Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 23 Jun 2025 01:21

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Iskustva u grejanju stambenih prostorija
PostPoslato: 22 Dec 2012 21:47 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2008 21:44
Ime: vlada
Opel: renault laguna 1.8 16v initiale
Garaza: pogledaj
probao sam da slikam no noc nije za to,mozda sutra...

plafone sam odradio knaufom,vrlo moguce da cu i zidove sa unutrasnje strane,nije bandazirano jer je dosla zima,leto sam potrosio na uvodjenje struje u licnoj izvedbi,spucao sam nenormalnu kolicinu kabla jer ne zelim produzne kablove po kuci,a predvidjam sve moguce uredjaje i one koje cu mozda kupiti ko zna kada ili mozda nikada i idalje nisam zavrsio sve...

ja prosto obozavam da radim oko tih sitnica,do sada sam gotovo sva vrata povadio i vratio nazad,takodje i prozore,premestio par zida,skratio hodnik,dodao jos jedno kupatilo,skratio visinu stepenista koje je bilo celih 5m visine i jos dosta toga...posla uvek previse,a vemene nisam imao previse ali sam ipak sve sam radio,nije mi hitno a dok sve ne rasporedim kako zelim necu pustiti majstore da oni biraju raspored umesto mene...

videcu sutra da slikam...

ono sto sam uspeo je da sve spavace sobe u kompletu sa dnevnom i kuhinjom i trpezarijom odvojim od ulaza i ostalog i cine posebnu bukvalno celinu koju je moguce grejati direktno sa jednog mesta,malo je ruzno sto su mi soba od spavacih soba tu po dnevnom boravku ali sam razmisljao o grejanju a i sam raspored mi nije dozvoljavao drugacije pa izvedem ostatak i da mi ostane toliko spavacih soba...

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2012 22:10 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2010 13:41
Ime: dragance
Opel: Kadett
bane , procitah tvoj post o cevima u zidu i znaj da je to verovatno tada bilo jedino resenje , to sto si gurnuo stiropor iza , nece nesto pomoci , kupi pamflex koji bas i sluzi za toplotno izolovanje cevi

sto se tice lepljenja stiropora iznutra , postoji mogucnost pojavljivanja kondenza i slicno , ali u zgradama je to jako tesko , mrzi me da objasnjavam zasto , jedino sto ce se sigurno pojaviti iza su raznorazne prljavstine i takozvane "pecurke" , ali to nece narednih 10 godina a i kad se pojavi ... ko ga shisha ....

prednost unutrasnje izlolacije je brze zagrevanje prostorije , ali mana je sto kad otvorite prozor ,za vrlo kratak period se prostorija rashladi , stiropor ne upija i ne drzi toplotu i nema ulogu akumulacije kao malterisani zid , cak i gips ploce

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2012 22:50 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

pojavljivace se kondenzacija i u zgradi,istina u manjoj kolicini zbog suvog vazduha,posebno ce se javljati u prostoriji koja je povezana sa kuhinjom i gde se najvise provodi vremena...ako ne i puno ali sare koje ce liciti na table stiropora su zagarantovane cak i da se ne kuva...

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2012 23:09 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Avg 2009 18:57
Ime: Branko
Opel: ...,... (OO=II=OO)
Dragance, ovo je samo privremena mera dok ne dodje prolece. Cevi ce definitivno da budu skroz u prostoriji (sobi), da i one greju duz celog zida, a rupa u kojoj su bile ce se zatvoriti po principu kao sto je i resto zida uradjeno. ;)

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2012 01:35 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2010 13:41
Ime: dragance
Opel: Kadett
nece vlado , uradio sam gomilu takvih primera ,

bane cevi jesu donekle korisne , al ruze izgled prostorije i postaju obaveza oko ciscenja , farbanja i sl

rupe bre zatvori sa gradjevinskim lepkom

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2012 01:51 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Znam da cevi nisu ukras stana,...ali ionako stoje iza ugaone garniture.

Ce smislimo nesta pametno ;)

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2012 14:20 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

ubaci ih u prostorijy da ih zid ne hladi makar ih posle sakrio knaufom, bolje nego da gube toplotu u hladnom zidu koliko sam shvatio

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2012 23:15 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Upravo tako je bilo Vlado. Zato i kazem da srpskim majstorima i njihovim glupostima, nema ravnih. ;)

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2012 23:26 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Maj 2010 18:09
Ime: Damir
Opel: Zafira Tourer 1.6
noise024 je napisao:
Čudno da ne dozvoljavaju, u proteklih par meseci ovde kod nas u SU vidim da stavljaju stiropor sa spoljne strane na zgradama, jes da malo smešno izgleda jer ne stavljaju svi stanari, ali opet niko ne pravi problem

Po zakonu je zabranjeno individualno menjati spoljni izgled fasade stambenih zgrada. :dedica:

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2013 13:11 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Maj 2010 15:30
Ime: Dejan
Opel: nemam, Laguna 3
Meni centralno naplacuju po potrosnji samo dok traje grejna sezona, stan ima 65m2 i ukupno 46 rebara, racun za grejanje je ~8000 kad su svi na maximumu, ali tada je bas vruce, kad je smanjeno na 3/5 moze da se hoda u majici kratkih rukava. Tako da eto... Mislim da je to najisplativije grejanje.

De gustibus non est disputandum.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2013 13:18 
4th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2011 23:13
Ime: Zeljko
Opel: Tražim
Ja sam se grejao na TA i užasno je bilo, mnogo suši vazduh, zauzima prostor, i prlja kuću.
Od pre par godina imamo etazno grejanje jer smo uveli gas i mnogo je bolje, svaki radijator ima termo glavu i tako štelujem temperaturu u svakoj prostoriji.
Gas je sada mnogo skuplji nego pre, ali i dalje je isplativo.
Norveške radijatore ima drugar i prezadovoljan je. Pre je koristio neke obične mermerne ploče i kaže da je to nebo i zemlja.
U tazbini planiraju grejanje u neko dogledno vreme i sada smo stavili radijatore i grejace u njih pa se tako greju, oni zadovoljni, ali račun za struju nije reper kod njih jer nemaju ni izolaciju.

Kod zgrada sa centralnim grejanjem je sada odlično jer se mogu stavljati neki merači na svako grejno telo, drugar je to platio 450 eur i sada stan od 35m2 greje za 800 dinara, a pre tih merača je plaćao po m2 i mislim da je plaćao 3000-4000din

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2013 13:24 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2006 02:13
Ime: Vladimir
Opel: Opel Vectra B 2.0DI 16v
jel moze nesto podrobnije u vezi tih meraca na svakom radijatoru?

NOW OPEL VECTRA X20DTL

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2013 13:29 
4th Gear
Korisnikov avatar

Mogu da pitam drugara, znam da je platio i da su došli ljudi i stavili na svako grejno telo.
Sada ti uređaji salju informaciju o svakom grejnom telu ponaosob i to je to. Sedeo sam kod njega za Božić pa sam dobio tu info jer sam video na radijatoru.
Nisam detaljno ništa pitao jer ja imam merač na ulazu u kuću.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2013 13:34 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Okt 2007 21:12
Ime: Aleksandar
Opel: Omega B2 2.0
To je placanje po utrosku energije, a ne po m2, to ne moze svaka toplana da omoguci potrosacima, samo pojedine koje su uvele taj sistem naplate, polako to zazivljava ali jos uvek vrlo sporo

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2013 13:36 
4th Gear
Korisnikov avatar

Jasno, kažem da je plaćao pre toga po m2, sad da li to i gde može stvarno ne znam, ali setih se još jednog drugara koji to ima.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2013 13:37 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Jedan merac ti kosta ~50e, dodju, postave i onda ga daljinski ocitavaju, niko ti ne ulazi u stan. Ne znam za ostatak srbije, ali za Beograd kolko sam upucen, to ce biti obavezno od sledece godine.
Druge termo glave mogu da se stavljaju, a i ne moraju, ali je bolje uzeti neke bolje, nisu skupe, a dosta se lakse regulise temperatura.
Zeljko, drugar moze da ti placa 800din ako sedi u stanu kao pingvin ili je ususkan izmedju komsija kojima su radijatori na max. Hahaha

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2013 14:57 
4th Gear
Korisnikov avatar

Ih bre, pa on ozbiljan čovek ne laže 103%.
Ima čovek 2 spoljna zida ostalo ne, zgrada par godina stara i to je to.
Naravno kao kod svih novih zgrada cevi idu kroz podove.
Za Božić smo na kraju sedeli u majci kratkih rukava, isključen radijator u dnevnoj sobi, bio uključen samo radijator u spavaćoj sobi na 3.
E da, i prozor u dnevnoj bio otvoren "na zub".
Vruće mu u stanu 1000

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2013 15:58 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jan 2011 14:08
Ime: Slobodan
Opel: Corsa B X10XE, Alfa 147 1.9JTD, VW Buba 1200J.
d3us je napisao:
Jedan merac ti kosta ~50e, dodju, postave i onda ga daljinski ocitavaju, niko ti ne ulazi u stan. Ne znam za ostatak srbije, ali za Beograd kolko sam upucen, to ce biti obavezno od sledece godine.

Samo da uvedu te merace (behu kalorimetri) da smanjim troskove grejanja(centralnog),zasto?

80% dana (i kad je minus napolju) zavijam radijatore jer je pretoplo 24-25c :banghead: .Uvek u sorcu i majici kratkih rukava.I kad izgasim temp ne pada ispod 22c.
Jedna strana stana je kraj zgrade a druga strana dvorisna,zgrada je 5god matora.Nije bas neki kvalitet gradnje i izolacije al eto.

Stan je 46kv,stavka grejanje na racunu informatike je 4550din (bilo 4000 do pre koji mesec).Znaci godisnje 4550x12=54600.

Kad bi bili meraci mislim da bi na ovu gore cenu bilo minimum 20 000din manje.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013 18:53 
Club 1000

Pridružio se: 20 Jul 2008 13:41
Ime: Boris
Opel: Zafira B 1.9 cdti, Astra G Bertone 2.5 v6
Stan od 64 kvadrata, etazno grejanje. Kad je stigao racun za prosli mesec, nije nam bilo dobro. Potroseno oko 2400kw, a temperatura u toku dana jedva 21 stepen :(
Grejemo sa jednim grejacem, koji povuce 6kw, ali ni jedan dan grejanje nije radilo 24h.
Stan je izolovan, na prozorima malo duvka, ali mislim da bi sa potrosenih 2400kw u stanu trebao da bude pakao.
Jel ima neko predlog gde da trazim problem, osim u prozorima, posto je svakako u planu da se menjaju? :)

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013 22:19 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

ako je stan u pitanju o kom spratu se radi,imam osecaj da nemas izolaciju iznad sebe,tu temperatura najvise odlazi,i koja je visina prostorije me interesuje...

i naravno potrazi efikasniji uredjaj za grejanje,to ti trosi previse struje a ne greje,a posto je etazno mozda imas i manjak vode u sistemu...

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013 22:57 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Nov 2008 22:48
Opel: Kadett C 1.2
d3us je napisao:
Druge termo glave mogu da se stavljaju, a i ne moraju, ali je bolje uzeti neke bolje, nisu skupe, a dosta se lakse regulise temperatura.
Zeljko, drugar moze da ti placa 800din ako sedi u stanu kao pingvin ili je ususkan izmedju komsija kojima su radijatori na max. Hahaha

Ugradjivali smo nove ventile i termo glave na NBG,22 blok cini mi se
To je bilo nesto probno i donacija nekoga,bilo je to negde 2006-07 god mozda i ranije ne secam se tacno,i tad je bila prica da za godinu dve moraju svi da predju na taj vid merenja potrosnje
Iskreno,posto radim sa Beogradskim elektranama,mislim da od toga jos dugo nece biti nista,posto je potrebno dosta automatike u svakoj zgradi,cini mi se cak i na svakom spratu,a toplana ne radi ni redovna odrzavanja sistema a komoli da investira u nesto novo.
Naravno problem je novac,posto im grad Beograd daje sredstva a poslednjih godina je budzet sveden na minimum,popravlja se samo ono bas sto mora...

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2013 17:00 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Citiraj:
bila prica da za godinu dve moraju svi da predju..

Mislim da ove price jos dugo nece biti nista, iz cisto banalnog "Srpskog" razloga,...ko ce onda da finansira svu tu svitu radnika u elektranama, ako se pare slivaju u njihovu kasu samo kad je grejna sezona i to dosta umanjenja svota, jer ce mnogi da zavrnu ventile iz raznih razloga. ;)

Elem, imam jedno pitanje, vezano za TA pec. Da li bakarne cevi mogu "preziveti" unutar same peci ako ih postavim, ili moraju biti gvozdene?
Naravno, cevi ne bi bile prazne, vec bi voda cirkulisala kroz njih,...konstantno. Pitam zbog temp. u kojoj se nalaze, a zaboravio sam tacku topljenja, odnosno, debelog omeksavanja bakra. Jbg, davno sam izasho iz skole :ludilo:

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2013 17:09 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Bane, oko 1000C.
A sto se toplana tice, pa ako ljudi zavrnu ventil i budu manje placali racune, i toplane ce potrositi manje sirovina za grejanje i od njihovog budzeta ce isplatiti radnike, zar ne?

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2013 17:17 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Jeste da racunica tako kaze,...ali ja sam konkretno mislio na svu tu radnu snagu koja je kao po obicaju, prevelika i nepotrebna, a finansira se kroz taj racun od grejanja. Vrlo slicno kao sa svim ostalim firmama protekli iz predjasnjeg sistema. (mislim na period kad je "Marksizam" bio obavezan cas u skoli) :D

Zato i nevedoh da mi lici na srpski sindrom. ;)

Znaci, mogu slobodno da turam bakarne cevi u TA pecku. :dzony:

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2013 02:18 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Nov 2008 22:48
Opel: Kadett C 1.2
Novac od grejanja koji placaju gradjani,ne ide u toplanu,nego u kasu grada Beograda,a kasnije im grad odobrava sredstva za plate,odrzavanje,nabavljanje gasa.mazuta...Visak naravno ostaje u gradskoj kasi...

Bane jeftinije ti je da nadjes pec na struju polovnu,mogu se naci jeftino i da na to povezes grejanje,nego da se bakces sa TA pec
Bakar ti je skup,plus fiting (kolena,paste ,kalaj,krpice) izaci ce te kao polovna pec na struju,a rezultat pitanje kakav ce biti...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]