Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 03 Maj 2025 22:58

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 148 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: automatik menjac - diskusija
PostPoslato: 05 Mar 2011 01:58 
Opel Team Member
Opel Team Member

Pridružio se: 12 Jan 2010 23:44
Ime: Nemanja
Opel: Calibra C20LET '96
Garaza: pogledaj
Sta znam.... ja ne mislim da su dede oni koji voze automatik... ja licno nikada duze vreme nisam vozio automatik, mada jesam probao i ne svidja mi se... ne zato sto je spor ili nije startan ili sta vec... nego jednostavno zato sto nekako nemam osecaj kontrole, jednostavno necu da prebaci u visi ili nizi stepen kad ON hoce, nego kad JA hocu.

Gneralno, sve tezi ka nekoj automatizaciji, e sad, nekome se to svidja, a nekome ne.... evo, na primer, ABS sistem... ja sam se navikao na isti i tacno znam na kakvim podlogama ce da se aktivira i na kojoj sili stiskanja papucice, dok poznajem ljude kojima ABS smeta jer jednostavno nisu navikli na upotrebu.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2011 02:29 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Okt 2010 16:08
Ime: Ranko
Opel: Kadett E, 1.2 OHV benz/gas, 1986
bobale je napisao:
Prelaskom sa G5 i G6 na Kadetta da li bi se osećao bolje čak i da ima automatski menjač?

To sam i hteo da kazem, naravno.
Inace, meni je tiptronic bolji, ima manual mode, kick down... Mislim da je pitanje ipak zasto vozite. Da li iz zadovoljstva ili da biste presli odredjenu razdaljinu. Ja sam prelazio po 300 i vise km na dan i auto mi je bio i kancelarija, u njemu sam doruckovao, isao u banku, telefonirao, brijao se i citao novine istovremeno. Samo mi je jos i menjac falio...

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2011 02:51 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009 23:10
Ime: Slobodan
Opel: Astra G 1.6 16V, Signum 2.0T
webboy je napisao:
ne zato sto je spor ili nije startan ili sta vec
Jedini automatik koji sam imao priliku da vozim je Golf 2 i iskreno bio sam oduševljen startom. Ne da je startovao sa semafora, nego je kidao kako je polazio iz mesta sa svojih 75ks (kad je bio nov). Promene brzine su bile veoma brze, ne samo za tehnologiju od pre 25 godina, već su bile brze.

webboy je napisao:
jednostavno necu da prebaci u visi ili nizi stepen kad ON hoce, nego kad JA hocu.
E tu je jedino bilo malo problema, ali samo zato što je bio 3-brzinac, pa su brzine jako duge, i onda prvu drži do 20km/h čak i ako ubrzavaš lagano. Tu mi je jedino nedostajao osećaj kontrole, a na dodavanje gasa pravovremeno je spustao brzinu niže, tako da tu nije bilo problema.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2011 04:49 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jul 2007 23:56
Ime: Marko
Opel: Kia
bobale je napisao:
a na dodavanje gasa pravovremeno je spustao brzinu niže, tako da tu nije bilo problema.

Sta tacno mislis pod ovim? Na dodavanje gasa on ne moze da presalta u nizu brzinu... Tj. moze, al samo ako se lupi kick down koji zato i sluzi... Ako je to, onda razumem, ako nije, onda ne znam :) Moguce i da te nisam razumeo :D

Sto se onog golfa sa 75ks tice, mogu da potvrdim slicnu pricu jer sam vozio kadeta sa 75ks i bas je bilo tako kao sto si opisao... Daleko od toga da je trkalica u pitanju, al je imao jako lep start naspram ostalih automobila... Jest' da Boza vozi sa 116ks, al moze i on da potvrdi ovu pricu sa startom na semaforima... U principu, svi su takvi, al sto jaci to bolji ;)

Elem... Mnoge stvari su se ovde spominjale... Prvenstveno da se automatski menjaci kvare i da su skupi za popravku.. Verovatno jesu skupi za popravku, al mogu da se pokvare samo ako neki drvoseca vozi auto pa nema osecaj za gas kocnicu, a voli da presalta iz 1 u 2 u 3 itd, drzi u neutralu i nabija obrtaje pa prebaci u D i tako dalje... Tako se automatik ne vozi pa shodno tome i ne moze da traje... Normalna upotreba automatika ce da nadzivi i sam auto, kao sto je moj bio besprekoran i posle 22 godine, dok je motor radjen 2x...

Cesto se spominje i potrosnja o kojoj smo Pistre i ja raspravljali ranije u ovoj temi, i zakljucili da vozila manjih kubikaza, recimo do 2000ccm imaju slicnu potrosnju, zanemarljivo vecu u korist manuelca... Zatim je Lucky postavio jednu tabelu kojom je pobio to, mada ja vise verujem onome sto sam imao prilike da vozim i verujem da automatski menjac stvarno trosi vise, al ne mnogo vise.. Kad su u pitanju vece kubikaze, sama potrosnja je veca u svakom slucaju, al da je razlika bas 5-6l koliko je Pisha naveo, ja sumnjam.. Do 2-3l ok.. Pre bih rekao da on nije skidao nogu s gasa ( sto je donekle i istina :D ) ili da nesto nije bilo skroz u redu sa kolima, nego sto je menjac glavni krivac tolike razlike u potrosnji... Tu je jako bitan i faktor "ko kako vozi svoj auto"... Znam ja da moja kia moze da trosi 7 po gradu, al je ipak potrosnja po gradu 9-10l... Znam da na otvorenom moze i 5.5, al je ipak 6-7... Tako da i ta razlika u potrosnji kod dve vrste menjaca moze da varira i od osobe do osobe... U svakom slucaju idealni uslovi da se to proveri u praksi ne postoje, pa zato nekome auto trosi 5, a onda se onaj kome trosi 10 cudi kako je to moguce... Sve je moguce zavisno od stila voznje...

Sto se same kontrole auta tice, ko koga vozi - on vas ili vi njega, to je jako diskutabilno i po meni najveca zabluda svih ovde na forumu... 90% nas sa foruma vozi uglavnom po gradu, a tu je automatik u debeloj prednosti naspram manuelca... ako ne znate zasto, onda ne vredi ni da objasnjavam, necete razumeti... U gradskoj voznji nema toliko preticanja da bi ste svaki cas morali da prebacujete u nizu brzinu i nabijate obrtaje kako bi pretekli nekoga, a ako vec ima ono malo potrebe za tim, kick down resava stvari sasvim zadovoljavajuce... Pogotovo na novim automobilima koji ipak imaju savremenije at menjace... Nekoliko vas se uhvatilo u ovoj temi da ne moze automatik da bude dobar u krivinama, na kosutnjaku, na zlatiboru, na kosovu, grckoj, kipru i sl... A vi verujem svaki dan zivite za krivine i vozite reli i kad spavate, pa vam automatik zadaje toliko muka... Pustite vodu kad zavrsite sa kenjanjem.. Respekt za sve one koji odu povremeno na kosutnjak, podnozje avale i slicno, sam spadam u tu grupu, al iskreno mi je totalno svejedno dal isao automatikom ili manuelcem... Da ne pricam samo gluposti, lepse je voziti sa manuelcem kroz krivine, pa ovo pa ono, al s obzirom koliko to cesto radimo, bar bi moj glas uvek isao za at ;)

Ima automatik i neke mane, koje bar ja smatram manama... Moj menjac je bio obican, bez onih sport i snow modova... Nisam uspeo da se izmotam uzbrdo kad je bio neki opasan sneg, na parkingu kod mog faksa... Dok su mnogi drugi prolazili na vagu, lagano, polako, do vrha... Koliko sam ja upucen, at ne moze ni da se upali na gurku, a to je za mnoge stare automobile minus... Ipak se svakome od nas desilo da nas neko gura dok palimo, a sa automatikom mislim da nije moguce...

Ja ga konkretno volim zato sto prilicno tiho i bez cimanja menja brzine... Vozio sam dosta automatika, xma 3.0 v6, audi 4.2, safrana 3.0 v6, cirokija 4.7... Kad su ti automobili u pitanju, greota bi bilo imati manuelca u njima... Verujte mi, takve ladje su napravljene da se opustite, sve ostalo moze samo da vas zamara... Kao sto neki odavde znaju, cesto vozim i crni c3 automatik, a i kad ne vozim ja, cesto sam suvozac :D Pa dobro sad, 1.4 motor nije bas vrh ponude kao ovi prethodno navedeni, al za moje potrebe i gradsku voznju koju prelazim sa njim, bolji je od moje kije duplo... Em sto je udoban, em sto je dobar... ( da odmah kazem dzoniju i co. , znam da je sve bolje od moje kije, ne morate to da pisete :ludilo2: mos mi se sagnete :D )

Sva nova cuda, pogotovo ultra sportska, imaju predobre automatske menjace, naravno sa manuelnim modom... To je vrsta menjaca koju ja podrzavam, nisam za klasicne ni at ni mt... I iskreno se nadam da ce vecina automobila u buduconsti biti opremljena dsg menjacima, ili kako god da se to tada bude zvalo...

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2011 08:19 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jul 2007 23:27
Ime: Bozidar
Opel: Vectra 2.0i automatik TNG
Garaza:
Marcus je napisao:
Cesto se spominje i potrosnja o kojoj smo Pistre i ja raspravljali ranije u ovoj temi, i zakljucili da vozila manjih kubikaza, recimo do 2000ccm imaju slicnu potrosnju, zanemarljivo vecu u korist manuelca... Zatim je Lucky postavio jednu tabelu kojom je pobio to, mada ja vise verujem onome sto sam imao prilike da vozim i verujem da automatski menjac stvarno trosi vise, al ne mnogo vise.. Kad su u pitanju vece kubikaze, sama potrosnja je veca u svakom slucaju, al da je razlika bas 5-6l koliko je Pisha naveo, ja sumnjam.. Do 2-3l ok.. Pre bih rekao da on nije skidao nogu s gasa ( sto je donekle i istina ) ili da nesto nije bilo skroz u redu sa kolima, nego sto je menjac glavni krivac tolike razlike u potrosnji... Tu je jako bitan i faktor "ko kako vozi svoj auto"... Znam ja da moja kia moze da trosi 7 po gradu, al je ipak potrosnja po gradu 9-10l... Znam da na otvorenom moze i 5.5, al je ipak 6-7... Tako da i ta razlika u potrosnji kod dve vrste menjaca moze da varira i od osobe do osobe... U svakom slucaju idealni uslovi da se to proveri u praksi ne postoje, pa zato nekome auto trosi 5, a onda se onaj kome trosi 10 cudi kako je to moguce... Sve je moguce zavisno od stila voznje...

trosi i kod mene vise u gradu oko dva litra,i na plinu i na benzinu i u laganaom rezimu voznje kao i u voznji sa teskom nogom na gasu.

Marcus je napisao:
Nekoliko vas se uhvatilo u ovoj temi da ne moze automatik da bude dobar u krivinama, na kosutnjaku, na zlatiboru, na kosovu, grckoj, kipru i sl... A vi verujem svaki dan zivite za krivine i vozite reli i kad spavate, pa vam automatik zadaje toliko muka... Pustite vodu kad zavrsite sa kenjanjem.. Respekt za sve one koji odu povremeno na kosutnjak, podnozje avale i slicno, sam spadam u tu grupu, al iskreno mi je totalno svejedno dal isao automatikom ili manuelcem... Da ne pricam samo gluposti, lepse je voziti sa manuelcem kroz krivine, pa ovo pa ono, al s obzirom koliko to cesto radimo, bar bi moj glas uvek isao za at

itekako je dobar po krivinama ali tu se ne koristi D polozaj rucice nego se polozaj promeni na poziciju 3 ili 2

Marcus je napisao:
Ima automatik i neke mane, koje bar ja smatram manama... Moj menjac je bio obican, bez onih sport i snow modova... Nisam uspeo da se izmotam uzbrdo kad je bio neki opasan sneg, na parkingu kod mog faksa... Dok su mnogi drugi prolazili na vagu, lagano, polako, do vrha... Koliko sam ja upucen, at ne moze ni da se upali na gurku, a to je za mnoge stare automobile minus... Ipak se svakome od nas desilo da nas neko gura dok palimo, a sa automatikom mislim da nije moguce...

meni se nije desilo to sto se desilo sa tvojim kadetom jer imam opciju za sneg.
ove zime sam bio odusevljen kada sam ujutru u 7h po zaledjenom snegu morao da stanem na pocetak uzbrdice,ukljucio sam pahuljicu,zaslajfovali su tockovi dva-tri puta,nos auta se pomerio malo u levo i auto je krenuo iz mesta a meni je vilica pala na grudi.
posle pljujte po vinterama... :respekt:

desavala mi se jedna isto zanimljiva stvar o kojoj auta sa manuelnim menjacem mogu sam dam sanjaju,a to je ona kad na snegu stanete na pola brda.
auta sa manuelnim menjacem kada stanu tako,morate da pritisnete kocnicu,i tada auto pocinje da se vraca unazad,i tada pocinje prizivanje srece gde cete se zaustaviti.
a auto sa automatikom stane i ne pomera se sa tog mesta gde je stao. :wink:

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2011 08:58 
OTS Osnivač
OTS Osnivač
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2006 16:41
Ime: Бошко
Opel: Мазда 323 БГ 16v, Корса А СОХЦ Турбо
bozza je napisao:
desavala mi se jedna isto zanimljiva stvar o kojoj auta sa manuelnim menjacem mogu sam dam sanjaju,a to je ona kad na snegu stanete na pola brda.
auta sa manuelnim menjacem kada stanu tako,morate da pritisnete kocnicu,i tada auto pocinje da se vraca unazad,i tada pocinje prizivanje srece gde cete se zaustaviti.
a auto sa automatikom stane i ne pomera se sa tog mesta gde je stao. :wink:

Jedini problem ovde je sto kocnica recimo deluje na sva 4 tocka a pogon samo na dva, kao i to sto vecina nas ima 2 noge...tako da ovo sto si napisao ne stoji :)

Automatik ima samo tu prednost da ne morate vi da menjate brzine, sve ostalo je ili na strani manuelnog ili su isti...pa bira ko sta vise voli ili cega ne zeli da se odrekne.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2011 11:15 
Administrator
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2007 22:25
Ime: Nenad
Opel: Astra G 1.7DTI, Astra H twin top 2.0T
ovo je prica koja nema kraja :P

sve je stvar navike i izbora... Imam drugara koji je ceo zivot vozio manuelne menjace... Pre tri godine je sjebao levo koleno i pocelo je da mu smeta pritiskanje kvacila tokom voznje. Kupio automatika, kukao neko vreme dok se nije navikao i sada forsira pricu da je odavno trebao da predje na automatiku... Znaci, sve to zavisi od osobe do osobe i navike na nesto :P

ja sam par puta probao automatika i jednostavno se ne osecam sigurno bas sto imam naviku da koristim levu nogu. Pretostavljam da bi se vremenom navikao... manje vise, to mu dodje kao ovi ljudi sto kupuju engleze...

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2011 12:35 
Club 1000
Korisnikov avatar

Marcus je napisao:
bobale je napisao:
a na dodavanje gasa pravovremeno je spustao brzinu niže, tako da tu nije bilo problema.
Sta tacno mislis pod ovim? Na dodavanje gasa on ne moze da presalta u nizu brzinu... Tj. moze, al samo ako se lupi kick down koji zato i sluzi...

Kad sam reko da pravovremeno menja mislio sam da kick-downujue čak i bez punog gasa, i praktično u trenutku, znači možeš da izađeš da pretičeš i tek onda da dodaš gas, a očekivao sam da će biti dosta neraspoložan da spusta brzine. Pri 40km/h u 3. brzini kad nabodeš pun vrati čak u 1. i efekat je veoma interesantan, pogotovo što je lonac bio malo izbušen :D.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2011 18:53 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Okt 2007 21:12
Ime: Aleksandar
Opel: Omega B2 2.0
Zanimljivo je da opel a i ceo GM jos uvek nemaju DSG menjac sa dvostrukim kvacilom, koji je ko porucen za na primer :opc: liniju, mozda se nesto promeni sa astrom ali nema nista u najavi tako da to nije dobro po imidz :":

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2011 22:09 
1st Gear

Pridružio se: 09 Dec 2011 21:30
Ime: Djurdje Jelesije
Opel: Astra G, 1,6/16V - automatic
Ajde malo da osvežimo ovu temu.
Jedan moj profesor je jednom rekao.
"Mogu deco tri dana i tri noći da vam pričam kako je lepo "j...ti", dok ne probate sami od toga nema ništa".
Tako isto kažem i za ove koji komentarišu automatike, a nikad nisu probali. Automatici su sve savremeniji i savremeniji. Nisu više kompijuterizovani, nego robotizovani. Brži su, manje troše, manje umaraju, mogu da ih voze i deca, a mogu Šumaher i Karlos Sanjc. Oni i voze samo automatike i privatno i profesionalno.

Ova tema je dobra, samo da bi se ljudi edukovali i malo zabavili. (To je i cilj ovog foruma)
Ja sam vozio (posedovao) više automatika i što vreme odmiče čini mi se da sve više ima novosti oko njih i sve više treba učiti.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2011 14:01 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2011 14:32
Ime: davor
Opel: suza 1.6 automatik
bobale je napisao:
Marcus je napisao:
bobale je napisao:
Sta tacno mislis pod ovim? Na dodavanje gasa on ne moze da presalta u nizu brzinu... Tj. moze, al samo ako se lupi kick down koji zato i sluzi...

Kad sam reko da pravovremeno menja mislio sam da kick-downujue čak i bez punog gasa, i praktično u trenutku, znači možeš da izađeš da pretičeš i tek onda da dodaš gas, a očekivao sam da će biti dosta neraspoložan da spusta brzine. Pri 40km/h u 3. brzini kad nabodeš pun vrati čak u 1. i efekat je veoma interesantan, pogotovo što je lonac bio malo izbušen :D.

Pošto i ja imam kadeta AT (4) brzine,mogu da potvrdim da je ovo tačno...sam spušta brzine ako nema dovoljan br.obrtaja u odnosu na pritisak papuče gasa...

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2011 15:22 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jul 2007 23:56
Ime: Marko
Opel: Kia
Imas 3 brzine, ne 4.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2011 15:26 
Club 1000
Korisnikov avatar

Spididjura, kako se ponaša Astra G automatik? Video sam da su prenosi dosta dugački, pa me zanima kako ubrzava i kako troši s njima pošto nikad nisam imao priliku lično da je provozam?

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2011 20:10 
1st Gear

Pridružio se: 09 Dec 2011 21:30
Ime: Djurdje Jelesije
Opel: Astra G, 1,6/16V - automatic
Pravo da kažem, ja sam zadovoljan za početak. Imam je tek oko mesec dana i ponaša se uobičajeno kao i svaki drugi automatik. Pošto sam dosad imao Pasata B3 1,8 automatik i Clia 1,6/16V automatika, mogu da kažem da je Pasat tromiji verovatno zbog manje snage i veće težine. Clio i Astra su tu negde. Clio je možda malo oštriji, ali je i manji. Astra je 1,6/16V karavan, a ja sam stariji (gazim 44-tu) tako da sam prezadovoljan i ubrzanjem i brzinom, a najviše udobnošću.

Potrošnja preko 10 u gradu. To su preliminarni (nepouzdani) podaci jer sam samo jednom sipao gorivo. Kad sam je dovozio, na otvorenom troši 5,9-6, baš kako je u prospektu.
Imam čvrstu nameru da u ovaj auto ugradim uređaj za vožnju na metan. Valjda neće biti nekih problema što se tiče konkretno automatskog menjača. Sa Pasatom nije bilo problema, doduše na TNG, a ne na metan. Ako neko ima neka iskustva neka javi. (ali iskustva vezana za automatik - da ne bi izašli iz teme).

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2011 21:13 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2010 22:43
Ime: ZORAN
Opel: ASKONA 2.0 GT
bozo sve postovanje ali vektra slabo penje motor je kao moj ali kod mene to ide mnogo breze ili toliko puno znaci sto je gt.

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2011 01:23 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2011 00:16
Ime: Igor
Opel: Opel Astra 1.6 96' :)
Procitah cijelu temu ispocetka... Imam licno bmw 525i tiptronic 2005 god, imam opel corsu 1.2 16v easytronic 2004, oba automatik i to ne bez razloga. Prvo sto cu rec je da corsa trosi manje od saltasa u prosjeku pola litre i po prospektu i u stvarnosti, ide kao luda za taj motor, cak nekad mislim da je agilnija od bmw-a do 50 na sta ;)
Drugo ja sam za automatic iako imam 23 godine, prvi bih vas pitao da prelazite preko 70000 km godisnje bili vam i dalje pasao manuelni mjenjac ili automatic ;)
Trece da razjasnimo, sport mod zapravo nije nista posebno, nego jednostavno auto pusta u visoke obrtaje, recimo pustit ce vas da vozite u drugoj na 5000 obrtaja a pritom nece saltat u trecu, a kad je ubrzanje u pitanju i sa sportom i bez njega (ako je kickdown) ce motor pjevat do crvenog... ;) a sto se tice snow moda zapravo ni on nije nista posebno, snow mod vam zapravo pokrece auto u drugoj umjesto u prvoj ;) eto to je razlika, samim tim teze ce i proklizat... Inace prvi mi je post (nadam se nisam nikog uvrijedio)

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2011 11:17 
OTS Osnivač
OTS Osnivač
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2006 16:41
Ime: Бошко
Opel: Мазда 323 БГ 16v, Корса А СОХЦ Турбо
Automatski menjach je super stvar...ako nemate levu nogu :P

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2011 11:20 
Opel Team Member
Opel Team Member

Pridružio se: 12 Jan 2010 23:44
Ime: Nemanja
Opel: Calibra C20LET '96
Ma bre, ovo je ko rasprava Partizan-Zvezda.....

Zvezda ima vise osvojenih prvenstava, kupova, duplih kruni... itd.. ali Partizan se voli :ludilo:

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2011 11:58 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Apr 2009 09:33
Ime: Shone
Opel: Dodge Charger 8.1l, Golf 4 TDI 4Motion, Chevrolet Corvette C4 5.7l
Nek' dodje neko kod mene da proba Pontiac od 5.7l i 450Nm sa automatskim menjacem, pa da vidim sto bi i dalje pricao bilo sta protiv automatika :) Sa manuelnim menjacem ne mozes tako da krenes, pa da si sest puta Sumaher.

Ne moze da se recima objasni kako auto poteze iz mesta, bukvalno lomi vrat :)

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2011 12:47 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2011 00:16
Ime: Igor
Opel: Opel Astra 1.6 96' :)
shone190 je napisao:
Nek' dodje neko kod mene da proba Pontiac od 5.7l i 450Nm sa automatskim menjacem, pa da vidim sto bi i dalje pricao bilo sta protiv automatika :) Sa manuelnim menjacem ne mozes tako da krenes, pa da si sest puta Sumaher.

Koliko to lomljenje vrata izadje u litrama :)
ma automatik je zakon, e sad ko nije probao i vozio nije kompetentan da odgovara na ovu temu...

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2011 15:48 
Iskusni Opeldžija

Pridružio se: 10 Avg 2011 15:04
Ime: Miroslav
Opel: E46 Coupe
Da kazem i ja nesto...Na poslu imamo sluzbene golfove 5 sa automatskim 6-ostepenim menjacima. inace masine su 1.6 sa 100 i nesto konja, mrcine, nisu ne znam kakvi ali idu, vozim ih vec skoro godinu dana. Dakle, svi vi koji kazete da automatici ne valjaju, kao razloge ste iskljucivo naveli to sto se vama licno ne svidjaju ili vam ne odgovaraju, sto uopste ne mora da znaci da ne valja, sta je dobro za tebe nije neophodno dobro i za mene. Iz licnog iskustva i sa preko 2000km predjenih mesecno ja tvrdim da za gradsku guzvu apsolutno ne postoji bolja zamena za automatski menjac, znaci u gradu si potpuna ladovina, ukljucis klimu, opustis se i samo desnom nogom gore dole, dok kod manuelnog kod mene u astri mene bukvalno boli, ali boli me noga posle duze gradske vozje (dobra je i korpa i lamela i kvacilo :ludilo: da se zna). Sto se tice voznji na otvorenom putu, ako ne idete na trke automatik ce vam biti sasvim dovoljan, a i da idete na trke ja ne vidim njegovu manu u tome, ubacis u sport mod, krece kao blesav, ali kao blesav, plus sa Traction control opcijom, to je pun pogodak, na dragu manje praznog hoda, menja brzine u milisekundama, ukoliko zgazis gas do kraja brzine se menjaju kad dodje do blokade, tj na 6500rpm (cini mi se), ako zgazis papucicu gasa do pola onda ce menjati brzine na 3500rpm, ako zgazite cetvrtinu gasa menjace na 2000rpm itd. Probajte automatika na nekoliko dana po gradu pa cete videti koje je olaksanje voziti njega u odnosu na manuelca i sta je ustvari bolje i manje bolje....

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2011 16:06 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jan 2011 14:50
Ime: Srdjan
Opel: Vectra b i500
shone190 je napisao:

Podrzavam ovo sto je rekao Shone,evo i ja se prijavljujem da da i moju vektru koja je isto automatik,moze neko da proba ili jos bolje da ga provozam pa da vidimo reakciju,posto ko god da se vozio u njemu imao je kez preko usiju,jer je auto zanimljiv za voznju,I isto tako kazem da je naravno manuelni lepsi za voznju po nekad,ali kad automatik menjac naucite (da tako kazem) da igra kako mu vi zasvirate onda postaje konkurent.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2011 22:22 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2008 21:44
Ime: vlada
Opel: renault laguna 1.8 16v initiale
ja sam o automaticima vec davno sve rekao,svaki put kad menjam kola trazim najpre automatike pa onda sta padne,u zadnje vreme nemam bas srece...

inace svi koji se ovde dive manuelnom menjacu pozivam da na isti broj godina koliko voze manuelni menjac provozaju automatik i verujem da vise nece ni misliti na manuelni menjac - ali bas nikad...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 148 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]