Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 27 Jul 2025 20:02

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Vectra B 1.8 16V sa gasom - pregrevanje kad se ukljuci klima
PostPoslato: 29 Avg 2012 22:56 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2007 10:31
Ime: Miroslav
Opel: Insignia 2.0CDTI EcoFlex 118kW Liftback
Imam problema sa pregrijavanjem motora. Kad ukljucim klimu temperatura skace i ide prema crvenom polju i onda moram da iskljucim klimu da bi temperatura pala na 90-95 stepeni.
Pre nedelju dana sam odvezao kola majstoru i uradjeno je sredece:
Stavljene nove karike, novi ventili (jer je dimio na sipku i cep), nova vodena pumpa, pre par meseci stavljen je i novi hladnjak motora i novi ventilator klime, promenjen je termostat (stavljen je onaj koji otvara na 92stepena).
Provereni su svi termodavaci, termostati, sve brzine ventilatora rade normalno (prva i druga)...
Vise ne znam sta da menjam, osim celih kola :-)
Jedino mi jos pada na pamet da onaj cajger za temperaturu ne pokazuje dobro. Da li bi mogao prikljuciti neki drugi eksterni samo da vidim sta ce on pokazati?
Ako imate bilo kakvu ideju slobodno napisite, jer sam na kraju zivaca.
Pozdrav!

Vrh

Tema posta: Re: Vectra B 1.8 16V sa gasom - pregrevanje kad se ukljuci k
PostPoslato: 30 Avg 2012 22:39 
5th Gear

Pridružio se: 29 Apr 2011 19:44
Ime: Milorad
Opel: Askona 1.6s
Mozda je prljav kondenzator-hladnjak klime,isperi ga vodom naravno spolja pa probaj-zna tu da se nakupi svega i svacega.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2012 22:46 
OTS mechanic team
OTS mechanic team
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Maj 2012 21:57
Ime: Slobodan - Bobi
Opel: Vectra 2.0 DI (82 to 110 HP) & VW Passat CC - 170 to 205 HP
Provera releja za 1 i 2 brzinu ventilatora sa unutrasnje strane.

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2012 08:59 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2008 21:44
Ime: vlada
Opel: renault laguna 1.8 16v initiale
Garaza: pogledaj
na kolilo tistepeni dodje temperatura pre nego je iskljucis? i ono najbitnije dali cujes ventilator, tj.dali se ukljucuje druga brzina.

o.k je sve sto si naveo, meni se cini da ti ne cekas da ventilator ukljuci drugu brzinu, ona je mozda ispravna i treba na ovako toplom vremenu i da radi kada je ukljucena klima.

moj savet, osim onoga sto su ti rekli da isperes hladnjak klime sto bi obavezno trebao da uradis je da upalis auto u mestu i ukljucis klimu i cekas da vidis dali se ukljucuje druga brzina ventilatora i ako se ukljuci a temperatura i dalje raste onda skokni do nekog majstora da ti ozraci rashladni sistem ili odradi sam.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2012 01:37 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2010 12:39
Ime: Vaso
Opel: vectra 1.6i
Kad je ovako toplo treba da ukljuci drugu brzinu kad klima radi. A prljav hladnjak pravi bas veliki problem a ako ti sam gasi i opet pali kompresor onda je definitivno prljav hladnjak klime pa kad nabije prevelik pritisak i gasi kompresor, i samim tim kroz prljav hladnjak klime ne moze da prolazi vazduh prema hladnjaku rashladne tecnosti a i ono sto prodje je vruc vazduh od samog hladnjaka klime. Provjeri oboje sto su ti rekli a hladnjak isperi svakako, skines branik, u autopraonici ti naprskaju hladnjak tecnosti za pranje motora i isperi sace toplom vodom pod pritiskom, iznenadices se sta tu sve ima.

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2012 14:57 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2007 10:31
Ime: Miroslav
Opel: Insignia 2.0CDTI EcoFlex 118kW Liftback
carbon je napisao:

Rade mi prva i druga brzina ventilatora, kad sam menjao hladnjak motora to sam testirao.

vectra 1.6i je napisao:
Kad je ovako toplo treba da ukljuci drugu brzinu kad klima radi. A prljav hladnjak pravi bas veliki problem a ako ti sam gasi i opet pali kompresor onda je definitivno prljav hladnjak klime pa kad nabije prevelik pritisak i gasi kompresor, i samim tim kroz prljav hladnjak klime ne moze da prolazi vazduh prema hladnjaku rashladne tecnosti a i ono sto prodje je vruc vazduh od samog hladnjaka klime. Provjeri oboje sto su ti rekli a hladnjak isperi svakako, skines branik, u autopraonici ti naprskaju hladnjak tecnosti za pranje motora i isperi sace toplom vodom pod pritiskom, iznenadices se sta tu sve ima.

Nisam primetio da se kompresor gasi sam od sebe, klima radi normalno, samo sto posle ukljucivanja klime temperatura motora pocinje da skace prema crvenom polju i onda sam primoran da ugasim klimu dok temperatura ne padne na oko 90 stepeni. Inace pustao sam da skazaljka dodje do 100stepeni i zatim sam gasio klimu, bojao sam se da ne ostetim glavu motora.

Posto auto trenutno nije kod mene, ovo sa pranjem hladnjaka klime cu probati za 2 nedelje, pa cu vam javiti rezultate.
Hvala vam puno na savetima!
Da li mozda neko zna kako bih mogao testirati onaj pokazivac temeperature na instrument tabli?

Na nekoliko foruma sam citao da ako je kontakt na masi korodirao, pokazivac temperature "poludi", ali u njihovom slucaju oni su imali problema sa temperaturom bez obzira da li je klima ukljucena ili ne.
http://www.opelclub.hr/forum/viewtopic.php?f=87&t=8279

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2012 15:56 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2010 12:39
Ime: Vaso
Opel: vectra 1.6i
Lako ako imas sondu za mjerenje temp tecnosti pa je potpis u ekspanzionu posudu ili jos bolje ako imas laserski mjerac temp, inace to bi trebao da ima svaki majstor.

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2012 15:02 
1st Gear

Pridružio se: 24 Apr 2012 01:06
Ime: Jovan
Opel: Vectra C
djmmir je napisao:
carbon je napisao:

Rade mi prva i druga brzina ventilatora, kad sam menjao hladnjak motora to sam testirao.

vectra 1.6i je napisao:

Nisam primetio da se kompresor gasi sam od sebe, klima radi normalno, samo sto posle ukljucivanja klime temperatura motora pocinje da skace prema crvenom polju i onda sam primoran da ugasim klimu dok temperatura ne padne na oko 90 stepeni. Inace pustao sam da skazaljka dodje do 100stepeni i zatim sam gasio klimu, bojao sam se da ne ostetim glavu motora.

Posto auto trenutno nije kod mene, ovo sa pranjem hladnjaka klime cu probati za 2 nedelje, pa cu vam javiti rezultate.
Hvala vam puno na savetima!
Da li mozda neko zna kako bih mogao testirati onaj pokazivac temeperature na instrument tabli?

Na nekoliko foruma sam citao da ako je kontakt na masi korodirao, pokazivac temperature "poludi", ali u njihovom slucaju oni su imali problema sa temperaturom bez obzira da li je klima ukljucena ili ne.
http://www.opelclub.hr/forum/viewtopic.php?f=87&t=8279

tebi je isti motor kao i kod mene(vectra c)...meni nije pokazivao tacnu temperaturu na satu...tipa pokazuje 60 a ono kuva auto...
imas jedan mali senzor iznad termostata...kosta 3000 iz originala,a 1500 kopija...proveri da li on radi kako treba...
sva sreca da sam provalio da je to...inace su mi 3majstora predlagali da mi skidaju glavu i sve da menjaju... :seci:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]