Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 04 Maj 2025 01:03

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Novi Clan, Nova Vectra B i mala nezgoda
PostPoslato: 29 Maj 2010 01:41 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Maj 2010 23:43
Ime: Davor
Opel: Vectra 1999 2.2 GL
Pozdrav dobri ljudi, mali uvod oko svega.

Razmisljao sta da kupim od automobila, nisam hteo neke koreance, toyote su dosta skuplje od proseka, a i ja sam uvek naginjao ka opelu tako da je sveden izbor na dva modela. Prvi izbor je bio Vectra 1999 ili 2000 godiste a drugi astra 2001, 2002.

Obisli par dilera i kad sam video sada vec moju vectru na parkingu, astra nije vise imala sta da trazi.

Presla je 118000 km, imala samo jednog vlasnika, veoma dobro ocuvana.

Imam dve vrste pitanja, opsta i jedno specificno, imao sam malu nezgodu pre dva dana i bas sam se iznervirao jer samo sto sam ga kupio.

Bio je mrak, na parkingu idem u rikverc i otisao sam malo dublje i udarim u neko drveno deblo, bolje receno ocesem. Isao sam mozda 10 na sat. Branik je upio skoro sav udarac ali mi je stradalo i zadnje desno stop svetlo. Branik je sa desne strane ispao iz svog pozaja za jedno 1 cm i vise neprati liniju limarije, dok je na stop svetlu polomljen deo koji skrece na desnu stranu, sve lampe i 90% plastike je na mestu i sve radi, nema stete na limariji.

Sto se tice stop svetla nasao sam polovno i to ce da se zameni, nadam se samo da ce biti iste boje.

E sad sto se tice branika, ne znam kolika je steta, on licno nije ogreban nigde, ali ne znam iznutra da li je samo iskocio iz drzaca tj. zabica ili je ozbiljniji kvar.

Procitao sam na ovom forumu da se zadnji branik drzi u poziciji pomocu zabica, dva srafa kod zadnjih tockova sa svake strane i gore plasticnih srafova kad se otvori gepek i kad se odviju srafovi samo treba povuci branik ka sebi i da ce da spadne. Da li ima jos negde da se branik drzi sa srafovima i koliko je komplokovano i vremenski zahtevno da se to odradi? Sta mi treba od alata?

Nemam bas sada para da ga vodam po servisima jer samo sto sam ga kupio.

Od ostalih pitanja mi zanima za pocetak, kolika je potrosnja, imam motor od 2200 cm3 i procitao sam da u gradu trosi 8L/100km, a na otvorenom putu 5,5-6L/100km. Ja sam tek preseo oko 300km, i vidim da je tu negde oko 10L sto se uklapa u neka moja ocekivanja.

Da li treba na nesto posebno da obratim paznju sto se tice ovog konkretnog modela Vectre?

Nadam se da ce te mi izaci u susret.

Vrh

Tema posta: Re: Novi Clan, Nova Vectra B i mala nezgoda
PostPoslato: 29 Maj 2010 10:44 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Avg 2007 21:23
Ime: Milos
Opel: Skoda Superb 1.8TFSI,Vectra C 2.2DTI,Pajero Big foot itd
Garaza: pogledaj
Nije nista braniku samo su zabice iskocile probaj bez skidanja da pritisnes branik sa strane u pravcu auta da zabice uskoce ako ne uspes moras da skines branik.... slobodno mozes jako da pritisnes branik nemozes nista da sjebes :D

Branik drze kao sto si napisao safovi koji se nalaze ispod koruba na tockovima dva safa ispod branika sa zadnje strane i safovi koji se vide kada otvoris bunker!

Nisi napisao da li je Vectra dizel ili benzin :wink:

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2010 14:18 
1st Gear
Korisnikov avatar

Hvala na savetu,

Probacu prvo laksu varijantu da samo probam da ga vratim na gurku.

Vidim da za srafove za prtljaznik treba obican zvezdasti srafciger, da li mi za ove ostale treba neki drugi alat i da li su srafovi lako dostupni? Tipa netreba da skidam tockove ili nesto trece?

Sto se tice auta on je benzinac.

Evo sad kad sve pitam, da li je komplikovano promenuti zadnje stop svetlo.

Do sada sam ima nas narodni auto zvani jugo i tu je sve bilo dostupno, a o branicima i nisam vodio neku brigu :)

Tako da se moze reci da je ovo moj prvi ozbiljan auto.

Uskoro se javljam, a do tad mirno more.

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2010 14:32 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Safovi u prtljazniku treba da su toreks kao i svi ostali sto drze branik.....ako nisu to znaci da je to nesto budzeno-skidano.
Ne moras da skidas tockove ako imas pravi alat tacnije neki kraci toreks.
Stop se prosto menja skines sa unutrasnje strane plastiku ako je limuzina ili otvoris pregradu kod karavana ima nekoliko safova koji ga drze i to je to.....prostije nego na Yugu :D

Potrosnja za taj motor je skroz ok :ok:

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2010 00:04 
1st Gear
Korisnikov avatar

:gsi:
Cao,

Evo danas cu imati vremena sve detaljno da pogledam, da vidim sta je i kako je. Necu da vas davim previse, ako bude trebalo zvacu u pomoc.

Mnogo si mi pomogao, hvala.

Javljam sta sam uradio.

Pozdrav.

-- 30 Maj 2010 13:46 --

Eto danas sam se pozabavio sa kolima.

Steta nije velika sto se tice branika samo je ispao iz zabica. Probao da ga vratim na gurku ali neide.

Stop svetlo je stvarno jednostavno za izvaditi, treba samo odviti 4 srafa.

Na kraju necu ni ici kod majstora. Hvala ti.

Narucicu stop svetlo sledece nedelje, kupiti potreban alat pa cu sledece subote ili nedelje u akciju.

E sad, pregledao sam ceo auto danas i na podu prtljaznika i na unutrasnjoj strani desnog stop svetla oko celog svetla sam video da je nesto mazano kao smesom za zaptivanje.

E sad da li je to normalno ili je to neko nesto radio na autu? Posto sam video i da su plasticni srafovi na gepeku odvrtani.

Ulje je na minimumu, kao i rasladna tecnost, i to bi trebalo da dopunim.

Moze li neko da mi preporuci nekog proizvodjaca i vrstu ulja.

Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2010 09:55 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Ulje samo GM polu sintetika 10-40w a sto se te smese tice predpostavljam da je sirova guma ubaci sliku da vidimo.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2010 13:32 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Apr 2010 21:29
Ime: Goran
Opel: Vectra B 2.0 DTI
Sto se tice toga sto vidis kao da je mazano nekom zaptivnom masom mislim da je to fabricki jer i kod mene na vectri su svi spojevi i kriticna mesta isto tako premazana nekom masom u boji vozila. :ok: :ok:

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2010 10:45 
1st Gear
Korisnikov avatar

Cao dobri ljudi,

Kupio sam proteklih dana zadnje stop svetlo i alat. Danas sam napokon zasukao rukave i bez problema sam promenio zadnje stop svetlo :ok: .

E sad za branik nisam bio te srece. Skinuo sam ga bez problema, i kad sam pogledao zabice, prva veca je deformisala limariju dovoljno toliko da branik vise nemoze da nalegne kako treba tako da branik neprati liniju zadnjeg dela automobila (zaokruzio sam deo gde se nalazi zabica na donjim slikama) E sad da li se zbog toga treba cimati kod limara ne znam, ne verujem da ce iko hteti da se bakce samo zbog toga. Druga stvar je da je oko zabice farba malo oguljena tako da se bojim ce poceti da rdja na tom mestu pre ili kasnije. Kako je najbolje da zastitim taj deo? Da li samo da kupim beli sprej-auto lak?

Na slici dole na kojoj se vidi unutrasnjost gepeka vidi se i ta zaptivna masa, pa me zanima da li je to fabricka masa?

Slika

Slika

Pozdrav.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]