Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 07 Maj 2025 18:31

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: TROMA Astra 1.6 XER...
PostPoslato: 23 Jul 2015 19:56 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Nov 2013 21:25
Ime: Janko
Opel: Opel Astra H 1.6
Vozim Astru 1.6 XER benzinac 2008 godiste...i vec 5 godina me izludjuje njena tromost, na semaforu (BUKVALNO) se izjednacim sa trecim-cetvrtim autom u suprotnoj traci.
Skoro dve godine sipam benzin od 98 oktana, mislio sam da ce to kao malo da poveca startnost i da smanji tromost , medjutim nista od toga...nekako sam se i navikao na to...
MEDJUTIM kad je klima ukljucena, malo je reci da je troma, nego ne znam ni koji izraz da upotrebim...Kad krecem sa semafora moram u prvoj brzini preko 3500 obrtaja da je vozim u prvoj da bi kakav takav zalet uhvatila (u medjuvremenu me 5 auta iz susedne trake pretekne)...a primetio sam da ubedljivo najveci problem ima kad se iz trece brzine zbog neke prepreke ubaci u drugu i malo jace zakoci i onda dok se auto jos krece na nekih 20km/h u drugoj dam gas i maltene bude toliko troma da se ugasi ili moram da je prebacim u pokretu u prvu brzinu (sto je apsurd) da bi mogao da se pokrenem...Proslo leto kad sam bio na uzbrdici u Takovskoj, kad se semafor upalio, ja da krenem iz mesta i auto se fino ugasi...i morao sam da ugasim klimu da bih pokrenuo auto...(a nije nesto puno velika uzbrdica u Takovskoj)...
O potrosnji benzina od 10.4-10.8 kad se vozi sa klimom i to na relaciji Novi Beograd - Zemun, sto se ne moze nazvati ni gradskom voznjom, jer su ulice skoro prazne ujutru...necu ni da pricam...

Da li postoji bilo sta da moze da se uradi na Astri i da se smanji tromost, pa cak i po cenu povecanja potrosnje benzina...?

Vrh

Tema posta: Re: TROMA Astra 1.6 XER...
PostPoslato: 23 Jul 2015 20:26 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jan 2010 15:17
Ime: Petar
Opel: Astra H opc line
Trom je do 3000o. Navikni se ili menjaj za 1.8xer. Ili cipuj za nekih 12ks pa ces dobiti bar nesto

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2015 20:39 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Koliko je to bar nesto sto bih postigao sa 12ks?
Koliko bi kostalo to cipovanje?
I sta da radim na malo vecim uzbrdicama, da svaki put gasim klimu?
p.s. Jos je drzim na nekoj najmanjoj razlici u odnosu na temperaturu napolju, sad ovih dana je na 25-26 stepeni drzim, verujem da je spustim na 18 da ne bih ni sa guranjem mogao da pokrenem auto :D...

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2015 20:49 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Vidi u Revochipu,ja sam tamo radio pre 3 godine i bilo je razlike. Moguce je i da su cene nize sad

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2015 21:03 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Nasao sam ovde http://www.rschiptuning.com/automobili- ... el-astra-h ali mislim da moja Astra nema 16V

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2015 23:13 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Mar 2012 17:31
Ime: Aleksandar
Opel: Opel signum 1.9 cdti
Malo mi je cudno da pokazuje toliku tromost :( jer iako znam da je astra h teza od g ,ali opet mi je to jako cudno, jer ja u astri g 1.4 90 ks karavan sa 1300 kg nemam nikakvih problema, i sa klimom, znaci primeti se malo da je tromija sa klimom,ali nema potrebe za gasom preko 3500 ob/m, plus sto do 2000 ob krece jako lepo, i sa 4 ljudi ..a za normalno kretanej na semaforu dovoljno mi je da krenem na 1500 ob :)

Mozda jednostavno ocekujes previse od tog motora,pa ti se cini,ali definitivno za normalnu voznju i 1.6 ide lepo :)

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2015 12:28 
2nd Gear
Korisnikov avatar

@acasurcin, i meni je druze cudna tolika tromost, zato sam i pisao ovde da vidim ima li nekog resenja. Kad sam kupovao auto, rekli su mi da benzinca sa klimom ispod 1.6 ne uzimam ni u ludilu, a oci su mi ostali na astri 1.4 sa troje vrata neka sportska verzija, i samo zbog tih 1.4 je ne uzmem...i sad mi ova sa 1.6 kida zivce kao blesava. Ne ocekujem ni ja da ide kao Mercedes, ali mi i smeta da je stari Jugo startniji od Astre, pa cak i kad je Jugo drugi-treci u traci do mene u odnosu na mene... Nije ni poenta voziti relativno mlad auto (2008. god), sa malo predjenih km (48.000km) koji je kostao relativno dosta za nase uslove...a da mi je tako trom... Nadam se da se razumemo...

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2015 13:35 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Naravno da te ljudi razumeju ali licis na nezadovoljnu stranku koja kuka kako mu je neko ovde uvalio trom auto :D . Vozio sam isti i tako je kako je. Pitaj u Revo koliko bi to tamo kostalo i to je sve sto mozes

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2015 13:47 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Nezadovoljan jesam jako, ali mi nije jasno kako mislis da mi je neko OVDE uvalio trom auto? Ja za ovaj forum nisam ni znao do pre godinu/dve i auto nisam kupio preko oglasa, nego preko ovlascenog prodavca Opela... Ja kao na kineskom da pricam, nit sam kog optuzio niti bilo sta...samo sam @acisurcincu, odgovorio da ne ocekujem mercedes od astre, ali ni startnijeg juga...i nista vise.

P.s. Pitao sam u Revo koliko je i skuplji su od ovih nekih sto sam po BG-u nasao...

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2015 14:33 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Mar 2012 17:31
Opel: Opel signum 1.9 cdti
Mali nesporazum ,nista lose Janko nije mislio :)
Malo je cudna prica oko 1.4 i 1.6 u astrama , kako su astre dosta teske za taj motor i da su trome, mnogi na ovom forumu su u raznim temama to izjavljivali,ali ja i dalje mislim da za normalnu voznju mogu lepo da idu,naravno auto pod teretom ili sa klimom ide sporije,ali se nebih slozio da ne ide ,sigurno 1.8 ide mnogo bolje,ali ja sam se ubacio u pricu jer po onome sto si naveo ,auto se bas vuce, sto je meni cudno ,jos kad si spomenuo da moras da das gas do 3500 ob, sa tim gasom ja ga potpisem uvek ,tako da bas mi je cudno da je toliko trom jer ga poredis sa jugom :(.
Jeste da je moj 1.4 90 ks u astri g twinport i ne prelazi mi 7,5 l , i to najveca guzva (klima) , a standardna voznja Zemun,Surcin, Novi beograd, Bezanija itd , oko 6 l (mnogi mi ne veruju za potrosnju) , normalne voznje, znaci ne penzionerski :)
Verovatno je 1.6 veci potrosac,ali sam ubedjen da ide bolje od mog 1.4 , a meni je 1.4 za normalnu voznju sasvim dovoljan :)

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2015 15:39 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

ma sala mala, nisam ni rekao da ti je neko ovde uvalio auto nego da je motor takav kakav je,i da nemas kome da se zalis :ziveli: .
Sto se tice motora 1.6, najbolje je isao u astri g, nesto losije u astri h 1.6 xep i najlosije 1.6 xer, dakle sa svakom visom euro normom je bio losiji s vucom. Ali to nije samo kod Opela, ista slina od 1.6 je i u Meganu i u Koroli i slicnim klasama. Jednostavno ima razlog zasto je motor lenj do 3000 obrtaja a uz to je svaka naredna generacija bila teza. Inace vozio sam isti pa znam sta pricam. Ako si nasao cip za jeftinije ovde radi kod njih samo vidi da li su u cenu uracunata 2 merenja na valjcima jer bez merenja je glupo da radis bilo kakvo cipovanje a to je u revu uracunato u cenu :ok:

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2015 16:54 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Ok, raspitacu se ako budem radio, hvala ljudi :). p.s. sad mi je tek jasno, posle tvog objasnjenja @testdriver sto je majstor na servisu odreagovao sa auuuuuuuu kad je cuo da je XER motor :)...

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2015 16:56 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Okt 2011 21:10
Opel: Astra G 1.7 DTi 16V (Y17DT)
Garaza: pogledaj
@testdriver i @jankobg84 A sta mislite o predlogu posto ste vec obojica iz istog grada da recimo ti @testdriver se nadjes sa likom i probas njegov XER? Jednostavno mozda liku auto ne ide i kako bi inace trebao da ide. Znaci mozda u startu jeste lenj taj 1.6, ali mozda lik zaista ima problem da mu ni 'fabricki lenj' ne ide tako, ako me kapiras sta ocu da kazem...Probas i vidis, mozda si vozio xer koji je lenj i to, ali mozda je njegov jos gori od tog, mozda jednostavno lik ima problem sa protokomerom recimo primer...Nadam se da se razumemo...Od 1.6 niko ne ocekuje da kopa trecom, ali mozda jednostavno postoji problem, a covek i ne zna da postoji. Moj predlog ide za to da neko ko je vozio taj motor proba kod njega taj XER i lako moze da vidi da li tako i treba ili ipak ima neki kvar. Mislim da i @janko ne bi imao nista protiv, uostalom, tu je pored njega na suvozacevo mesto... :)

Pozdrav :ots:

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2015 17:41 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

nije nikakav problem a imas ovde i clana vladarr i on vozi isti motor pa ce ti i on potvrditi isto. Test voznja kad god hoces :ok:

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2015 19:30 
2nd Gear
Korisnikov avatar

ma nije problem ni da @testdriver istestira, ali je sve kako je covek rekao...do 3000 obrtaja je troma, a onda kad uhvati zalet bude ok, ali treba doci do tih 3000 obrtaja u prvoj - pa u drugoj - pa u trecoj pa da bude sve kako treba :)...znam da @vladarr ima identicnu astru kao i ja, dopisivali smo se pre neki mesec preko inboxa i razmenjivali neka iskustva...

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2015 00:28 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Nov 2014 19:07
Ime: Vladan
Opel: Astra G 1.6 XE; Astra H 1.6 XER, Astra J 1.4 NET
Zdravo Janko.
Tebe bas ne slusa taj motor. Evo kod mene je trenutno potrosnja 7.1l ali ta neka voznja Novi Beograd i do grada sad kad nije guzva.
Mogao bih da dodjes na sledeci skup ili da se organizujemo pa da te provozam mojim autom da cisto osetis kako je to kod drugih.
Nesto mi kod tvoje astre deluje kao da nema normalno ubrizgavanje goriva.
inace vozim na bezolovnom 95

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2015 10:49 
2nd Gear
Korisnikov avatar

@Vladar, sta da ti pricam, sve znas...ono kad smo se ti i ja dopisivali u inboxu bilo je bez koriscenja klime, sad je sve to jos "gore" i sto se potrosnje tice i tromosti...ti si mi za tromost predlozio da menjam brzine na 3000-3500 obrtaja i vozio sam tako ceo rezervoar, i po bordu mi je skocila potrosnja sa 9.4-9.6 na nekih 10.0-10.2...
Ma mozemo se videti ili preko radnih dana posle 17h ili preko vikenda negde na NBG-u (posto si i ti sa NBG-a ako se dobro secam), a moze i @testdriver da dodje ako ga ne mrzi :)...

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2015 11:27 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Sep 2010 22:54
Ime: Nemanja
Opel: Opel Astra G cvan z14xe
Imam Astru G Z14XE cvan, nekad sam imao problem da ne mogu da krenem na uzbrdici bez 3000-3500 obrtaja, razni lazovi od majstora su lupali glavu sta je, dok nisam otisao u drugi grad gde mi je covek ocistio dizne, posle toga je sve bilo bolje.
Ja nisam vozio 16XER pa ne mogu da kazem da je to, ali isto je bila troma i jedva je dostizala 120... to je moje iskustvo...

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2015 13:02 
2nd Gear
Korisnikov avatar

@Undercover hvala, svaka informacija je od znacaja...da meni je isto troma pri malim obrtajima, medjutim nemam problema na auto putu da dostizem brzine 160-180 km/h naravno kad za to ima uslova, jeste da mi na 180 ide preko 5500 obrtaja, ali i na 100km/h ide na 3000 obrtaja pa mi nije nista cudno :)

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2015 13:14 
Opel Team Member
Opel Team Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Feb 2012 03:00
Ime: Miloje
Opel: A3 8V FL Sedan
Ne znam koji menjaci idu u Z16XER ali po tvojim recima rekao bih da je neki CR. Mislim da je to sve do stila voznje jer 115ks nije mnogo manje od prethodnih 125ks koje sam imao. Cinjenica jeste da kad sam presao iz XE u LET da sam prva dva tri dana na semaforu kretao kao djule iz topa ali sam se onda opet navikao da krecem lagano, tj sve zavisi koliko brzo potapas gas prvom i koliko brzo saltas u drugu. Naravno u zavisnosti od toga imaces razlicit vek korpe, lamele i sinhrona druge brzine. Probaj da budes manje nezan sa gasom i saltanjem i videces da sve ide bolje :)

Kad kazem koliko brzo saltas u drugu mislim na period u kome drzis kvacilo i gas na vagi dok ne spoji skroz :)

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2015 13:57 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Sep 2010 22:54
Ime: Nemanja
Opel: Opel Astra G cvan z14xe
@jankobg84 Onda je sve u redu oko toga :D

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2015 14:20 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Mozemo Janko. Cujemo se.
voleo bih da uskoro resis problem.
pozdrav

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2015 21:19 
1st Gear

Pridružio se: 29 Sep 2013 10:23
Ime: Nikola Stančić
Opel: Astra J 1.6
Ma, ljudi, ja sam siguran da tu ima neki problem. Ja imam Astru J 1.6, ali mislim da je to isti motor. Auto sasvim normalno ide. Kakvo gašenje klime, gašenje auta na uzbrdici i slične stvari. Pa, pomislite da se vama tako nešto dešava. Pa, žalili bi se ljudi na takve stvari. Ljudi, niko od nas ne vozi od juče. Svi znate da uzbrdica (čak i sa uključenom klimom) za taj motor ne može biti problem, a o kretanju na ravnom na semaforu neću ni da komentarišem.
PROBLEM neki ima, to nije normalno ponašanje auta. Nažalost, nisam mehaničar, pa ne mogu pomoći, a nisam nikada imao takav problem (osim kada su mi pukli cilindri na dobošima zadnjih točkova pa kočnica ostala blokirana, ali tada je zasmrdilo...). Janko, da sam na tvom mjestu svakako bih probao još neku astru sa tim motorom da vidim ima li razlike, a onda u servis.

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2015 10:52 
1st Gear

Pridružio se: 18 Mar 2012 18:30
Ime: Darko
Opel: Astra H 1.6
Ova Astra H sa 1.6 XER motorom jeste malo tromija, zbog Euro 5 norme, da bi što male zagađivala. Jer baš kada se auto pokreće, tu ti je najveća potrošnja i najveće zagađenje, pa su ga baš tu "zaklali". Ali, ono što sam ja otkrio je da ova tromost najviše zavisi od kvaliteta goriva. Kada sipam gorivo u inostranstvu, auto ide mnogo bolje. Kod nas je loše gorivo, a motor je tako "programiran" da očekuje besprekorno gorivo, iz koga će izvući maksimum sa što manje zagađenja.

Pre ove Astre sam vozio Astru F 1.6, to je bila formula kada krećeš na semoforu :)

Mada priznajem, da iako je auto tromiji, ipak mi se nikad nije desilo da mi se ugasi na semoforu ili uzbrdici, ili da je sporiji od Juga. :)

Verovatno kod tebe ima neki dodatni problem u motoru, možda zaprljane dizne ili svećice?

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2015 11:31 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Janko na kojoj pumpi sipas gorivo?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]