Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 13 Maj 2025 18:55

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Pomoc - zamena zupcastog kaisa HITNO
PostPoslato: 07 Dec 2011 11:20 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Avg 2010 11:42
Ime: Nebojsa
Opel: Astra 1.7
Drugari,

treba mi strucna pomoc. Elem, u pitanju je Astra 1.7 dizel 2002 godiste. Pre jedno 10-ak dana mi je majstor menjao zupcasti kais i ventile jer je bilo problema i to je sredjeno (navodno). Par dana nakon toga imao sam problem sa tecnoscu, naime u jednom trenutku poceo je da gubi tecnost. Vratio sam mu kola, bila su kod njega 2-3 dana i kao sve je OK bilo. Kaze da je sipao neki aditiv i da pratimo 2-3 dana pa da dodjemo na kontrolu. Rekao je da je mozda pukao blok motora i da tu gubi. Ok, moja zena nakon toga vozila jedan dan bilo je sve OK, da bi drugogog dana kola stala. Ajde sto su stala nego sto je u motoru bio zvuk kao da se nesto melje.

E sad, zvao majstora rekao sam mu da za pare koje mi je prethodno naplatio (320E) hocu da vidim ispravan motor. Ne interesuje me sta ce da radi. Juce se neki prijatelji raspitivali kod njega (kako to vec ide) i on pominje neku kajlu na pumpi da nije bila OK i da je to razlog a da je navodno motor koji je on radio bio u redu. Malo sam se raspitiviao i rekli su mi da kod dizelasa kad se radi zamena zupcastog onda postoji mogucnost da se ta kajla poremeti i misle da je njegova greska.
Glavno pitanje, to sto se desilo da li to znaci da je ponovo doslo do pregrevanja i da motor a) mora da se radi generalka b) da ga bacim. Majstor je navodno narucio i menjace lezajeve a valjda i karike (danas cu da gazovem).

Pomagajte ljudi, sta da radim

Vrh

Tema posta: Re: Pomoc - zamena zupcastog kaisa HITNO
PostPoslato: 07 Dec 2011 12:24 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Okt 2007 12:08
Ime: Emir
Opel: Insignia 1.6 CDTI
Prvo treba vidjeti kakvi su problemi bili prije mjenjanja zupčastog. (Da ne svaljujemo sve na majstora) Po ovome postoji mogučnost lošeg uzupčenja. Što se tiče aditiva to je prašak da začepi curenje tečnosti što može prouzročiti začepljenje hladnjaka. Ako ostanu isti problemi mjenjaj majstora uz mogučnost povrata novca.

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2011 13:38 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Okt 2008 19:59
Ime: Miroslav - Miki
Opel: Corsa C 1.4 16V
Garaza: pogledaj
Prvo i osnovno, provericete zupcenje motora, drugo, prilikom zamene kaisa, jel menjana vodna pumpa?
Moguce je da remenica na brejastoj nisu dotegnute kako valja, i da je kais tu preskocio, u svakom slucaju ponovno moguce je da je motor opet prezubio :(

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2011 14:30 
1st Gear
Korisnikov avatar

Hvala na brzom odogovoru.

Prvi problem se javio jer je poceo da dize temperaturu i cuo se neki cudan zvuk motora (kako mi je zena rekla jer ona vozi ova kola). Majstor je otvorio i rekao da moraju da se menjaju ventitli i zupcasti kais ali da misli da donji deo motora je OK. izvinjavam se ako je opis malo "onako" jer ne razumem se mnogo u problematiku i prenosim sta mi je majstor rekao.

Kod menjanja zupcastog, pumpa za vodu nije dirana (koliko ja znam)

Pozdrav i hvala

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2011 17:45 
5th Gear

Pridružio se: 29 Apr 2011 19:44
Ime: Milorad
Opel: Askona 1.6s
Kompleksan problem, sacekaj da se javi "doktor" Godza covek resava sve probleme "na daljinu" :postovanje:

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2011 20:56 
OTS mechanic team
OTS mechanic team
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Feb 2009 21:52
Ime: Goran
Opel: Vectra 2.2 16v GTS Insignia sport tourer 20cdti
Vaske :) pokusacemo da pomognemo :wink:

Kod tih isuzu y17dt motora desava se da popusti matica (sraf) zupcanika na uljnoj pumpi, taj zupcanik pokrece zupcasti kais i dolazi do havarije.

Majstori koji su upuceni i prate problematiku i zele da budu u toku, znaju da se prilikom zamene zub, kaisa vrsi provera dotezanja te matice na zupcaniku uljne pumpe, za ove druge koji su neupuceni (nisu oni krivi) nemaju gde da saznaju za tu sitnu, ali vrlo bitnu stavku.

Nigde nisam procitao da se motor sam ugasio u voznji, vec je tako vozen a zvuk pistanja ili skripe treba ustanoviti sistemom eliminacija.

Ako je problem u ovom sto ima nekog smisla po opisu kvara, potrebno je ponovo demontirati zubcasti kais, naci remenicu uljne pumpe, najverovatnije i semering uljne pumpe i vratiti sve na vozilo,i uz pomoc onog gore :D probati da li ce motor upaliti.

Ako motor upali i pocne da trokira nema druge potrebna je demontaza glave motora, ako radi normalno onda je sve ok i nece biti nekih vecih problema.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011 00:36 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Okt 2008 19:59
Ime: Miroslav - Miki
Opel: Corsa C 1.4 16V
:respekt:
Molim admin-e da mu promene nick u dr.Godza :D

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011 01:01 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Okt 2007 21:12
Ime: Aleksandar
Opel: Omega B2 2.0
+1

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011 03:37 
Opel Team Member
Opel Team Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Maj 2010 20:34
Ime: Bojan
Opel: Astra Betrone 2.0T
+2

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011 08:10 
1st Gear
Korisnikov avatar

Dr Godzo hvala puno i naravno ostalima koji su se ukljucili

Obzirom da se 2 puta nesto izdesvalao a auto vozi moja zena, ovo je sada rekapitulacija

Prvi put je normalno dovezla auto do posla (nekih 20-ak km). Kola su bila na parkingu i kada je htela da krene, motor je poceo da trokira i cuo se metalan zvuk

Nakon toga kola kod majstora, on zavrsava posao (zupcasti kai + ventili) i naredna dva dana to je radilo stim sto je bio problem sa gubitkom tecnosti

Kola ponovo kod majstora, 2-3 dana ih ispituje, sipa aditiv i kaze sve je ok

Kola vozim ja 1 dan samo po gradu i OK je.

Sledeceg dana zena krece na posao opet i nakon 15-ak km, motor pocinje u toku voznje da menja zvuk da bi na kraju se culo kao da udra metal na metal. Zena gasi kola i slepa kod - vec znate koga - istog majstora. Jos mi se ne javlja. Samo da mi vrati kola da mogu da odem kod nekog ko to zna i da proveri sta je on sve radio/

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011 09:40 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Maj 2009 15:58
Ime: abi
Opel: Vectra C 1.9 cdti, Ford Mondeo 2.0 TDDi
chile je napisao:
+2

+3 :respekt: :dedica: :aplauz:

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011 18:54 
1st Gear
Korisnikov avatar

Uuuuuuffff,

zvao me majstor, zavrsio je kola.

Pitao sam ga sta se to desilo.

Elem, rekao je da je na remenici ta neka kajla proklizala (ne zna zasto) i da je naprivilo luft i da je pocelo da melje (ne znam sta).

Promenio je komplet uljnu pumpu i rekao je da su stavljeni novi lezajevi na radilici.

E sada, interesuje me sledece

da li je ovim kompletan problem resen. Vec sam rekao da se ne razumem u kola ali sta je sa samom radilicom. Da li je ona mogla da bude ostecena.
Pretpostavljam da je stavio polovnu uljnu pumpu. To bi trebao da proverim. Cuo sam da je najbolji majstor za to u Stopanji kod Krusevca. Ja sam u Zajecaru. Gde mogu jos to da proverim.

To sto je ta kajla popustila da li je to njegov previd prilikom prethodne intervencije menjanja zupcastog kaisa ili se jednostavno desilo a ja optuzujem coveka na pravdi Boga.

Planiram da kola odvezem do majstora u Knjazevcu koji radi samo Opele i nista drugo i koji mi je do sada odrzavao kola. Zasto odmah nisam kod njega odvezo kola - ni sam ne znam. Sta da mu kazem (osim istorije sta je do sada bilo). Da li ima logike da otvara ponovo motor i da pregleda sve detaljno (ma koliko to kostalo)

Da li da trazim od ovog majstora da mi da garanciju na ove radove.

Puno pitanja ali verujte da vise nisam pametan. Najradije bih prodao kola, ali (takva mi je filozofija) ne bih da nekom uvaljujem djubre. Znam kako to izgleda kada te kola sa dvoje dece ostave na putu. Sto da me kune neko. Ako ima nade, bolje da "puknem" jos 100-200 evra ali da budem siguran (koliko je to moguce) da su kola OK.

Ljudi hvala puno na pomoci.

Pozdrav

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011 21:44 
OTS mechanic team
OTS mechanic team
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Feb 2009 21:52
Ime: Goran
Opel: Vectra 2.2 16v GTS Insignia sport tourer 20cdti
Nazalost to je taj problem o kome sam gore i napisano, popustila matica na zubcaniku uljne pumpe.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011 22:14 
5th Gear

Pridružio se: 29 Apr 2011 19:44
Ime: Milorad
Opel: Askona 1.6s
Dr Godzo, svaka cast nisam ni sumnjao na tvoju "daljinsku" dijagnostiku :respekt: Tako izgleda to kad je majstor sa znanjem i iskustvom-procita opis kvara i odmah tacna konstatacija!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]