Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 22 Jun 2025 20:17

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 67 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Naknadno zatamnjivanje auto stakala :)
PostPoslato: 05 Maj 2012 10:26 
OTS Osnivač
OTS Osnivač
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2006 16:41
Ime: Бошко
Opel: Мазда 323 БГ 16v, Корса А СОХЦ Турбо
Garaza: pogledaj
Нисам баш сигуран да је он главни кривац, много више се гузе они из Комитета за комитет за безбедност комитета у саобраћају.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012 10:45 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009 16:23
Ime: Vanja
Opel: ex Astra G 1.6 16v
shadow je napisao:
nema zatamnjivanja bocnih stakala, nema naknadne ugradnje xenona, nema spustanja vozila...

sta je sad ovo za spustanje, ja sam izgleda propustio nesto?

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012 10:56 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2010 20:53
Ime: Nikola
Opel: kadet e limo
odavno je da ne moze da se auto spusti toliko da ne moze da bezbedno predje lezeci, tj bese oko 10cm ako se dobro secam ... mada to se gleda na tehnickom, nisam jos cuo da neki pandur gleda to

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012 11:22 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2012 08:52
Ime: Slobodan
Opel: Yugo 1.1EFI
Koliko ja znam, 10cm je mada mi kaze nedavno jedan taksista da je 7cm... Meni je 7-8cm i do sad se nisu bunili na tehnickom cak ni kad sam naterao na valjke i nije mogao da dovati tockovima valjak :lol: Pa smo morali da ga okrenemo u suprotnom pravcu i onda je uspeo da dovati :D

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012 16:29 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2006 11:27
Ime: Vukasin
Opel: Kadett GSi 2.0 16V
bole, on je odobrio to. Mogu u komitetu da pisu sta hoce, bez njegovog amin, ne ide u sluzbeni glasnik. On i samo on je odgovoran zasto je ovakav pravilnik stupio na snagu.

A sto se tice spustanja, pravilnik kaze 10cm pri MAKSIMALNOM OPTERECENJU.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012 17:28 
5th Gear
Korisnikov avatar

A kako to oni mere pod maksimalnim opterecenjem, ja necu sigurno dati sad da tamo 5 volova ulaze u auto da bi oni merili koliko ce da se spusti :lol:

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012 19:16 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

YUgisa je napisao:
i do sad se nisu bunili na tehnickom cak ni kad sam naterao na valjke i nije mogao da dovati tockovima valjak :lol: Pa smo morali da ga okrenemo u suprotnom pravcu i onda je uspeo da dovati :D

:ludilo2: Mogu da zamislim situaciju :D Mada ne znam kako te nisu smarali za to

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012 19:27 
5th Gear
Korisnikov avatar

Zato sto su to tako zajebani majstori da je nevidjeno... Ja im govorim da je amortizer previse kratak i da ne moze da se izvuce da dovati valjak i da je legao auto skroz na ojacanja ispod a majstor sa tehnickog 5 minuta pokusava da skace po haubi, kao uspece on da gurne auto nize :lol: :D Posle kad smo okrenuli auto pa kad je dovatio onda sam ih jedva nagovorio da probamo kocnice, jer su mislili da ce valjak da se sjebe jer kao vrtece tocak kontra :ludilo2: :ludilo1:

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012 19:34 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

ti si isao bas kod nekih duduka, da si bio kod nekih ozbiljnijih ljudi samo bi te poslali kuci :D

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012 19:38 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pa jesu duduci, kod ovih sto sam pre isao nisu hteli da prime da urade tehnicki a najbolji mi bio fazon sto su se ti gde sam pre isao kao pravili da nisu videli da imam vece kocnice, jer kao ne bi smeli da me puste... Pa posle spustanja kao nisu mogli da se prave coravi pa sam isao na drugo mesto :D A inace je to i najplici valjak koji sam ja nasao u SU :D

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012 19:46 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Nov 2009 17:27
Ime: marko
Opel: ex c coupe ex e cabrio & ex c automatic sad tigra 1.4 16v
sta ce meni sijalice u rezervi kad na tigru da zamenis sijalicu trebas ceo branik i far da skidas , zar su me jednom zaustavili i kad ska[piraju da nemoze kazu vozi kuci i namesti i nepisu mi kaznu a za stakla moze bez muke :D a i za nivelaciju farova ja imam fabricki i to automatski stisnem dugme i automatski se podignu ili spuste farovi :ludilo: a sto se valjaka tice svi valjci mogu da se steluju da idu gore , ja sam nasao kod mene jedne gde mozes da doteras kola da deru put i na valjke ne kacis :aplauz:

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012 23:04 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Okt 2007 21:12
Ime: Aleksandar
Opel: Omega B2 2.0
A jel sad po novom ni zimi ne moraju zimske gume ako na putu nema snega i leda u suprotnom ne smes sa letnjim na put dok se ne otopi sneg ?

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2012 09:58 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2006 11:27
Ime: Vukasin
Opel: Kadett GSi 2.0 16V
to se ne pominje u pravilniku, pise samo kakvi treba da budu ali ne i kad su obavezni

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2012 21:48 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Okt 2007 21:12
Ime: Aleksandar
Opel: Omega B2 2.0
Vozače na srpskim putevima dočekao je još jedan novi saobraćajni propis. Od 4. maja svi vlasnici automobila moraće da obrate pažnju na ispravnost dečjih sedišta, stepen zatamnjenosti stakala i pozicije volana u svom četvorotočkašu. Takođe, prema poslednjem tumačenju predstavnika vlasti, zimske gume biće obavezne samo kada padne sneg.

Deca

Ove izmene uneo je Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, koji je stupio na snagu 4. maja. Najvažnija odredba u ovom pravilniku sa 126 članova je regulisanje načina na koji se prevoze mala deca u automobilima. Ona se odnosi na ispravnost, kvalitet i postavljanje dečjih sedišta.Nema tu nikakve misterije iako su razni komentari ovog pravilnika uneli izvesnu zabunu. Naime, sedišta za decu moraju da imaju sertifikat koji dokazuje da su atestirana - kaže za „Novosti“ Damir Okanović, direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja. - To je onaj sertifikat koji već postavlja proizvođač sedišta. On mora da bude po standardu ECE 44/03 i ECE 44/04. Ukoliko ovog sertifikata nema znači da sedišta nisu bezbedna, odnosno nisu po važećim standardima. Važno je napomenuti da nije moguće nikakvo naknadno atestiranje.

Stakla

Sa novim propisom odzvonilo je i zatamnjivanju stakala na automobilima po želji vlasnika. Prednje vetrobransko staklo više ne sme da bude naknadno tonirano jer će, u suprotnom, vozilo biti tehnički neispravno. Bočna stakla za vozača i suvozača mogu da budu zatamnjena do 30 odsto, ali moraju da imaju odgovarajuće ateste. To podrazumeva i da stepen refleksije stakala na vozilu ne sme da prelazi 15 odsto, kako ne bi zaslepljivala druge vozače. Ostala stakla nemaju limit kada je reč o zatamnjenju.Mi smo uspeli da pronađemo dva mesta gde je moguće dobiti atest da ste „crni po propisu“. To su CMV AMSS (Centar za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije) i mašinski fakultet. To zadovoljstvo staje ne malih 2.400 dinara. Sve ovo, naravno, ne važi za vozila državnih organa.

Volan

Jedna od izmena u ovom pravilniku, koji je potpisao ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić, nije po volji stručnjaka iz Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja.

Naime, na vozilima s volanom na desnoj strani, koja se najkasnije prvi put registruju do 30. juna 2012. godine, neće morati da se menja pozicija upravljača. To znači da i oni koji u naredna dva meseca uvezu i registruju automobil s volanom na desnoj strani neće morati da ga prebacuju. Uvoz tih automobila biće moguć i kasnije, ali će vlasnici da bi ih registrovali volan morati da prebace na levu stranu.

- Mislim da dozvoljavanje upotrebe volana na desnoj strani nije dobra po bezbednost - smatra Okanović. - Ali, s druge strane imali smo i slučajeve da priučeni majstori prebacuju volan sa jedne na drugu stranu, što je još i gore. Mislim da ovo u svakom slučaju nije dobro rešenje.

Dosta zabune izazvala su i razna tumačenja zvaničnika propisa o zimskim gumama. Međutim, iako on nije menjan u odnosu na prethodni pravilnik, kako stvari stoje, izjava jednog od ljudi koji su odlučivali o ovom članu, da „nije obavezno imati zimske točkove zimi, ako je vreme lepo“, u suštini je tačna. U praksi to znači da ako od 1. novembra do 1. aprila ne padne sneg, nema potrebe za stavljanje zimskih pneumatika.

Sa druge strane, ako u tom periodu bude padavina, srpski vozači će umesto dosadašnje dve, morati da pazare sve četiri zimske gume!

Poštovanje pravila kontrolisaće saobraćajni policajci, koji će imati pravo da vozilo upute na kontrolni tehnički pregled. Troškove pregleda u slučaju da je utvrđeno da je vozilo neispravno snosi vlasnik ili korisnik vozila. U slučaju da je utvrđeno da je automobil ispravan, troškove snosi organ čiji je službenik naložio kontrolni tehnički pregled.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2012 07:56 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jul 2007 13:30
Opel: Corsa A 1.3GT
Ovo za desne volane je nevidjena glupost. Prvo je bila prica da ce svi oni morati da prebace, a sad ovo. Uopste mi nije jasno kako neko moze da vozi s volanom na desnoj strani a da je 100% bezbedan za saobracaj. :shit:

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2012 08:58 
4th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2011 23:13
Ime: Zeljko
Opel: Tražim
Ne može nikako jer su putevi i znakovi obeleženi za suprotnu stranu.
Kum kada je kupovao ogledalo jer mu neko otkinuo na parkingu kupio od "engleza" i nije mu odgovarao zbog ugla gledanja.

Jednostavno lopine.

Još malo može, a posle nije bezbedno.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2012 09:23 
5th Gear
Korisnikov avatar

kvcali je napisao:
Dosta zabune izazvala su i razna tumačenja zvaničnika propisa o zimskim gumama. Međutim, iako on nije menjan u odnosu na prethodni pravilnik, kako stvari stoje, izjava jednog od ljudi koji su odlučivali o ovom članu, da „nije obavezno imati zimske točkove zimi, ako je vreme lepo“, u suštini je tačna. U praksi to znači da ako od 1. novembra do 1. aprila ne padne sneg, nema potrebe za stavljanje zimskih pneumatika.
Sa druge strane, ako u tom periodu bude padavina, srpski vozači će umesto dosadašnje dve, morati da pazare sve četiri zimske gume!

Kad bi bilo istina ovo za zimske gume, to bi bilo ekstra... Posto za tih mesec dana snega cu izdrzati da ne vozim a i kako ga ciste, bolje ni ne voziti auto. Proslu zimu sam imao scenu da ide kamion i "cisti" sneg, i ladno lik ostavlja 10cm neutabanog snega na putu :banghead: Interesantno kako politicari veruju u to da ce nam biti bolje posle izbora, posto posle prvih izbora, odmah je uvedeno obavezno koriscenje zimskih guma na sva 4 tocka...

A sto se tice desnog volana, ne znam kako je u inostranstvu, ali kako god da je, ja bih zabranio to sem u pitanju mozda oldtajmera... Ima u Subotici neki zeleni pezo 406 koji vozi taksista i naravno ima desni volan i do sada svaki put kad sam ga video, svaki put je za malo pokupio neki auto sa svojom levom stranom...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 67 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]