Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 22 Jun 2025 19:20

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Iskustva u grejanju stambenih prostorija
PostPoslato: 20 Dec 2012 18:49 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Avg 2009 18:57
Ime: Branko
Opel: ...,... (OO=II=OO)
Taman kad sam pomislio da sam video svakakve bravurozne majstorije Srpskih majstora,...uvek me nesta novo iznenadi! :banghead:

Da bi (predpostavljam) lepo izgledalo u stanu, tj, da se ne vide cevi od etaznog grejanja,..."majstori" su dosli na ideju da ih lepo ubace u zid koji inace spremaju za izolovanje. S'obzirom da zgrada nemoze da se dira sa spoljne strane, izolacija moze biti samo iznutra.
I tako sam ja zavrsio sa cevima od grejanja u duzini od celih 5 metara, u spoljnom tankom i hladnom zidu, bez ikakve izolacije samih cevi,...tako da se lepo greje spoljni zid, od koga sam ja inace izolovan! :ludilo:

Uzas i strava koliko ima inteligentnih majstora na ovim prostorima! :seci:

Elem,...danas sam lepo prekopao taj deo zida, izvukao cevi malo napolje, zavukao tanak stiropor iza cevi,....i sad cekam da pocne polako da se penje topao vazduh uz taj zid,....ali ovog puta sa unutrasnje strane :D ...a kasnije ide neka lepo oblikovana kruta mreza (resetka) preko cevi, da malo ulepsa taj donji deo zida.

Pored same izolacije prostora, u slucaju da se instalira centralno grejanje sa sopstvenim kotlom,...vrlo je bitno dobro projektovati ceo sistem od A do Z, a ne samo turiti radijator, i to je to!
U svakom slucaju, sad vec sa temperaturom vode od 42C, u stanu odrzavam 20 stepeni,...a u prevodu,...izracunata ulozena energija = nepunih 1000w na sat :aplauz:

Slika

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2012 06:41 
Opel Team Member
Opel Team Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Feb 2012 03:00
Ime: Miloje
Opel: A3 8V FL Sedan
Garaza: pogledaj
Ljudi jel ste culi vi nekad za invertor klimu? :) To ti je zakon! Najjeftinije grejanje koje moze postojati. Elem, kako radi? Prosto i jednostavno: Trosi ispod 1kW/h a isporucuje i do 5kW/h toplotne energije zbog te invertorske tehnologije u zavisnosti od spoljne temperature. Tako npr na +5 ti isporuci 5kW na 0 stepeni isporuci 4.5kW na -5 isporuci 4kw i na -10 isporuci 3.5kw. Ove japanske rade i do -25 stepeni. Ja sam pojeo g*v** jer sam platio EG 1000e, mogao sam jednu dobru vecu japansku invertorku da stavim i da mi uz racun od 3000din na -15 naplolju u stanu bude +30.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2012 22:31 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2008 21:44
Ime: vlada
Opel: renault laguna 1.8 16v initiale
bas bi voleo da vidim tu invertor klimu da zagreje moju dnevnu sobu od skoro 50 kvadrata a po razumnoj ceni

sto se mene tice pelet ce biti skorija buducnost svima koji prave ovu matemayiku a ja cu sa surakom verovatno od vikenda neki dan do beograda da pogledamo masinu za pravljenje peleta

sto se tice solarnog i grejanja termalnom vodim nadam se da ce ovo sto pre zaziveti jer je vrhunska stvar s obzirom da ne trazi ulaganja pred svaku zimu

ja se trenutno grejem na alfin kamin i u zavisnosti kako prodje ovo sa peletom preci cu mozda na njega, a ono sto sam hteo da kazem u vezi sa ovim kaminom je da je apsolutno nenormalan kad hocete da zagrejete prostor, verujem da mogu da napravim preko 40 stepeni u sobi od blizu 50 kvadrata

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2012 22:32 
4th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Okt 2012 16:39
Ime: Ivan
Opel: Bertone 1.8 16v
Ja radim u bioenergy point gde se proizvodi pelet i to je super stvar...

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2012 23:31 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jul 2007 23:27
Ime: Bozidar
Opel: Vectra 2.0i automatik TNG
Garaza:
ja kada vidim da neko lepi stiropor iznutra,ja se najezim :help

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2012 23:51 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Bozzo,...a na koji drugi nacin da izolujes spoljni zid, a grad ne dozvoljava da pipnes fasadu kao individualac.
Jbg, nije sretno resenje, ali nema druge. ;)

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2012 00:16 
Opel Team Member
Opel Team Member

Pridružio se: 30 Jan 2011 20:12
Ime: Rade
Opel: Kadett E
Čudno da ne dozvoljavaju, u proteklih par meseci ovde kod nas u SU vidim da stavljaju stiropor sa spoljne strane na zgradama, jes da malo smešno izgleda jer ne stavljaju svi stanari, ali opet niko ne pravi problem

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2012 00:23 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Jbg, ovde cak ima razlike od opstine do opstine.
Bolje imati stiropor sa spoljne strane nego nemati,....ali nije to maksimalno izolovano ako nisu svi zidovi odradjeni. Komsijski zid koji je ogoljen se hladi i polako to prenosi na sve strane, pa i na onu koju je komsija izolovao. Ne previse, ali prenosi.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2012 01:07 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Maj 2009 20:13
Ime: zokac
Opel: Astra G 1,7DTI chip 100ks
Ja imam dve kuce u dvoristu,jednu sam radio spoljnu izolaciju,tvrdopresovana 5ica,uradjena i ploca.Druga radjena unutrasnja izolacija,tvrdopresovana trojka.Na obe kuce izmenjena komplet stolarija (PVC-prozori,ulazna vrata alu).E,sada iskustvo:kuca sa unutrasnjom izolacijom 50% toplija,imam utisak da moze sa 2 svece da se greje.Kada sam resio da radim unutrasnju izolaciju,svi su skocili,NE bice vlage,kondenzacije.Majstor mi je garantovao da nema nista od toga,i tako je i bilo. Grejem na gas,kuca sa spoljnom izolacijom kombi bojler i radijatori,drugu greje jedna gasna pec,bukvalno je celog dana na pilotu,a ides u majci.(greju se 2 sobe i mala kuhinja) ali zadrzava toplotu maksimalno.
Mislim da je unutrasnja izolacija bolja.Spoljna izolacija trazi vrhunske majstore.Nista ne sme da ostane,pogotovo visece ploce(terase)

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2012 01:30 
4th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Sep 2012 18:47
Ime: Константин
Opel: Корса Ц
Da, u Beogradu postoje propisi koji izričito zabranjuju menjanje izgleda fasade. Ali, tu se podrazumeva i kačenja kompresora od klime, samoinicijativno zastakljivanje terasa i lođa, menjanje starih prozora i ubacivanje PVC, ili bilo kojih drugih ako se razlikuju od prve ugradnje, čišćenje fasade od gareži i starosti, saniranje pukotina itd. Za sve je potreban kamion papira, mnogo vremena. Nije bitno što nešto od toga možda nekome i život ugrožava. Išlo se dotle da postoje propisi o zabrani krečenja sopstvenog stana, mora se ići u Opštinu da se izvadi specijalna dozvola. O pregradnim beskorisnim zidovima da i ne govorim, čitava papirologija.
Pitanje je samo ko se svega toga pridržava. Medaković i Jerković naselja se ubiše od nadogradnje minimum 2 sprata na svaku staru zgradu, i to sve može. Ali, poboljšavanje izolacije (ujedno i štednja energenata i zaštita životne sredine) ne može. :seci: Ogromne rupe u zakonu postoje. Zato i vlada građevinska anarhija i nekada identične zgrade sada su šarene kao detlići i potpuno se razlikuju. Da ima para, Grad bi morao da finansira izolaciju svakoj zgradi koja je nema, naročito starim - kako predratnim tako i onim posleratnim socrealističkim, jer se ovako neuporedivo više bacaju energenti. Socrealizmu je bilo bitno samo: Gradi pre roka - gradi, ne pitaj za funkcionalnost i iskorišćenost.
Em se energenti troše, em se svi truju. Posledica milion. Slažem se da se ne treba narušavati arhitektonsko delo i izgled fasade, ali Grad je dužan da spreči odlivanje novca. Ali, sve je to još uvek bajka i u dobrom delu razvijene Evrope, a naročito za nas. Igra bez granica. Snalazi se ko kako može i kako je ko u mogućnosti. :ots:

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2012 01:36 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Maj 2010 15:30
Ime: Dejan
Opel: nemam, Laguna 3
Zakon ne vazi za sve, tako recimo u zgradi moje devojke, Dule Vujosevic odavno promenio prozore i stavio PVC, dok oni cekaju odobrenje vec 2godine... Izem ti ja nas zakon i zakonodavstvo.

De gustibus non est disputandum.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2012 01:45 
4th Gear
Korisnikov avatar

To ti kažem. U zakonu rupe, rupe, rupe... Po principu: Sve životinje su ravnopravne, samo su neke ravnopravnije od drugih. :wink:

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2012 01:51 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Citiraj:
Spoljna izolacija trazi vrhunske majstore.Nista ne sme da ostane,pogotovo visece ploce(terase)

Upravo o tome sam govorio. Dzaba da ja odradim spoljnu izolaciju zida, kad komsija i pored mene i iznad i ispod mene nece.
Dzaba sto si stavio parce malog kartona ispred hladnjaka na autu, koje je pokrilo petinu hladnjaka,...opet ce se hladiti voda u njemu ;)

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2012 08:59 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Garaza:
Bane66 je napisao:
Bozzo,...a na koji drugi nacin da izolujes spoljni zid, a grad ne dozvoljava da pipnes fasadu kao individualac.
Jbg, nije sretno resenje, ali nema druge. ;)

los je postupak,ali uvek postoji i objektivno i subbjektivno objasnjenje.

elem,ja imam kucu koja je u osnovi 12x10m,prizemlje i sprat,stambina i grejna povrsina oko 250m2.
kuca je kompletno izolirana siroporom debljine od 50mm,kao i zadnja ploca u potkrovlju.
kuca decenijama ima centralno grejanje na cvrsto gorivo,i posle investicije sa izolacijom zimi se ustedi od 6 do 10 kubika drva u grejnoj sezoni.
inace nekada je trebalo 20 kubika drva.
najvaznija stvar je izlolacija. ako nemate dobru izolaciju na pravi nacin na pravom mestu i vrata i prozori koji dihtuju,nista niste uradili,jer ste 50% energije izbacili na ulicu.

imam stan u nisu oko 35m2 u kog planiram da napravim sendvic uznutra zid na spoljnim zidovima. znaci postojeci zid + stiropor + sipureks ploce od 50mm debljine. i naravno,posle ce biti grejanje na sredjene i ofarbane ta peci. jedna od 2.5 kw i jedna od 3.5kw.

a drugi stan gde zivim (da ne kazem u tazbini :D ) 50m2 grejem alfom od 7kw na drva. tu imam delimicnu izolaciju i zabran sa drvima pa se mnogo ne sekiram :bekelji:

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2012 13:12 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

za ovaj stan od 35 kvadrata ti nece trebati dve peci nakon stiropora i siporeksa,siporeks je izuzetan materijal,da sada zidam kucu od pocetka jedino bi siporeks dolazio u obzir kao materijal za gradnju...

sto se tice izoliranja sa unutrrasnje strane zida,apsolutno pogresno i potpuno nepreporucivo,pre ili kasnije a siguran sam da se vec pojavilo iako je vec neko ispred precutao sare i tacan raspored stiropora se vidi na zidu kada je stiropor sa unutrasnje strane zida...

i nemojte raditi izoaciju tvrdopresovanim stiroporom,ne znam odakle uopste ta ideja nekog gore da se radi tvrdim stiroporom...

i da u jednom postu bozza je spomenuo izolaciju zavrsne ploce,verovali ili ne za zimu je to najvaznija izolacija ,najveci deo toplote odlazi na tu plocu,dok je leti drugacija situacija,tada su zidovi najbitniji za izolaciju...

celu vec godinu proucavam sve ovo jer sam na putu zavrsetka kuce pa gledam da sve odradim po pravilu i bez propusta jer ipak ne bi da bilo sta radim vise puta jer sam poverovao ovom ili onom majstoru da to moze....,jer budimo realni moze kuca i da se samo izmalterise i da se nista ne izoluje ali to bas i ne vodi ustedi...

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2012 13:59 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Apr 2010 21:29
Ime: Goran
Opel: Vectra B 2.0 DTI
Nemam izolaciju,prozori su obični drveni,duva na sve strane ali je zato kod mene uvek provetreno i čist vazduh.Dok u kućama posebno sa unutarnjom izolacijom,zidovi "ne dišu",ljudi otvaraju prozore ali nije to,kod mene sa prozora imam stalan dotok svežeg vazduha.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2012 14:50 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

:ludilo: ,....a i obavezno se nosi skafander iako si u kuci :D

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2012 15:08 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Garaza:
potpuno si upravu vlado,cak i nece trebati toliko sto se tice TA peci u stanu.
ja sam na kucu lepio mek stiropor,nema potrebe za tvrdim zato sto u mekom ima vise vazduha kao izolator.

i naravno,obavezno izolirajte zadnju plocu dok mi ploca nije bila izolirana,jedva sam nabijao temperaturu 21c na spratu ispod ploce (!)
to mozete da uradite suvom mesavinom cementa,piljevine i peska ili stiropor od 50cm pa daske preko da bi moglo da se seta po njemu ili mreza armatura 4 pa na to sve betonska kosuljica :wow

manje vise nije bitno na cemo se greje objekat,bitno je da se energija sacuva u okviru objekta a to se odradjuje propisnom izolacijom :dedica:

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2012 17:51 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

da bude ironija verujem da je ovo greska sto si napisao "50cm" stiropora,ali preporucena izolacija za potkrovlje je 35cm ako krov nece biti izoliran izmedju greda,ali cak i 50mm ili jos bolje 100mm zavrsava neverovatan posao...spoljni zidovi nemaju potrebu da budu izolirani sa vise od 100mm u nasoj klimi,i jos jednom ponavljam onog ne tvrdopresovanog stiropora jer je on bolji izolator...

e sad kao sto pre rekoh ko sad tek pocinje da gradi nek radi sa siporexom i izolacija od 50mm je sasvim dovoljna...

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2012 17:53 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Garaza:
greska je zbog tikvesove smederevke :D
50mm je u pitanju

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2012 18:07 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Maj 2009 20:01
Ime: Andrej
Opel: Calibra c20xe, zauvek, a trenutno i Corsa D1.3 i Golf 5 1.9tdi
Zanimljiva tema, meni pogotovo, jer se spremam da na proleće renoviram svoj momački stan. Pošto se nalazi u zgradi nije moguće odraditi spoljnu termoizolaciju, a i ne bi imalo mnogo efekta zbog termo mostova, tj. izolovao bih samo svoj deo ploče a isti taj neizolovani zid na susednim stanovima bi "vukao" toplotu.

Druga, realnija varijanta je unutrašnja izolacija. E sad, tu sam u nedoumici, stiropor je najjeftinija i najbrža opcija ali je takav zid posle izgubljen za kačenje i svaki pritisak ga havariše. Postoji problem i sa "disanjem" zida, gde vlaga ostaje u unutrašnjosti prostorije pa može da se javi buđ.
Sledeća opcija, je po rečima majstora bolja, mineralna vuna sa rigips pločama. E sad, obe unutrašnje opcije u najjadnijoj varijanti "uzimaju" bar 10 cm. Kažu da kod takvog postavljanja nema kondenza i opet imam noseći zid tj. mogu da kačim slike i td.
Ono što me plaši, da posle postavljanja unutrašnje izolacije ne bih imao problem sa zagrevanjem nego sa hladjenjem - leti. Koliko takva prostorija može leti da se rashladi?
Kažu da je toplotna izolacija zidova do 30% posto uštede grejanja, a ostalo je dobar prozor, izolacija plafona... A meni je zid debeo skoro 40 cm, cigla. Starogradnja. :) Nikada zidovi i nisu bili hladni. Realno da li bi nešto dobio sa dodatnom termoizolacijom zidova?

Sledeće što je u planu i što bih voleo da me neko, iskustveno, posavetuje je izbor pvc stolarije. Imam tri prozora 160x180 po otvoru i jedna balkonska vrata od 80x205 koja hoću da zamenim sa pvc stolarijom.
Uzimao bih malo kvalitetniji profil tipa Gealan s8000iq, Rehau briliant design ili Veka alphaline 90. Shvatam da je sam profil tek manji deo priče oko termoizolacije prozora i da je mnogo važniji izbor stakla jer je upravo to najveća površina preko koje se gubi toplota a sam izbor profila više je bitan zbog kvaliteta i trajanja prozora.
Za staklo bih uzimao niskoemisiono staklo sa premazom ili sa molekulima oksida pre opcije sa argonom, jer ko meni garantuje da je između dve ploče stavrno argon ili da nije iscurio. Ipak sa ja Srbin, ne nasedam na zapade provokacije... :)
Ono što me tu malo kolje je to ako postavim staklo da je premaz prema unutra, tada sprečavam prelaz toplote iz prostorije, što je dobro zimi, ali leti dodatno zagreva prostoriju...
Koja su vaša iskustva sa pvc prozorima?

Sledeće je grejanje, pošto je u pitanju stara dobra gradnja, bez toplane, za opciju imam struju i odžak. Stan ima 55 kvadrata korisnog prostora. Moja zamisao je da ubacim kamin peć, znate one od kovanog gvožđa, retro, sa staklenim vratima, da se vidi plamen, iza nje dekorativni kamen i te fore a da istovremeno razvučem trofaznu struju i ubacim još dve TA peći...
Peć bi bila ili ova ili na ovu foru - http://www.rekordpeci.co.rs/index.html , da li neko ima iskustvo sa ovakvom peći?

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2012 18:14 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Garaza:
ono sto ja mogu da te posavetujem,pvc nikako,samo aluminijum stavi ili kombinacija aluminujm-drvo.
ako zelis da se "zanosis" kada su u pitanju stakla,naravno termo sa tri staklene ploce.

drugo,to sam knafom moras da znas: ko kod ti to radio i ko god ti bandazirao uvek ce ti se na sastavim pojaviti pucane i videce ti se linije.

mene je savetovao dipl. inzenjer mr. gradjevine da ozidam isupreks na spoljnim zidovima iznuta,a izmedju temo prekid,stiropor ili mineralna vuna. to je resenje za zgrade.
ako je u pitanju idividualan objekat,samo spolja stiropor.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2012 18:40 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2010 23:23
Ime: Gavrilo
Opel: Kadett C 1.2
Константин je napisao:
Solarni paneli jesu revolucija. Pošto se jedno vreme jesam bavio isključivo fizikom solarne energetike, mogu da napišem ponešto. Sve je to kod nas pokrenuto relativno skoro (20-ak) godina, uglavnom sa Matematičkog fakulteta u Nišu. Tamo se vršilo ispitivanje fizičkih karakteristika termalnih kolektora, fizičkih karakteristika solarnog modula sa solarnim ćelijama od monokristalnog silicijuma, recimo. To je budućnost grejanja. A radi se na tome da se ovo pretvori u svima dostupnu investiciju. To je i moja želja, na kraju krajeva, zato radimo. :ok:

Savremena solarna arhitektura svakim danom napreduje u svakom pogledu sve više i više. :ludilo: Ali, nažalost, ne i kod nas... :(

Samo da te ispravim, kod nas je to relativno davno pokrenuto(kao i u svetu), cak pre vise od 3 decenije( 30+ godina) i nije se to radilo samo u Nisu. Zasto se ne primenjuje? Ja sam se pitao pre 10 godina. Neki kazu da je cena problem, ja bih rekao da nije toliki problem, vec je vise do edukacije.
Sto se tice grejanja na najjeftiniju energiju(solarnu energiju) imate dva nacina: pasivno i aktivno. Pasivna solarna kuca podrazumeva nacin gradnje i izolacije kuce da se solarna(sunceva) energija najbolje iskoristi i da se utrosi najmanje energije za dodatno zagrevanje. "Tehnologija" je stara nekoliko hiljada godina, ali se danas vrlo malo koristi. Zasto? Zasto su nasi preci bili mnogo pametniji od nas? Postoje i pasivne solarne zgrade, ali poenta je da se takvi objekti moraju projektovati prema mestu i naravno sve se mora unapred proracunati i smisliti, dok kod nas prvo podignu zgradu, pa posle 20 godina im padne na pamet da ne bi bilo lose da se uradi izolacija. Postojala je izolacija kuca i pre 40 godina, ali u tom periodu se nije toliko razmisljalo, a trebalo je.
Ko gradi sada kucu, mogao bi da razmislja o najjeftinijim resenjima za grejanje. Po meni najbolje dugorocno resenje bi bilo pasivna solarna kuca + toplotna pumpa, onda ne bi bilo potrebe za solarnim kolektorima, ali zasto da ne, ubaciti i solarne kolektore za obezbedjivanje tople vode tokom cele godine, a mogu se ugraditi i solarni paneli zasnovani na fotonaponskoj konverziji i ako ne potpuno, bar u dobrom delu smanjiti potrosnju elektricne energije iz gradske mreze.
Odavno postoje energetski nezavisne kuce, samo sto je investicija za gradnju takve kuce dosta veca od investicije za gradnju kuce bez ikakve izolacije, ali ako bi se isplanirala gradnja, pa se neke faze naknadno uradile, projekat je izvodljiv. Problem je sto se ovakve investicije otplacuju tek posle 15-20 godina, nekada i vise(bar je tako bilo 80-ih godina), a pretpostavljam da su i danas takvi rokovi.

Na selu se grejem na cvrsto gorivo(uglavnom drva), imamo etazno grejanje i kotao na cvrsto gorivo i pre izolacije kuce, nije bio problem zagrejati prostorije, vec je bio problem sto u toku noci sva toplotna energija nestane. Posto smo uradili izolaciju kuce, sada se mnogo lakse zagreva kuca, ali i po prestanku loznenja preko noci, u prostorijama ostaje prijatno toplo, a cak i kada se ne lozi, temperatura se ne izjednacava sa spoljasnjom kao ranije dok nije bilo izolacije :D.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2012 18:57 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

evo da kazem da nece knauf uvek ispucati tj.bandaz ali za to postoji procedura koju majstori redovno izbegavaju jer je postupak relativno dug i naravno podrazumeva se da se za profile koriste pocink profili a nekako drvo jer drvo kao drvo radi bez obzira sto je suvo,vremenom dobije vlagu iz zida i opet radi,dakle samo pocink profili po propisu a sto se tice bandaziranja...e duga je prica,ali majstori ce reci dovoljna je bandaz traka ona samolepljiva i nju ce najpre zalepiti pa tek onda puniti zlebove sto je pogresno...po pravilu bandaz traka se utiskuje u vec popunjen zleb,zleb ne treba da bude mali,guranje ploce uz samu plocu nece pomoci da ne puca,dakle zleb se najpre popuni pa se u njega utisnebandaz traka ona uska samolepljiva da se takoreci armira taj zleb i tu bi trebalo to da se maksimalno poravnja sa plocama,kada se to lepo osusi onda se uzima se znatno sira bandaz traka a tanja i armira se preko jos jednom i ujedno gletuje ceo plafon u tom nivou...

ujedno da se nadovezem za ovo bandaziranje sa izolacijom stiroporom,koji god majstor kod mene proba da stiropor armira tako sto ce zakaciti mrezicu pa preko nje vuci lepak najuricu ga motkom iz dvorista,pravilno se i stiropor armira tako sto se najpre navuce lepak pa razvuce mrezica i utisne u lepak,ja sam radio nesto letos sam izolaciju i stiropor i uporedio kakva je razlika i mogu reci da postoji a koliko je velika vreme bi pokazalo jer sam odlucio da radim kako i treba,lepak pa utisnuta mrezica a ne utiskivanje lepka preko razvucene mreze...ovo cu probati da pojasnim...

ako najpre razvucete mrezicu (tako radi nekih 90% majstora) i onda navlacite lepak ispod mrezice ostaje deo na kojem mresica prijanja uz stiropor i nikako nije armirana za stiropor vec je drzi spoljni deo lepka jer se naravno mrezica nece zalepiti za stiropor bez lepka,sve ostaje onako na kockice kada podignete mrezicu...pre ili kasnije ce se to razlepiti i ja ne podrzavam ovaj sistem rada,postoji usteda u lepku i to narocito praktikuju oni majstori sve je nase i stiropor i mreza i lepak 10-12 eura kvadrat...

posto sam ja radio neke nize zidove,spoljni ulaz na sprat i slicno radio sam taako sto sirinu mrezice obelezim i na nju navucem lepak celom duzinom,nabacim mrezicu i utisnem je i odmah do nje nastavim istim redom,naravno mrezicu je obavezno preklopiti i zato se radi brzo do kraja tog zida...

sto se tice visih zidova ako neko hoce da radi sam morace da ovu tehniku gore opisanu promeni tako sto ce najpre odraditi donji deo bukvalno celom duzinom zida i na svakom od njih utisnuti mrezicu za celu visinu kuce,podrazumeva se sa preklopom,zatim cesacekati da se lepak u tom donjem delu osusi i onda krece u akciju istim redom,posto mrezica pada nadole logicno iznad nje nanosite lepak podignete mrezicu na to delu i idete dalje u sirinu,otprilike ako ste manje vise vesti mozete gurati po dva metra visine u svakom krugu a da vam se susedna mrezica ne zasusi na preklopu...jasno je i meni da je lakse nabaciti mrezicu pa vuci lepak ali kvalitet nije ni blizu,deo mreze ostaje zalepljen na suvo za stiropor i ne vidim nijedan razlog da to bude dobro...

odo da slikam deo koji sam radio,odradjena je samo prva ruka...

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2012 19:56 
4th Gear
Korisnikov avatar

@majlo
Da, tačno kažeš, ima 30-ak godina. Ali, na to sam i mislio kad sam rekao "skoro". To je pogled iz ugla fizičara, a ne građevinskog ili arhitektonskog inž. :ok: Za nas je to "skoro", ali realno posmatrajući to je podosta. Hvala za ispravku! :ots:
I to za edukaciju si u pravu. Oko toga, verovao ili ne, još uvek postoje trvenja na Institutu u Vinči, ali i na svim Fakultetima među ljudima struke. Mislim da bi se to rešilo ako bi mi kao struka zagrizli malo više, i da zaista hoćemo nešto da promenimo. I sam kažeš, nije tu problem para, našlo bi se. Sve je do ljudi.
I da, dobro raščlanjenje pasivnog i aktivnog sistema. Što bi se reklo: u centar. :wink: :ok: :ziveli:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]