Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 09 Maj 2025 06:03

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Bobina za opel omegu 2.5 V6 iz `96-te
PostPoslato: 15 Avg 2012 17:54 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2012 18:27
Ime: Mirko
Opel: Omega 2.5 V6
Pozdrav opelasi, ponovo imam problem. :banghead: Posle izmene senzora bregaste i dijagnosticiranja ispravnosti tog novog senzora, ispostavilo se da mi auto radi na cetiri klipa umesto na sest. Skidanjem svecica pojedinacno, a pre toga zamenom starih Champion svecica starih godinu, novim Bosch svecicama, ustanovljeno je da svecice na 2. i 5. klipu ne daju struju uopste, tj. da njihovim vadjenjem iz lezista, rad motora ostaje isti (los na zvuku- davi se i ne prima gas i jedva se vuce sa teskocom po putu i naravno detonira obicno pri prvom paljenju), a one uopste ne bacaju varnicu.
Majstor sumnja na bobinu, ili eventualno na kablove izmedje svecice i bobine. Posto ta bobina ima 4 pina, 3 su za po jedan par svecica, i 4. pin za masu, tako da verovatno na bobini ne rade te dve svecice. Svecice su dakle menjane novim, a probano je i sa dosadasnjim, i isto ne bacaju varnicu. Skidanjem ostalih pojedinacno, rad motora znatno je jos losiji, tj. tacno se na zvuku registruje da je skinuta jos jedna svecica. Sa ovim dvema, nema promene, a varnica izostaje. Kompresija je merena i odlicna je na svim klipovima.

Dakle, sumnjamo prevashodno na bobinu, pa me interesuje da li moze nesto drugo da bude problem na osnovu ovih simptoma, osi nje i mozda ta dva kabla (dve od 6 svecica ne bacaju varnice, na 2. i 5. klipu)? U pitanju je bobina kao na donjoj slici :dedica: :

Slika

Vrh

Tema posta: Re: Bobina za opel omegu 2.5 V6 iz `96-te
PostPoslato: 15 Avg 2012 19:38 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Feb 2009 11:40
Ime: sreto
Opel: calibra rwd biturbo
Garaza: pogledaj
bobina obicno crkne u paru znaci kako idu 3 puta po dva izlaza uvjek krepaju dva izlaza skupajprobaj drugi kabal nataknut na taj izlaz na bobini koji mislis da ne radi i verglaj ako baca struju onda je do kabla ako ne baca imam ja bobinu :ludilo1:

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2012 20:08 
1st Gear
Korisnikov avatar

Hvala na savetu, bicemo u kontaktu. Usput, ako moram da menjam bobinu koliko kosta ta koju ti imas i jel bas ovakva kao sa slike. Moja je najverovatnije Bosch (0 221 503 010), ali nisam siguran posto je tesko prici jer je iza motora prema kabini. Ovaj Bosch broj sam skinuo sa Auto Data-e. Postoje tri vrste ovih bobina za omegu, dve sa vertikalnim cetvoropinskim dzekom (pravougaoni- kao ova sa slike, i ovalni), i jedna sa horizontalnim bocnim dzekom. Problem je sto nisam najsigurniji koji je od ova tri, ali pretpostavljamo da je vertikalni pravougaoni, kao sa slike, jer su vecina dzekova na mojoj omegi pravougaoni, nisam zapazio ni jedan ovalni na njoj.

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2012 20:42 
5th Gear
Korisnikov avatar

ne znam koja je javim ti sutra mada sve su one iste moze se dzek namontirat drugi i opet radi,a stoo se cjene tice dogovoricemo se nece ti bit skupo.

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2012 20:45 
5th Gear
Korisnikov avatar

0221503002 ovaj je broj,dzek je kao sa slike samo sa strane stoji

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2012 21:13 
1st Gear
Korisnikov avatar

E jbg, polozaj dzeka diktira i usrafljivanje (4 srafa) videcu i sutrasnje kontakte, svakako, hvala ti za ucesce u resavanju mojih problema.

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2012 05:09 
5th Gear

Pridružio se: 17 Feb 2012 03:26
Ime: Aleksandar
Opel: VECTRA A 2000 16v
mozda je bobina , a mozda je i crko izlaz ECM_a za primarni deo bobine za dva cilindra ,desavalo se i to

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2012 10:31 
1st Gear
Korisnikov avatar

O brate, samo mi jos to fali. Nisam valjda te srece. Idem kod servisera koji redi samo elektriku pa cu saznati sta je definitivno u pitanju.

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2012 17:17 
1st Gear
Korisnikov avatar

Izgleda da nije bobina, vec da kompjuter ne daje dobar signal na neki od ona 3 pina koja idu na bobinu sa kompjutera (4. pin je za napajanje sa akumulatora). Jos uvek je u fazi provere... Jel mu je ceo kompjuter zapravo smesten zajedno sa display-em u tabli? Nasao sam neku sliku poledjine display-a, i ima 2 sijalicke na sredini kao pozadinsko osvetljenje, i levo i desno po jedan port za konektore (mada mozda nije kao moj, tj. da nije za isti model omege). Pikseli su mi ionako skoro svi riknuli na tom display-u, za sta je obicno kriv flat kabl ili oksidirali konektor. Javljam da li je sigurno kompjuter taj koji brljavi sa signalom prema bobini...

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2012 17:21 
5th Gear

Pridružio se: 17 Feb 2012 03:26
Ime: Aleksandar
Opel: VECTRA A 2000 16v
ECM jedinica ti je odmah pored akumulatora , i moze da se zameni tranzistor koji pogoni bobinu i svw da dude ok

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2012 17:41 
1st Gear
Korisnikov avatar

Jel to ovde (osenceno crvenim)?

Slika

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2012 19:44 
1st Gear
Korisnikov avatar

ECM jeste ovo sto sam sencio pored akumulatora... :wink:
Evo mene upravo od majstora koji mi je radio elektroniku i izvadio je i bobinu i razbucao ECM.

@Dexter
Bio si u pravu, jeste problem na ECM stampanoj plocici, i jeste otisla samo jedna komponenta na njoj (istestirano 100%), ali to nije obican tranzistor, a sto je najgore i nema nikakvu oznaku na sebi. Majstor ga smatra nekim hibridom, tiristorom, ili tako nesto, posto ne moze prema oznaci tacno da zna sta je. Znamo samo da ima 5 nozica koje se leme na plocicu, i naravno ima takva 3 komada, svaki za po jedan pin na bobini od ona 3 (+ 4. pin za napajanje bobine), tj. svaki je zaduzen za po 2 svecice i klipa, u ovom slucaju to je 2. i 5. klip kod mene po redosledu paljenja sa bobine.

Bilo kako bilo, od ta tri, samo je jedan neispravan (mada nije pukao niti se vidi neko fizicko ostecenje na njemu), sto je decko detaljno ispitao i cak zamenio mesta sa drugim, i samo je taj jedan od tri neispravan.
Moram da nadjem takav isti... sta god, FET, tiristor, hibrid... da bih prelemio na moj ECM.
Za tako nesto, bice mi potreban neki drugi kompjuter, sa koga moram da skinem ovaj element, i to isti takav kompjuter za Omegu B 2,5 V6 (X25XE motor), da bi se tehnicka svojstva tog elementa zasigurno poklopila sa mojim neispravnim.

U principu bi mi vise odgovarao neki neispravni, sa koga bih mogao da skinem samo ovaj jedan nazovi tranzistor, jer i da je neispravan taj ECM, nisu sigurno mogla da mu riknu sva 3 "tranzistora", a vrlo verovatno i da su sva tri ispravna vec je nesto drugo izrok kvara tog drugog.

Moj kompjuter na sebi nosi oznake MOTRONIC Bosch 0 261 203 588 i ispod toga GM 90 492 382 (Made in Germany naravno :D ).

Dakle, ako bilo ko od vas ima neispravan ili cak ispravan kompjuter za moju Omegu B 2,5 V6, neka javi na PM da se dogovaramo, posto mi je vec zestoko hitno. :dedica:

Evo i slika ECM-a, gde je crvenim obelezen problematicni deo, i izgled svega o cemu pricam:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012 04:46 
1st Gear
Korisnikov avatar

Samo da javim da sam nasao odgovarajuci ECU za Omegu, i da je prebacivanjem jednog hibrida na mestu mog jednog neispravnog, problem resen, i sada svi cilindri rade, tj. bobina i sve svecice rade posao kako treba. Eto koliko problema moze da napravi jedan patrljcic velicine nokta... :wink:
Hvala svima na ucescu u temi, i pomoci u svakom smislu.
Pozdrav :mv6: :postovanje:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]