Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 09 Maj 2025 21:57

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Dnevna svetla
PostPoslato: 14 Feb 2011 20:38 
Ima li neko ideju kako da povezem ova dnevna svetla da se gase kad se upali srednje svetlo i pozicija tj da dnevna svetla stalno rade cim se upali auto,da li moze nesto da se iskombinuje sa onom elektronikom za automatsjo paljenje svetala?
Slika

Vrh

Tema posta: Re: Dnevna svetla
PostPoslato: 14 Feb 2011 21:24 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2006 02:07
Ime: Vladimir
Opel: 3 komada
Garaza:
Stavi rele na kome ćeš na mirnom kontaktu imati vezana dnevna svetla a na špulnu relea dovedi žicu sa srednjeg svetla. Kad upališ srednje, rele će da ode na radni kontakt i ugasiće ti diode.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2011 00:39 
4th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jan 2010 13:38
Ime: Marko
Opel: Astra 2.0 DTI 16V, vw polo 1.2
Garaza: pogledaj
Izvini za offtopic kako obasjavaju put ta dnevna svetla?

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2011 00:56 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Avg 2009 18:57
Ime: Branko
Opel: ...,... (OO=II=OO)
Najjednostavnije je da prevezes napajanje tih dnevnih svetala tako da (+12) dobijaju sa kontakta, a ( - ) da vezes na onu zicu po kojoj oborena svetla dobijaju (+),...ili ako hoces da se gase kad upalis poziciju, onda na zicu po kojoj poziciona svetla dobijaju (+)!

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2011 01:20 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Maj 2010 15:30
Ime: Dejan
Opel: nemam, Laguna 3
kako mislis minus da veze preko plusa? :S

De gustibus non est disputandum.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2011 03:49 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Avg 2009 18:57
Ime: Branko
Opel: ...,... (OO=II=OO)
Dejane, to su ti velike tajne malih elektricara! :D :ludilo:

P.S: imaju li te LED (dnevna svetla) zastitu od pogresnog vezivanja na napajanje? /Vrlo bitna informacija/

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2011 04:08 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jul 2007 23:56
Ime: Marko
Opel: Kia
markosvaba je napisao:

Poprilicno sam siguran da ne osvetljavaju nista... Uglavnom sluze da bi bio vidjen na putu po dnevnom svetlu... Mecka i ostali imaju takve "farove" fabricki, ostali moraju da se snalaze sami...

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2011 04:54 
Hvala Vlado za objasnjenje,definitivno cu uraditi tako,samo jos jedna stvar,kako da resim vremenski interval,tj kasnjenje od nekih 5 sekundi za dnevno svetlo,gledao sam po netu vremenski relej,medjutim svi su za 220v,da li je resenje uredjaj za automatsko paljenje svetala ili nesto drugo....
A sto se tice osvetljenja,naravno da ne sijaju nesto upecatljivo(0,8w),ali to im nije ni funkcija,znaci ne da vidis vec da budes vidjen!

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2011 10:53 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jan 2010 22:11
Ime: ladislav
Opel: Insignia 2.0 turbo,ex astra h gtc irmscher
Marcus je napisao:
markosvaba je napisao:

Poprilicno sam siguran da ne osvetljavaju nista... Uglavnom sluze da bi bio vidjen na putu po dnevnom svetlu... Mecka i ostali imaju takve "farove" fabricki, ostali moraju da se snalaze sami...

od ove godine svaki fabrički auto mora da ima dnevna svetla(mislim na nove).to je još bmw davno uradio sa svima poznatim eagle eye.u suštini eagle eye ti je dnevno svetlo,samo džaba jer je ovo srbija i džaba objašnjavaš panduru šta je šta,kad oni traže da ti budu upaljena redovna svetla.svugde u svetu se zna šta je dnevno svetlo i šta je redovno svetlo samo ovi naši od 6 meseci kursa misle da su pametni.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2011 12:13 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

luckygsxr je napisao:
od ove godine svaki fabrički auto mora da ima dnevna svetla(mislim na nove).to je još bmw davno uradio sa svima poznatim eagle eye.u suštini eagle eye ti je dnevno svetlo,samo džaba jer je ovo srbija i džaba objašnjavaš panduru šta je šta,kad oni traže da ti budu upaljena redovna svetla.svugde u svetu se zna šta je dnevno svetlo i šta je redovno svetlo samo ovi naši od 6 meseci kursa misle da su pametni.

Meni jos niko nije pravio problem, a presao sam oko 2000km, kombinovano grad/ibarska :)
Mozda su ipak i malo vaspitaniji :D

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2011 12:23 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Garaza:
moros je napisao:
Hvala Vlado za objasnjenje,definitivno cu uraditi tako,samo jos jedna stvar,kako da resim vremenski interval,tj kasnjenje od nekih 5 sekundi za dnevno svetlo,gledao sam po netu vremenski relej,medjutim svi su za 220v,da li je resenje uredjaj za automatsko paljenje svetala ili nesto drugo....
A sto se tice osvetljenja,naravno da ne sijaju nesto upecatljivo(0,8w),ali to im nije ni funkcija,znaci ne da vidis vec da budes vidjen!

Šta misliš, da se gasi 5sec po paljenju srednjih? Za to vreme ti nijedan pandur neće izleteti iz grma ako se plašiš neke kazne, a ako misliš čisto na estetiku onda bi moralo nešto da se smisli :)

PS: Čitao sam po onternetu da su ljudi sa novim Mercedesima imali problema sa ovim našim stručnjacima iz razloga što imaju dnevna svetla dole u braniku, ovi teletabisi ih zaustave i u fazonu voziš sa maglenkama :shit:

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2011 15:25 
Ne,nego 5 sec po paljenju motora da se pale,cisto da sprecim variranje napona pri paljenju,da mi ne bi crkavale jedna po jedna dioda,a za ove sto izlecu iz grmova sam specijalno pripremio i nosim sa sobom..... :yea

На основу члана 7, 246 и 131. Закона о безбедности саобраћаја на путевима Републике Србије, Министар за инфраструктуру доноси
П Р А В И Л Н И К
О ПОДЕЛИ МОTОРНИХ И ПРИКЉУЧНИХ ВОЗИЛА И TЕХНИЧКИМ УСЛОВИМА
ЗА ВОЗИЛА У САОБРАЋАЈУ НА ПУTЕВИМА
Члан 51.
Дневно светло на моторним возилима, када је уграђено, мора имати светлећу површину од најмање 40 cm2 и емитовати најмање 400 cd светлости за нова возила, односно 200 cd за возила у употреби, у правцу референтне осе. Светлост двневног светла мора бити беле боје. Дневно светло може бити уграђено у друга светла. Место уградње дневног светла одговара правилима која важе за главне фарове возила.
При употреби дневног светла није обавезно да буду упаљена предња и задња позициона светла, габаритна светла ни светло задње регистарске таблице.
Дневно светло се употребљава само по дану и доброј видљивости.
Укључивање главних фарова уместо дневног светла (и обрнуто) може бити изведено и аутоматским уређајем на возилу.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2011 16:01 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

e pa ovo je super :D
40cm2 ukupno ili po jedonm dnevnom svetlu?
inace.. ne treba ti to da kasni 5sec, ako su lepo odradjena dnevna svetla nece pocrkati, ne brini ;)

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2011 17:52 
Za tih 40cm2 se verovatno treba natezati da li je za jedan ili za oba,ali kao i sve drugo kod nas sto se tice zakona,sve sto nije precizno definisano daje ti mogucnosti..

Diode nisu nekog kvaliteta,zato se i bojim da ih stavim preko kontakt brave,put upaljaca,pa napred do branika....mislim da nece dugo poziveti :violent3:

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2011 20:09 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Garaza:
Mislim da bi to sa nekim kondenzatorom moglo da se izvede, ali i za to ti trebe rele ako hoćeš da nemaju dodira sa instalacijom. Inače vremensko reče posle x sec rada prekine, ne može sa zadrškom da se pali.

Vrh

PostPoslato: 20 Mar 2011 21:17 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

moros je napisao:
Ne,nego 5 sec po paljenju motora da se pale,cisto da sprecim variranje napona pri paljenju,da mi ne bi crkavale jedna po jedna dioda,a za ove sto izlecu iz grmova sam specijalno pripremio i nosim sa sobom..... :yea

На основу члана 7, 246 и 131. Закона о безбедности саобраћаја на путевима Републике Србије, Министар за инфраструктуру доноси
П Р А В И Л Н И К
О ПОДЕЛИ МОTОРНИХ И ПРИКЉУЧНИХ ВОЗИЛА И TЕХНИЧКИМ УСЛОВИМА
ЗА ВОЗИЛА У САОБРАЋАЈУ НА ПУTЕВИМА
Члан 51.
Дневно светло на моторним возилима, када је уграђено, мора имати светлећу површину од најмање 40 cm2 и емитовати најмање 400 cd светлости за нова возила, односно 200 cd за возила у употреби, у правцу референтне осе. Светлост двневног светла мора бити беле боје. Дневно светло може бити уграђено у друга светла. Место уградње дневног светла одговара правилима која важе за главне фарове возила.
При употреби дневног светла није обавезно да буду упаљена предња и задња позициона светла, габаритна светла ни светло задње регистарске таблице.
Дневно светло се употребљава само по дану и доброј видљивости.
Укључивање главних фарова уместо дневног светла (и обрнуто) може бити изведено и аутоматским уређајем на возилу.

Ok, posle toliko mog razglabanja o tim dnevnim svetlima, kako ih imam i presao sam xy km i niko mi nista nije rekao danas su mi na ibarskoj koj Lazarevca napisali kaznu. Kazna je 3000din.
Kada sam mu rekao za ovaj pravilnik, on me lepo i uctivo pitao sta je to kandela?! :?
Rekao mi da to ne postoji i citirao ZOBS u kome pise "Obavezno je imati upaljena dnevna odnosno kratka svetla."
Malo smo se rasprvljali oko jos nekih stvari, oni su napisali moju zalbu, nisam potpisao i otisao sam.
E sad, ovo je pravilnik, ono je zakon i zakon je visi od pravilnika, ali je pravilnik isto tako donesen kontradiktorno zakonu (s obzirom da je zakon donet 2009. godine a pravilnik u septembru 2010.), tako da to.... Pa.... I nije bas po zakonu LOL
Sutra idem kod jednog sudije (prijatelja) da vidim sta ce da bude, pa ako on kaze :ok:, onda ce da padne tuzba, pa cemo se cerat' :D

Suma sumarum:
U ZOBS-u pise da moraju biti upaljena dnevna odnosno kratka svetla.

U ovom pravilniku o podeli motornih i prikljucnih vozila i tehnickim uslovima za vozila pise:
Clan 4. tacka 30.
Dnevno svetlo je nezavisan svetlosni uređaj na prednjoj strani vozila namenjen za stalno označavanje
vozila u saobracaju u toku dana

Clan 51. ovo sto je moros napisao.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2011 01:46 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Garaza:
Takođe sam negde pročitao da dodatno uređaji na vozilu (čitaj dnevna svetla u tvom slučaju) moraju imati atest ovlašćene institucije. Nisam 100% siguran ali ipak mislim da ti sleduje plaćanje kazne :shit:

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2011 15:53 
Opel Team Member
Opel Team Member

Pridružio se: 12 Jan 2010 23:44
Ime: Nemanja
Opel: Calibra C20LET '96
Jao vidi... optimista u zemlji srbiji :D :D :D :D :D
Bas me interesuje ishod ove bitke :D

Sto bi braca liliputanci rekli, "Give 'em hell man" :D

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2011 18:12 
Administrator
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2007 22:25
Ime: Nenad
Opel: Astra G 1.7DTI, Astra H twin top 2.0T
mislim da mnogo filozofirate citajuci ZOBS, pa je posle kriva drzava, policija, korumpiranost, Boris Tadic, Gaddafi, polozaj Sunca, itd...

ne znam sto je problem da drzite upaljena oborena svetla kad lepo pise u tom Zobs-u. Msm, ni ti policajci nisu pali sa kruske pa da ne znaju i ne primete da li je neko nesto prckao sam ili nije. I ja da sam policajac pisao bi kazne sve u sesnes' kad bi neko poceo da mi pametuje i citira zakone. :P

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2011 02:41 
Tako je najlakse,ici linijom manjeg otpora,kakva god sr..a da usvoje,neka narod placa,zato nam je tako i sve u drzavi kada se niko ni zasta ne buni,prvo svetla po danu(koja se sve manje u evropi koriste),pa nove tablice,pitam se sta li ce sutra biti,mozda izbledela farba na autu?Ali nema veze,nemoj da se iko bunio...

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2011 09:59 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Apr 2009 09:33
Ime: Shone
Opel: Dodge Charger 8.1l, Golf 4 TDI 4Motion, Chevrolet Corvette C4 5.7l
Ta dnevna svetla ti nisu postavljena po propisima, cisto da znas kada ti budu pisali kaznu, da nisi u pravu :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]