Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 06 Maj 2025 16:48

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 38 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: naplata odstete nakon udesa
PostPoslato: 14 Mar 2012 19:48 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2008 21:44
Ime: vlada
Opel: renault laguna 1.8 16v initiale
Garaza: pogledaj
aj da se malo raspitam posto bas i nisam u toku kako sve ovo funkcionise...

naime,jasan je meni deo onaj sa zapisnikom pa u osiguravajuce drustvo,pa onda procenitelj pa onda rad na kolima ili kes pa radi sta hoces...

mene interesuje dali ja mogu da odbijem njihovog vestaka ako smatram da procena nije realna,mogu li angazovati nekog drugog,sta sve je duzan da pregleda vestak,jasno je ono sto se vidi ali sigurno ima jos gomila sitnica koje se ne vide ali ipak vrede novca a i satnine u servisu...dali bi mi koristio predracun iz nekog servisa,sta sve mi moze pomoci jednom recju?

Vrh

Tema posta: Re: naplata odstete nakon udesa
PostPoslato: 14 Mar 2012 20:24 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Dec 2008 21:22
Ime: Паја
Opel: Vectra B 2.0 DTI Krompirwagen 2002.
Garaza:
Moze sve sto si pitao. I duzni su da to prihvate, sem sto mogu da se ograde da ulazis ti sa ucescem sto zavisi od godista automobila i to samo za limarijske delove i pneumatike. Barem je tako bilo do skora. Sad vec ne znam da li se sta menjalo ili nije.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2012 21:19 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

ti bese udarao tvoj auto,kakvo je bilo tvoje iskustvo sa osiguravajucom kucom,ukoliko ga nisi slupao sam...

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2012 21:34 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jul 2007 23:27
Ime: Bozidar
Opel: Vectra 2.0i automatik TNG
Garaza:
vlado,
zastupnici osiguravajucih kuca su smradovi da to ne moze recima da se opise.
docice situacija n.pr. krilo ti procene na 30e a realno te kosta 50-60e.
ti im kazes neces,oni ti ne daju pare ti oteraas u ovlascen servis,tamo satnica dere. oni ti tamo urade krilo,potpises,njima plate duplo vise a tebi rotkve strugane.
urade ti krilo kao sa noge da su ga radili,a ti sti si bio na gubitku cetri dana,nikom nista.

do duse,njima verovatno plate na valuti za 60dana + rastezanje...

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2012 21:36 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

e bozzo druze,otkad te nije bilo...

da je krilo bas me briga i sam bi ga uradio do sada,auto je prilicno udaren,mozda nisi gledao u moju garazu...

ja sam sad nesto laicki pisao i stigao do sume od 1900 eura...

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2012 21:41 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Garaza:
evo bar sam falio nekom :ludilo:
veruj mi da nisam gledao i da ne znam o cemu se radi. sad cu da vidim.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2012 21:51 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Avg 2007 21:23
Ime: Milos
Opel: Skoda Superb 1.8TFSI,Vectra C 2.2DTI,Pajero Big foot itd
Moje neko iskustvo....
-Sa zapisnikom ides u osiguravajucu kucu i podnosis zahtev za nadoknadu stete.
-Daju ti broj od ovlascenog vestaka koji dolazi do tebe i detaljno slika auto i ostecene delove.
-U slucaju da se nesto propusti tj. preskoci se neki deo ili se tek naknadno konstatuje neko ostecenje moguce je podneti zahtev za dopunu zapisnika nastale stete.
-Meni je nakon toga stigao zapisnik sa brojem radnih sati i delovima koji su za zamenu bez ikakvih cena.
-Posle nekog vremena je i stigla konacna procena sa ponudjenom cifrom za isplatu (sa istom sam bio zadovoljan i potpisao sam procenu a posle dva- tri dana su mi i legle pare na racun)

U mom slucaju imalo je nekih propusta u zapisniku koje sam mogao naknadno ispraviti ali nisam imao vise zivaca pa sam odmah prihvatio prvu cifru koja je kako sam rekao bila vise nego ok!

Sa tim nekim ispravkama bih mozda dobio vise od 200 do 400eur.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2012 21:55 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Garaza:
200-300e ga krpi otprilike samo za majstora i materijal.
jos toliko mu treba za delove
a sumnjam da ce neko osiguranje da ponudi odmah maksimum

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2012 22:06 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

niste se razumeli,night je govorio o svom udesu...nista videcemo sta me ceka,bitno je da imam pravo da dopunjujem zapisnik a i da imam pravo da se zalim...auto je kod servisera koji radi te havarije,inace moj prijatelj ali nema ugovor sa osiguranjem u kojem je najverovatnije ovaj moj umalo suvozac (posto je izgleda hteo da udje u moj auto),trebalo bi da je takovo osiguranje...

u principu on mi moze uraditi predracun i pre vestaka,podrazumeva se da ima mogucnosti da proveri bas sve i svasta posto je i mehanicar i limar i sve zajedno,radi se o vecem servisu,i ima bas dosta opreme...

zna li neko kakvo je ovo takovo osiguranje,placaju li,dali realno procenjuju i ostalo?

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2012 22:11 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

a usput,nije li mi kasno da se javim kod doktora,nemam ja neke povrede narocite ali se valjda racuna sve?

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2012 22:20 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2012 20:00
Ime: Vlada
Opel: Vectra B 1.6 16v 96`
Imas osiguranje putnika? Posebno se pravi prilikom registracije za taxi.
Kako je prosao putnik? Imao je neke povrede? I on moze da trazi odstetu.
Jedan moj kolega je imao lose iskustvo jer nije imao osiguranje putnika.
Mislim da je sa tim osiguranjem obuhvacen i vozac.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2012 22:40 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

imam ja osiguranje putnika,no moje osiguranje vazi ako ja zabrljam a njegovo vazi kao ostecenje treceg lica i tako to...ma nije ni vazno,ionako sam odlucio da odem da bi prekontrolisao sebe,ako bude koristilo koristice,ako ne koristi nikom nista...

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2012 23:57 
4th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2008 23:51
Ime: Nenad
Opel: Vectra B
na fiatovom forumu je dosta pisano o tome sta kad dodje do sudara,
http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/ind ... 44219&st=0
prelistaj mozda nadjes nesto korisno!

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2012 00:13 
4th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2011 23:13
Ime: Zeljko
Opel: Tražim
Ovo što kaže Night je skroz tačno, e sad, ako ti zapadne neko loše osiguranje dobijaš manje para, pa moraš da se žališ i sl.
Što se tiče prijavljavanja povreda, to sada svi rade, odu na urgentni i kažu da ih boli vrat i naplaćuju sa povredama vrata od 80-120 hiljada dinara. Možeš se prijaviti 24h posle udesa, ne drugačije, bar ja tako mislim.
Ja to nisam nikada radio, mislim da je to loša karma, naravno ukoliko povreda nema.

Što se tiče samog osiguravajućeg društva, lik koji je mene udario je imao Dunav polisu, a oni su ubedljivo najgori, bar po iskustvu nekih mojih poznanika.

Kako sam znao šta me čeka, odmah sam angažovao agenciju koja se bati time, dao im ovlašćenje i dogovorio se oko njihovog procenta.
Kako su oni i veštaci, njihovo veštačenje je pravosnazno, a oni neće da pišu za nešto što je za zamenu, ispravljanje i sl.
U roku od 15 dana su me nazvali i rekli da je osiguravajuće društvo isplatilo pola para ( sa kojim sam ja pokrio svu štetu ), otišao sam, podigao novac, a za ostatak smo utužili osiguravajuće društvo.
Sad, moja šteta nije bila velika, pa mi taj procenat koji agencija uzima i nije strašan, a opet, oni napišu više nego što bi napisali u osiguravajućem društvu.
Još jedna stvar, ukoliko je vozilo starije od 8 godina nisu dužni da računaju ugradnju novih delova, ukoliko je vozilo mlađe moraju da priznaju bilo koji servis koji ti izabereš, jer je to tvoje pravo... Jedina začkoljica je što onda malo zezaju oko isplate.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2012 15:50 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Dec 2008 21:22
Ime: Паја
Opel: Vectra B 2.0 DTI Krompirwagen 2002.
Garaza:
Poslao sam ti sve na PP, video si. Jedino lose osiguranje na koje sam ja naisao, je ono koje sam ti tamo spomenuo. Inace, tacno je ovo sto je Rider napisao do poslednjeg slovceta i to uvek vazi.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2012 15:53 
Administrator
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2007 22:25
Opel: Astra G 1.7DTI, Astra H twin top 2.0T
samo nadji vezu u osiguravajucem drustvu ovoga sto te je udario :P

a ako hoces zapisnik iz policije da dobijes pre predvidjenog roka (od 15-45dana valjda) i tu ti treba veza :P

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2012 16:24 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

ma zapisnik nije problem,trebao je da bude gotov jos pre par dana,ali gospodin koji ih izdaje je na sluzbenom putu a slucaj je zakljucan u fioci...sutra bi trebao da bude na poslu a i moj prijatelj sutra radi tako da sutra od rane zore idem po njega,ili da ga uzmem ako je gotov ili da ga pisemo ako nije...

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2012 02:25 
Opel Team Member
Opel Team Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jan 2010 02:44
Ime: Milan
Opel: Kadett E & Astra G Bertone & BMW E93
Na sve ovo receno, samo jos nesto da dodam... U principu su sva osiguranja losa i to iz razloga sto im se ne daju pare iz kase, pa uvek prvo idu sa nekom najminimalnijom sumom, koja uglavnom ne moze da zadovolji ni realno 50% troskova... I onda ko cuti, za njih dobro i prodju sto bolje mogu...

Ali evo ti primer iz jedne saobracajne nezgode..:

Coveka udarili, bla, bla i ode on sa svim potrebnim papirima u osiguravajuce drustvo (onog koji je izazvao nezgodu)... preda sve sto treba i kazu mu bice procena, bicete obavesteni... Posle odredjenog vremena, obaveste ga o proceni koja je bila realno da se pokrije samo 50% troskova... On naravno nezadovoljan, napise zalbu na procenu, takodje u okviru tog osiguravajuceg drustva i da zeli da se ponovo proceni valjano... Naravno dopunio je zapisnik predracunom delova koje je potrebno zameniti, materijala i usluge servisa... Nakon toga, opet oni vrsili procenu, povecali iznos za nekih 50% od pocetne sume koju su mu punudili za nadoknadu stete, ali opet to nije dovoljno... I kad je covek video koliko je sati, obrati se putem maila u odredjeni resor Narodne Banke Srbije

Narodna Banka je iznad svih osiguravajucih kuca

Elem, obrati se NBS-u i napise im kakav je problem, sve papire posalje putem maila, kaze sa kojim osiguravajucim drustvom ima problem...!

Nakon toga NBS kontaktira to osiguranje (u prevodu jebe im majku) i oni posle ponude realnu sumu, koju ti sam trazis po osnovu papira koje pokrivas predracunima!

ZAKLJUCAK: Ako si miroljubov i ne boris se, dace ti koliko zele i kraj price! Ali obzirom da je ovo Srbija, idi do kraja i ne pristaj dok ne dobijes sumu koja pokriva realne troskove!

Nadam se da sam dao koristan doprinos ovoj temi, a ko ti treba jos neka info, javi se na PP pa da te uputim i oko nekih detalja ako treba, jer i ovako znam dosta oko osiguranja :ots:

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2012 03:48 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2010 20:40
Ime: Goran
Opel: Astra Coupe Bertone
Evo ti moje iskustvo ako ti sta pomaze... jesmo dvije drzave, ali ne razlikujemo se

udario me neki ablek sa krajzlerom
steta mi bila amortizer glavcina rukavac...blatobran branik far zmigavac obloga blatobrana..

uglavnom taj cosak auta

Oni ti procijene stetu na papir, i ono sto ne vide ostave na majstoru da procijeni a oni kasnije dodju slikaju i dopisu... ti potpisujes taj zapisnik stete, i nemoj ga potpisivati ako nisi saglasan sa time sto pise jer znaju biti nesoji da ti kazu "pa ti si potpisao, sta se bunis"
meni je trap bio zaveden na procjenu kao da ce da se dopise... kasnije majstori zvali osiguranje ovaj dosao i napravio dopunski zapisnik...

Ako si vjest i lukav, ti mozes profitirat od osiguranja, a ako si tuto bugarin profitirat ce oni.

Nisam siguran, ali vijek trajanja auta se racuna ja mislim 10 godina, toliko se djelovi i proizvode za njega (originalni).
Uradi ovako, idi na procjenu, nek se popise svaka sitnica moguca, onda idi u ovlasceni servis, trazi predracun za sve te djelove i za ruke... onda se vratis u osiguravajucu kucu i trazi da te isplate po predracunu, das predracun oni ti od njega odbiju pdv (koji mozes biti refundiran kad im doneses racun) i isplate te te pare, s tim ako si ti za npr blatobran stavio cijenu 500e a on kosta 105e, oni uzimaju srednju cijenu po kojoj se isti takav iz predracuna moze uzeti.

E da, mene su npr zakinuli za branik, stavili mi popravku za nesto sto se ne moze popravit, a ja presao preko toga... ti nemoj dozvolit to sebi, svaku stetu koju ti mislis da se ne moze popravit da valja, zahtijevaj zamjenu... gdje je god lim iskrivljen trazi novi.. SVE NOVO (i original)

Uglavnom pucaj na originalne djelove kad ih vec ima da se kupe... kad te isplate ti na auto kupi polovne original i dodji u CG na ljetovanje i zovi me da idemo na kur*e :D

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2012 17:38 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

bio sam letos u crnoj gori,ove godine verovatno bi menjao destinaciju za promenu ako uopste ostane nesto,a i ozenjen sam pojela bi me zena... :ludilo2:

mogu li ja njima da spremim sve sve predracune i pre nego oni dodju,meni je auto ionako u servisu gde odrzavam auto a rade i sve sto mi je potrebno,dignem na dizalicu i sve sto je osteceno pisemo i potrazimo cenu delova i sve ih spremno ceka?

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2012 17:47 
Club 1000
Korisnikov avatar

mozes, ali svaku stetu moraju oni iz osiguranja da slikaju i napisu na zapisnik... dzabe ti pravis predracun npr podizaca stakala, ako osiguranje procijeni da je on zdrav. Znaci oni moraju da evidentiraju stetu, a ti onda pravi predracun te stete koju su oni evidentirali

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2012 18:12 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

pa bar je podizac stakla sigurno dezintegrisan,vrata su ubijena skroz...

ma te ocigledne stvari nisu problem,nego sto neke stvari moraju na dizelicu,a i felne su sigurno bar pomalo kockaste,njih bi morao kod vulkanizera...ma udavicu ga ja,to je sigurno,pitanje je samo kakav ce vestak da mi zapadne,nadam se samo da me ne iznervira...

inace zapisnik nije jos gotov,bio nam predsednik u gostima pa ovi se po kancelarijama opustilii u full...

sto se tice trazenja auta,danas umalo nisam poludeo od besa,nadjem oglas auto presao 124000 odem tamo na tabli stoji 242000,pise u odlicnom stanju a on i na auspuh dimi i radi kao sporet...poludeo sam skroz...

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2012 18:39 
Administrator
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2007 22:25
Opel: Astra G 1.7DTI, Astra H twin top 2.0T
Vlade, jel ti znas gde je osiguran ovaj sto te je udario?

malo teze ces moci da naplatis sve delove po punoj ceni, posto je auto stariji...

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2012 18:50 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

trebalo bi da je u takovu,da je neko osiguranje koje ima vestaka u leskovcu vec bi znao ko je i islo bi dosta lakse,njima je vestak iz vranja...

ma sigurno nece ici u punoj ceni,ali mogu to polovno da nabavim i za manje to je sigurno,a i nije ni vazno,bitno mi je da zbir tih para njihovih i cena vectre izadje na ono sto samtrazio za nju na prodaji,nije mi plan da zaradjujem nego da ne ostanem kratak,to mi je bitno...najradije bi da mi se ovo uopste nije desilo no sta sad...

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2012 18:53 
Club 1000
Korisnikov avatar

odbija se amortizacija to je normalno, odbija se na limene djelove i mehancke tipa trap i slicno... stakla, plastike, to nema amortizacije...

racunica ti je, ako ti zaracunaju originalne nove djelove, primjer blatobran 105e, oni ga zbog amortizacije isplate 50e, a ti ga kupis na otpad za 20e...
far ti zbog slomljenih drzaca moraju pisati novi, ti taj zalijepis, a u plusu si 50e (toliko kosta ja mislim)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 38 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]