Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 07 Maj 2025 23:02

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Astra 1.7DTi Turbo rupa
PostPoslato: 28 Jul 2012 22:17 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Okt 2011 21:10
Ime: Aleksandar
Opel: Astra G 1.7 DTi 16V (Y17DT)
Garaza: pogledaj
Pozdrav svima... :ok: Imam jedno pitanje u vezi Turbo rupe na Astri 1.7DTi...Ovako....ne znam koliko cu moci da "docaram" to sto hocu da kazem, ali evo probacu....Krecem prvom brzinom i sad vozim tako....Nebitno....Stanem na blagom uzvisenju....Krenem iz prve normalno, obrtaje do ~2500 teram obicno, i sad kad promenim u drugu brzinu, obrtaji padnu iznad 1000 i nesto, ne znam tacno gde, ali uglavnom ispod 2000....E sad....Kad obrtaji budu tu u tom domenu gde se turbina jos ne pali (ispod 1800 obrtaja), auto je tada prilicno lenj....Ako je ravno ili nizbrdica, OK....Ne primeti se, ali ako je malo uzvisenje, drzim gas normalno i on polako polako ubrzava dok dodje do 1800 obrtaja....E kad dodje do tih 1800 obrtaja, pali se turbina i onda vuce kao :let: ....Sad, znam da se ta "pojava" zove turbo rupa....Ne ocekujem ja sad da on ubrzava kao Nissan GTR R35 koji stize za 2.7 sekunde do 100 - (pominjem ova kola jer su mi omiljena :love: :": ), ali jel' postoji nacin da se koliko toliko smanji ta turbo rupa?Takodje ima i dana kada vuce kao lud, a nekad mora da ga teras u obrtaje da ide....Da li mu smeta ovaj vruc vazduh sto uvlaci, pa slabije ide, jer cim je hladniji, odma bolje ide....Jel' nije mozda do creva nekih, jer sam cuo da hoce da vuce neki "fals" vazduh?!Ako neko ima nekih predloga, resenja i slicno, neka kaze....Pozdrav i hvala unapred :ok: :ziveli: :ots:

Vrh

Tema posta: Re: Astra 1.7DTi Turbo rupa
PostPoslato: 29 Jul 2012 11:27 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2011 10:59
Ime: Milan
Opel: Opel Astra 1.7 DTI i Opel Ascona A 1.2
Vruc vazduh to se i meni desava,u vecernjim casovima cim opadne temp auto bolje ide.....

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2012 13:49 
2nd Gear

Pridružio se: 07 Maj 2012 16:35
Ime: zoran
Opel: astra 1.7 dti isuzu
iskreno kod mene se to desavalo cesto dok nisam ocistio usisnu i egr ventil,sad je sve ok,mada isuzu astrice ipak traze da ih teras jer ove vrucine im ne odgovaraju,desava se kad se zagreje da je malo kao lenj dok povuce,ali to je tako i nemoj da te to brine,samo po gasu i teraj :)))

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2012 14:26 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009 23:10
Ime: Slobodan
Opel: Astra G 1.6 16V, Signum 2.0T
Ja sam samo jednom vozio 1.7DTI, i baš mi je u sećanju ostalo koliko taj motor ima mali turbo lag. Ne znam da li je u pitanju ovo što kaže radicko, ili jednostavno mnogo očekuješ od njega (1.700 kubika da vuče na ~1.000 obrtaja).

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2012 15:15 
5th Gear
Korisnikov avatar

Ne ocekujem ja naravno da vuce kao ne znam sta, ali vozio sam se u drugim 1.7DTi Astrama....Kada krecu, bas sam gledao, krene prvom, na oko ~2500 menja u drugu i cim padnu obrtaji, odma vuce kao da je upaljena turbina....Nema kao kod mene promenis, pa cekas da dodju obrtaji do 1800 i onda kad sekne, polomi ti sva rebra koja imas....Znaci nema te turbo rupe toliko izrazene kao kod mene....Bas sam se iznenadio kako je vukao taj 1.7DTi....Nema te turbo rupe maltene uopste....Vuce svo vreme ispod 1800 kao da je upaljena turbina ili mozda subjektivni osecaj, ali bolje vuce na nizim obrtajima....Kod mene je fora da vuce bolje od drugih 1.7DTi na visim obrtajima....ne znam da probam da ocistim EGR i usisnu???EGR znam gde se nalazi, i kako se skida....ne znam jos to da probam, pa da vidim kakvi ce onda rezultati biti....EGR i Usisna nisu cisceni dosta dugo....EGR je ciscen mozda januar 2010 i to sam zaboravio da li mi je majstor rekao da ga je cistio ili nije....Usisnu mislim da nije ni cistio.... :) ps: hvala svima na odgovorima

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2012 11:07 
1st Gear

Pridružio se: 15 Okt 2011 08:10
Ime: pero
Opel: astra 1.7dti karavan
Aca_KS je napisao:
Ne ocekujem ja naravno da vuce kao ne znam sta, ali vozio sam se u drugim 1.7DTi Astrama....Kada krecu, bas sam gledao, krene prvom, na oko ~2500 menja u drugu i cim padnu obrtaji, odma vuce kao da je upaljena turbina....Nema kao kod mene promenis, pa cekas da dodju obrtaji do 1800 i onda kad sekne, polomi ti sva rebra koja imas....Znaci nema te turbo rupe toliko izrazene kao kod mene....Bas sam se iznenadio kako je vukao taj 1.7DTi....Nema te turbo rupe maltene uopste....Vuce svo vreme ispod 1800 kao da je upaljena turbina ili mozda subjektivni osecaj, ali bolje vuce na nizim obrtajima....Kod mene je fora da vuce bolje od drugih 1.7DTi na visim obrtajima....ne znam da probam da ocistim EGR i usisnu???EGR znam gde se nalazi, i kako se skida....ne znam jos to da probam, pa da vidim kakvi ce onda rezultati biti....EGR i Usisna nisu cisceni dosta dugo....EGR je ciscen mozda januar 2010 i to sam zaboravio da li mi je majstor rekao da ga je cistio ili nije....Usisnu mislim da nije ni cistio.... :) ps: hvala svima na odgovorima

i šta bi s tom astrom? jesi li očistio usisnu i egr, jel sada bolje vuče uzbrdo?

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2012 13:56 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pozdrav....Nisam jos ocistio usisnu i EGR....EGR bi skinuo sam i ocistio, nije problem, jer znam kako se cisti i skida, a usisnu vec ne znam, nego treba uskoro (kraj ovog meseca - pocetak sledeceg) da odradim neko stelovanje ventila i plocica, jer mnogo "stekću" ventili i plocice na ventilima (nema onaj "dizelski rad", nego rad kao naprimer singerica masina za sivenje kad nije bas ono podmazana :D), jer najverovatnije imaju lufta, pa kad to radim, odradicu i ovo ciscenje EGR-a i usisne, pa cu da vidim onda razliku kako ce da ide, jer bolje su mi nekako isle ove druge 1.7DTi u koje sam se vozio, nego moja....Mozda je i subjektivni osecaj samo....Videcu kad odradim, javljam rezultate sta i kako ovde u ovoj temi ako se u medjuvremenu ne izbrise....Pozdrav :) :ots: :ok: :ziveli:

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2012 19:37 
1st Gear

pozdrav i tebi! kod mene se desava potpuno ista stvar i to traje već nekoliko mjeseci ali pre toga nije bilo tako. kad idem uzbrdo npr u prvoj kreće normalno do 2,5 do 3 hiljade obrtaja, prelaz u drugu nepodiže gas sve dok ne dođe do 1800 obrtaja a onda naglo povuče. i nije to sam uzbrdo nego i na ravnom. konsultovao sam se s majstorom ali on kaže da je to normalno. po meni nije jer ako je se ranije nikada nije ponašala tako onda nešto nije u redu. prosto me interesovalo još nečije mišljenje i da li si čistio egr ventil.

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2012 22:11 
5th Gear
Korisnikov avatar

Da da.... :ok: Upravo ta stvar....Videcu sad uskoro imam ovo gore da resim kao sto rekoh, pa cu ocistiti usisnu i EGR, pa cu videti kako ce onda da se ponasa....Uglavnom ista stvar kao sto je kod tebe....Bilo ravno, ili uzbrdo, prva brzina ok, ali kad promenis u drugu, dok ne dodje do tih 1800 kad se upali turbina, prodje vek i amin i onda kad dodje do 1800 povuce te je*em ti zivot, rebra ti polomi.... :lokomotiva: Vozio skoro 5-oro u kola....I sad normalno krenuo, i sad kad dodje do 1800 cimnulo je tako jako kao da si nitro dao....Znaci fora je bila da su svi glavu zavalili pozadi :D , ali bukvalno....Ni meni pre nije bilo, ali verovatno EGR i usisna i garez i pravi sad probleme....I isto je fora da mi auto bolje ide kad je pun....Znaci sve kontra nesto....Totalno bezveze....I auto mi bolje vuce na vecim obrtajima, nego na manjim....Uvek kazu ona fora, benzinac slabiji u pocetku, dizel ga dobija u startu, a posle finalna brzina u korist benzinca....Kod mene bas obrnuto....Skoro neki benzinac kao "trka" ja i on, krene on, ostavi me malo vise, a posle ja njega stigoh i prestigoh, a treba obrnuto da bude....Znaci sve kontra.....Jebem li ga :D Videcu kad ocistim tu usisnu i EGR, pa onda....Nego, slucajno sad se setih, primetio sam da ono crevo debelo sto ide iz turbine, pa na ono mesto gde prolazi ona bakarna cev sto ide iz grane u EGR pa sto prolazi tacno ispod onog plasticnog creva, primetio sam da ima malo kao "rupa"....Ne rupa bukvalno da je busna, nego kao da je naprimer ona cevka vruca pa po tom obliku greje i oblikuje crevo....Sad lupam, al reko mozda ima neke veze....Msm, ako je ona cevka vruca i to, greje ono, ono se pritvara rupa, manji protok vazduha u turbinu i slabije ide....Msm, idem tom logikom.....Kazu majstori takodje, fals vazduh....Proverio one selne sve i sve stegnuto....Nemam pojma....Videcu kad cistim ovo i kad sredim pa ce vidimo onda kako ce da bude....Pozdrav :ots: :ziveli: :ok:

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2012 14:01 
5th Gear
Korisnikov avatar

@ipsi Evo druze javljam se tebi, a i ostalima koga bude zanimalo....Evo ovako....Terao sam kola kod majstora....Imao sam problem da mi je zveckalo nesto u motoru....Kao ventili da su se culi, ili luft izmedju plocica....Usput sam rekao majstoru da ocisti usisnu i EGR ventil....Danas sam preuzeo kola....Problem vezano za zveckanje je bio u tome sto je bregasta bila uzupcena za 1 zub pogresno, i ventili su lupkali u klipove dole....Srecom, pa nije nista polomljeno, iskrivljeno, i slicno....Samo je vracena bregasta normalno kako treba da se uzubci, obradjena glava, zamenjeni dihtunzi, ociscen EGR ventil, ociscena usisna grana i tako to....Posle probe, auto je preporodjen....Nema zveckanja....Odlicno ubrzava za razliku od pre....Pre mi je prvom secao kad idem sporo, sada toga nema....Turbo rupa dosta manje izrazena....Ubrzava kao i kod drugih 1.7DTi koji sam se vozio....Sada je sve ok....Nisam jos imao priliku da probam vruc i hladan vazduh, ali sve u svemu, mnogo bolje ide nego pre....Pozdrav :) :ots: :ok:

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2012 19:50 
1st Gear

hvala druže moj. ugrabio sam malo vremena da pročitam šta si napisao. pretpostavljao sam da je usisna grana prljava pa ću poraditi na tome kad se bude imalo vremena. pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2012 20:31 
5th Gear
Korisnikov avatar

Ma nista....Tu smo da se pomazemo....Inace, grana kaze majstor jeste bila od gareza, ali ne toliko strasno, ali EGR je kaze bio katastrofa i sve to zbog loseg goriva se talozi na EGR-u i usisnoj....Kada radis, obavezno cisti i EGR i usisnu u paru....Nemoj samo jedno, jer nista ne dobijes....Usput zameni filter za vazduh ako nisi skoro i to je to....Pozdrav :)

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2013 14:46 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Sep 2013 15:37
Ime: Milanko
Opel: Astra G 1.7dti
Sad videh ovo i pronadjoh sebe u ovoj prici :) . Pre mesec dana sam kupio Astru 1.7 dti karavan i brate mili na uzbrdici lenja naopako dok ne dodje do 1800 obrtaja, a nekad, mada jako retko zeza i na ravnom. Znaci u pitanju je EGR hmmm **bo li ga patak. A imam i jos jedno pitanje ukoliko neko zna sta je neka odgovori. Na vecoj uzbrdici ne mogu da krene u rikverc, nema snage, a unapred hoce da krene na toj istoj uzbrdici.

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2013 19:35 
5th Gear
Korisnikov avatar

Ma nije ni EGR u pitanju....Mozda za nijansu ako vec nije ciscen duze vreme, ali tako je evo i na svim....Meni i posle ciscenja i EGR-a i usisne mozda 5% bolje ide, ali turbo rupa je i dalje tu....Na ravnom se to i ne primeti nesto, ali ako je blago brdasce, ti dajes gas, a ono maltene padaju obrtaji, ali kad dodje na 1800rpm, onda ti sediste prebroji sva rebra koja imas, ali tako je izgleda na svakoj 1.7DTi....ne znam sta drugo da ti kazem :) Pozdrav :)

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2013 22:23 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Maj 2009 20:13
Ime: zokac
Opel: Astra G 1,7DTI chip 100ks
To je kod svake Astre sa y17dt motorom.Mene je to izludjivalo i samo zbog toga sam radio remap.Sada drugom mogu da podjem iz mesta,nema vise da se udavi u drugoj i da cekas kada ce da podje,ili da je secnes na kvacilo da povuce.Pre remapa,na auspuh nije zapusila nikada.Sada kada je naglo stisnem,izbaci cep crnog dima,ali nista strasno.Kada se vozi normalno,bez naglog potapanja gasa na dimi,a vuce ko da je bi-turbo.(skinuo sam i katalizator i ostavio sa strane kada je budem prodavao vraticu sve na standard,a dotle cu da se vozim kao covek,da ne razmisljam kada ce da se zagusi)

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2013 11:59 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pa i mene pocinje pomalo da izludjuje :( . Imam i Skodu Feliciju 1.9sdi i ona koja je slabija bolje vuce prvom i drugom i jos je 5 godina starija.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2013 12:14 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2012 04:57
Ime: Dusko
Opel: Astra G 2.0 DTI, Corsa D 1.2
Težina vozila, menjač tj, transition ratio ...
Nije sve u snazi :ok:

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2013 15:05 
1st Gear
Korisnikov avatar

To znam, bas su dugacki prenosni odnosi kod prve i druge, mogla je izmedju jos jedna ili dve brzine da se ubace :) :) :) . Ali to mi je zaista jedina mana kod auta, ostalo mi je sve 10 od 10.

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2013 10:52 
5th Gear
Korisnikov avatar

Znaci @Zokac posle cipa nema ono da ima kao onu prazninu do 1800rpm dok se upali turbina, pa tek onda vuce kako bi trebalo, nego normalno od pocetka vuce kako treba? Ja planiram mozda kasnije da uradim cip, e sad ne znam ni sam koliko je to 100% sigurno za motor....Kako sam cuo, on ti ubaca samo kao softver neki koji je prilagodjen za tvoj auto, ali ne znam da li se dizu obrtaji turbine ili sta vec da moze da steti automobilu, jer nije poenta naprimer da uradim cip, a da mi posle 2 meseca ode turbina....Sto se tice brzina, slazem se....Prva na leru ide otprilike 7-8km/h bez gasa, a druga posle bez gasa ide 18-19km/h, a treca samo malo iznad 20km/h, to jest, prva je mnogo kratka, a posle druga maltene izvlaci, ali dobro....Sta je tu je....Pozdrav :)

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2013 19:22 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Maj 2009 20:13
Ime: zokac
Opel: Astra G 1,7DTI chip 100ks
Posle cipa moja Astra je drugi auto.Znaci sada kad podjem uz ulicu prva,druga polako, auto ide normalno.Prikocim u drugoj zbog skretanja,dodam gas,prihvata normalno bez gusenja.Pre cipa,na istom mest u drugoj se ugusi,bez obzira koliko dajem gas,ona ide polako.Meni je cip (mapiranje) odradjen besplatno.12 mapa je pisano i probano,ostao sam ceo dan u Smederevu.Mape radi Tunerc garage (Ervin Ivancic-Slovenac,dosta poznat u toj oblasti).Pre nego sto sam radio,razgovarali smo i tvrdili su da ne steti motoru.Verujem im jer im je bilo lakse da mi kazu da nije dobro i da me otkace,nego da besplatno rade ceo dan.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2013 11:04 
1st Gear
Korisnikov avatar

Ma kakvi, meni su i prva i druga preduge. Drugom idem 40km/h , a nisam ni do 2000 o/min dosao, a prvom lagano mogu do 30 da idem. Ali zaista je iritantno sto ne moze "zustro" da se krene jer ponekad je potrebno. Kad pustas kvacilo odma' obara obrtaje :( :( :( pogotovo na uzbrdici.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2013 12:13 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2013 16:52
Ime: Oli
Opel: Astra G 1.7 DTI
Au drugari ja mislio kod mene nesto nije u redu. Sad mi je blago lakse. Koliko je realno zajebano skinuti egr ventil I ocistiti, I ima li potrebe skinuti katalizator?

Sent from my Nexus One using Tapatalk 2

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2013 21:56 
5th Gear
Korisnikov avatar

Ja sam kod mene skinuo katalizator i nekako auto bolje dise, ili takav osecaj....Pre kao da ga je nesto gusilo da ne ide lepo i sl, ali kada izvadis katalizator, ocistis EGR i usisnu obavezno zajedno sa njime, mnogo se bolje auto ponasa....Probaj, pa ces i sam videti....Nista nije stetno....EGR mozes i sam ako si malo vest....Nalazi se ispod ECU motora odozgo....Mada, i nekom mehanicaru da oteras da ti ocisti, ne verujem da ce uzeti nesto i sa time zajedno i usisnu, a katalizator takodje mozes i sam, ili negde da oteras....Nalazi se tacno ispod poda vozada gledano iz kanala recimo....U svakom slucaju, ja sam zadovoljan.... :) Mozda za nijasnu malo vise dimi, i izbacuje vise dima, jer nema sta da ga gusi kao pre, ali je zanemarljivo u pogledu koliko nekako po mom misljenju dobijes na odziv gasa recimo i performanse, ali u paru sa ociscenim EGR-om i usisnom :) Pozdrav :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2014 23:52 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2013 16:52
Ime: Oli
Opel: Astra G 1.7 DTI
A kakvo je stanje na tehnickom, ili na zapadu ako te skontaju da nemas katalizatora?

Sent from my GT-I9105P using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2014 16:45 
5th Gear
Korisnikov avatar

Kad sam prosao, a verovatno i mnogi drugi sa xenonima, zamenjenim motorima i slicno, onda ces sigurno proci i na izduvu. Ja sam sasvim normalno prosao na tehnickom sto se toga tice. Nikakvih problema nisam imao. Kada se skine katalizator, nekako bolje dise sto se kaze, a i vazduh samim tim mnogo vise izlazi napolje, bas se primeti :)
Sto se tice ove turbo rupe, kod mene je i dalje ovo, nista se nije promenilo. Bas cu da vidim kada budem mogao da napravim neki klip o tome da se vidi o cemu svi ovde pricamo, ali izgleda da je u globalu tako, 'ebem li ga :) Znaci prva izvuce se malo, pa onda ubacis u drugu i ako je uzbrdica
onda ce se cuti ono polako vuum kao da se gusi i polako ubrzava do 1800 obrtaja, i onda te na 1800 sekne onako da glavu i vrat iskrivis i posle toga sve normalno, e sad, sto se to javlja do 1800 obrtaja, a preko toga sve normalno, nikom nije jasno :)
Pozdrav :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]