Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 08 Maj 2025 00:11

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Kadett C - Felne
PostPoslato: 19 Jan 2011 12:55 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Avg 2010 19:29
Ime: Risto
Opel: Opel Kadett C 1200
Kako stoje 15-ke na Opel Kadett C video sam par primera,ali me zanima kako se auto ponasa i da li treba nekih prepravki, i da li auto od 1.2ccm moze to da podnese?

Vrh

Tema posta: Re: Kadett C - Felne
PostPoslato: 19 Jan 2011 13:39 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2010 23:23
Ime: Gavrilo
Opel: Kadett C 1.2
Garaza: pogledaj
Mislim da pitanje uopste nema bas nekog smisla. Da si bar naveo dimenziju felne i guma koje razmatras da stavis pa da ti neko i odgovori. Na primer 165/80 R13 je samo 1mm niza od 195/55 R15, cisto primera radi, da vidis da nema neke razlike u precniku, jedina je razlika u sirini gume gde je ova 15-ka sira 3cm.
Da li moraju da se vrse neke prepravke, prvenstveno zavisi od ET-a felne(pomerenosti "srca" felne od centra) koji moze biti pozitivan i negativan kao i od same sirine felne(jotaze, posto se sirina oznacava u jotima iliti incima), jer ako je felna previse "izbacena" moze se desiti da tocak cese rub, a ako je previse "ubacena" moze se desiti da kaci kocione celjusti.
Za pocetak navedi podatke o felni(jotazu i ET), pa ce ti neko vec odgovoriti na pitanje da li su potrebne prepravke(uglavnom se radi sirenje rubova) ili ta felna ne moze da se montira na kadett c.
Navedi i dimenziju guma, cisto da bi ti neko rekao da li to auto moze da podnese(ne u smislu snage motora jer to nije problem, nego da ne bude problema sa cesanjem i kacenjem rubova) i mozda da ti neko kaze koliko je odstupanje u odnosu na originalne tockove(koliko bi ti lagao kilometar sat). Navedi i koje su ti fabricke dimenzije guma, meni su na primer 175/70 R13, ali tebi to ne moraju biti, imalo je vise razlicitih dimenzija za kadett c.

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2011 21:17 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Imas pravo, nisam se bas kompletno izrazio ali sam na to mislio
7jota
Gume su 195/60/15
Ja prvenstveno mislim da bi trebalo siriti rubove.

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2011 21:18 
2nd Gear
Korisnikov avatar

ET 20

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2011 12:04 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jul 2007 13:30
Ime: Nikola
Opel: Corsa A 1.3GT
Jel tebi fabricki ET na celicnim felnama ET49?

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2011 14:38 
2nd Gear
Korisnikov avatar

E to ne znam, verovatno "majlo" zna, njegove celicne su najverovatnije iste ko i kod mene,jer ja imam one Kadett-ove fabricke celicne felne.A to za etazu ne znam.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2011 20:47 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Feb 2010 00:06
Ime: miljan
Opel: kadet c coupe 2.0 16 v,Vectra b sport,kadet e
felne ti odgovaraju a gume moras nize da stavis najbolje 195/50 r 15 ili 185/55 r 15.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011 21:52 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Jesi probavao da stavis ovo sto ja planiram?

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2011 06:17 
5th Gear
Korisnikov avatar

ET originalnih felni je cini mi se 38. @pirke auspuh ti je lepo odgovorio, dimenzija koju bi ti hteo da stavis se razlikuje od originalne za 7% (195/50 R15 za 4cm ima veci precnik od 175/70 R13). Preporuka je da ta razlika ne prelazi 3-4%. Ako vec imas te gume na felnama koje planiras da stavis, mozes i sam da isprobas i vidis da li ti odgovaraju. Ja sam stavljao pozadi felne od 15'' i sa gumama 195/50(nisam 100% siguran ali mislim da su bile te) odlicno stoje i nigde ne kace, mada sad ne znam koje su bile tacne dimenzije felne. Evo i slika:
http://postimage.org/image/1bjpt7pqc/

http://postimage.org/image/1bjzqfsp0/

P.S. Potrazio sam malo na internetu i trebalo bi da su ove felne sto sam isprobao ET 26. Ako neko zna koji je ovo tacan model O.Z. felni neka javi.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2011 17:00 
2nd Gear
Korisnikov avatar

ET fabrickih je 37
A sto se tice dimenzija guma to si potpuno u pravu 195/50 idu na zadnje tockove, a 185/55 na prednje.
Mada sam cuo dosta prica da ce se auto "ustrojiti",ja licno ne verujem u to jer sto ti kazes razlika je negde 7% u radijusu.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2011 19:56 
5th Gear
Korisnikov avatar

Dobro, onda sam promasio ET za 1mm.
Da se ispravim, pogresno sam napisao dimenziju u zagradi, ta razlika od 7% se odnosi na dimenziju 195/60 R15 u odnosu na 175/70 R13.

195/50 R15 se ne razlikuje od 175/70 R13 u precniku bas nimalo(dobro mozda vrlo malo, ali manje od 1mm), tako da ne vidim neki razlog da to smeta autu na bilo koji nacin. Jedino sirina tabana postaje malo veca, za 2cm, ali to nije problem(ima i za 13'' guma 205/60), alu felne su lakse od celicnih. Tako da poredjenje 13'' ili 15'' nema ama bas nikakvog uticaja na odnos snage auta(cak i ovih dosta slabih) ako se izaberu gume koje ne menjaju znatno precnik tocka. Samo se mora paziti na izbor felni znog ET-a, da mogu lepo da se upasuju.
Ja trenutno vozim na pogonskim tockovima 165 R13(zimske gume) i nemam nikakvih problema a one su oko 2 cm vise od originalnih. Mada ta razlika je samo 3,3% tako da je to u granicama preporucenog.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2011 20:30 
2nd Gear
Korisnikov avatar

To je moje misljen je od pocetka, :dedica: tako da si sad potvrdio da se ne lozim :D

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2011 23:10 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2010 18:54
Ime: Amir
Opel: Kadett 1.2c 1975
i sta to znaci da ne bi trebalo da menja bitno neke karakteristike tipa snaga upravljanje itd ... ?
Ja imam sada na kadetu 155/80 R13 a hteo bih da stavim 165/65 R14 ... da li bi to nesto cinilo ? e sad nisam siguran za jotazu i ET stvarno ...znaci interesuje me da li bi to otezavalo kretanje auta ili slicno ?

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011 00:14 
2nd Gear
Korisnikov avatar

NIsta znatno, a to i nije prevelika razlika.Recimo na predhodnim tockovima je r13 155 a visina 80, tako je i ovde radijus veci tj r14 165 (dakle nesto malo sire gume) a visina manja tj 65,tako da od prilike to dodje na isto.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011 02:55 
5th Gear
Korisnikov avatar

@German old school ovo sto zelis nikako ti nece otezavati kretanje automobila. Cak naprotiv te 14'' gume su za 1.4% nize od tvojih trenutnih guma tako da ce auto da ti ide lakse :D (toliko da to ne mozes nikako da primetis, mada ti maksimalna brzina opada za 1.4%).

Razlog zasto nije preporucljivo menjati dimenzije tockova(iliti samo precnik tocka) u odnosu na fabricke je samo u tome sto ako je brzinometar prikacen da ocitava brzinu sa menjaca desice vam se da vam brzinomer znatno laze, sto zna da bude vrlo nezgodno(pogotovo ako laze sa vise od 10%).
E sad sto se tice sirine gume i dimenzija felne, ja mislim da je sve to vise estetike radi. Mislim sirina gume ima smisao, jer za sneg su bolje uze gume(dok je na ledu po mom misljenju nebitna sirina gume, bitniji je sastav te gume), dok za suvu podlogu je bolja valjda sira guma zbog lakseg zaustavljanja, a brze se vozi nego po snegu :D . Ovo je neko moje laicko razmisljanje, potkrepljeno samo tumacenjima drugih ljudi. Voleo bi kada bi neko zaista strucan ovo malo bolje objasnio, na primer sta se dobija sa svakom promenom dimenzije gume i koliko je to u %. Ovo sto se tice brzine je lako, ali sta se dobija sa sirinom(kontam sira guma vece trenje).

A sto se tice odredjivanja precnika tocka potrebno je znati sledece, mada je vise puta napomenuto:
precnik tocka = precnik felne + 2 x profil gume
A profil gume se izracunava tako sto se sirina tabana pomnozi sa oznakom visine(profila) i to podeli sa 100, zato sto je profil izrazen u procentima u odnosu na sirinu:
profil gume = sirina gume * oznaka visine/100

Tako je na primer precnik tocka 165/65 R14:
precnik tocka = 14'' * 2.54cm + 2*(16.5cm * 0.65) = 57.01cm (ovo 2.54cm je u stvari jedan inc, potrebno je sve dimenzije da pretvorimo u cm, to znate iz fizike :) )

Toliko od mene za sada. Ostalo bi prepustio nekom strucnijem da nam objasni pojedinosti oko izbora dimenzije gume.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011 12:30 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Moje misljenje sto se tice sirine guma,da auto ima vecu komunikaciju sa podlogom (kako bi vozila vece snage racionalno rasporedjivali snagu na podlogu),dakle to samo moze da poveca potrosnju.Zato je poznato da se sire gume stavljaju na jaca auta.
A sto se tice nas sa autima tipa "Kadett C" sa 1.2 motorom stavljamo takve stvari iskljucivo radi estetike.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2011 03:22 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2010 13:30
Ime: Luka
Opel: Kadett GSI16V, Monza GSE, Senator A
Zamoljen sam da se ukljucim u vasu diskusiju, procitah je na brzinu i manje-vise ste u pravu.
ne znaci uvek da sira guma bolje drzi auto u krivini, potrebna je i masa auta da tu gumu zalepi za podlogu, zatim po ne ravnoj podlozi guma ne naleze selom povrsinom kao na lepom, ravnom putu, pa je opet u prednosti uza guma.
Et felne je dimenzija u mm, ali ako uzmemo za primer neke dve felne- 6j et 20 i 7j et20, te dve felne uopste nemaju isto rastojanje od neke kriticne tacke ili ravni, npr.ruba auta. naravno sira je i izbacenija za ola inca, tj. pola inca ka amortizeru. 7j-6j=1j, zato je to po pola inca.
felna ima precnik-13, 14, 15 inca...
sirina felne 5, 5,5, 6, 7, 8 inca... te mere su na mestima gde guma naleze na felnu, znaci one se ne vide kada je guma namontirana. kada se meri ili racuna et, meri se maksimalna sirina felne, tj.to je onaj rub koji se najlakse odere od bankinu...
npr.13x6j
13-precnik felne u incima
x-oznaka za puta, odnos, meru
6-sirina felne u incima
J-oblik oluka felne, isti je za skoro sve felne, a posto stoji uz oznaku sirine, ljudi ga smatraju pod obaveznu oznaku sirine. navika je cudo, ja nikog ne ispravljam, a cesto i sam pitam-koliko ima jota? kad me interesuje sirina...
stare guma su nosile oznake-npr.165 sr 13 ili 185 hr 14, danasnje sve vise koriscene niskoprofilne gume su i za standardne gume donele oznaku kroz pa 80- za dati primer 165/80 r 13, ali 165 13 i 165/80 13 nisu iste, jer 165 kod koje nije pisalo kroz je iznosilo 82. znaci 165R13=165/82R13. naravno 82 nikad i nigde nije pisano na gumi...
mozda cete se smejati, ali nisu sve gume sa istom oznakom zaista iste dimenzije-drugaciji su kalupi. kao sto adidas i nike ne nosite isti broj, a cipele pogotovu, tako i svaka fabrika ima neko svoje malo odstupanje.
bitna je i smesa gume za dobro lezanje, takodje i oblik gume, neke su kockaste, a neke zaobljene... oblik sare, sara, osim drzanja u krivinama, veoma bitna stavka je i zaustavljanje, kocenje. nove gume za sportske aute savrseno drze u krivinama i za to su konstr.a kocenje, pa tu je alektronika, gomila pomagala i ABS... takva guma na starije autu jako lako klizi i ne koci dobro...
bitan je i odnos gume i felne, da nedodje do izuvanja gume u krivini ili plivanja felne u gumi-to sve za sportsku voznju...
kadett c, ja imam iskustva sa coupe-ima, sto je sve isto, dakle.
fabricki je nosio 12ke sto me ne interesuje i 13ke koje su lepe... gume su bile 155r13 i 175/70r13, za neka trzista cak i 165r13. felne su 5J i 5.5J [ono j da se lakse sporazumevamo,a i navikli smo svi na to] et obe felne ako je na krst krake je 37, sa rupicama nesti veci, a ne znam broj i ats clasic alu et30.
ja sam na svom 1.2S sa 60ks vozio 155 13 i najzivahniji je sa njima, najvise se oseti u 4brz na 60-70km/h... ali ne izgleda lepo sa tako uzanom gumom.
175/70 13, po meni idealna dimenzija, taman je malo sira, ne gusi motor...
185/60 14 na felnama od fiat 132 6j ne znam et-ne pise, a nisam merio. felne su preteske, mada lepo izgledaju, oseti se promena u odnosu na 13ke, ali se posle par dana navikne...
195/50 15 alu felne crommodora pa i ako je 15ka laksa je od celicne 14ke, a priblizna celicnoj 13ki, ali ipak teza. auto ih nosi slicno kao i 14ke. felna je 7j 15 et 35, posle visemesecne voznje toh tockova, dobijate luft u letvi volana, tj. u kuglama[caurama] na letvi-ne u sponama. auto je manje udoban nego sa 13kama.
7j je siroka felna za njega, ali je podnosi. et35-kad se suvise digne prednji kraj, guma[ne felna] kaci amortizer. to mi se desilo 10ak puta za oko 15000km.
7j i et20 je kriticna da cese prednji rub, ali ne odmah, vec pri skretanju i to kad se auto malo nagne na stranu[fabricka visina sa 30ak god.eksploatacije i vozacem od 100kg].
vozio 10ak dana i 195/45 16 7.5j et25, ne cese, lepo mu stoje, ali ga bacaka levo-desno po ne ravnom putu kakav je kod nas svugde. znaci za nemacku bi bilo ok, a za srbiju nisu te felne za kadetica.
najbolje se drzao sa 185/60 14, jer je odnos mase vozila i sirine gume optimalan, sa 195/50 15 se drzi bolje samo kad je spoljasnja temoeratura oko 30 stepeni i toplije.
moja preporuka napred uza felna i guma ili samo guma, da sacuva trap i upravljivost, kocenje i ne bas, al...
nazad sira guma, manje vise samo zbog izgleda, jer 1.2 svejedno isto startuje sa bilo kojom, dobro ne identicno-naravno.
inace sam ga vrteo na malo vlaznom asfaltu ili jos bolje koji sitan kamencic kad se nadje ispod gumeeeee, lako i sa15kama..
ja spremam dva seta 6j13 napred 175/70 13, nazad 205/60 13 i 7j13 napred 195/55 13, a nazad 205/60 13. to jos nisam vozio, al mislim da ce biti ok.
ja sam naleteo na americku felnu Cragar 6j13 et11 4x100 sa Chevroleta, stoje mu za moj ukus extra. evo i jedna sl.

Slika

Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Irmscher, Mattig, Rieger, Kissling

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2011 17:11 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Gde si nasao te felne, slicne su kadett-ovim originalnim felnama samo sto imaju falc,cuo sam cak da ima negde da se odnese na sirenje felni,sad ne znam koliko je to dobro da se uradi i da li je precizno kao fabricki.
Jel tvoj onaj crveni Kadett C coupe na Limanu?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]