Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 09 Maj 2025 17:19

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: problem dal sa alnaserom ili ko zna s cime vec?
PostPoslato: 20 Jan 2011 23:49 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Dec 2010 23:51
Ime: Djole Zafira C
Opel: Zafira tourer C 1.6
Pozdrav svima pa da pocnem sa ovom mojom cudnom temom.
Pre vise od mesec dana kupim ja Zafiru A 2.0 DTI. Palio sve normalno dok nisam bio imao sa gorivom problema. kada sam to resio evo sad drugi problem.
Kada hocu da upalim jutro ili nebitono vec tokom dana, desava mi se da nekad sto bi se kazalo na zub upali i onda sve uredu. Potom kada bih na primer ugasio ili odmah ili posle odredjene voznje Km, ono zavergla kad nesto kao da posle par zubaca kao da zakrci i kao da nema snagu da okrece zamajac.Desava se da tako poludim i ispraznim ceo akumulator. Hocu da ga tada isecm na delove. Znaci problem mi je u tome da je nebitno da li je toplo il hladno vreme isto mi se desava i ujutro ili u podne, znaci posle dva tri zubca ili uvati ili nece ni posle par pokusaja kad onda zovem vec prijatelja da dodje dami dadne malo sa svog akumulatora struje da ga upalim gde i tada se desava slicno ali sa dva akumulatora upali. Posle evo danas na primer nimi se desavalo nista gde se se samo jednom ili dva puta,prilikom verglanja posle ta dva tri zubca malo zakrcao znaci nisam uspeo vec iz drugog puta upalio.
Raspitao sam se malo kod majstora i tako kod ljudi sa nekim iskustvima i evo sta mi vele.
Auto elektricar veli, da mi je mozda bendiks i zubcanik koji je na alnaseru oslabljen odnosno izlizan pohaban sto bi trebalo jel i zamenuti (2000 dinara za ruke+ deo od 2000 do 3000 dinara ). Sto mislim da je mozda u pravu u ovoj prvoj njegovoj konstataciji. Dok za drugu njegovu konstataciju kaze da mi je mozda zamajac ostecen sto on ima druga za preporuciti da to pogleda ( ? dinara za ruke+ deo). Koliko sam se ja raspitivao kod mehanicara nekih drugih jel, oni kazu da je materijal od kojeg je zamajac napravljen cvrsce obradjen ( okaljen ) od materijala od kojeg je zubcanik na alnaseru. Te iz svog tog razloga ovaj treba da se prvi pohaba iz ekonomskih i exploatacionih razloga.
Sad ja vas moji dragi prijatelji pitam sta to moze biti, ko je ovde u pravu, (posto pare nisu problem para i ovako nemam Januar mesec) ?
Da li je zamajac za kojeg sam saznao da je mozda napravljen iz dva dela jedn deo je iz diska koji je pricvescen na radilicu dok je na njegovim rubovima pricvescen prsten koji je nazbljen i okaljen ?
Ili je nesto drugo do alnasera pa prema tome sta sve treba uraditi ako ga eventualno skinem da nebi morao opet to sve raditi, havla unapred.
Izvinte sto ja napisa roman za ovo pitanje al moro sam.

Vrh

Tema posta: Re: problem dal sa alnaserom ili ko zna s cime vec?
PostPoslato: 20 Jan 2011 23:59 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Avg 2009 18:57
Ime: Branko
Opel: ...,... (OO=II=OO)
I jedan i drugi majstor mogu biti u pravu!
Ja licno sumnjam prvo na sam bendiks,tj, da proklizava!
Ne verujem da je obrijao zube na zamajcu, ali nije da se nije desavalo, te zato kazem da mogu i jedan i drugi biti u pravu!
Idi kod auto-elektricara.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011 00:13 
1st Gear
Korisnikov avatar

Gledacu da odem jos kod nekoga da cujem misljenja pa cu odluciti sta da uradim, valjda cu naci neko najjednostavnije resenje, da neradim sad i jedno i drugo nijemi nuzan tolki trosak bas sada.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011 16:35 
1st Gear
Korisnikov avatar

Bane66 je napisao:
I jedan i drugi majstor mogu biti u pravu!
Ja licno sumnjam prvo na sam bendiks,tj, da proklizava!
Ne verujem da je obrijao zube na zamajcu, ali nije da se nije desavalo, te zato kazem da mogu i jedan i drugi biti u pravu!
Idi kod auto-elektricara.

Evo dosao sam od autoelektricara.
Eto kako si i kazao bendiks zamenjen 2199.oo dinara plus ruke i gotova gnjavaza.RESIO PROBLEM.

Sad mi se javio drugi problem al nemam para vise da ga resim otiso mi regler pa kako majstor kaze da necekam dugacko za to posto mi varira punjenje akumulatora nepegla regler napon od nekih 13. nesto do 15. nesto volti nestabilno.
Nema veze bitno da sam ovo resio na vrlo uspesan nacin, a za onaj moj roman gore sto sam napisao eto ako neko bude imao slican problem moze ga resiati ovako.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011 17:02 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jan 2011 14:08
Ime: Slobodan
Opel: Corsa B X10XE, Alfa 147 1.9JTD, VW Buba 1200J.
Garaza: pogledaj
Da ne otvaram novu temu.Sledeci problem(Corsa B1.0 12v)

Prilikom svakog 10og veglanja tokom prve sekunde cuje se na krratko trrrrrrrr i prestane.Uglavnom se desava pri prvom paljenju.Skinut anlaser i zamenjen bendix (nemam pojma sta na njemu ode,postavicu sliku starog),ostalo sve ok!Vracen,oseti se nekak oda brze pali u odnosu na pre ali opet na svakom 5-10verglanju cuje se na 1sekundu ono trrrrr.Pali svaki put bez problema ali me nervira to trrrr

Drugar koji je remontovao anlaser kaze da je mozda zamajac pojeden pa se cuje na kratko to trrrr.

Ako je on menja li se i koliko kesa otprilike?

Ili sta je po vama moguci uzrok tog glupavog trrrrr?

Hvala!

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011 17:53 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Maj 2010 18:09
Ime: Damir
Opel: Zafira Tourer 1.6
Kod bendiksa strada mehanizam koji se ne vidi jer je sakriven u onom metalnom kućištu koje izgledom podseća na lager.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011 20:11 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Avg 2009 18:57
Ime: Branko
Opel: ...,... (OO=II=OO)
To "trrrr" moze biti iz dva razloga! Prvi razlog moze biti da je zamajac na jednom delu pojedeniji a drugi razlog da su ili cetkice kratke ili je lose napajanje anlasera! Pod losim napajanjem mislim na kablazu kojom se dovodi struja od aku-a do anlasera! Treba proveriti i "jacinu" struje koja se dovodi do samog automata anlasera,tj, onu zicu sa kojom se anlaser inicira da vergla!

Kad ti se desi da pocne to "trrr", na koji nacin upalis motor? Opisi tacno radnju kako ga nevedes da zavergla kako treba!

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011 22:02 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jul 2007 23:27
Ime: Bozidar
Opel: Vectra 2.0i automatik TNG
Garaza:
zamajac moze lako da se proveri kakvi su mu zupci...

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011 22:22 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Bane66 je napisao:
To "trrrr" moze biti iz dva razloga! Prvi razlog moze biti da je zamajac na jednom delu pojedeniji a drugi razlog da su ili cetkice kratke ili je lose napajanje anlasera! Pod losim napajanjem mislim na kablazu kojom se dovodi struja od aku-a do anlasera! Treba proveriti i "jacinu" struje koja se dovodi do samog automata anlasera,tj, onu zicu sa kojom se anlaser inicira da vergla!

Kad ti se desi da pocne to "trrr", na koji nacin upalis motor? Opisi tacno radnju kako ga nevedes da zavergla kako treba!

Najgore je sto sam kod majstora koji mi odrzava corsu skinuo/vratio anlaser a anlaser mi odradio drugar jer nije imao mogucnosti(kanal) da ga skine!A kod corse je zavucen u tri lepe mamine :banghead:Bolje da mi je majstor sve sam odradio zar ne!

Promenio je bendix,proverio cetkice....kaze sve sto treba i ono opet trr

Bane66 upali on svaki put iz cuga samo sto se cuje to trrr rekoh na svakom 5-10verglanju.Znaci duzina verglanja je ista i samn tim trrr i bez.

Kako upalim:dam kontakt,sacekam da benz pumpa odradi svoje i ugasi se lampica od airbaga,zaverglam i tokom te prve sekunde verglanja se cuje to trr i nestane kad se upali motor.Jedino da snimim pa okacim?Al ko u inat pri snimaju sigurno se nece cuti trrr

U kakvom je stanju zamajac ne moze se videti dok se anlaser opet ne skine pretpostavljam?

p.s.ajd nije nesto napadno to trr je se povremeno desava nego mi frka da ne zvizne nesto vece zbog toga :(

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011 22:58 
1st Gear
Korisnikov avatar

Vidis to tvoje trrr sto kazes moze biti sve sto je gore navedeno.
E sad od kad je to trrr, da li je auto kupljen tako sa tom manom ili je to pocelo desavati od skora.
Hdedoh i ja po onom mom romanu gore da sam ceprkam posto sam Elektro struke pa se razumem u motore i tako te stvari ali kod motornog pogona u fabrici al ne i u auto nisam hteo da diram pa sam ja to prepustio iskusnom majstoru koji je milion tih problema resio, nekazem da nebih uspeo ali vreme i sekirancije i sve to. Hocu da kazem da si mozda trebao taj posao ipak poveriti majstoru objasniti sta je problem i lepo odresis kesu i gotovo.
Zamajac mozes videti ali ti opet treba kanal...i neko da okrece polako radilicu, velik je posao oko zamene mora se odvojiti motor od menjaca kod mene to je nekih 50-60 €.
Mada sama obrada zamajca odnosno materija od kojeg se on pravi nebi trebalo da se desi da je neki od zubaca ostecen jer bi trebalo da je materijal od bendiksa odnosno zubcanik taj manji mekse obradjen od povrsine zubcanika na zamajcu.
Resices ti to vec nekako..

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011 23:26 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Prvi sam vlasnik u Srbiji tj od 2002!Pocelo se cuti pre godinu dana ali tada je bilo na svakom recimo 20tom a sada na 5-10verglanju!

Citiraj:
Hocu da kazem da si mozda trebao taj posao ipak poveriti majstoru objasniti sta je problem i lepo odresis kesu i gotovo

Prava recenica :wow

Mene zanima mogu li sta ostetiti dok ne skupim kes da odem kod mog dugogodisnjeg majstora? (ide mi registr i prevod)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]