Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 15 Maj 2025 19:29

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: decibeli iz motora
PostPoslato: 23 Apr 2010 21:02 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Avg 2009 18:57
Ime: Branko
Opel: ...,... (OO=II=OO)
Cudan naslov ali svaticete. Uzimamo u obzir sam motor vozila ,tj, sam agregat. Pokusavam da svatim zasto se pojavljuju znatne razlike u buci koju stvara sam agregat od primerka do primerka. Imao sam iskustva da dva identicna motora stvaraju razlicite zvuke a koji su takve prirode da se nemoze odrediti izvor i tesko je definisati sam tonalitet zvuka.Cak sam zaticao motore koji su sa karburatorom, da budu tisi od motora sa ubrizgavanjem.Ti zvuci nisu karakteristicni za defektne delove unutar motora,vise se mogu definisati kao zvonjenje,brundanje,sistanje celog agregata.
Moje pitanje za one koji se razumeju u ovu tematiku: koji su to faktori u agregatu koji doprinose da motor bude bucan ili tih. Uzimamo u obzir da je sve u samom motoru ok i da nema luftova.Znam da ce te reci da mora da negde nesta ima lufta pa zato lupa,..ali neradi se o takvim zvukovima.Ove zvuke je tesko definisati a ukupna slika svega je da neki agregati rade tako tiho da nisi siguran da uopste rade a neke kako god da okrenes cujes.

Ko razume,..shvati ce :dance1:

Vrh

Tema posta: Re: decibeli iz motora
PostPoslato: 23 Apr 2010 21:09 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jul 2007 23:27
Ime: Bozidar
Opel: Vectra 2.0i automatik TNG
Garaza:
mislim da najvecu ulogu igra sam izduv. podseticu te na jednu svar: zastava 101 stari ti i novi tip (skala).

to su isti motori,iste su konstrukcije i perfomansi. ali skala pri dodavanju gasa "rezi" za razliku od stare zastave
zasto? skala ima duplu uzduvnu granu (sa dve cevke), a stara zastava ima samo jednu cevku :wink:

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010 21:11 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Maj 2009 15:58
Ime: abi
Opel: Vectra C 1.9 cdti, Ford Mondeo 2.0 TDDi
Kad smo vec kod zastave video sam jedan mercedes neka c klasa onako noviji mislim da je 2001 godiste ono se ladno cuje kao zastava cemu to???

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010 21:17 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Nisam mislio na taj zvuk Bozo. Znas onaj ,kad otvoris haubu, motor radi i prosto sapuce,..a neki drugi bash ga cujes kako radi.Uzmimo da je u pitanju rad na leru.

Sto se tice zastava i tog rezkog zvuka koji se javlja,..Bozo, kod duplih izduva se moze i javiti i ne, a to zavisi samo od jedne stvari,..gde se spajaju iz dve u jednu cev!Imas izduve koji se spajaju u jednu pre nego cev zavrne ispod patosa, i one koje se spajaju ispod patosa!Nemoj me drzati sa rec, davno je bilo kad sam se tim zezao,..ali mislim da one sto se spajaju ispod doprinose tom reskom zvuku na odredjenim obrtajima!

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010 21:30 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jul 2007 23:27
Ime: Bozidar
Opel: Vectra 2.0i automatik TNG
Garaza:
pa to je poenta,gde god da se spajaju razlika je u izduvu.

opet ja mislim... :D
verovatno je to zavisi kako prolazi usisan vazhuh kroz kanale. seti se opet n.pr. bilo koje alfe. one bas imaju karakteristivan zvuk na leru...

interesantno pitanje si postavio,bas je fina tema za poliranje klikera :D

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010 21:42 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Klikeri, nego sta :ludilo:

Ta jasna razlika u tihoci motora se moze najbolje primetiti kod zastavinih motora i to klasican karburatorski i onaj zastavin injection.Razlika je bash bash. Tu mi je lako definisati da zbog uravnotezenja smese kod svih cilindara dolazi do smanjenja unutrasnje buke motora. E sad bi rekao da je tu resenje,..ali opet sam naletao na karburator motore koji su bili tisi od injectiona. Skoro sam zagledao jedan rekord sa onim 2.0 karburator motorom,..ne da je tih, nego sam se odusevio kako mirno radi.Nasuprot tome, drugar ima asconu sa 20NE i lepo radi, ali nije tako tih kao onaj iz rekorda.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010 21:51 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2006 02:07
Ime: Vladimir
Opel: 3 komada
Garaza:
Što kaže Boža, i meni je prvo auspuh pao na pemt. Recimo kod Injection motora se čuju dizne (i kod mene na c14nz a i na recimo Vektri 1.8 iz 2007god što sam gledao na jednom mestu). Onda recimo kod mene se ujutru javlja zveckanje jednog hidro podizača, pa sam na starom imao pojedenu bregastu, tu su dovoljni i delovi milimetra da motor ima drugi zvuk, pa sigurno i gustina samog ulja ima neke primese. Znam jednog preprodavca koji radi sa Yugićima na Bubnju i kaže da kad ne valja motor naspe gusto ulje i on prosto šapuće (btw ne bi mu ja bio u koži ako proda nekom liku auto i taj ga nađe :) ). Onda sam filter za vazduh, pa menjač (druk ležaj se čuje na leru kad nije u redu?), pa onda zvuk koji dolazi od karburatora. Po mom mišljenju tu ima mnogo faktora koji mogu da utiču na zvuk.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010 21:58 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Okt 2007 21:12
Ime: Aleksandar
Opel: Omega B2 2.0
Moje misljenje je da zvuk zavisi od nacina na koji je odrzavan motor, jer zvuci dolaze iz njega a ako je lose odrzavan masa pokretnih delova odaje jace ili slabije zvuke, pa razna pistanja, klackanja,klizanja,zapusenja..., pa i sami zvuci raznih kajseva, remenica, spanera, sve kad se pomesa dobije se neki ton, a naravno on je bas upecatljiv na leru jer je tada motor najtisi pa i sam odnos smese tj detonacije u cilindrima itd. Mislim da je to najbolje uporediti na dva potpuno nova auta, identicna sa najmanjom mogucom kilometrazom, po mogucstvu potpuno nova, i verujem da bi radili skroz isto odnosno da bi imali identican zvuk. :wink:

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010 22:23 
OTS mechanic team
OTS mechanic team
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Feb 2009 21:52
Ime: Goran
Opel: Vectra 2.2 16v GTS Insignia sport tourer 20cdti
Garaza: pogledaj
E Bane kad postavi ovakvu temu, primer kod motora z22se i z22yh motor je od aluminijuma kompletan glava, blok motor, dekl motora, karter, menjac, oba za pogon imaju lanac motora i razlikuju se zvukovi i sumovi jer jedan ima drugaciji sistem ubrizgavanja od drugog.

Po meni to ima i u stilu voznje jedan razvlaci obrtaje u maksimu, drugi ne, jedan se pregrejao i pretrpeo znatna odstupanja jer kada se pregreje motor isto se desava i sa menjacem i ostalim delovima i sklopovima motora.

Ali ako dva identicna motora izadju sa linije iz fabrike nema nikakve razlike ni sumova u to sam 100% siguran, ovo sve sto se cuje samo je proizvod neke sile ili nepaznje koju sam vec gore predocio.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010 23:49 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Sep 2008 22:25
Ime: Tata
Opel: Seat
period i nacin eksploatacije + odrzavanje agregata + zamor materijala u smislu mikronskih ostupanja tokom godina u samom agregatu + vrsta i kvalitet goriva + materijal od cega je sacinjen agregat (sto rece Godza) + ..mnogo faktora

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010 09:51 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Sep 2009 09:13
Ime: Sasa
Opel: Ascona C- 1.6 S
Moram i ja malo da se umesam. Ja sam cuo da jaci zvuk motora moze da zavisi i od debljine same izduvne grane tj od njenog precnika. Da li je to tacno, posto sad svako pravi auspuhe i kvalitet istih je dosta sumnjiv.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]