potrebe za više. U zavisnosti od uslova na putu, može i do 3000. Motor fino, za dizelaša, podnosi i visoke obrtaje, čak preko 4000 o/min, ali za tako nešto, realno, nema nikakve potrebe. :postovanje:

Ja sam, takođe, imao problema sa mjenjačem. Nije mi bio lak prelazak sa 5 na 6 brzina, trebalo se naviknuti. Nekako mi je uvijek bio u pogrešnoj brzini, prebrzo za treću, a presporo za četvrtu i sl. Sad sam se "uštelao" i pičim k'o veliki. :D

Što se čip-tuninga tiče, ne znam šta bih ti rekao. Ako je vjerovati ovom sajtu, M20 mjenjač je projektovan za obrtni moment do 200 Nm. Sad, kako i u kojoj mjeri će se odraziti povećanje snage i momenta, na tvoju 200k Km načetu lamelu i plivajući zamajac, ostaje da se vidi. Da je nov auto pa hajde, ovako... Šta znam, izbor je na tebi. :dedica:

U vezi temperature motora. Postoji daleko jednostavniji i jeftiniji način za provjeru: Pritisne se "settings" dugme i zadrži malo duže, do zvučnog signala, a zatim, pomoću "BC" tastera, nađe temperatura motora. Bilo je riječi o tome na forumu, da se ne ponavljam.

U svakom slučaju puno sreće i da te posluži nova (super brza- jurimo 30) limuzina. :aplauz: :ziveli:

Edit: Eh da! Vidim da su gume Mišelinke. Mogu li znati o kojem modelu se radi i kako si zadovoljan?

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2014 17:14 
1st Gear
Korisnikov avatar

bezrepipele je napisao:
Što se čip-tuninga tiče, ne znam šta bih ti rekao. Ako je vjerovati ovom sajtu, M20 mjenjač je projektovan za obrtni moment do 200 Nm. Sad, kako i u kojoj mjeri će se odraziti povećanje snage i momenta, na tvoju 200k Km načetu lamelu i plivajući zamajac, ostaje da se vidi. Da je nov auto pa hajde, ovako... Šta znam, izbor je na tebi. :dedica:

U vezi temperature motora. Postoji daleko jednostavniji i jeftiniji način za provjeru: Pritisne se "settings" dugme i zadrži malo duže, do zvučnog signala, a zatim, pomoću "BC" tastera, nađe temperatura motora. Bilo je riječi o tome na forumu, da se ne ponavljam.

U svakom slučaju puno sreće i da te posluži nova (super brza- jurimo 30) limuzina. :aplauz: :ziveli:

Edit: Eh da! Vidim da su gume Mišelinke. Mogu li znati o kojem modelu se radi i kako si zadovoljan?

Što se čipovanja tiče, ne znam ni sam, zadovoljan sam i ovako ali nebi bilo loše malo dodatne snage kod recimo preticanja. Ja ga i inače ne silim, tako da bi na manjim obrtajima dobio već snagu a i na medjuubrzanjima. Svestan sam da lamela i zamajac prvi stradaju.
Inače nemam BC fabrički, imam BID displej i čitao sam da se može aktivirati pomoću Tech-2, nisam ni pitao mog mehaničara za to ali sam video da on radi sa Op-com dijagnostikom.
Gume sam inače uzeo polovne, Michelin primacy hp. Morao sam menjati čim sam kupio Astru, jer su se čule kao da se auto raspada. Mislili smo da je prvo ležaj ali posle detaljnog pregleda i probe sa pozajmljenim setom guma sa Astre G, videlo se šta je. Gume su inače ok, oko 5mm šara, meke i tihe. Čitao sam da nisu bogzna šta za kišu, pa videćemo. Na suvome su izvrsne.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2014 17:36 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Ne moraš imati aktiviran putni računar (BC) da bi došao do tajnog menija. Evo kako se to radi: (GID je u pitanju ali je ista situacija i sa BID ekranom)

V=brzina, T=temperatura rashladne tečnosti

Uzgred budi rečeno - Vjerovatno ćeš moći aktivirati BC. Ja sam to sebi odradio uz pomoć OP COM-a, bez ikakvih problema. Evo teme koja mi je pomogla, a možeš vidjeti kako izgleda taj tajni meni na BID-u. :)

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2014 17:46 
Opel Team Member
Opel Team Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Feb 2012 03:00
Ime: Miloje
Opel: A3 8V FL Sedan
Ovo prikazano na klipu je valjda test mod BC-a, koliko ja znam :)

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2014 17:52 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Da me ubiješ ne mogu da se sjetim, ali mislim da sam u ovaj test mod mogao ući i dok nisam aktivirao BC. Sad si me ubacio u rebus, više nisam siguran. Najbolje da @miki59 provjeri lično. :(

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2014 17:55 
1st Gear
Korisnikov avatar

Provereno neradi :(

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2014 18:02 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Ček. Upali kontakt - upali radio - sačekaj malo neka se učita cd i napiše ime pjesme ili radio stanice - pritisni settings dugme i drži par sekundi dok ne čuješ beep - pritisni BC dugme par puta dok ne dođeš do menija za praćenje brzine i temperature... Ako ne može, onda primi moje izvinjenje. Ostarilo se izgleda i posenililo... :D

P.S. Ovaj ima TID ekran i sigurno nema BC, a test mod radi li radi:

P.P.S. Zagadih ti garažu ovim klipovima, ima primjerenijih tema za ovaj razgovor. Modovi mogu slobodno pobrisati par zadnjih postova. :palica:

EDIT: Možda se nismo shvatili - Aktiviranjem ovog skrivenog menija moguće je samo pratiti temperaturu motora i još par parametara, naravno da aktivacija putnog računara mora da se odradi sa Tech2 ili Op-Com dijagnostikom.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2014 13:31 
1st Gear
Korisnikov avatar

Samo da javim, operacija uspela (pacijent nije gekno) :ok: . Hvala Pedji.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014 18:40 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2012 23:29
Ime: dragan
Opel: astra j ...corsa c 1.2...meriva 1.4
kad budes hteo aktiviracu ti bc blizu smo 0648342288 naravno prijateljski zato sluzi forum..pozz glisa

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014 22:11 
1st Gear
Korisnikov avatar

Hvala ti, cujemo se uskoro.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ]