Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 05 Maj 2025 01:05

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Termostat-moze li improvizacija(usteda)
PostPoslato: 18 Nov 2011 23:46 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Mar 2011 17:38
Ime: Dušan Lilić
Opel: Astra 2.0 DTI
Mozda nije nova tema,mozda nije ni ideja koja mi se mota po glavi. Jos prosle zime,kada sam uzeo auto, primetio sam da se vema sporo zagreva, mnogo mu treba da krene kazaljka prema radnoj temp.,a nikada ne stigne stvarno do nje. Cak i letos nije dolazila bas do radne. Pretpostavljam da mi je termostat stalno u otvorenom polozaju i to moram ovih dana da resim. Da kupim nov koji kosta 3600, minimum,to mogu odmah,sam cu ga zameniti i gotova stvar(i najbolja). Ipak, Srpska posla: posto ne placam majstora, prvo cu probati, kada skinem kuciste da izvadim termostat i da ga malo ocistm od necistoce ako je ima( kamenac,bigar ili bilo sta drugo). Probacu ga u posudi sa vrelom vodom pa ako definitivno ne radi,stavljam ga u dzep i krecem od radnje do radnje da trazim isti termostat ali bez kucista. Ako imam srece da pasuje od keca, lade ili nekog jeftinijeg vozila :aplauz: Za neki dan obavesticu vas (sa fotografijama) sta sam uradio. Ako neko ima slicno iskustvo neka napise da ne lutam u pogresnim pravcima.

Vrh

Tema posta: Re: Termostat-moze li improvizacija(usteda)
PostPoslato: 19 Nov 2011 00:16 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Feb 2010 00:06
Ime: miljan
Opel: kadet c coupe 2.0 16 v,Vectra b sport,kadet e
Ja bih pitao ljude koji znaju od cega bi moglo da pasuje a ne tako,od keca i lade.

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011 00:44 
5th Gear

Pridružio se: 29 Apr 2011 19:44
Ime: Milorad
Opel: Askona 1.6s
Uz svo duzno postovanje i bez ikakve uvrede najbolje je da vozis ono sto mozes da odrzavas kako treba!

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011 01:19 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Samo sam hteo da probam da izbegnem da placam ono sto mi je 100%, ispravno a to je kuciste. Video sam u radnji kako izgleda komplet, i vema je prosto odvojiti termostat. Nije zaliven,zapertlovan nego samo utaknut u leziste. Uzecu ja i originalni termostat od renomiranog proizvodjaca(Facet,Vernet,Behr,..). Ima tu i jos nesto. Zadovoljstvo kada nesto uradis sam.

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011 01:46 
5th Gear

Pridružio se: 29 Apr 2011 19:44
Ime: Milorad
Opel: Askona 1.6s
Postujem,samo sam hteo da ukazem na to da je ugradnja originalnog dela uvek isplativija i dugotrajnija investicija :respekt:

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2011 16:30 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Da ne duzim mnogo,evo ukratko saveta za resenje problema sa termostatom kod astre 20 dti 2003. Prva i najlaksa solucija je ici kod majsora. Ovaj koga ja poznajem termostat sa kucistem ceni 3500 i za ruke1000. Ako zelite da vas sve kosta 1300, uradite sledece: Od alata vam treba Torks E10, krckalica, motorcangle i to je to. Kod mog motora termostat se nalazi ovde:
Slika
Pre nego sto skinete selne i smaknete creva prvo morate ispustiti 2.5 l antifriza a to je dovoljno da nivo spadne ispod najnizeg creva. Najbolje da je motor mlak da se creva opuste. Kod mene se antifriz ispusta na crvenom plasticnom srafu na donjem levom uglu hladnjaka a moze i na nekom nizem crevu
Slika
Odsrafite tri srafa i kuciste sa term. je slobodno. Na njemu ili na motoru ostace metalni dihtung koji je u mom slucaju ostao neostecen.(najnize crevo je veoma kratko i njega ne mozete smaknuti sa kucista nego kuciste izvucete iz creva).
[url=http://postimage.org/image/gk0wdy7op/]
Sa slike se vidi kako je uglavljen termostat i lako ga je skinuti:pritisnuti oprugu i zaokrenuti malo i ispada napolje. Umesto njega istim postupkom stavljate novi termostat i sve vracate nazad, nalijete antifriz(ako nije ispusteno vise od 2.5 lit ne treba ni ozracivati) i vozi. Najbitnija stvar je naci originl termostat. Znaci definitivno proverano danas na mojim kolima i funkcionise: Umesto da kupite termostat sa kucistem za astru koji u nekim radnjama cene i 5000 din, kupite termostat sa kucistem za vektru A20 inekcion. Kucista su razlicita ali su termostati identicni. I temperaturni opseg i gabaritne mere i proizvodjac
Slika

Slika
To je taj za vektru
Slika
To su stari i novi
Slika

Slika
Rezultat-vec posle 7 km i 5 min voznje temp dosla do 80.
Slika
Sada su zadovoljni i beli i zucko. Termostat sam nasao najpovoljnije u VD auto na obilicevom vencu. Inace, od danas, kod njih term. za astru zbog jeftinije nabavke kosta 2600. Kuciste sa dihtungom za vektru poklanjam kome treba.

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2011 17:16 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Apr 2010 21:29
Ime: Goran
Opel: Vectra B 2.0 DTI
Svaka cast Dule na trudu :ok:
PS dobar ti je ovaj novozelandski,jel se bavis odgojem ili je to kucni ljubimac?

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2011 17:36 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2010 15:53
Ime: Perica
Opel: Vectra
Garaza: pogledaj
zemudac je napisao:
:respekt:
ja sam kod mene na z22se stavio od Z-101 i extra radi, a stavljo sam dva opelova i nije radilo kako treba :ots:

To ni malo nije nemoguće, jer Zastava ima jako dobre termostate. Hoću reći, jako pouzdane.

Jedno pitanje: kako ste (zemudac i Dusan018) znali da li ti termostati pasuju u ova kućišta? Skinete, nosite sa sobom i probate?

Meni su u jednom autoservisu tražili 120evra za ugradnju drugog termostata. Činilo mi se jako mnogo.

Poslednji put menjao Perica dana 23 Nov 2011 23:17, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2011 18:23 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Maj 2009 20:01
Ime: Andrej
Opel: Calibra c20xe, zauvek, a trenutno i Corsa D1.3 i Golf 5 1.9tdi
Bravo, ovo će koristiti mnogima.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011 19:05 
2nd Gear
Korisnikov avatar

laraisara je napisao:
Svaka cast Dule na trudu :ok:
PS dobar ti je ovaj novozelandski,jel se bavis odgojem ili je to kucni ljubimac?

Zec je ljubimac i imamo samo njega.Ceo dan je u dvoristu i ne bezi. Cak se i sa Tufnicom zdruzio.
Slika

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011 19:56 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Posle svega sto sam ovih dana uradio,cuo i procitao definitivno mnogi proizvodjaci prave iste termostate koji pasu za vise vozila samo kada se napakuju u razlicita kucista. To verovatno znaju i majstori i neki mogu to da zloupotrebe. Gledao sam motor od vektre mog prijatelja jer je isti kao moj-cisto informativno. Na spoju kucista term. i motora strcao je tanak mlaz antifriza. Pokazao sam mu a on se setio da je pre 6 meseci menjao termostat a od tada je u vise navrata dopunjavao posudu za antif. Tada nisam obracao paznju ,ali sam juce pogledao ponovo. Majstori su mu resili curenje nekim "silikonom" ali je kuciste STARO. Uz novi termostat sa kucistem dobijate i novi metalni gumirani dihtung i nema sanse da procuri. Ako ima srece da su mu umetak termostata stavili od dobrog proizvodjaca,dobro je. U Nisu sam naleteo na kopiju termostata za vektru a 20i matrke "topran"za 800 din. Ako vam sleduju ove radnje treba otici kod majstora prijatelja ili sam kupi term i prisustvuj zameni.(traje 45 min.)

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011 21:07 
OTS mechanic team
OTS mechanic team
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Feb 2009 21:52
Ime: Goran
Opel: Vectra 2.2 16v GTS Insignia sport tourer 20cdti
To sa termostatima kao sto pricas donekle pije vodu, ali ne bas za svaki model, i ovde na forumu vecina starijih kolega (ne po godinama) je upucena u taj rad, jer smo dosta o tome pisali, cini mi se bas prosle godine u zimu, kada i pocinju termostati da prave problem.

Termostati se razlikuju u sitnicama tj, detaljima, npr. debljina osovinice termostata koje ulazi u kuciste, prilikom zagrevanja materijala (siri se) termostat se glavi (posledice se javjljaju kasnije), zatim u duzini osovinice koja ulazi u kuciste termostata, dovoljno je da je osovinica koji milimetar duza, termostat je vec otvoren.

Sve se to vizuelno jako slabo vidi, vec je potrebno sve lepo premeriti da bi bio 100% siguran u taj zahvat.

Jos nesto na sta treba obratiti paznju prilikom zamene termostata, samo kuciste termostata tj, onaj plasticni ulaz za gumeno crevo (nemaju svi modeli) u vecini slucajeva zna da bude porozan, a vizuelno se ne moze ustanoviti tada je potrebno zameniti i kuciste termostata.

Vecina originalnih termostata pasuje na kucista, ali termostati drugih proizvodjaca koje ugradjujete na original kuciste, treba biti oprezan i sve u detalje premeriti.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011 23:00 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Godza, postujem svaciji savet i misljenje na ovom forumu a pre svega tvoje. Moj predhodni rad uvezi term. odnosi se na model motora koji se vidi na slici i to sam naglasio. U prodavnici opelovih delova dozvolili su mi da izvadim obadva term. iz kucista i uporedim ih. Merio sam sublerom sve sto se moze izmeriti. Oznake su identicne. Proizvodjac isti. Tek onda sam kupio. Posto se sve uklopilo a pre svega funkcionise u praksi smem i da preporucim. Jos nesto kada sam se vec ukljucio a iz proslonedeljnog iskustva. Termostat koji ce prodaje sa kucistem ne sme se izvaditi iz njega i probati u vrucoj vodi jer i da je ispravan to ce ga ubiti. Prilikom zagrevanja umesto da membrana ide na dole osovinica koja nije u lezistu i nema otpor izlazi na gore ali poslednji put. Licno iskusio.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011 23:10 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Avg 2009 18:57
Ime: Branko
Opel: ...,... (OO=II=OO)
Godza je napisao:
i ovde na forumu vecina starijih kolega (ne po godinama)

e,jbg,...taman sam mislio da i ja prokomentarisem!

:ludilo:

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2011 09:48 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pošto sam se ja jako zainteresovao za ovu temu, pokušaću da uradim baš ovo kod mene. Ne mogu sebi sada da priuštim rad kod majstora i pravi pravcati original, pa gledam da nađem drugo, ali pouzdano rešenje.

PS
Kapa dole za kolegu "bane66"! Odavno nisam imao priliku da vidim jednog pravog šaljivdžiju, koji smehu pristupa vrlo ozbiljno.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2012 16:01 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2008 19:18
Ime: Aleksandar
Opel: Insignia 2.0 cdti / Corsa B 1.2i
Kod mene se desava isto sto se desavalo kod Dusan018 ...
moracu da pokusam to da odradim ,nego sam pitao ove u servisu u cacku i oni kazu da je normalno da ti motori slabije progrevaju pa sam odustao od popravke.
Eto meni sanse za bolje grejanje :wow

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2012 19:02 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2011 18:49
Ime: Djordje
Opel: Kadett E 1.3 OHC
Meni se desava ista stvar sa mojom suzom, nema sanse da dodje do radne temperature, vec samo tik iznad plavog. Grejanje kao da nema ni ne oseti se u ovim hladnim danima. Sutra ili prekosutra idem kod majstora, na sta bi trebalo da obratimo paznju. Neko mi rece i da je u pitanju mozda neki termo zaboravio sam sta mi je rekao da li davac ili prekidac

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012 22:30 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2011 18:49
Ime: Djordje
Opel: Kadett E 1.3 OHC
Zamenjen termostat danas na suzi, bio je od 82 stavljen od 92 stepena, grejanje za nijansu bolje ali nije to to kako je bilo prethodnih zima. Radna temperatura i dalje malo iznad plave a daleko od bele linije.

Vodena pumpa oslabila, zaprljan unutrasnji hladnjak ili nesto trece sta vi mislite?

Mada me zbunjuje to sto ne digne temperaturu na pola kao ranije vec tik iznad plavog. Sta bi mogao da bude razlog?

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2012 16:30 
Club 1000
Korisnikov avatar

Dusan018, jel mozes da napises za koju je vectru taj termostat,koje god, koliko kw ?

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2012 21:30 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Ja se licno ne razumem mnogu u tu problematiku. Demontirao sam svoj termostat i prosetao ga po radnjama. U jednoj radnji prodavac je rekao da mu to lici na termostat za vektru "A 20 inekcion" i dozvolio da termostat odvojim od kucista i uporedim sa mojim. Sve je delovalo isto ali nisu bili od istog proizvodjaca pa sam se dvoumio.
Konacno sam u jednoj radnji nasao term. i za astru i za vektru od istog proizvodjaca. Gazda mi je dozvolio da termostate odvojim od kucista i uporedim ih. Sve mere i sve oznake ukazivale su da su umetci identicni i da se razlikuju samo kucista.
Glavni razlog za ovu akciju je licno zadovoljstvo da nesto sam izmajstorisem i ustedim ,mada se ne zavrsi uvek tako.
Na jednu stvar treba obratiti paznju: uz novi term. sa kucistem dobijes i novi dihtung. Ako kombinujes sa vektrinim imas i vektrin dihtung. Znaci sve ovo vredi ako ti je stari dihtung dobar.Pomaze i neka diht masa.
I dalje poklanjam kuciste term.sa dihtungom za vektru A 20i .

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2012 21:53 
Club 1000
Korisnikov avatar

ok, hvala :ots:

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2012 12:16 
5th Gear
Korisnikov avatar

Zamenio sam samo termostat. Radi lepo i ugreje lepo. Evo već se dva meseca tako vozikam i nema greške. Za nekih 2km nagreje iznad plave zone a nakon 3 km i do 80. Kada stignem do posla, on je već blizu 90. Sada na ovim minusevima, nagreje se na 80. Mnogo bolje nego prošle zime.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2012 19:09 
4th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2011 20:27
Ime: Milos
Opel: Ex Astra G 2.0 DI & Vectra C 1.8. Now Astra G 1.6 & Astra H 1.7 CDTI
Steta sto ovo nisam video ranije. Ja sam prodao 2 potpuno nova termostata za astru g,pre neki dan. Proizvodjac je renco. Prodao sam ih za 600 din obadva.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2012 12:28 
5th Gear
Korisnikov avatar

Zaboravio sam samo da dodam da mi je u ovim zimskim mesecima uvek karton na uvodu vazduha. Nije ceo hladnjak prekriven nego samo do ventilatora i usisa vazduha, kako ne bi došlo do nekih problema. Baš je lepo grejao celu zimu. Sad još malo pa ću izvaditi karton napolje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]