Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 09 Maj 2025 21:25

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Akumkulator-dali moze da prodje?
PostPoslato: 23 Dec 2010 11:35 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Apr 2010 21:29
Ime: Goran
Opel: Vectra B 2.0 DTI
Dva dana nisam palio auto i jutros sam merio napon u njemu da vidim kako stoje stvari.Izmerio sam 12.37 A,koliko sam citao i cuo ne bi smeo da bude ispod 12.5 A.Tinjalica na akumulatoru je zelene boje,mada je akumulator prilicno star(2004 god.) pa se pitam dali mogu da se prosvercujem ove zime.S obzirom da se radi o dizelu,auto je garaziran(nije topla garaza) kakvo je vase misljenje?Auto lepo pali ali nije mi se bas dopalo kako je zaverglao na -11(okrenuo je dva-tri kruga pre nego je upalio).Hvala svima na odgovorima. :postovanje:

Vrh

Tema posta: Re: Akumkulator-dali moze da prodje?
PostPoslato: 23 Dec 2010 13:35 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2008 21:44
Ime: vlada
Opel: renault laguna 1.8 16v initiale
Garaza: pogledaj
proveri elektrolite,nije neko cudo da mu padne napon na manje od 12,5v po hladnom vremenu,ako je lepo palio prosle nedelje kad je bio veci minus mislim da neces imati problema osim ako se ne vozis stalno po par kilometra,zimi je akumulatoru nakon paljenja potrebno od 5-10 km da se oporavi za sledece paljenje...

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2010 15:44 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pa uglavnom su to kratke relacije po 3-4 km u jednom pravcu zbog toga se najvise i plasim,znam da ga to najvise iscrpljuje. :(
Svracao sam danas kod auto-elektricara kaze da mu je verovatno malo opala udarna snaga te da bi ga trebalo ispitati pod opterecenjem mada danas nije imao vremena za to.Kaze da bi trebao da odradi ove zime ali ako sam pri novcu da nije na odmet da se kupi i nov.Gde sad pred Novu godinu da imam viska novca... :D

Poslednji put menjao laraisara dana 23 Dec 2010 15:53, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2010 15:58 
5th Gear
Korisnikov avatar

Ma nije stvar u tome,to ne kosta sigurno neko bogatstvo najvise mi je sto cu posle da imam zajebancije jer se mora opet kodirati radio CD,mada jedan mi je drugar na nasem forumu opisao bas detaljno kako se to radi ...pa ako bas moram... :wink:

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2010 17:08 
5th Gear
Korisnikov avatar

Ja mislim da posle svakog skidanja sa napajanja mora da se ubacuje kod ili mozda gresim?Znam kad sam gledao jednu astru i uzeo u razmatranje da je kupim,ovaj se covek ubio da uspostavi radio,imao je na nekom papiru kod ali nista od toga a ja insistirao... :D

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2010 19:10 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2010 01:17
Ime: Novak
Opel: Astra G Caravan 2.0 DTI (Y20DTH)
laraisara je napisao:
Ja mislim da posle svakog skidanja sa napajanja mora da se ubacuje kod ili mozda gresim?Znam kad sam gledao jednu astru i uzeo u razmatranje da je kupim,ovaj se covek ubio da uspostavi radio,imao je na nekom papiru kod ali nista od toga a ja insistirao... :D

Posle svakog skidanja sa napajanja mora da se upisuje code broj (osim kada je uklonjena ta funkcija).
Ovo je uvedeno kao zastita u slucaju kradje radio-cd uredjaja, da ga lopovi ne mogu koristiti, sto bi u stvari trebalo da ih odbije od kradje istog. Ali, postoje i nacini da se ukloni ova code zastita (ne znam kako) i ako nije poznat pravi code broj.
Navedeni covek koji u Astri nije umeo da aktivira radio-cd uredjaj, nije imao pravi code broj, ili nije znao proceduru upisivanja istog.
Ti ne trebas da brines zbog toga ako imas ispravan (tacan) code broj, a samu proceduru sam detaljno objasnio.
Takodje nam je objasnio i @Tempo, da ukoliko zelimo da uklonimo zastitu (kodiranje-upisivanjem brojeva) radio uredjaja,
to mozemo uraditi tako, sto ce mo upisati pravi code broj po opisanoj proceduri, pa po zavrsenoj proceduri, ponovo isto uraditi (2 x ista procedura) i na taj nacin se uklanja funkcija kodiranja (zastite) radio-cd uredjaja.
Nakon ove (2x iste procedure) radio-cd uredjaj vise nikada ne zahteva upisivanje code broja, da bi mogao funkcionisati.
Tvoja je volja da li zelis radio uredjaj sa zastitom (kodiranjem) ili bez nje, kada sledeci put bude odvojen od napajanja (akumulatora).

Nadam se da posle ovog objasnjenja neces vise imati "strah" oko ponovnog stavljanja u funkciju radio-cd uredjaja.

Posveti se problemu oko akumulatora i dovodjenju istog u optimalno stanje pred otezane zimske uslove.
Kvalitetno startovanje motora je jedan od glavnih preduslova njegove trajnosti i obratno, rekose :dedica: pa da ih poslusamo, i u to ime :ziveli:

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2010 19:57 
5th Gear
Korisnikov avatar

Naravno drugari ako primetim otezano verglanje svakako cu akumulator zameniti novim :ziveli:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]