Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 07 Maj 2025 01:28

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: krace opruge za askonu
PostPoslato: 21 Feb 2013 15:00 
1st Gear

Pridružio se: 20 Feb 2013 17:20
Ime: Mladjan
Opel: Ascona 1.6 I
drugari opelasi hteo bi da spustim askonu da ima od gume do ruba nekih 5 cm pa me interesuje koje opruge da jurim malo sam se raspitivao neki kazu da pasuju od vektre a neki od astre f ali niko nije siguran pa ako neko zna nek mi kaze a evo i slika mnogo je brate visoka
Slika

Vrh

Tema posta: Re: krace opruge za askonu
PostPoslato: 21 Feb 2013 18:59 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jul 2007 23:27
Ime: Bozidar
Opel: Vectra 2.0i automatik TNG
Garaza:
ne pasuju ni od vektre a ni od astre f.

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2013 19:20 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Avg 2009 18:57
Ime: Branko
Opel: ...,... (OO=II=OO)
Mladjo,...ovo je univerzalno i za sve modele vozila!
Slika

:ludilo:

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2013 19:24 
1st Gear

ako odsecem jedan krug kolko cm ce da padne

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2013 19:28 
1st Gear

a sto su bre ljudi skoro sve askone tolko visoke kod mene izmedju tocka i ruba ima sigurno 10 cm i to su mi gume 185/65/14

Vrh

Tema posta: Одг: krace opruge za askonu
PostPoslato: 21 Feb 2013 19:35 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Sep 2009 23:14
Ime: Zdravko Daka
Opel: Astra G Turbo/Calibra MV6
Garaza: pogledaj
I kod mene je askona na fabrickom vesanju podignuta uzasno.... secenje opruga zaboravi jer nisu krajevi istog oblika kao sredina opruge pa ispada iz lezista kad se namontira...

Resenje je da se nabave original nize opruge ili da se postojece sabiju kod ljudi koji se time bave.....

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2013 19:39 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2010 12:51
Ime: Marko
Opel: Ascona 1.6i & Punto 1.2
i ja sam na kraju odlucio da ih sabijam drugog resenja za mene nema.. :) samo se plasim koliko je to rizicno. isto je i meni visoka ko koza..

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2013 19:44 
1st Gear

vidite sliku sa pocetka stranice kolko je visoka ako znate nekog ko radi sabijanje posaljite mi broj telefona

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2013 19:58 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Avg 2009 18:57
Ime: Branko
Opel: ...,... (OO=II=OO)
Sabijanje radi covek koji se nalazi na bulevaru, vislje cvetka. Tacnije, kad se prodje cvetko, prvi semafor na kom se nalazi MIS,..preko puta je taj sto radi opruge.

Sabijanje obicno rade sa grejanjem,..a to nece da valja.

Ima li neko slike prednjih i zadnjih opruga ascone? Zanima me kako izgledaju.

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2013 21:17 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2012 08:52
Ime: Slobodan
Opel: Yugo 1.1EFI
Sve je to super, sabijati ovo ono ako vase vozilo nema amortizere :wink: Ako ima, mozda bi trebali da vidite kako funkcionisu i da li mogu da podnesu sabijanje opruga...

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2013 21:20 
5th Gear
Korisnikov avatar

i ne kapiram ovo zadnje sto si napisao..jel treba amortizeri da budu losi da bi spustao opruge a ako su dobri treba da ih proverim dal mogu onda da izdrze, ko? opruge ili amortizeri?

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2013 21:36 
1st Gear

mislim da hoce da kaze da za krace opruge treba da se stave i drugi sportski amortizeri

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2013 21:42 
1st Gear

ajd branko brate kad prolazis tuda molim te svrati pa uzmi od coveka broj fona posto sam ja daleko od bg-a ako odlucim da ih sabijam da se dogovorim s njim pa da mu ih posaljem

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2013 22:05 
5th Gear
Korisnikov avatar

Postoji nesto sto se zove tvrdoca opruge koja govori pod kojim opterecenjem ce se koliko sabijati. Postoji nesto sto se zove hod amortizera a to je koliko moze da se sabije i izvuce.

Fabricki je hod na sabijanje amortizera jednak koliko moze opruga da se sabije. Tj, recimo da vas amortizer ima 100mm hoda na sabijanje i opruga dozvoljava toliko sabijanje. Ako sabijete oprugu, hod amortizera ce da se smanji. Recimo, spustate auto za 30mm, onda amortizer nece imati 100mm hoda, nego 70mm hoda... I sta je sad problem, pa pod opterecenjem se sabije skroz amortizer i fali mu 30mm jos i onda auto skakuce po neravninama, gubi tocak kontakt sa podlogom, neudoban je i kad razvali odbojne gume amortizera onda propisa amortizer... Zato se stavljaju tvrdje opruge pri spustanju, one umesto 100mm dozvoljavaju samo 70mm da se sabije i onda moze da se spusti 30mm.

Tematika je prilicno komplikovana i zahteva nekoliko A4 listova da se napise, nije samo sabijem i eto nizi auto, super izgleda i jos bolje ide...

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2013 22:27 
1st Gear

ma znam za to u sustini nebi ja auto nabijao u zemlju vec da ga malo spustim drugo nisam od onih agresivnih vozaca ono uletanje i izletanje iz krivina a i sacuvao bi moje stare opruge pa ako one modifikovane ne odgovaraju vratim stare :respekt:

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2013 22:28 
5th Gear
Korisnikov avatar

znam to skidao sam i menjao svoje amortizere i znam kako to sve izgleda i radi, samo sam mislio da to mi nije briga da moze sa fabrickim da izdrze do -30mm da nece za to biti problem.

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2013 22:42 
4th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Nov 2012 02:50
Ime: aljosa
Opel: askona 1.8 sport
ja sam na mojoj u ue sabio za 30 mm, mnogo lepse izgleda , neudobnija je 7 puta, mnogo je bolja u krivini, ali i ja trazim neke fabricki nize jer lik koji mi je to radio samo prisao autu uzeo da greje jedan deo opruge ona popustila pod tezinom auta i jedan krak se naslonio na drugi, i sad se cak i cuje neko tiho brujanje kao da odzvanjaju valjda su kraci naslonjeni pa od vibracije zvone jedan od drugi

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2013 23:31 
5th Gear
Korisnikov avatar

http://youtu.be/nJH1i5F7-24

Ako nije problem neko od administratora da postavi u odgovarajucem formatu link, ja sam probao sve meni poznate kombinacije koje koristim na forumima ali ni sa jednim nisam uspeo da namestim da otvori u prozoru klip... :stidise:

Stavite tako vezicu i vozajte par 10km u uslovima kako obicno vozite. I onda pogledajte, ako se vezica nabila skroz do vrha klipa/osovine amortizera onda ako sabijete opruge, nece dobro funkcionisati... Ako ostane lupam 20mm od vrha, onda mozete 20mm da spustite auto... :wink: Jedino sto nije lako svuda vezati vezicu...

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013 00:18 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jul 2007 23:27
Ime: Bozidar
Opel: Vectra 2.0i automatik TNG
Garaza:

:postovanje:

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013 00:35 
1st Gear

dobro ti je ovo sa vezicom bas cu da probam

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013 14:35 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2010 13:30
Ime: Luka
Opel: Kadett GSI16V, Monza GSE, Senator A
I ja se slazem da ne bi trebalo da se mangupise bilo ko bez par narandzastih novcanica eura...

Govorim iz licnog iskustva jer je moj kadett kada sam ga kupio radjen za to da ima sto manji otpor vazduha napred, da bude patos, ali i da mogu felne sa ET manjim od 35 i napred i nazad... Ne mogu se mesati i babe i zabe, a to mnogi ne razumeju, a onda jos kako to obicno hoce da kazu: ,,Ne moze se bez qrca u svadbu'' (ONI SPUSTE AUTO UZ TROSKOVE OD 1500DIN I TO JE EXTRA). Na kadeta sam prvih par meseci pazio kao na dvomesecnu bebu... Preko lezecih kao puz, grad sam u to vreme znao napamet, tj. gde je koja rupa i slicno, tako da su mnogo smanjene posledice niskog automobila. Bez obzira na sve, na opreznost, na solidnu utegnutost automobila na trapu, crvene opruge su uzele danak, te mi razvalile ceo trap nakon par meseci. Ceo trap je uradjen iz pocetka, stavljene fabricke opruge i doduse polovni ali dobri amortizeri, kao i sve ostalo sto je stavljeno novo, regliran i td. i auto je postao mnogo udobniji, mogu se popeti na ivicnjak i malo lagodnije, sa manjim iritiranjima mojih zivaca preci preko rupe i slicno. Pritom da ne govorim to da su nam putevi katastrofa, pogotovo u ovom periodu, kad jos ni krpeza rupa nema, o tome da sve sto kupujemo od novih delova je teski fuseraj (da ne spominjem da je neretko kugla iz 89 presla do 200000 kvalitetnija od nove i slicno). Nazad su stavljene opruge ni manje ni vise nego od BMW, i auto je strahovito visok, a to je jos vise dolazilo do izrazaja sa prednjim crvenim oprugama. To se manifestuje izuzetnom nestabilnosti u krivinama (premda kadett sam po sebi ima laku guzicu)... Nemojte se zavaravati, nije Srbija za taj sport, ni putevi ni novcani uslovi, pa sad da kazemo da se menja i radi trap na godinu dana... Sto je puno, puno je... Da auto moj primera radi nije za svaki dan, nego samo za ponekad, onda bih ga ja licno grunuo u patos, ali samo ako je sve perfektno pravo i ispravno, i pre svega pravo sto je najvaznije, a ne da viljuske stoje , tj. polozaj viljuske prevaze na drugu stranu od koje bi trebalo, da tockovi stoje zbog toga u minus, pa to jede novu niskoprofilnu gumu koja je placena 7, 8 hiljada komad i tako je to jedan zacarani krug. Tako da nemojte se zavaravati, sve ima svoje zasto, a i ne zivimo mi u nemackoj, pa da ga mozes spustiti tako da ti je karter na par mm od zemlje...

Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Irmscher, Mattig, Rieger, Kissling

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013 14:57 
5th Gear
Korisnikov avatar

Najbolje je kupiti polovne sportske opruge, imace te tudje iskustvo i proverene informacije po nizoj ceni... A ako bas hocete sami, onda uzmete lepo zasednete za komp i trazite podatke na internetu o spustanju vozila, pa trazite po stranim forumima sta rade sa modelima auta kao sto je vas i onda uzmete metar u ruke pa merite lepo, uporedite, slikate pa onda lepo na internet pa trazite ovako od cega pasu opruge, pa posto retko kad saznate tako nesto onda uzmete lepo odete na otpad i pocnete traziti opruge koje lice na vase, samo su krace i tvrdje ili eventualno duze, pa se onda odsece visak i zadnji krug zagreje i savije da to lepo izgleda i da nema negativnih posledica. Pa onda usput odete lepo na onlajn katalog od nekih svetskih proizvodjaca i krenete da trazite amortizere koji lice na vase. Pa kad nadjete takve, onda gledate da nadjete podatke o duzini i osobinama i onda sve lepo kupite, sredite i dobijete nesto ovako:
Slika

Izgleda kao original, kosta nekoliko puta manje a ide kao top verzija najnovijih modela :wink:

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013 21:47 
1st Gear

ih bre ljudi ja ocu samo malo da je spustim oko 3 cm a ne da pravim neki sportak od askone pa cisto da izgleda kao fabricki auto

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013 21:50 
5th Gear
Korisnikov avatar

Nije to branik pa stavis nastavak i bude 3cm duzi... Stvar oslanjanja je u milimetrima a ne u cm... Mozda tebi 3 cm je nista ali za oslanjanje moze biti i 50% hoda amortizera...

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2013 21:57 
1st Gear

a kako bi bilo da stavim 15 sa visim gumama dali bi se smanjila razlika izmedju gume i ruba

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]