Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 09 Maj 2025 01:43

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Automatsko paljenje svetla
PostPoslato: 30 Jun 2011 20:58 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Avg 2009 18:57
Ime: Branko
Opel: ...,... (OO=II=OO)
Cek Bozzo,...jel to kaznjivo u Turskoj da vozis sa ukljucenim svetlima?
Moje iskreno misljenje je, da do pojave obavezne ugradnje dnevnih LED svetala, treba da ostane obaveza paljenja svetala i to samo iz razloga boljeg uocavanja vozila koje vam dolazi u suret kako u gradu tako i na otvorenom putu!
Na kraju krajeva, niko se od vas nezali sto mu se pali kupe svetlo i danju kad vam uopste netreba! Sto se ne bi onda palila i svetla da oznace vozilo koje je u pokretu!

Mnogo ste rasirili diskusiju u temi a po meni bespotrebno! Sta bi bilo kad bi bilo! Ko hoce da ne razmislja o kaznjavanju, neka stavi automatiku,...kome to smeta, neka nestavlja!

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2012 17:16 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2012 09:46
Ime: Goran
Opel: Astra G 1.2-16V
Garaza: pogledaj
bozza je napisao:
ja sam juce izbacio slican uredjaj iz vektre zato sto nisam bio zadovoljan resenjem kako je radio i vratio sam celu prepravljanu instalacuju na fabricki standard.
ugradio sam dodatnu klasicnu zujalicu za zaboravljena upaljena svetla koja ima zadatak da zuji sve dok ne aktiviram rukom prekidac za svetla.

+1
Ovo ja vec pricam godinama... Zasto komplikovati, ako nema potrebe. Ili zujalica, ili jedna trepcuca LED i problem resen!

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2012 20:01 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Avg 2009 18:57
Ime: Branko
Opel: ...,... (OO=II=OO)
-1
Gorane, tu problema nema, samo bira ko sta hoce! Ja od prvog dana uvodjenja tog novog zakona sa svetlima, vozim sa automatikom, i ne pada mi na pamet da je iskljucujem, jer mi je mnogo lakse da samo sednem , upalim motor i vozim. Da li je dan, da li je noc,...da li sam zasho u tunel ili u lose osvetljen parking,...na to vise ne mislim.
Kazes "zasto komplikovati", pa zar nije ovako kao gore navedeno jednostavnije nego sa sijalicama, zujalicama ili bilo cime sto te opominje da ili nisi ukljucio ili si ostavio upaljeno!

Ima grupacija vozaca kojima odgovara da motor radi bez upaljenih svetala,...ali ja govorim o vecini vozaca kojima to ne pravi problem. Ako je zbog povecanja potrosnje prouzrokovano opterecenjem alternatora,...verujem da je to oko 10%,...a u mom slucaju, zrtvovacu 1 l plina radi komfornosti da ne razmisljam o svetlima ;)

P.S: izvinjavam se,...postoji jedan problem,...kad sednes da vozis tudja kola a zaboravis da treba da ukljucis svetla. :ludilo:

Poslednji put menjao Bane66 dana 26 Maj 2012 20:20, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2012 20:09 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2010 20:53
Ime: Nikola
Opel: kadet e limo
Realno, od kako vozim kola vozim sa automatskim svetlima i ne mogu da zamislim da svaki put palim svetla kad palim auto ... pa ni mp3 ne gasim ako sam kratko van kola posto me mrzi posle da ga palim ponovo :D

Dobro, salim se za ovaj mp3, ali potpuno rasterecenje i uopste ne moram da mislim da li sam nesto zaboravio pre voznje, dovoljno je upaliti auto :)

Opet postoji varijanta sa onim sistemom gde se automatsko palenje moze ugasiti i tad auto moze da radi bez farova, ako je to potrebno :)

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2012 22:17 
OTS mechanic team
OTS mechanic team
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Maj 2012 21:57
Ime: Slobodan - Bobi
Opel: Vectra 2.0 DI (82 to 110 HP) & VW Passat CC - 170 to 205 HP
Slika

Ako jedno obicno rele povezete na ovaj princip dobicete automatsko paljenje i gasenje farova.
To bi kostalo oko 2 eur po principu uradi sam,veoma je lako i korisno.
Moj savet je ona pobuda koja je spojena na kontakt br 86 sa relea da se uzme sa prekidaca za grijanje zadnje sofersajbne (plava zica sa belom linijom).

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2012 22:21 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2012 09:46
Ime: Goran
Opel: Astra G 1.2-16V
Generalno se slazem da je ovo stvar izbora, pa sta ko voli. No, protivnik sam prerade elektricne instalacije, jer uvek postoje rizici (nekvalitetan uredjaj, nekvalitetna montaza...), tako da su zujalica ili LED mnogo manji rizik, a cilj je ostvaren. I ne mogu da verujem da smo postali bas toliko lenji, da nam je tesko okrenuti ili pritisnuti jedan prekidac... Mislim sta je sledece, automatsko startovanje motora kad nam ...donji deo ledja dodirne sediste?... Ili n.pr. koliko samo rada imaju leva noga i desna ruka sa kvacilom i menjacem, pa ne vidim da su automatski menjaci kod nas nesto bitnije zastupljeni... No, da ne duzim, ponavljam, bitno je da postoji izbor, pa ce svako odabrati po svom nahodjenju. Pozdrav svima!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]