Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 08 Maj 2025 23:18

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Radna temperatura Omega B (2001) ...
PostPoslato: 17 Apr 2013 18:19 
2nd Gear

Pridružio se: 03 Jan 2013 21:58
Ime: Nenad
Opel: Omega 2.2 DTI
Garaza: pogledaj
Zdravo drustvo... Voleo bi malo da pricamo o radnoj temperaturi :D ...
VOLIM sto nije fiksirana na 90 stepeni kao na vagenima :D ... Oni kao da pale s' 90 stepeni :D ...
Nego varira, pricam o skali :D ... E sada npr.zanimam me sto nekada i predje 90... Smeta li sta itd...???
Cisto onako iz razonode... I takodje ako mogu da dobijem jedan savet, sto se tice tecnosti.
Fali mi mozda pola litra u boci..Al' imam problem ne mogu nigde u blizini da nadjem PERMANT 40%, smem li neku drugu tecnost da naspem, naravno za alum.hladnjake..A rekli su mi kao da ne valja posto ne trpe jedno drugo... :D :ots: ???

Vrh

Tema posta: Re: Radna temperatura Omega B (2001) ...
PostPoslato: 18 Apr 2013 08:03 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Okt 2012 00:36
Ime: Ivca
Opel: Vectra B Z18XE
Vidi sad,
Kad upalis hladan motor, termostat je zatvoren, voda cirkulise samo kroz motor. Tako se motor brze zagreva.
Kad temperatura motora predje 90 stepeni, termostat se otvara i pusta vodu u hladnjak. Voda kad dodje u hladnjak, a auto je u pokretu, hladi se, i u motor se iz hladnjaka vraca hladnija voda koja ga hladi. Pa se tada termostat malo zatvori, smanji dotok vode u hladnjak i tako u krug...
E sad, leti i u npr gradskoj guzvi, u jednom trenutku je voda u celom sistemu (motor i hladnjak) na istoj temperaturi, to je kada je termostat skroz otvoren. A posto si u guzvi nema strujanja vazduha kroz hladnjak da hladi vodu. Tada se voda u celom sistemu greje do nekih 100-105 stepeni. Tada na snagu stupa ventilator hladnjaka koji pravi strujanje vazduha i hladi vodu u hladnjaku i opet u krug....
Taj sistem je tako napravljen. Dakle, nije opasno ako se temperatura popne na 100-105 stepeni. To je neminovno leti u gradskoj guzvi. Medjutim, ako temperatura ode iznad 105 stepeni, to vec moze da bude stetno i opasno po motor.
Dakle, podizanje temperature do 100-105 stepeni na skali, uz uslov da je skala ispravna, nije problem i to je normalno kod Opela, beninca. Kod dizela vazi isto stim sto su granicne temperature drugacije, zavisi od modela.
Takav je sistem kod Opela jer Opel koristi poseban davac temperature za inst tablu. A kod novijih vagena kompjuter salje informaciju skali na tabli koja se svodi na to da skala uvek pokazuje 90 stepeni u rasponu realne temperature motora od 75 do 100-105 stepeni, pa izgleda zakovana.....
Pisano je o tome..

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2013 08:42 
2nd Gear

Pa da druze, kao da je zakovana kao da pali sa 9o i gasi sa 90 :D ... Al' nbt ne vozim WV samo kazem... Jer sam primetio da kod mene na opelu radi skala u fullu ... 70-80-90-95 ... Varira sto je i logicno... A mozes li da mi kazes dal' postoji mogucnosta da se malo vise greje ako fali pola L tecnosti i sta smem da naspem a permant 40% je u sistemu... Hvala za odgovor... :D

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2013 10:38 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Sep 2009 23:14
Ime: Zdravko Daka
Opel: Astra G Turbo/Calibra MV6
Zaboravi permant i slcno....sipaj GM G12 tecnost za hladjenje kao sto je fabrika propisala i miran si..jer G12 ima vislju tacku kljucanja :D I normalno je kod opela da temperatura ide do 105 i bas zato moras imati odgovarajucu rashladnu tecnost/antifriz

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2013 20:26 
2nd Gear

Znaci da prospem i naspem G 12 :D ...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]