Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 03 Maj 2025 22:27

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Cudan zvuk u motoru (zveketanje) Opel astra h 1.3 cdti
PostPoslato: 30 Okt 2015 15:30 
1st Gear

Pridružio se: 29 Okt 2015 22:38
Ime: Nemanja
Opel: Astra h GTC 1.3 CDti
Pozdrav forumasi. Posedujem Opel astru h 1.3 cdti 2006 godiste GTC i od skora mi se poceo cuti cudan zvuk u predelu motora. Zvuk jako podseca na zvecanje lanca, ali se cuje na desnoj (suprotnoj) strani od lancanika. Ne cuje se uvek, a pogotovo ne kad je motor hladan. Cuje se u leru a na vecim obrtajima kao da zakrci. Da li neko ima neku ideju?
Ovo je originalan snimak zvuka:

https://m.youtube.com/watch?v=8zGdEY0Aat0

Vrh

Tema posta: Re: Cudan zvuk u motoru (zveketanje) Opel astra h 1.3 cdti
PostPoslato: 30 Okt 2015 15:32 
1st Gear

Inace na autu je raskopcan protokomer,dok ne kupim drugi. Nznm da li to ima nekakve veze sa gore pomenutim problemom. Inace na dijagnostici mi protokomer ocitava dobre trenutne vrednosti , dok ono Calculated air flow stalno stoji 0.0.
Slika

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2015 18:25 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Avg 2013 17:33
Ime: Predrag
Opel: Astra L 1.2 GS
Garaza: pogledaj
Ja, koliko se god trudio, ne čujem da bilo šta zvekeće. Teško da će bilo ko uočiti neki čudan zvuk preko video klipa. :bekelji:

Ako zvuk dolazi iz pravca dizne, na koju nišaniš, može biti da je izgorela bakarna podloška, pa sama dizna klepeće. Pritisni je malo i vidi da li će se zvuk promijeniti. :D Koliko vidim, to je poprilično "redovan" kvar na 1.3 CDTI motorima, a njegovo rješenje nije pretjerano komplikovano ni skupo. Možeš, kao što sam ja uradio, platiti bošisti za sve četiri podloške 60-70€ ili, ako voliš, sam se upustiti u avanturu zamjenene. KLIK!

Naravno, ovo je sve moja pretpostavka. Može tu biti neki drugi kvar, plivajući zamajac i saso mange... :D Najbolje bi bilo da se obratiš nekom dobrom majstoru, pa da vidi o čemu se tačno radi. :postovanje:

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2015 23:30 
1st Gear

zvuk se cuje i na snimku. Nije onako ujednacen kao redovan takt zvuka dizni vec je neravnomeran. u vidu zvečanja. Da zvuk dopire iz mesta odakle sam pokazao prstom. Cak je i majstor stetoskopom uočio da dolazi odatle. NJegova filozofija je sledeca, tj sledecim redom eliminacije. Prvo zameni ulje ( sto cu uciniti sutra), pa provera lanca, pa onda sumnja na hidropodizace-plocice, klackalice. Ali ja sam hteo i na ovaj nacin da vidim da li je neko imao slicnih problema. Zvuk je obicno prisutan kad se motor zagreje. Dok je hladan nema ga, kao sto sam vec naveo. Ja upravo preslisavam opet snimak i jasno cujem zvuk. Hvala za tutorijal. Da znas da imam hrabrosti sam da uradim ono. Samo me brine zasto mi je boshista rekao da uzima 50 e za ruke po dizni ako se dizne tesko vade :bekelji:

Hm plivajuci zamajac... Pa nebih rekao, nema ni jedan drugi simptom koji prati los plivajuci zamajac, i ocito je da zvuk dolazi iz glave motora. Znam da se zvuk lako prenosi ali ipak mislim da nije zamajac.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2015 00:12 
1st Gear

sve mislim da si u pravu oko tih bakarnih podlozaka. ima logike da oni zvone. mozes li mi objasniti ima li nekih drugih simptoma i kako se tacno manifestuju... Inace ima logike zato sto sam nekoliko puta imao gresku Fuel pressure ili rail pressure LOw presure. pa je moguce da tu gubi pritisak ? Sta ti mislis?

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2015 01:07 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pozdrav.

Meni je, bez bilo kakvih prethodnih simptoma, bakarna podloška pregorela na dizni koja je najbliža lancu i to na pola puta do servisa. Krenuo na redovni servis, promjena ulja i tako to - kad ne lezi vraže, šta se desi? :D :palica:
Pojavio se kliktav zvuk ispod haube, a pošto je dopirao iz dijela motora gdje se nalazi lanac, bio sam siguran da se radi upravo o njemu. To kliktanje se ubrzavalo kako sam dodavao gas. Nešto kasnije, osjetio se na momente i miris nafte u kabini, a pred sam dolazak učinilo mi se i da auto malo slabije vuče sa niskih obrtaja.
Srećom, brzo (nakon 2 sata vožnje :steva: ) sam stigao do majstora, koji je ustanovio da se radi o bakarnoj podlošci dizne. Zbog zazora koji se pojavio, dio gasova je izlazilo na diznu, direktno u motorni prostor - otuda onaj miomiris nafte u kabini. :steva: Ja nisam stigao ni da pogledam da li i koje greške su se pojavile na dijagnostici, majstor je odmah preuzeo stvar u svoje ruke. Po preporuci, kod bošiste sam odradio sve četiri podloške i riješio se problema na duži vremenski period.

E sad... Kod mene je problem bio očigledan i lako uočljiv, što kod tebe izgleda nije slučaj. Može biti svašta. Jedino što još mogu je da ti pošaljem adresu ovog svog majstora, pa neka ga i on malo oslušne svojim stetoskopom. :ziveli: :postovanje:

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2015 12:58 
1st Gear

Hm cuo sam se sa majstorom. Povodom oviga sto si mi rekao. On kaze da ako je podloska losa zvuk se cuje kao da frkce vazduh i tu gubi kompresiju. Znaci neki frkcav zvuk a ovde se cuje kao neko sitno lupanje u vrhu glave motora kao metal o metal. Ali ne onaj zvuk plivajuceg zamajca.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2015 13:27 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Nisam ja ni garantovao da je podloška. Jednostavno sam ispričao svoje iskustvo, pa reko da obratite pažnju i na to. Pošto si pokazao da zvuk dolazi iz pravca dizne, pomislio sam da je isti slučaj. Ja iskreno ništa ne čujem na onom video klipu. Ako tvoj majstor ne može da riješi problem, poslao sam ti na pp ko može. :)

P.S. Zvuk koji se javio na početku zaista je ličio na kuckanje lanca (metal o metal). Pošto se radilo o dizni najbližoj lancu ja sam bio ubijeđen da je on u pitanju. Tek kasnije je nastupilo frkranje i propuštanje kompresije.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2015 14:10 
1st Gear

Ma ja molim Boga da su te podloske. Hahaha. Samo da nije nesto vece :(

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2015 14:12 
1st Gear

A da li si video onu sliku sto sam okacio. Da li si nekad pratio dijagnostiku na opcomu. ne znam da li si primetio da mi calculated airflow stoji 0,0 . e sad ili je ECU pobrljavio ili opcom nemoze da ocita tu opciju. Moram da napomenem da Mass air flow opciju cita normalno. Problem je ta Calculated. Hvala sto se trudis da pomognes

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2015 14:14 
1st Gear

A da li si video onu sliku sto sam okacio. Da li si nekad pratio dijagnostiku na opcomu. ne znam da li si primetio da mi calculated airflow stoji 0,0 . e sad ili je ECU pobrljavio ili opcom nemoze da ocita tu opciju. Moram da napomenem da Mass air flow opciju cita normalno. Problem je ta Calculated. Hvala sto se trudis da pomognes :respekt:

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2015 14:34 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Vidio sam, ali ja mogu samo da gledam u te brojeve k'o tele u šarena vrata. :ludilo: To je ipak stvar za nekoga ko bavi tim poslom. OpCom imam ali mi nije u blizini i ne mogu da uporedim te parametre sa mojim motorom.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2015 16:44 
1st Gear

Javi kad budes bio u mogucnosti. Inace rad je u leru. Mozes mi svoje parametre sve poslati u pm. Kad budes mogao :)

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2015 16:44 
1st Gear

Javi kad budes bio u mogucnosti. Inace rad je u leru. Mozes mi svoje parametre sve poslati u pm. Kad budes mogao :)

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2015 01:18 
1st Gear

Bio u opelov servis. Zvuk koji se cuje potice od vacuum pumpe. Pa je zvuk prenosila na bregastu...

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2015 11:32 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Uvijek je bolje otići u sarvis kod dobrog majstora, nego slusati svakakve internet pametnjakoviće, uključujući i mene. :steva:

Drago mi je da si otkrio stvarni izvor problema. :":

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2015 13:39 
1st Gear

jeste ali ostaje onaj drugi problem oko protoka vazduha. Majstor kaze da mi motor prima jako malo vazduha u smesi i da je za to mozda kriva bas ona greska iz dijagnostike. Ali izlozicu ga u posebnom postu. Tebi hvala u svakom slucaju sto si pokusao da pomognes. Naime onaj zvuk je vacuum pumpa preko losih celjusti prenosila na bregastu. Ali oni u Opelu to ne smatraju kvarom ispravna je i bregasta i vacuum pumpa. Kaze to je kvar koji mi zovemo POJACAJ MUZIKU I VOZI :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]