Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 05 Maj 2025 10:31

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Zamena grejaca u setu ili pojedinacno?
PostPoslato: 06 Feb 2011 13:43 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Dec 2009 22:18
Ime: Marko
Opel: Astra H 1.7CDTi
Pri nekom cackanju oko motora mi je majstor ostetio konektor jednog grejaca. nakon toga se po paljenju motora prijavljivala greska da je grejac neispravan. Ja odem i kupim zamenski (Febi, a orginalno je bio NGK kog ne mogu naci). Po vadjenju tog grejaca se videlo da mu fali pola onog grafitnog vrha pa se bojim da su i ostali u istom stanju. Nakon zamene tog jednog grejaca auto i dalje prijavljuje gresku grejaca. Onda obrisemo greske iz memorije, ali se i dalje prijavljuje greska. Da li je potrebno menjati sve grejace u setu ili moze samo jedan? Da li bi svi grejaci trebalo da imaju isti otpor? I, najzad, kako ispitati da li dolazi ispravna struja na grejac?
Da napomenem da auto pali u trenutku i pre ove operacije a i posle i to na minus deset. Lampica za grejace se uredno ukljuci na sekund pa se ugasi a greska se pojavi nekih pola minuta nakon paljenja (bez obzira da li su se grejaci ukljucivali ili ne) i ugasi se posle nekih dva minuta.
Astra H Z17DTL

Vrh

Tema posta: Re: Zamena grejaca u setu ili pojedinacno?
PostPoslato: 06 Feb 2011 15:30 
OTS mechanic team
OTS mechanic team
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Feb 2009 21:52
Ime: Goran
Opel: Vectra 2.2 16v GTS Insignia sport tourer 20cdti
Garaza: pogledaj
Pravilna provera se vrsi na ovaj nacin:

Provera se vrsi tako sto se grejac demontira, postavi na ispitni sto i izmeri radna struja, odnosno kriva struja i vreme, takodje se meri i postignuta temperatura vrelog grejaca.
Struja bi trebalo da bude oko 11,2 do 11,5A po svakom grejacu.

Pesice ili amaterska varijanta:

Provera grejaca potrebno je naci obican zicani ili bakarni kabl, prisloniti jedan kraj na vrh grejaca (naravno pre toga skinuti dzek sa grajaca) drugi na plus klemu i samo trenutno prisloniti da zavarnici,(prilikom ove radnje voditi racuna zbog varnicenja).

I da dodam, ne morate varniciti po motoru, mozete da koristite i probnu lampu 12 V.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2011 16:54 
1st Gear
Korisnikov avatar

Ovu drugu, tj. "pesice" :) metodu :), je probao moj majstor ali sam se ja setio da na grejacima pise da su na 11V pa sam poceo da vicem na njega i onda je ostavio taman kada je utvrdio da svi bacaju varnicu ali da ovaj novi grejac baca daleko vecu varnicu.
Elem, guglanjem sam utvrdio da je preporucljivo da se menjaju svi jer su svi podjednako i radili pa ce svi i biti u problizno istom stanju. Slicno kao sto kada crkne jedna sijalica na faru ubrzo crkne i druga jer oba fara isto rade (pod uslovom da su i prethodni put menjane u isto vreme).
Jos me nesto buni, posto moji grejaci rade na 11V ocigledno ima neka elektronika iz njih koja im obara napon (a verovatno i proverava otpor po cemu i zakljucuje da li su ispravni) pa me zanima da li je mozda problem u njoj.
I za kraj jedno pitanje iz teorije rada :) zasto meni prijavljuje gresku neko vreme nakon paljenja auta (bilo da su bili ukljucivani grejaci ili ne) i kasnije je gasi. Da li to znaci da grejaci rade jos neko vreme nakon paljenja auta ali signalna lampica na tabli ne obavestava o tom radu?

Dopuna: Da se razumemo, nisu grejaci sto dukata (vec je jedan 1800dinara:) ) pa bih mogao da priustim i zamenu ostala tri (posebno sto sam video da to nije nikakva tehnika i da samo treba obratiti paznju kada se zavijaju da lepo uhvati navoj) ali volim da znam sta i kako radi na mojim kolima :)

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2011 19:42 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2006 02:07
Ime: Vlada
Opel: Vectra C 1.9cdti
sta prijavljuje na dijagnostici, relej grejaca ili sam grejac?

a sto se tice zamene, najbolje je u setu ih menjati, i onda si miran...

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2011 20:14 
1st Gear
Korisnikov avatar

Prijavljuje nesto kao prekid u kolu grejaca. Mogu tacno proveriti kada dodjem do auta.
Moze li samo neko ko poznaje rad da mi potvrdi da li grejaci rade nakon paljenja motora a da ne svetli lampica za njih?

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2011 21:49 
OTS mechanic team
OTS mechanic team
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Feb 2009 21:52
Ime: Goran
Opel: Vectra 2.2 16v GTS Insignia sport tourer 20cdti
Garaza: pogledaj
Grejaci su povezani sa svojim kompjuterom (unit control glow time) a on sa senzorom rashladnog sredstva, koji daje tacne upute kad i na koliko stepeni ce paliti grejace.

Inace treba proveriti pinove na motornom ECu, da se slucajno neki nije podvrnuo prilikom montaze dzeka.

Inace cena originalnog grejaca je izmedju 30 i 40e po komadu,( kat,br, 12 14 035) a ovih kineskih je po desetak do petnaest evra.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2011 23:37 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2006 02:13
Ime: Vladimir
Opel: Opel Vectra B 2.0DI 16v
Kad smo vec kod cene, da li je i kvalitet kineskih losiji srazmerno ceni ili ne? Mislim, kad mogu da naprave satelit da pici oko zemlje sto ne bi i jedan grejac :wink:

NOW OPEL VECTRA X20DTL

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2011 02:06 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2006 02:07
Ime: Vlada
Opel: Vectra C 1.9cdti
mogu da se uzmu i ngk, beru, pa mozda i champion...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]