Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 10 Maj 2025 01:41

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Sta je to relej i cemu sluzi?
PostPoslato: 15 Jun 2010 22:32 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Nov 2009 02:12
Ime: Nikola
Opel: Kadett b ls coupe
Ako neko moze da mi objasni ovo bio bih mu jako zahvalan...
Imao sam relej za sirenu koji je nekako crko pa sam povezao sirenu direktno sa tasterom u kolima, ali mi se javlja problem sto sirena nece da radi kako treba nego joj treba vise struje pa radi tek kad zaturiram malo auto (a pre je radila normalno), dalje, imao sam relej za ventilator koji se ukljucivao kad temperatura predje 90c, kad je prestao da se ukljucuje skinuo sam relej i sa njega i povezao direktno na prekidac u kabini, ali, pre se nista nije desavalo kad se ukljuci ventilator a sad kad ga ukljucim na prekidac obrtaji se smanje, jako malo ali cujem razliku i to me jako nervira... Ja sam mislio da relej ima ulogu kao osigurac koji kad se zagreje odlepi kontakte pa kad se ohladi ponovo proradi,(mozda i nije tako ali sam ja tako mislio :plavusa: ) ali ova 2 primera su me naterala da pocnem da razmisljam o necemu drugom... Ajde elektricari pomozite... :ots:

Vrh

Tema posta: Re: Sta je to relej i cemu sluzi?
PostPoslato: 15 Jun 2010 22:39 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2010 17:20
Ime: marjan
Opel: manta c20xe,calibra c20let,bmw e46x2 bmw e34,nisan terrano 2.7td,mazda 323 1.6
skini sa svetla i zakaci na sirenu mozda nije do njega :D

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2010 22:46 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009 23:10
Ime: Slobodan
Opel: Astra G 1.6 16V, Signum 2.0T
Da ne dužimo mnogo po forumu, evo linka ka pročitaj u reči i slici kako radi i čemu služi relej: http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A0%D0%B5 ... 0%B5%D1%98.

U svakom slučaju, pogrešno si shvatio razlog njegovog stavljanja na instalaciju. Releji se stavljaju da se ne bi opterećivala instalacija od prekidača do (uglavnom) snažnog potrošača. Dakle, ti prekidačem samo uključiš namotaj releja, koji ne zahteva veliku struju, a relej dalje uključi strujno kolo kroz koje prolazi mnogo više struje.

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2010 22:51 
5th Gear
Korisnikov avatar

Ahaa e hvala ti na odg. to sam i pretpostavio... Sad mi je mnogo jasnije...

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2010 22:52 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Apr 2010 23:00
Ime: nenad
Opel: astra 1.7 dti
bimetal sluzi za to sto si rekao da kad e ohladi ponovo ukljuci a zagreva se kada uredjaj u cijem je el.kolu povezan povuce vecu struju pa da ne bi uredjaj pregoreo(npr:el motor ...) BIMETAL je zastitaa sto se tice RELEJA oni mogu biti raznih vrsta:vremenski(da kad recimo ukljucis prekidac na nekom uredjaju ne krene odmah sa radom vec posla 10.20.30 sek zavisio releja)TAKODJE IMAS UPRAVLJACKE koji ujedno i sluze za zastitu i u sebi imaju bimetal(kontaktori) imas neke koji kada se aktivira kolo u kojem su dele ili ukljucuju ili iskljucuju napon ukolu u kojem su (ako ima vise uredjaja u jednom kolu) tako da sto se tice releja za ventilator mozda kroz njega ide i neki kontrolni signal za povratnu spregu.u svakom slucaju kupi releje i vrati sve kao sto je bilo jer da ne trebaju nebi ih ni stavljali

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2010 23:00 
5th Gear
Korisnikov avatar

Problem je sto ja ne znam semu, sta je gde bilo na njemu, tj za ventilator znam ali za sirenu ne znam... :(

-- 15 Jun 2010 22:05 --

Nisam ja ni skinuo taj relej od sirene, elektrika u mom autu je radjena u beo-autu opelovom servisu i oni su sve to stavili, kad je pocela da zeza sirena otisao sam do nekog komsije (majstora) salabajzera koji je rekao (prvi put vidim da neko vezuje relej za sirenu) i skinuo ga, zato i ne znam kako da ga stavim sad... :(

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2010 01:28 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009 23:10
Ime: Slobodan
Opel: Astra G 1.6 16V, Signum 2.0T
Jao majko moja, kad otvorim haubu nekom autu starom 20+ godina, a ono žice posvud, prepravljano, lepljeno izolir trakom, a ne možeš da shvatiš zašto je neko imao potrebu da prepravlja :seci:.

Zahvaljujem se kolegi i sugrađanu Nenadu na dopuni, sad si shvatio čemu služi relej. Ako ne znaš zašto je relej negde postavljen prati žice, unimer u ruke, i naoružaj se strpljenjem. Ali nemoj da skidaš relej napamet.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]