Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 14 Jul 2020 09:10

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Zafira B - ugradnja parking kamere
PostPoslato: 03 Dec 2016 19:17 
OffLine
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Apr 2013 19:51
Postovi: 188
Lokacija: Niš
Ime: Saša
Opel: Zafira B 1,9 CDTI
Ja ne mogu da mirujem, došlo je vreme za modifikacije i na ovoj novijoj zafiri.
Kao što naslov teme kaže, rešio sam da ugradim parking kameru.
Video sam kod komšije na tojoti fabričku varijantu i stvarno je koristan gedžet na autu, posebno ovoliko velikom i, slobodno mogu da kažem, slabo preglednom, pozadi. Žena podržala ideju, odobrila finansijska sredstva (za kinesku varijantu - znači, ne mnogo), a ja se dao u projektovanje.
Odlučio sam se za najmanje invazivnu metodu (što manje bušenja, sečenja kablova, i slično) i, takođe, da bude što diskretnije.

Ebay, majka za sirotinju iz Srbije. Pronašao sam CCD kamericu sa prikazom gabaritnih linija koja se ugrađuje umesto fabričkog svetla za tablicu za nekih 14 dolara sa besplatnom isporukom. Izašla sa svim dažbinama u ovoj napaćenoj zemlji (pdv i troškovi naše pošte) nešto manje od 2000 dinara.

Slika

Da, ima i jeftinijih, ali kao što rekoh hteo sam da bude što diskretnije i što manje invazivno za auto i, naravno, bez led dioda, reflektora, rotacija i slično.

Slika

Kamerica je stigla sa video kablom dužine 6 metara i kablom za napajanje dužine 1 metar. Namerno sam izabrao ovu crne boje, jer je fabričko svetlo za tablicu crne boje i ovo je nešto najsličnije fabričkoj varijanti. Ima i nekih providnih varijanti sa i bez led dioda itd. itd. Ova se baš dobro uklapa i smatram da nisam pogrešio.

Prvo testiranje.

Slika

Slika zaista nije loša, nisam ni očekivao HD rezoluciju. Na manjem displeju će biti još bolja, ali o tome kasnije.
Pri normalnom svetlu sve se odlično vidi, a probao sam je i u mrklom mraku, sasvim zadovoljavajuće. Napominjem, postoje i varijante sa led diodama koje osvetljavaju iza vozila, ali ako auto već ima svetla za vožnju nazad, šta će mi led diode, svetla su mnogo jača. Moje razmišljanje. Ima i varijanti sa IC diodama, nisam se ni trudio da ih tražim, ovo su kinezi.
Što se tiče same kamerice (i zamenskog svetla za tablicu), plastika mi deluje dosta kvalitetnije od kineskih igrački, kabl je gumiran, masivan, sa činčevima za video signal i za napajanje. Piše da je vodootporna... Videćemo.

_________________
Diesel forever!


Poslednji put menjao trajche dana 03 Dec 2016 20:43, izmenjena samo jedanput

Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Zafira B - ugradnja parking kamere
PostPoslato: 03 Dec 2016 19:43 
OffLine
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Apr 2013 19:51
Postovi: 188
Lokacija: Niš
Ime: Saša
Opel: Zafira B 1,9 CDTI
Idemo dalje, došlo par lepih, sunčanih, dana pa reših da se dam na ugradnju.

Slika

Gotovooooo....

E, nije. Jedva sam nekako ugurao kablice u lajsnu samo da probam kako stoji. Super se uklapa u ležište svetla za tablicu i čvrsto stoji. Sijalica sa grlom se uvrće kao na fabričko svetlo, jedino što na rupi za sijalicu na kamerici nema zadebljanja plastike pa onda grlo stoji labavo. Ubacio sam još jednu o-ring gumicu na sijalično grlo i problem je rešen.

Slika

Prvo treba odvrnuti tri šrafa kod bravice petih rata i skinuti plastiku oko bravice. Zatim dva šrafa ispod prostora za smeštaj sigurnosnog trougla i to je to. Ostatak crne plastike se drži na "klipsnama" (ili kako se već zovu), samo pažljivo treba otkačivati jednu po jedno povlačenjem plastike prema dole i to je to. Crna plastika se skida sa vrata.

Slika

Na red dolazi bela plastika oko prozora. Nju drže dva šrafa koja su bila skrivena ispod sastava sa crnom plastikom i još nekoliko "zakački". Opet pažljivo i bela plastika se otkačuje sa vrata.

Slika

Ovo sam sve skinuo. Tu je i bela (siva) plastika koja drži središnji deo neba kod otvora petih vrata, i kutija u koju se smešta zavesa gepeka kad je podignut zadnji red sedišta. U toj kutiji je jedan šraf koji sam skinuo (i samu kutiju) kao bih olabavio (odvojio od šasije) crnu plastiku sa leve bočne strane gepeka, kao i belu plastiku sa levog C stuba da bih tu provukao kabl za napajanje kamerice do kutije sa osiguračima u gepeku (tzv. rear center na op-comu).

Slika

Pažljivo sam odvajao svaku zakačku tako da ništa nije puklo niti naprslo.

_________________
Diesel forever!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Zafira B - ugradnja parking kamere
PostPoslato: 03 Dec 2016 20:03 
OffLine
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Apr 2013 19:51
Postovi: 188
Lokacija: Niš
Ime: Saša
Opel: Zafira B 1,9 CDTI
Slika

Skinuo sam hromiranu lajsnu. Lako je. Drži je nekoliko matica sa unutrašnje strane petih vrata.

E sad je trebalo smisliti gde da provučem kablove kamerice. Problem je u tome što su činčevi veliki, a imeđu lajsne i vrata postoji samo jedna rupa kvadratnog oblika 2,5 x 2,5 cm na koju naleže konektor lajsne (za svetla i bravicu vrata). Bušenje vrata ne dolazi u obzir.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slike govore više od reči. Izbušio sam plastiku konektora odmah pored samog konektora i napravio prorez kako bih provukao kabliće sa činčevima. Sa plastike sam polako odlepio sunđerasti dihtung koji sprečava da voda od spolja uđe unutar petih vrata na sastavu konektora i vrata. Pošto je sad na konektoru rupa stavio sam malo žive gume na tu rupu (nemam sliku), ponovo zalepio dihtung na konektor i to je to. Činčevi ulaze unutar petih vrata kad se lajsna namontira, bez bojazni da voda uđe unutra.

_________________
Diesel forever!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Zafira B - ugradnja parking kamere
PostPoslato: 03 Dec 2016 20:41 
OffLine
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Apr 2013 19:51
Postovi: 188
Lokacija: Niš
Ime: Saša
Opel: Zafira B 1,9 CDTI
Zatim ide razvođenje instalacije.

Slika

Prvo sam ukopčao činč za video kabl i konektor za napajanje. E sad, video kabl ima provučen još jedan kabl (crveni) koji služi da monitoru da signal (ili napanje +) kada kamerica radi, odnosno, kada je auto ubačen u rikverc. Taj kablić (od video kabla) sam povezao sa + polom konektora kamerice, koji sam nameravao da preko diode (1N4007) povežem sa rikverc svetlom. Zašto dioda? Namera mi je bila da kod displeja ugradim prekidač, kao bih mogao da nezavisno od rikverc svetla uključim kamericu. Kada ne bi bilo diode, u momentu kada kamerica (preko crvenog kablica video kabla) dobije + (preko prekidača) istovremeno bi i svetlelo rikverc svetlo. Dioda sprečava da struja od kamerice ide prema rikverc svetlu. Kasnije se ispostavilo da mi dioda ne treba, zato što sam izmenio prvobitni plan povezivanja kamerice, ali ne škodi i ne smeta što je tu. Ali o tome kasnije....
Konektor i činč sam osigurao termo bužirom (može i izolir traka) da se ne bi otkačili usled vibracija ili prilikom zalupljivanja vrata.

Zatim ide razvođenje oba kabla uz postojeću instalaciju. Vezice su majka za ovo, ali može i izolir traka.

Slika

Slika

Sve do manžetne kroz koju prolazi instalacija vrata prema školjki auta.

Slika

Kabl za napajanje lagano prolazi kroz manžetnu dok sam se malo namučio oko video kabla. Činč je prilično debeo, a u manžetni već ima dosta kablova. Uzeo sam debeo kabl (2,5 presek) obavio ga oko donje strane činča i dooobro ulepio izolir trakom. Prvo sam provukao kabl za koji je zakačen činč i uz poprilično puno snage, ali pažljivo uz raspoređivanje nabora manžetne oko činča, provukao i video kabl kroz manžetnu. Pismeni ljudi na jutjubu koriste tečni sapun da lakše prođu kablovi, ali ja sam to tek kasnije saznao. Ma, bitno da su prošli.

Slika

Slika

To je to sad kabl za napajanje ide levo prema kutiji osigurača u gepeku, a video kabl ispod neba prema retrovizoru.

Nastavak sledi....

_________________
Diesel forever!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Zafira B - ugradnja parking kamere
PostPoslato: 03 Dec 2016 22:35 
OffLine
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Apr 2013 19:51
Postovi: 188
Lokacija: Niš
Ime: Saša
Opel: Zafira B 1,9 CDTI
Prvo kabl napajanja kamerice.
Sproveo sam ga uz postojeću instalaciju auta koja ide niz levi C stub do kutije sa osiguračima.

Slika

Slika

Kao što sam prethodno naveo, tu sam planirao da uzmem + od rikverc svetla kako bi kamera dobijala napajanje kad ubacim u rikverc. Tako sam i uradio, međutim, tu je nastao problem. Kada se na instalaciju rikverc svetla poveže kamerica u početku radi normalno, ali kad motor radi slika počne da treperi i na kraju se kamerica ugasi, a bord prijavljuje kvar sijalice rikverc svetla. Skontao sam da je to zbog samodijagnostike koju auto vrši dok motor radi i gasi uređaje gde naiđe na problem. Guglajući (hvala jutjubu) pronašao sam da se ugradnjom releja rešava problem (zato ne treba ona pomenuta dioda, jer relej odvaja struju kamerice od struje rikverc svetla, ali ne škodi, čak na njoj ima mali pad napona koji, koliko-toliko, štiti kamericu od nešto višeg napona u instalaciji automobila).

Slika

Prvo sam otkačio zeleni konektor, otkačio vezicu koja drži snop kablova za konektor, izvukao konektor iz kućišta i identifikovao kabl koji vodi do rikverc svetla.

Slika

To je belo-crni kabl (ne znam sad tačno koji pin na konektoru, ali se lako nalazi pomoći unimera), izvukao sam pin iz konektora i na kabl spojio + od releja "splice" spojnicom (najmanje invazivno, a može i lemljenjem, rednom klemom itd.).

Slika

Sve sam vratio na svoje mesto, kablove stegao vezicama i ulepio izolir trakom.
Masu sam uzeo sa šrafa na šasiji koji se nalazi u blizini konektora, gde je već povezan kabl za masu u zadnjem delu vozila. Takođe, taj šraf sam iskoristio da na njega prikačim i relej, tako da izgleda diskretno. Plus za kamericu sam uzeo sa otvorenog konektora, na kutiji desno... Nije najsrećnije rešenje, ali za sada tu ne smeta.

Slika

Kad sam sve završio morao sam da zaokrenem relej kontaktima na dole zato što smeta da se gornja bravica poklopca kutije osigurača zakači.

Video kabl sam sproveo pravo ispod neba do unutrašnjeg svetla kod vozača i suvozača pomoću štapa od "bambi" zmaja (koji nikad nije poleteo). Činč zalepio trakom za štap i progurao prvo do unutašnjeg svetla za putnike, a posle do unutrašnjeg svetla kod vozača i suvozača.
(Detalje oko otvaranja kutije unutrašnjeg svetla kod vozača i suvozača prikazaću kasnije u temi prilikom motaže displeja... kad stigne....)

Slika

Slika

I evo prve slike sa kamere. Prva proba sa ugrađenim relejom. Nema treperenja slike, sve radi normalno, bord ništa ne prijavljuje.

Još samo da smislim gde ću televizor.....

_________________
Diesel forever!


Poslednji put menjao trajche dana 03 Dec 2016 23:10, izmenjena 3 puta

Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Zafira B - ugradnja parking kamere
PostPoslato: 03 Dec 2016 22:54 
OffLine
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Apr 2013 19:51
Postovi: 188
Lokacija: Niš
Ime: Saša
Opel: Zafira B 1,9 CDTI
Sve ovo sam radio 19. novembra leta gospodnjeg. Odmah 20. sam naručio displej od 5 inča (u retrovizoru) i još jednu kamericu za prednji deo vozila. Očekujem da stignu oko 20. decembra....

Slika

Slika

Slika

Slika

Displej i prednju kamericu sam platio oko 28 dolara sa besplatnom dostavom... sa provizijom banke izašlo oko 3500 hiljade... Još da me carina odere za pdv i pošta za uslugu, ima da izađe na 4500 din. Znači, sve sa zadnjom kamerom nešto malo više od 50 evrića. Podnošljivo, samo da sve stigne čitavo.

Ima jedna caka kod kamera, to mi objasnio Kinez kad sam tražio da mi proda displej i kameru zajedno. Zadnja kamera mora da pokazuje sliku izvrnutu kao u ogledalu, a prednja onako kako je vidimo da bi sve izgledalo prirodno. Pored toga prednje kamere se obično rade bez linija koje pokazuju gabarite vozila. Takvu sam i naručio. Pošto je malih dimenzija, planiram da je ugradim na sredini donje rešetke na prednjoj strani vozila, ali otom potom kad stigne...

Displej ima dva ulaza, od kojih je dominantan ulaz za zadnju kameru. Kada dobije signal od zadnje kamere, automatski prebacuje sliku na zadnju kameru (biće tu prekidača, dioda itd.) .... ali i o tome kasnije.....

_________________
Diesel forever!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Zafira B - ugradnja parking kamere
PostPoslato: 04 Dec 2016 05:20 
OffLine
Opel Team Member
Opel Team Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Feb 2012 03:00
Postovi: 2931
Lokacija: Jerkovic, Beograd
Ime: Miloje
Opel: A3 8V FL Sedan
Garaza: pogledaj
Dobar opis, svaka cast :)
BTW sta ce ti kamera napred? Valjda vidis ispred :D

Zadnja mi je u sustini ok, da ne overis neki stub ako ga parking senzor ne detektuje ali realno napred ti kamera ne treba, parking senzori i vise nego dovoljni napred :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Zafira B - ugradnja parking kamere
PostPoslato: 04 Dec 2016 16:11 
OffLine
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Apr 2013 19:51
Postovi: 188
Lokacija: Niš
Ime: Saša
Opel: Zafira B 1,9 CDTI
Eeee, Zafira je to, nije na odmet da se poveća preglednost sa svih strana.
Za prednju sam se odlučio zbog toga što displej ima dva video ulaza, a i mislim da će biti korisno zbog parkiranja do u milimetar.... Videćemo... Par dolara gore dole.....

_________________
Diesel forever!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Zafira B - ugradnja parking kamere
PostPoslato: 05 Dec 2016 11:53 
OffLine
Opel Team Member
Opel Team Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2012 22:22
Postovi: 921
Lokacija: Beograd
Ime: Dusan
Opel: ex. Astra G 2.0 DTI karavan sad Astra GTC 1.9 CDTI
Garaza: pogledaj
To je how to!

Jos pre 2 nedelje sam ugradio kameru i retrovizor i tacno imam taj problem sa gubitkom slike kad se upali motor. Mislio sam da je do retrovizora tj napajanja koje sam uzeo sa svetla kabine.

Sad vidim ovo za relej za napajanje kamere i cim ugrabim minut previm istu pricu. :)

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=drrxYDUX76Y


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Zafira B - ugradnja parking kamere
PostPoslato: 05 Dec 2016 15:58 
OffLine
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Apr 2013 19:51
Postovi: 188
Lokacija: Niš
Ime: Saša
Opel: Zafira B 1,9 CDTI
Da, da, to je rešenje problema ili stalno napajanje pa da pališ kamericu preko prekidača. Jesi zadovoljan slikom na retrovizoru? Čitao sam da se slabije vidi po jakom svetlu (suncu).

_________________
Diesel forever!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Zafira B - ugradnja parking kamere
PostPoslato: 05 Dec 2016 17:22 
OffLine
Opel Team Member
Opel Team Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2012 22:22
Postovi: 921
Lokacija: Beograd
Ime: Dusan
Opel: ex. Astra G 2.0 DTI karavan sad Astra GTC 1.9 CDTI
Garaza: pogledaj
Ma neee... Nista rucno, samo automatika. :D Idem danas da uzmem rele pa nadam se do kraja nedelje da to kompletiram.

Slika je ok. Nego ljudi ne provale da moze da se steluje. Retrovizor sa zadnje strane ima 3 dugmeta. Srednje je za mod (brightnes, contrast, tint, ratio...) a druga dva za podesavanje.

Kada se lepo usteluje vidi se sasvim dobro.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=drrxYDUX76Y


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Zafira B - ugradnja parking kamere
PostPoslato: 05 Dec 2016 19:28 
OffLine
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Apr 2013 19:51
Postovi: 188
Lokacija: Niš
Ime: Saša
Opel: Zafira B 1,9 CDTI
Tako sam i mislio, snimio sam ja te dugmiće.... Lele, sad jedva čekam da stigne!

_________________
Diesel forever!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Zafira B - ugradnja parking kamere
PostPoslato: 06 Dec 2016 18:32 
OffLine
2nd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2016 20:00
Postovi: 139
Lokacija: Beograd
Ime: Branko
Opel: Srebrna munja
Gde planiras da postavis displej?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Zafira B - ugradnja parking kamere
PostPoslato: 06 Dec 2016 19:58 
OffLine
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Apr 2013 19:51
Postovi: 188
Lokacija: Niš
Ime: Saša
Opel: Zafira B 1,9 CDTI
Displej se kači na postojeći retrovizor i kad ne radi služi kao retrovizor. Imaš sliku kako izgleda par postova unazad. Još je u putu, očekujem da stigne sredinom meseca.

_________________
Diesel forever!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Zafira B - ugradnja parking kamere
PostPoslato: 10 Dec 2016 10:49 
OffLine
2nd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2016 20:00
Postovi: 139
Lokacija: Beograd
Ime: Branko
Opel: Srebrna munja
Drugar je sebi postavio taj displej i nije zadovoljan kako se vidi na suncanom danu i pored podesavanja. Ja sam na drugom autu ugradio displej u suncobran jer nije bilo mesta na tabli, a nisam hteo taj u retrovizoru. Mnogo elegantnije resenje i mozes po potrebi podesavati ugao gledanja.

Slika
Slika
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Zafira B - ugradnja parking kamere
PostPoslato: 10 Dec 2016 16:37 
OffLine
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Apr 2013 19:51
Postovi: 188
Lokacija: Niš
Ime: Saša
Opel: Zafira B 1,9 CDTI
Videćemo. Kod zafire je retrovizor dobro zaklonjen od sunca možda se i bude dobro videlo.
Ovo sa suncobranom je fino rešenje, ja tu imam ogledala sa svetlom ne znam gde bi ....
Razmišljao sam i o sklopivom displeju, pa ako ovaj u retrovizoru ne bude valjao možda bude i ta varijanta, ima mesta iznad ekrana borda....
Slika

_________________
Diesel forever!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Zafira B - ugradnja parking kamere
PostPoslato: 18 Jan 2017 12:35 
OffLine
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Apr 2013 19:51
Postovi: 188
Lokacija: Niš
Ime: Saša
Opel: Zafira B 1,9 CDTI
Posle dva meseca čekanja poštara da donese paket, ništa. Naručio sam displej i prednju kameru još u novembru prošle godine i nije stiglo, zagubilo se negde u "šipingu".
Revnosni Kinez mi je vratio pare juče, do poslednjeg dinara. Hvala ebay-u.
Danas sam naručio samo displej od drugog kineza (isto 5 inča u retrovizoru) za oko 18 dolara. Sadi ide mesec dana čekanja. Videćemo!
A u međuvremenu bih mogao da učim da parkiram!

_________________
Diesel forever!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Zafira B - ugradnja parking kamere
PostPoslato: 22 Jan 2017 13:42 
OffLine
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Apr 2013 19:51
Postovi: 188
Lokacija: Niš
Ime: Saša
Opel: Zafira B 1,9 CDTI
Da stvar bude zanimljivija dan nakon što su mi legle pare što je Kinez vratio, stigli retrovizor i kamera. Šta se dešava sa ovom našom carinom nemam pojma, ali eto stiglo. Sad mi je, u principu, ispalo džabe pošto sam dobio i robu i povraćaj novca i pozitivnu ocenu na ebay-u, ne računajući da sam ponovo naručio isti displej od drugog prodavca.

Slika

Malo testiranja u kućnim uslovima.

Slika

Slika

Slika

Prvi utisci. Dijagonala 12 cm. I više nego dovoljno (za displej :wink: ). Kvalitet izrade iznenađujuće dobar. Ogledalo retrovizora malkice zatamnjeno, prilično velika površina stakla. Držači retrovizora imaju jake opruge što omogućava solidno fiksiranje za postojeći retrovizor. Osvetljenost ekrana, kontrast, zasićenost boja, jezik i veličina slike mogu se podešavati sa zadnje strane retrovizora. Kada retrovizor ne dobija signal, a uključen je, ne prikazuje ništa, što je dobro jer može da mu se dovede stalna struja od kontakta (ako nema drugih mogućnosti ili da se izbegne prekidač). Kamerica minijaturna, staje između rebara rešetke prednje maske, ne okreće sliku kao u ogledalu (u odnosu na zadnju kamericu) i nema pomoćne linije, kako je prodavac i opisao. Rezolucija nije najsjajnija, ali vrlo upotrebljiva.

Odlučio sam se da za sada motiram samo retrovizor kako bih barem zadnju kamericu stavio u funkciju. A da kad prođe ovaj minus, možda čak tamo na proleće, ugradim i prednju kamericu i svu ostalu prateću instalaciju, kao što sam opisao u prethodnim postovima.

Retrovizor sa displejom se kači veoma jednostavno za postojeći retrovizor u autu pomoću držača sa zadnje strane. Veza je veoma čvrsta i ne postoji mogućnost da se otkači usled vibracija. Kablove sam provukao između neba i krova do otvora unutrašnjeg svetla.

Slika

Slika

Slika

Slika

Zatim sam izvukao konektor unutrašnjeg svetla, izvukao masu (drugi pin sa leve strane konektora), uzeo plus sa video kabla koji je doveden od zadnje kamere, povezao konektore, složio kablove i gotovo.

Slika

Slika

Slika

Slika

Prvi utisci u korišćenju. Jako korisna stvar, kako li sam parkirao bez ovoga. E sad, zaista se slabije vidi na jakom svetlu danju (kao što je neko pomenuo u prethodnim postovima) zbog odbljeska od zadnjeg stakla. Tu sam našao lepo rešenje, ili da glavom zaklonim zadnje staklo kad parkiram ili da pomoću preklopnika na postojećem retrovizoru prebacim (spustim) retrovizor na noćni režim. Uglavnom može se lepo uočiti eventualna prepreka. Možda u perspektivi uzmem retrovizor sa displejom od 7 inča koji ima manju refleksiju, ali prvo da malo testiram ovaj. Noću se sve vidi perfektno.

Slika

Slika

To je za sada to. Nastavak sledi kada popusti minus napolju.

_________________
Diesel forever!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Zafira B - ugradnja parking kamere
PostPoslato: 23 Jan 2017 00:04 
OffLine
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2012 15:38
Postovi: 173
Lokacija: Nis
Ime: Sasa
Opel: Vectra B 2.0 cdx
Garaza: pogledaj
Svaka cast za trud. Nadam se da ce vredeti.
:ots:

_________________
<Ko razume, shvatiće!>


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Prevod - www.CyberCom.rs