Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 21 Avg 2025 19:42

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: starost guma
PostPoslato: 28 Jun 2011 17:54 
Opel Team Member
Opel Team Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jan 2010 02:44
Ime: Milan
Opel: Kadett E & Astra G Bertone & BMW E93
Jos neka rec u prilog ove teme...

Ja sam ranije uzimao polovne gume od jednih likova koji ih dovoze iskljucivo iz CH.

Prica je bila takva da su Svajcarci, kao i za sve ostalo, tako i za gume, posebno pedantni i menjaju gume maltene svake godine, a prica je pogotovu vezana za to da zimske gume obavezno menjaju svake godine (jer su tamo surove zime i zele da imaju nove gume pred svaku zimu, a i kako sam cuo, tamo se pored soli, sipa i neka kiselina da bi topila led i sneg, jer so deluje samo do -8, pa mora ta kiselina i onda Svajcarci smtraju da ce ta kiselina da im pokvari gume, iako im je predvidjeno da traju 5 godina i realno im nista ne fali) i tako sam ja uzimao gume koje su maltene stare samo godinu, godinu ipo (dok dodju kod nas) i to sa sarom preko 6 milimetara.

U takvom slucaju, kad uzimate gumu kojoj je i sara maltene nova, a i po godini proizvodnje je skoro nova, a uzimate je po duplo jeftinijoj ceni od nove, ne vidim razlog zasto ne biste kupili takvu gumu...

Kasnije, tj. posle finansijske krize, vise nisu stizale takve gume ni iz CH, nego neke znatno losije, a cena je i dalje bila ista i zato nije imalo logike uzeti takve gume, pa sam uzeo nove. :D

Vrh

PostPoslato: 28 Jun 2011 18:37 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Okt 2007 21:12
Ime: Aleksandar
Opel: Omega B2 2.0
Tamo se ne baca so, niti ta "kiselina", kod njih, se posipa neki mineral, koji se nalazi u onom njihovom stenju, i taj mineral kad se sitno izdrobi i pospe po snegu, spusta tacku mrznjenja nize od soli i jako je efikasan, i sto je naj bitnije nije agresivan prema metalima, i ne nagriza lim, ali za gumu ne znam, mozda bas gumu "jede" to nisam siguran pa zato menjaju. :wink:

Vrh

PostPoslato: 28 Jun 2011 19:26 
Opel Team Member
Opel Team Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jan 2010 02:44
Ime: Milan
Opel: Kadett E & Astra G Bertone & BMW E93
Nagrizalo ili ne, nema sanse da se upropasti guma posle jedne sezone, a i proizvodjaci guma prave za sva trzista i sve uslove, pa i pored toga predvidjaju da guma traje nekoliko godina... Ali Svajcarci su Svajcarci :respekt:

Vrh

PostPoslato: 28 Jun 2011 20:00 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2008 13:04
Ime: Nikola
Opel: Corsa A c20xe
Propisano trajanje gume je zbog toga da bi oni mogli da prodaju nove ;) , ukoliko je guma dbro skladistena (ne na suncu i sl.) i da ima saru 7-8 mm nije problem ni da je 10god. stara, guma ukoliko se pravilno skladisti godisnje izgubi 2% na efikasnosti

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2011 00:33 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2010 23:23
Ime: Gavrilo
Opel: Kadett C 1.2
Garaza: pogledaj
Ovo je tacno. Propisan rok trajanja gume je donet posle jedne saobracajne nesrece u Americi kada je neki klinac poginuo iz razloga sto je montirao gumu koja je ko zna koliko godina stajala u nekom skladistu i njemu se pri nekoj vecoj brzini "taban" odvojio od ostatka gume. Njegova majka je tuzila, sad nisam 100% siguran da li drzavu ili proizvodjaca guma i sto je logicno dobila je na sudu. Posle tog slucaja proizvodjaci su navodno procenili da je rok trajanja gume 5 godina, kako su oni to izracunali niko ziv ne zna, osim sto im je dobra racunica za prodaju novih guma. U svakom slucaju ja nikada nisam sreo gumu koja se pri normalnoj voznji raspala na taj nacin i smatram da se to dogodilo zbog nepravilnog skladistenja gume i iz razloga sto je sama ta konkretna guma bila neki bofl.
Kod starijih guma koje su propisno skladistene i nisu deformisane moze biti problem taj prvi sloj gume koji je od stajanja izgubio svojstva i postao plastican, ali se on pri voznji brzo skine, ipak ko to ne zna moze skupo da plati, jer ako zaleti malo brze moze da se desi da ne stane bas lako(ali to je vec problem neprilagodjene brzine).

Za onog ko prelazi vece relacije autom je pozeljno da mu gume budu novije, dok za ljude koji se krecu na kratkim relacijama, to nije najvaznija stvar, mnogo je vaznije da te gume imaju dobru saru, da nisu deformisane i da su svojstva gume jos uvek priblizna svojstvima nove gume. Za ono guma na autu glavu cuva se ne slazem, jer u svakoj situaciji vozaceva glava cuva glavu svakog putnika. Svaki put kad budete vozili brze od 100km/h razmislite sta bi se dogodilo da vam eksplodira guma(bez obzira na njene godine ovo moze da se dogodi). Zato pamet u glavu i dobre gume na tockove :).

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2011 00:48 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jul 2007 23:27
Ime: Bozidar
Opel: Vectra 2.0i automatik TNG
Garaza:
kad bolje razmislim i jesi u pravu.
mom "drugaru" je savest losa pa vozi putnike sa trulim gumama. a sa druge strane ta trula guma ugrozava zivote svim ucesnicima u sabracaju

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2011 00:53 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2011 23:41
Ime: Zlatko
Opel: Opel kadet gsi 1.8
Garaza: pogledaj
Velika istina,ljudi su gubili glave i na malim brzinama zbog trulavih,matorih + celavih guma

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]