Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 03 Maj 2025 22:26

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: pravljenje obrvica
PostPoslato: 14 Jul 2009 13:02 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2008 21:44
Ime: vlada
Opel: renault laguna 1.8 16v initiale
Garaza: pogledaj
zna li neko nesto o ovome,tj.kako mogu da se naprave u home varijanti...?

naravno da ce se praviti poliester kitom a posle ce morati da se smirgla i sredjuje,ali me interesuje postupak,dali je neko probao ili sta vec...

Vrh

Tema posta: Re: pravljenje obrvica
PostPoslato: 14 Jul 2009 20:21 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009 01:19
Ime: Miroslav
Opel: Astra F 1.6 8V X16SZR
Pravio sam ih za Astru F i za Hyundao Pony-a. Ispale kao fabricke, pa i bolje jer sam pazio na detalje (duzina, sirina, naleganje).
Imam negde i slike pa ih mogu okaciti.

Pitaj sta te konkretno zanima? Hoces da ih pravis?

pozdrav

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009 20:30 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

razmisljam o tome ako nije komplikovano,nisu one toliko skupe ako mi treba mesec dana da ih napravim...

objasni u kratkim crtama sta i kako pa cu te pitati za detalje ako se odlucim,najvise me zanima kako si odradio spoljni deo jer unutrasnji pretpostavljam ide po povrsini fara a nju pre toga zastitis necim da se ne zalepi odmah na farove i kako si je sa donje strane iskrojio...

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009 20:40 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Prvo odlucis sta hoces da pravis. znaci da li samo obrvicu preko fara, obrvicu preko fara i zmigavca ili mozda obrvicu za far koja se nastavlja na masku zmigavca.

Prelepis sve sirokim providnimn selotejpom.

Zamesis gips ili sve lepo premazes. naravno pazis da ne zabrljas okolne delove jer ces posle sam sebe da psujes dok ne ocistis sve od gipsa.

Kad se stvrdne lako ga skidas uz blago kuckanje drskom srafcigera. Pazi, vrlo je lomljiv (bar je bio u mom slucaju jer ga nisam armirao zavojem).

Zatim, iseces parcice staklene mrezice koju dobijas u kompletu sa smolom i pocinjes. sloj smole, sloj mreze. Ja sam stavljao 3 sloja koliko se secam. Mada u svakom slucaju debljinu posle odredjujes smirglanjem.
E da, pre nego sto pocnes da mazes smolom preko kalupa, premazi ga voskom ili tako necim masnijim da ti kasnije lakse izvadis odlivak.

Sacekas da se sve lepo osusi. Vadis odlivak. (jedan kalup mi je pukao tokom valjedjenja jedan ostade ceo)

Pocinje mukotrpno krojenje i smirglanje. Bar je tako bilo u mom slucaju jer jako obracam paznju na detalje i nista ne stavljam na auto ako ne izgleda bar priblizno kao fabricki.
Sednes pored fara na malu pecarosku stolicu pa malo smirglash pa stavis na far da vidis kako lezi, pa opet...i tako...dosta puta.

Kada budes zadovoljan, shpricnes dva sloja spric gita pa opet smirgla u ruke, smao ovaj put sto finija, ja sam cak radio sa vodenom.

Pa opet malo spric gita, pa smirgla, dok obrvica ne pocne da se sija k'o pasja m**a.

!!!Vazno!!! Kad mislis da je gotovo uzmes lupu (uvelicavajuce staklo) i pogledas povrsinu obrvice da bi proverio da li na povrsini ima sitnih rupica koje se mogu javiti zbog vazduha koji ostane zarobljen izmedju kalupa i odlivka.

Ako ima po koja rupica, ja sam to resavao tako sto sam spricnuo spric git na stapic za ciscenje usiju, na tu vatu na kraju i tim krajem utapkao-popunio sve rupice (bilo ih je 5-6), pa malo preshmirglao i zatim farbao u dva sloja, pa zatim dva sloja laka. Farbao sam vise slojeva jer su obrvice izlozene udarima kamencica, buba i koje cega...

Pitaj-ako je jos nesto nejasno.

Za ceo postupak, za obe obrve, mi je trebalo jedan ceo dan.

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009 22:41 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

ne shvatam kako si od gipsa napravio kalup,citam i ne razumem...

od gipsa si koliko razumem napravio osnovu i kada si premazao smolom sta si od cega skinuo,mislim jasno mi je da si skinuo smolu od gipsa ali opet ne shvatam kako je to bio kalup,OSIM AKO...

...nisi od gipsa uradio jako tanak sloj,koji ti je sluzio kao oblik osnovice,tj.oblik fara,pa da si preko njega radio smolom?

inace ja sam razmisljao da to uradim poliester kitom (tzv.plasticni kit) mnogo je njime lakse rukovati,a trebalo bi da se uradi mali deo zmigavca i far jer je fabricki neka kosina preko dela zmigavca i nastavlja se preko fara...

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009 22:53 
2nd Gear
Korisnikov avatar

SlikaSlikaSlikaSlika

SlikaSlikaSlikaSlika

SlikaSlikaSlika

Na slikama s pocetka su obrvice sa metalnim drzacima od aluminijumskog lima. Kada sma ih zalepio shvatio sam da silikom drzi i previse dobro, i da nema svrhe stavljati i te drzace. :banghead:

-- 14 Jul 2009 22:55 --

Mislim da ce ti sad biti jasnije.:)

Napravio sam gipsane kalupe i u njih ulio smolu.

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009 23:11 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

lepo su ispale,svaka cast...

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2009 05:12 
2nd Gear
Korisnikov avatar

SlikaSlika

SlikaSlika

Posle tih "obicnih" obrvica sam uradio ovako nesto. Odsekao kraj koji je isao na zmigavac i zatim uradio celu oplatu zmigavca ali tako da izgleda kao da je spojeno sa obrvicom.
Nemam bolje slike ali ako nekog zanimaju detalji, nacrtacu pa cu okaciti. Uglavnom sad sam poskidao i obrvice i te oplate sa zmigavaca, pa razmisljam sta bih novo pravio, volim svake 2-3 godine da promenim nesto na autu, stalno nesto eksperimentisem. Sad mi se trenutno najvise svidja ovaj "goli" izgled.

Mislim da cu sutra-prekosutra da zatamnim stakla. A od nedelje da uradim neki light damping vrata, mozda i gepeka....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]