slazem se sa nezkijem i marcusom
lepo je ispalo, ali ovo sa secenjem materijala nisi trebao da uradis
vrata na kadetu su izuzetno jednostavnog oblika i mogu se bez problema odraditi iz jednog komada
igranje sa jos jednom bojom ili drugacijim materijalom bi upotpunilo efekat
jbg. da bi sve ispalo idealno potrebno je malo vise vremena i strpljenja (zatezanje, grejanje, razvlacenje koze i sl.)
jedna od gresaka je sto si lepak nanosio na podlogu, a ne na eko kozu (najbolje je i jedno i drugo) jer eko koza po nanosenju lepka postaje mnogo elasticnija i lakse se rasteze
sve u svemu dobro je i ovako i sigurno je lepse od fabrickog tapacirunga
kad je vec otvorena ova tema ajde da i ja ovde prebacim slika tapacirunga koje sam ja radio (videli ste ih vec u garazi, ali...)
nazalost nemam puno slika, jer sam sam radio, a tesko je istovremeno tapacirati i slikati

kao sto rece serial killer za tapaciranje vam je potreban materijal kojim cete presvlaciti tapacirunge vrata (u mom sluzaju eko koza, komercijalnog naziva "maxima"), lepak sintelan ili sl. (1l je dovoljan za sva 4 tapacirunga), cetka kojom cete nanositi lepak, po zelji sundjer (kod mene je isla kombinacija sundjera 5mm debljine i 10mm debljine), makaze, skalpel i industrijski fen (moze i neki jaci za kosu)
prvo nadjite fabricke tapacirunge koje cete "zrtvovati"

tapaciranje mozete vrsiti preko vec postojeceg fabrickog materijala, ali je mnogo bolje i kvalitetnije, ukoliko skinete (ogulite) fabricki materijal

osmislite dizajn tapacirunga, preporucujem vam da koristite 2 razlicite boje ili razlicita tipa materijala, da se tapacirunzi ne bi sveli na jednostavnu (siromasnu) jednobojnu varijantu
raznolikost materijala poprilicno poboljsava opsti utisak
kada ste se odlucili koji materijal ce gde da ide valja pristupiti realizaciji te ideje
ako zelite da postignete "bogatiji" izgled vasih tapacirunga pozeljno je pre samog materijala postaviti sundjer koji ce dati poseban utisak "luksuza"
ja sam se odlucio za varijantu spolja (po obodu tapacirunga) crna eko koza i sundjer 5mm, u unutrasnjosti krem eko koza i sundjer 10mm
posto su tapacirunzi na vectriA specificnog oblika sa dosta krivina i reljefa najbolje je da krenete prvo od spoljasnjeg dela
namazite lepkom obod tapacirunga (koji ide u crnu boju), sacekajte 5-10min da se lepakom prosusi i postavite tanki sundjer (obavezno sacekajte da se lepak prosusi, jer ce u suprotnom sundjer upiti lepak i izgubiti oblik i mekocu)

nakon toga vreme je da se taj deo presvuce materijalom
u tom trenutku vas ne zanima kako ce izgledati sredisnji deo tapacirunga koji ce biti krem boje, tako da se ne obazirite previse na nabore materijala u tom segmentu, jer cete taj deo svejedno kasnije iseci
uvek krecite od najtezeg (najslozenijeg dela) u ovom slucaju to je naslon za ruku
postavite materijal preko sundjera, uzmite fen i lagano grejte deo materijala koji treba da doje na mesto tih izbocina i udubljenja
rukom lagano prelazite preko materijala i oblikujte ga tako da dobije oblik tapacirunga, pozeljno je da prilikom toga koristite neku zastitnu rukavicu, da bi smanjili opasnost od opekotina

nikako ne zagrevajte kozu previse (podesite temp. fena na 100-150C max) jer ce se ostetiti struktura materijala i moze doci i do blagog topljenja
kad ste kozi dali zeljeni oblik lagano je odvojite od tapacirunga i namazite je lepkom (ne mazite sundjer lepkom iz vec pomenutih razloga)
kada se namaze lepkom koza dodatno dobija na elasticnosti i jos lakse je je oblikovati
sacekajte 5-10min da se lepak osusi i vec oblikovanu kozu zalepite preko sundjera
ukoliko treba ponovo koristite fen i razvlacite i natezite kozu
rukom pritiskajte mesta koja su kriticna, dok lepak ne pocne da radi svoj posao
tapetarskim pistoljem (ja sam koristio klamerice 6mm) osigurajte kozu i sundjer
heftajte po unutrasnjem delu (preko koga ce ici drugi materijal) i po pozadini tapacirunga (koja naleze na lim vrata)
ne radite odjedanput ceo tapacirung, vec lagano nanosite lepak i heftajte u segmentima, zatezite deo po deo, cosak po cosak dok u potpunosti ne istapacirate obod oplate vrata
tada ce tapacirung izgledati otprilike ovako

sada se treba postarati za sredisnji deo tapacirunga
ja sam se odlucio da ga odradim od medijapana 6mm debljine
1,5kvadrat medijapana je dovoljan za sva 4 tapacirunga (naravno imacete i viska, ali bolje da imate viska nego manjka)
uzmite papir veceg formata (ili ga napravite spajanjem nekoliko A4 listova), postavite ga na tapacirung i iscrtajte konture unutrasnjeg dela koji treba raditi od medijapana
iseciti papir i dobicete sablon po kome cete seci medijapan (i sve to x2 da bi napravili 1 sablon za prednja i 1 za zadnja vrata)
konture papira preslikate na medijapan, isecete medijapan i proverite kako se uklapa u tapacirung
ako treba izvrsite odredjene korekcije, tako da medijapan duz cele konture bude 3-4 mm manji od "rupe" u tapacirungu
kada ste sigurni da medijapan pravog oblika, isecite jos jedan takav (1 za leva 1 za desna vrata) i isto to (opet x2) i za zadnja vrata
na medijapan nanesete lepak, a kad se on prosusi postavite sundjer 10mm debljine, isecete ga tako da ostane 2-3 cm da bi mogli da ga pricvrstite na poledjinu medijapana
zatim preko sundjera postavite kozu, zategnite je (opet segment po segment) i heftajte je sa zadnje strane (nema potrebe da koristite lepak, jer nema nikakvih krivina i reljefa)
kada zavrsite sa unutrasnjim delom tapacirunga, na red dolazi kompletiranje tapacirunga
sa tapacirunga isecete sav visak koze i sundjera koji se nalaze na unutrasnjem delu, na koji treba doci medijapan
nanesete lepak i na tapacirung i na medijapan
opet malko cekate da se prosusi i spojite ih
uzmete tapetarski pistolj sa malo vecim klamericama (10mm) i heftate poledjinu tapacirunga i na taj nacin dodatno povezujete medijapan sa tapacirungom po jedna klamerica na svakih 10ak cm ce biti vise nego dovoljno
nakon toga vratite plasticne rukohvate, maske za zvucnike i sl. i dobijete otprilike ovo

zao mi je sto nemam vise slika da detaljno pokazem postupak, ali jbg. stvarno je nezgodno raditi i slikati istovremeno