Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 07 Maj 2025 13:09

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Astra G 1.6 16v X16XEL - Gusenje
PostPoslato: 06 Maj 2011 15:30 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2009 09:24
Ime: Goran
Opel: Astra G 1.8 16v
Pozdrav svima, treba mi "mala" pomoc oko moje masine. Bicu malo opsirniji, ali nadam se da cete imati strpljenja da sve procitate i pomognete mi.
Naime, imao sam plin na autu kad sam ga uzeo, ali nije bio sekvent, vec neka budzevina koja je kasnije pocela zestoko da zeza (gusi auto i trosi 17+ litara plina) i niko nije mogao da je nasteluje, tako da sam je pre nekih godinu dana lepo skinuo i bacio. Posle toga nisam uspeo da mi auto ide ni priblizno dobro na benzin kao sto je isao na plin, dok je radio kako treba, iako bi trebalo da bude obrnuto, s'obzirom da nije bio sekvent. Od tad vozim na benzin i auto mi stvarno trosi kao upaljac (7,5 u gradu, ispod 6 na otvorenom), ali ima mnogo muka kao posledica plina (menjao sam benzinsku pumpu, cistio dizne na Winn's masini... a auto i dalje ima knedlu koja se eto pre neki dan najstrasnije manifestovala bas kad sam krenuo na put). Da kazem da je auto u poslednje vreme bio malo tromiji, ali nije javljao nikakve greske, i da je dan pre polaska na put uradjen mali servis (svi filteri i ulje) i auto kacen na Tech2 dijagnostiku i da nema nikakvih gresaka na motoru.
Kad sam krenuo na put Ibarskom toliko je jadno vukao da sam se jedva popeo na Rudnik sa oblakom dima iza sebe. Stao sam na pumpu u G. Milanovcu, proverio prosecnu potrosnju (6,5 litara), dosuo u rezervoar Wynn's injector cleaner, dopunio ga do vrha i nastavio dalje. Auto je posle nekog vremena poceo bolje da prima gas na ravnom putu (oseti se drasticno pri preticanju) i nakon jos 100 kilometara puta ukupna prosecna potrosnja od Bg-a (posle 230 km) je opala na 5,8 litara. Sto se tice uzbrdice, tu je i dalje ostao problem. Nekako sam stigao na odrediste i sutradan otisao i zamenio i svecice, koje majstor pri servisu nije hteo da mi menja jer su presle samo nekih 17.000 km, vec mi je rekao da ih sacuvam za sledeci servis i da se menjaju tek na 25-30.000 km. Posle zamene svecica uspeo sam da se popnem uz zestoku uzbrdicu drugom brzinom, dok sam prethodnog dana jedva izasao prvom i vidi se napredak, ali cini mi se da i dalje to nije to.
Procitao sam skoro sve teme na forumu i posto to nikad nije radjeno od kupovine auta (presao sam sa njim nesto preko 30.000 km) hteo bih da kad se vratim u Bg ocistim protokomer, leptir usisa i usis, Egr, proverim sva creva da ne vuce negde fals vazduh i ako treba dizne, ali ovaj put ultrazvucno, jer posle tretmana prosle godine na Wynn's masini nisam osetio ama bas nikakve promene u radu motora... :( Ispravite me ako nesto od ovoga nema veze sa gusenjem masine...
Interesuje me da li neko sa foruma moze to sve da mi odradi po nekoj razumnoj racunici :ziveli: :rostilj1: , ili da mi preporuci nekog u Bg ko to sve moze, a da ne otkida po usima sa cenama, s'obzirom da sam u haosu jer treba pride i servo letvu volana da sredjujem, a skoro sam menjao i hladnjak vode :grrr: .
Trenutno sam ocajan, uzeo bih da se zezam sam, ali nisam bas siguran u sve to, pa ne bih da napravim jos vise posla za majstore.

Hvala svima unapred, pomagajte, znam da sam malo :blabla: ali shvatite me...

Vrh

Tema posta: Re: Astra G 1.6 16v X16XEL - Gusenje
PostPoslato: 06 Maj 2011 17:41 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2008 21:44
Ime: vlada
Opel: renault laguna 1.8 16v initiale
Garaza: pogledaj
to sa knedlom hoce da se pojavi kad je DIS modul pred umiranje,ali nesto ne verujem da to ima veze sa snogom...

proveri ti kako stojis sa fals vazduhom,meni to nikako ne stima,drugo mogaao bi da proveris i filtere goriva,imam osecaj da ne prima dovoljno goriva....

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2011 18:08 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Filter goriva zamenjen pre tri dana (Mann), sto se ostalog tice, to bi morao da proveri neko mnogo strucniji od mene, bar sto se motornog prostora tice... :(
Inace sve filtere menjam kod svakog malog servisa, na 8 do 10.000 km.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2011 23:27 
1st Gear

Pridružio se: 06 Maj 2010 07:38
Ime: Lemi
Opel: Astra 1.6 8v
Garaza:
Može biti svašta a meni je prva stvar pala na pamet a to je gorivo. Od kad su ovi uveli liberalizaciju po pitanju snabdevanja pumpi derivatima,gorivo je poskupelo a slabijeg je kvaliteta nego ikad. Kada odem u inostrantsvo i to u jadnu zemlju kao i naša oseti se ogromna razlika u gorivu. Kod nas već mi ventili izlupali svu haubu zbog goriva:)
p.s.da ti pozelim da bude ovo problem

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2011 12:37 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jul 2007 23:27
Ime: Bozidar
Opel: Vectra 2.0i automatik TNG
Garaza:
ma to je sve posledica od plina,ja kad vam kazem... :dedica:
:ludilo:

nego,kakav je taj oblak dima sto te prati,jer si to napisao onako da kazem "figurativno" ili je to stvarno da ti nekakav vidljiv dim izlazi iz auspuha?

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2011 15:03 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Ne vidim uopste razlog za :ludilo: komentarima, cak i svaki laik zna da ako se auto vozi uglavnom na plin, prvo sto strada su benzinske dizne i benzinska pumpa...
Ja sam trazio ako neko moze da mi pomogne, ili predlozi nesto pametno, a najmanje mi treba sprdacina na ovu temu, meni to uopste nije smesno... :palica:

Sto se dima tice, pojavio se samo na uzbrdici na Rudniku, auto je jedva izasao uzbrdo cetvrtom, cak sam morao da se sklanjam u desnu traku... :(
Moje skromno misljenje je da auto pravi skroz pogresnu smesu zbog loseg dovoda goriva ili vazduha, i da je nesto od toga glavni uzrok gusenja motora, s' obzirom da ne pali nikakve lampice i na dijagnostici uopste ne prijavljuje nikakve greske... ne znam, mozda i gresim... :banghead:

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2011 15:50 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Garaza:
nebih se bas slozio sa tobom. meni nisu ni dizne stradale ni benzinska pumpa a vozim svakodnevno na plin,godisnje min. 20.000 km.
mislim da je to vise vezano za vlasnika auta i majstora koji je to i kako ugradjivao a ne direktno do plina,vise bi moglo da se kaze indirektno.
kako se obnosis prema autu tako ce ti se i vracati,t.j. crkavace ti i pumpa i sve ostalo pored nje.

ovo ti cisto pisem da nisi kroz zivot dok koristis automobil u zabludi :wink:

elem,
taj dim... mozes li ti da nadjes u beogradu analizator uzduvnih gasova,da se utvrdi kakva je smesa i sto mene interesuje,ovako kao laika,zbog cega dimi auto?
losa kompresija,ulje u cilindrima,previse goriva u smesi ili ko zna sta drugo?
dali si proverio da nema neke restrikcije vazduha ispred kutije filtera?

znajuci kakve su uzbrdice na rudniku,mislim da si mnogo ocekivao od svog auta sa 1.600 kubika da izadje sa cetvrtom uzbrdo.
staro sofersko pravilo je sa kojom silazis nizbrdo,sa tom brzinom se penjes uzbrdo. sa kojom brzinom ti silazis niz rudnik bez koriscenja kocnice?

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2011 23:53 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2006 02:07
Ime: Vlada
Opel: Vectra C 1.9cdti
probaj da iskljucis egr, i vidi oce li biti knedle, tj samo uzmi i skini kabal s egr-a

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2011 03:30 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Ljudi, da se zahvalim svima, "kvar" je otklonjen :aplauz: , stvar je bila na svu srecu najbanalnija moguca, vlada33 je bio u pravu :respekt: .
Naime, vakuum crevo je naprslo na jednom mestu (skoro nevidljivo golim okom) i tu je vukao fals vazduh, tako da je smesa bila prebogata gorivom i to ga je davilo. Toliko je bila neprimetna pukotina da ne mozete da verujete, nije se videla sve dok nismo skroz presavili crevo. Nesretno crevce od 10-ak cm je zatim zamenjeno novim i auto je jednostavno poleteo, konacno mogu da koristim svih 101hp ovog motora, a uzbrdo sad ne smem ni da dodam gas... :D

Jos jednom, hvala :ots: :postovanje:

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2011 07:09 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Garaza:
znaci nije posledica od plina... :":

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2011 12:34 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2008 21:44
Ime: vlada
Opel: renault laguna 1.8 16v initiale
Garaza: pogledaj
bozza je napisao:
znaci nije posledica od plina... :":

nije,samo je plin napravio mini eksploziju (nisi morao ni da je cujes) i onda je crevo pocelo da pusta vazduh...

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2011 22:59 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Ma bre ljudi, ostav'te se price o plinu, sad je to najmanje bitno, vazno da meni auto konacno opet ide kao nevreme... :aplauz:
A jos bolje od svega je da me je "popravka" kostala prakticno 0 dinara! :D

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2011 00:22 
1st Gear

Pridružio se: 06 Maj 2010 07:38
Ime: Lemi
Opel: Astra 1.6 8v
Garaza:
Bitno je da sam ti ja poželeo neki smešan kvar :ziveli:

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2011 00:43 
1st Gear

Pridružio se: 06 Jun 2011 19:14
Ime: Edin
Opel: Astra g 1.6 16 v
Garaza:
Zdravo, i ja sam imal slican problem na Astri G 1.6 16v pre mesec dana. crevo je bilo naprslo, zamenio sam crevo i stavio drugo na vakumu, e sad kad poslusam tu kao da se cuje da ispusta neki vazduh.Hteo sam da pitam imali za to neko specijalno crevo ili moze koje bilo odgovarajuce debljine..i trebali to necim zalepit?

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2011 21:44 
1st Gear

Pridružio se: 18 Jul 2011 11:34
Ime: Milos
Opel: Zafira B 1.6
Kazi mi gdje se nalazi to vakum crijevo,jer se i meni cuju neki zvuci kao da zvizdi vazduh.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011 00:44 
1st Gear

Garaza:
crijevo je kratko, ide cinimise iz usisne grane u neki okrugli deo mislim da je to vakum ne razumijem se bas puno.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2014 23:51 
1st Gear

Garaza:
Zdravo...i ja sam imao isti problem danas kao i ovi drugari u predhodnim komentarima..naime crevo koje iz kako se meni cini usisne grane ide u neki okrugli deo mislim da je vakum bilo je naprslo i to sam zamenio, e sad ne znam dali tu treba neko specijalno crevo ja sam stavio neko obicno gumeno , ono staro sto sam skinuo bilo je deblje puno i teze sam ga izvukao sa tog donjeg dela gde se nalazi usisna grana , isto sam u dilemi dal je to trebalo da se zalepi?

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2014 13:10 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pozdrav, ne treba ništa da se lepi, samo treba crevo da legne knap, da ne bude labavo... :wink:

Kod mene i dan danas auto radi kako treba posle tog zahvata.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2014 22:28 
1st Gear

Garaza:
Ono staro crevo je bilo malo deblje , ovo sto sam stavio je tanje al je knap. evo vidi se na slici koje je crevo .
Slika

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2014 12:16 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Trebalo bi da je to to, bitan je unutrasnji precnik creva, a ne spoljasnji, jel se auto ponasa normalno sada?

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2014 23:13 
1st Gear

Garaza:
Normalno se ponasa .Al kao da cujem tu neki vazduh da susti .ili se to menisamo cini.a precnik odgovara mestima gde ulazi crevo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]