Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 08 Maj 2025 06:47

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Ne radi osvetljenje kilometar sata opel vectra b
PostPoslato: 16 Okt 2013 14:57 
1st Gear

Pridružio se: 10 Feb 2013 19:08
Ime: Dejan
Opel: Opel vectra B 2.O DTI
Imam problem sa mojom vectrom na ime ne radi mi osvetljenje kilometar sata a ni konzole gde stoje tasteri za grejanje,pregledaosam sveosigurace ispod volana isvi su ispravni,onda sam resio da skinem kilometar sat,skinuo,proverio one dve sijalice koje osvetljuju kilometar sat one su ispravne,vratio sve na svoje mesto ali i dalje ne sija,ako neko ima resenje unapred zahvalan...

Vrh

Tema posta: Re: Ne radi osvetljenje kilometar sata opel vectra b
PostPoslato: 16 Okt 2013 15:18 
2nd Gear

Pridružio se: 09 Avg 2009 10:36
Ime: Savo
Opel: Vectra B 2.0 Dti X20DTH
Pregledaj dobro veze do tih sijalica na km satu pošto se radi o flet kablu da nije negde u prekidu,znači isprati vodove od sijalica do konektora.Što se tiče osvetljenja tastera za grejanje skini masku oko tastera i ispod ti se nalaze 3 sijalice za osvetljenje.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2013 15:30 
1st Gear

Nema niakav flet kabal do te dve sijalice,na satu ima ona mreza flet kablova koja spaja ceo cat ali te dve sijalice koje osvetljuju se samo ubadaju sa leve i desne strane gledano od sredine sata,nikakav flet kabal ne dolazi do njih.proverio sam i ove tri sijalice male sto osvetljuji konzolu gde su prekidaci za grejanje-ispravne su,ne znam dali i postoji poseban osigurac za to osvetljenje na satu i na konzoli za grejanje! procitaosam na netu da hoce a rikne onaj potenciometar sto pojacava i smanjuje svetlo pa da zbog njega ne radi i kao da prelemim taj potenciometar direktno ali ona kutijica mala gde se on nalazi je zeznuta stvar ...

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2013 18:49 
1st Gear

Ljudiii dali iko zna postoji li osigurac preko kojeg idu sijalice koje osvetljavaju kilometar sat i gde se on nalazi oci mi pobele celo popodne za racunarom.... :(

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2013 19:01 
5th Gear

Pridružio se: 21 Jul 2012 16:15
Ime: J.Lisica
Opel: Corsa B
Ne znam kako si ispitivao ispravnost sijalica i ne znam kako je sistem resen na Vectri B. Na Calibri je reseno tako sto dolazi jedan kabal sa prekidaca svetala na jedan od dzekova kilometar sata - cajgera. Proveri da li dolazi struja do cajgera tako sto ces ispitati da li neki od kablova sto se kace na cajger dobija signal kada se ukljuci prekidac svetala. Isprati dalje i u snopovima kablova do tih prekidaca. Odatle kreni, dolazi li struja do cajgera pa dalje.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2013 19:53 
1st Gear

Dve sijalice malo vece osvetljavaju tablu kilometar sata,skinuo sam sat danas izvadio te dve sijalice i probao ih na akumulator-rade! vectra ima samo jedan glavni siroki dzek unutar table u njega se ubada komplet kilometar sat a kontakt dobija preko flet kablova koji su umrezeni na celom satu preko one plasticne folije.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2013 19:59 
1st Gear

Koliko sam ja upucen kad das kontakt i upalis svetla trebalo bi da sija kilometar sat, da sija konzola gde su prekidaci za grejanje,da sija radio kasetofon, i da sija pepeljara i upaljac!, od svega toga meni sija samo pepeljara i upaljac.Onaj potenciometar sto pojacava ismanjuje svetlo kad pomeram gore dole na pepeljri i upaljacu svetlo se ne menja,to jest ne smanjuje se i pojacava a cuosam da taj potenciometar kad rikne nce da sijaju ova vetla koja am naveo,al opet nije mijasnokako sijaju pepljara i upaljac...

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2013 20:04 
5th Gear

Proveri da li ima struje u nekom od kablova sto se kace na cajger kad ukljucis i iskljucis prekidac svetala. Ako nema struje onda je problem pre, ako ima onda cajger i dalje, da bar znas gde si.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2013 21:28 
1st Gear

Provericu sutra po danu ispitivacem,mada me cudi da nema nijedan osigurac predvidjen za ta svetla,prelistao sam sve o osiguracima na netu i nigde ne pise o tom osiguracu.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2013 21:36 
5th Gear

Ne znam za osigurac. Vidi samo dal imas struje do table. Ako mozes negde da probas probaj sa drugim prekidacem svetala.

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2013 08:10 
2nd Gear

Što se tiče tog potenciometra na prekidaču on menja samo intenzitet osvetljaja na tabli i bordu,dok je osvetljaj prekidača grejanja,upaljača i pepeljare uvek isti.
Moraš ipak proveriti da li ti dolazi 12V na pin koji vodi na sijalice km sata a takođe i na konzolu grejanja,mislim da tu nema neki poseban osigurač za Vectre do 2000,koje je tvoja godište?
Gledam šemu osigurača i proveri osigurač broj 29 i 31 (10 i 30A)mada bez njih ne bi radile ni neke druge stvari...

Po šemi bi trebalo da dolazi 12V na pin 30(sivo-žuta žica) na instrument tabli.

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2013 09:25 
1st Gear

Sinoc sam gledao kod drugara na golfu 2 on isto ima taj potenciometar za osvetljenje i kad ga pomera smanjuje se i pojacava svetlo na pepeljri i upaljacu i na konzoli za grejanje zato sam pretpostavio da treba i kod mene, moja vectra je 96 god, slikacu sada sat i dzek pa cu probati da okacim da razjasnim o cemu se radi....

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2013 10:03 
1st Gear

Slika

Sat slikan otpozadi ove dve sijalice obelezene crvenim strelicama osvetljavaju kilometar sat,one nemaju nikakav kontakt sa ovom mrezom flet kablova,pretpostavljam da u satu imaju negde kontakt,one rade,skinuo sam ih i proverio... ovo zaokruzeno zutim krugom naleze na dzek u sledecoj slici i to je jedini dzek na celom satu.

Slika

ja bih voleo da mogu da proverimdali dolazi struja za osvetljenje od prekidaca do dzeka ali vidi se na slici koliki snop kablova ide u taj dzek,ne znam koja je koja...

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2013 12:27 
1st Gear

Savosi pregledao sam tu sivo zutu zicu ona ne ide sa prekidaca svetala na kilometar sata nego negde iz motora ide na kilometar sat i spojena je na prvi gornji flet kabal na kilometar satu imas sliku okacio sam tu...

Slika

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2013 16:57 
2nd Gear

Ipak moja greška što se tiče potenciometra na prekidaču svetala,intenzitet osvetljaja reaguje kako na instrument tablu tako i na osvetljenje prekidača grejanja,upaljača i osvetljenja radija,jedino ne reaguje na osvetljaj komandi na volanu (ako ih imaš).
Po tvojoj zadnjoj slici i ispada da je to pin 30 konektora,ako imaš unimer isprati da li taj vod ide na + kontakte sijalica osvetljenja km sata,mada teško da je tu problem pošto ti ne radi ni osvetljenje prekidača grejanja...

Znači velika verovatnoća je da je sam potenciometar neispravan,pošto si da bi skinuo tablu već izvadio prekidač svetala sa potenciometrom i prekidačem nivelacije farova najlakše ti je da nađeš neki ispravan za probu,pošto već znaš kako se vadi.

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2013 19:40 
1st Gear

Kad sam shvatio da su sijalice ispravne odmah sam posumnjao na potenciometar,cekam drugara da dodje sutra prekosutra pa cu probati sa njegove vectre, e sad sta mene buni ako je do potenciometra na koju foru rade pepeljara i upaljcac oni sijaju a trebalo bi da su povezani sa ostalim osvetljenjem znaci iliradi ili ne radi a meni radi jedan deo... tako banalna a takokomplikovana stvar! Ne bih da teram jos kod auto elektricara jer mozda je neka glupost,sitnica a nasi majstori fala bogu ( cast izuzecima ) za glupost te oderu 30 evra...

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2013 22:33 
2nd Gear

I mene to buni sa upaljačem mada mislim da je ista sijalica i za njega i pepeljaru,ne sećam se baš,najbolje sačekaj drugara pa probaj šta se dešava i kada tvoj prekidač staviš kod njega čisto da otkloniš sumnju :ziveli:
Što se tiče električara,nažalost tako je ...

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2013 15:05 
1st Gear

Problem resen!!! :ok: Nije bilo kontakta od prekidaca za svetlo do dzeka koji ide na sat.. savosi hvala puno za sivo zutu zicu ona daje kontakt za osvetljenje table i konzole ali je negde bila u prekidu,zamenio sam je novom i sad sve radi. Kome bude trebala pomoc oko skidaje prednje cele table i kilometar sata -doktorirao sam na tome ovih dana :wink: tu sam da pomognem. Jos jednom hvala svima na pomoci ...
Pozdravvvvv.... :ziveli:

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2013 00:26 
2nd Gear

Nema na čemu,tu smo da se pomažemo,važno je da je rešeno :ziveli:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ]