Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 07 Maj 2025 07:25

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Centriranje trapa?
PostPoslato: 08 Dec 2011 02:10 
3rd Gear

Pridružio se: 17 Jan 2011 01:31
Ime: Sveta
Opel: Vectra B
Da li je po svaku cenu potrebno centriranje trapa iako je sve u ''vinklu'' (ne trese, ne vuce u stranu...)?
Od nekih ljudi sam cuo da se mora raditi centriranje trapa (npr. jednom godisnje) bez obzira sto je sve OK...

Hvala

Vrh

Tema posta: Re: Centriranje trapa?
PostPoslato: 08 Dec 2011 02:13 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jan 2011 14:50
Ime: Srdjan
Opel: Vectra b i500
sto bi radio nesto sto nije trenutno potrebno,neka me neko ispravi ako gresim ali koji ti je to majstor toplo preporucio....

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011 02:19 
3rd Gear

Pridružio se: 17 Jan 2011 01:31
Ime: Sveta
Opel: Vectra B
Nisam od majstora to cuo, vec od nekih poznanika koji bi trebalo da znaju vise od mene :wink:
Meni je logicno da ako sve stoji lepo u voznji nema potrebe da diram...

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011 11:46 
4th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Sep 2011 18:11
Ime: aleksandar
Opel: frontera 2,3td
Garaza: pogledaj
Pa nemora obavezno da se oseti na volanu da trap nevalja,u krivini pri vecoj brzini nedaj boze moze da pokaze ili ako jede gume.Obicno ako ajsnes u neku rupu oce da se poremeti e sad ako si pun para i neznas sta sa njima onda pri svakoj promeni guma centriras trap.A ako zelis da ti bude stvarno uradjen kako treba i prednji i zadnji onda obratis paznju kod maistora da mora da ima i za zadnje tockove one krugove pokretne kao i za prednje (stane se tockom na njih)Maistori koji nemaju kunu se i u decu da nema veze sto nemaju ali ima itekakve.E sad ako ne jede gume i ne jurcas onda ti je svejedno.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011 12:54 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Jan 2010 12:06
Ime: goran
Opel: astra classic 1.7 cdti
Inače je potrebno centriranje trapa s vremena na vreme i bez obzira na to da li je bilo popravke trapa. Čuo sam priče čak i od nekih majstora da to nije potrebno sem ako je bilo udesa, ali mogu da kažem da to nije tačno. Možda je tačno u Zapadnoj Evropi sa njihovim putevima. Ja centriram(proveravam) trap dvaput godišnje i najčešće je potrebna sitna korekcija.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2012 15:17 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Avg 2012 02:34
Ime: Nemanja Maksic
Opel: Astra G 1.6 8v
Ljudi malopre sam bio na centriranju trapa u Novus centru u ustanickoj, prethodno sam promenio solje napred prednju levu viljusku i stavio polovan amortizer...uradio je sve ali mi je los nagib prednjeg levog tocka...rekao je da mora da se radi slicovanje amortizera...zanima me da li je to neko radio ili ovaj samo hoce da uzme pare???

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2012 20:30 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009 16:49
Ime: Toni
Opel: Bertonka 2.0 Turbo
Znaci auto te vuce u stranu zbog tog nagiba.Slicovanje se radi,skida se amortizer i gornja rupa na cizmi se obradjuje turpijom tj. siri na unutra ili na napolje,kontra od strane u koju bezi tocak.
Sto se tice stelovanja,trebalo bi na nekih 8-10 hiljada km da se proveri.Najvise zbog nasih sjajnih puteva se raskanta,to ne mora da se primeti al ce gume da osete i te kako,a oce i po kisi u krivini ili preko vagasa da bude igranke.

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2012 11:35 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2009 19:40
Ime: Miroljub
Opel: ex ASTRA G 2.0 DTI 16V sport
slicovanje je potrebno ako je tim tockom negde zestoko udareno, recimo kod bocnog proklizavanja o ivicnjak. mada je preporucljivije zameniti iskrivljeni deo, a to je najcesce amortizer ili rukavac tocka. strucniji od mene, ispravite me ako gresim...

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2012 12:33 
5th Gear
Korisnikov avatar

Ne mora biti zestok udarac,lako se iskrive delovi trapa pri bocnom udaru a tu je rec o milimetrima.Najbolje je zameniti ali ako se okom ne vidi sta je krivo znaci da bi trebalo da se zameni i amortizer i rukavac,sto je mnogo skuplje nego slicovanje koje kosta nekih 1000-1500 dinara a ne smeta nista.A opet,mozda je pobegao i gore u kosu a to bi onda trebalo da se izvlaci panterom itd...
@asteroid
Slobodno daj majstoru da ti to odradi,nece da te prevari.

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2012 15:57 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009 16:23
Ime: Vanja
Opel: ex Astra G 1.6 16v
primetio sam da kad skrecem levo pri velikoj brzini u ostrim krivinama mi auto klizi preko nosa i kad pokusam da to ispravim pomalo gubim kontrolu dok se ne stabilizuje, dok kad skrecem u desno auto lezi kao pegla, cak mogu u desno da prodjem vecom brzinom i nista se ne desava (ne proklizava uopste)
posto sam menjao opruge a nisam odradio reglazu trapa, odem danas da vidim u cemu je stvar,
kao sto sam i pretpostavio desni tocak je u manjem minusu nego levi. levi je -1.15 a desni -0.60, po merama sa internetaqa za spustenu astru bi trebalo da su -1.10

e sad, meni lik koji radi reglazu kaze da ne moze tu nista da se steluje, i da ne diram nista jer su oba tocka u zelenom, tj nece se jesti gume, ali meni smeta ovo sto sam rekao za ostro uletanje u krivinu..

pitanje je, da li na astri g moze napred da se steluje camber, ili mora da se slicuje amortizer da bi se postiglo stelovanje?

isto, da li je moguce da su zamenjene leva i desna opruga, posto mi kaze ovaj da moguce da je jedna malo tvrdja (vozacka) i da je oona na pogresnu stranu stavljena, pa da je zato auto nejednake visine i samim tim i tockovi da ne stoje pod istim uglom, mada ja mislim da je auto iste visine sa obe strane napred, koliko sam merio rucno...

PS auto mi nikada nije udaran i sl...

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2012 16:26 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jul 2007 23:27
Ime: Bozidar
Opel: Vectra 2.0i automatik TNG
Garaza:
Asteroid 1.6 je napisao:
Ljudi malopre sam bio na centriranju trapa u Novus centru u ustanickoj, prethodno sam promenio solje napred prednju levu viljusku i stavio polovan amortizer...uradio je sve ali mi je los nagib prednjeg levog tocka...rekao je da mora da se radi slicovanje amortizera...zanima me da li je to neko radio ili ovaj samo hoce da uzme pare???

jesu li ti dali onaj papir posle reglaze na kom su odstampane mere i tolerancije za tvoj trap?

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2012 16:29 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Hvala @Toni i @Mv82 na odgovorima.... @mv82 je pogodio sta se desilo...
...Zamolio bih vas da zavirite u moju garazu gde sam objasnio sta se desilo pa ako nije problem da tamo napisete neki savet...znacilo bi mi....
...Brat je udario u ivicnjak (kaze nije isao brzo nekih 30 km/h) okacio sam slike starih delova...Viljuska i amort levi krivi...kupio polovne zamenio kod godze + nove solje i stabilizator levi....E sad covek koji je centritao trap je rekao da treba da se slicuje amort jer je levi tocak u plusu...zvao sam Godzu i rekao mi je da je moguce da je rukavac ostecen...
Nisam pametan sta da radim... A + na sve to kada vozim preko 60 recimo i pomeram volan u desno cujem zujanje...da li je servo pumpa...letva volana ili nesto deseto, pre udarca se nije desavalo???
Ako neko zna kako mogu da resim problem neka pise...bio bih zahvalan...
U poslednjih mesec dana na auto sam dao 300e + 300e za prenos i registraciju i ne zalim jos da dam samo da bude kako treba... Hteo sam da bude top ali ocigledno mi se neda... :banghead:

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2012 16:31 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Bozzo...dali su mi papir...ali u one brojke se nikako ne razumem :/

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2012 16:40 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jul 2007 23:27
Ime: Bozidar
Opel: Vectra 2.0i automatik TNG
Garaza:
slikaj taj papir ako mozes a ja cu da ti objasnim sta koja stavka znaci.
slikacu veceras i moj papir koji sam dobio skoro kada sam radio reglazu,cisto da vidis o cemu se radi.

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2012 16:44 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Ajde i ja cu da vidim cim dodje cale da slikam to pa da okacim... :/

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2012 17:09 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2012 08:52
Ime: Slobodan
Opel: Yugo 1.1EFI
Posto radim sam sebi reglazu trapa pa imam priliku i da proverim cesto, mogu da potvrdim da posle vecih udaraca iako se ne oseti na volanu dolazi do poremecaja u reglazi trapa. Najcesce se radi o 1-2mm poremecaja koji su na vecini vozilima u nekoj maksimalnoj toleranciji vozila. Poremecaji se desavaju jer se pri vecim udarcima mogu iskriviti malo pojedini delovi, bilo na trapu ili karoseriji, vremenom stradaju gumeni delovi u trapu pa dolazi do manjih poremecaja. Takodje kod nas nisam video da neko to radi, ali ako je ozbiljnije poremecena reglaza trapa, posle stelovanja potrebno je malo provozati vozilo i kroz par desetina kilometara uraditi proveru gde se najcesce ponovo jos malo podesava dok sve nelegne kako treba u trapu... I to skoro uvek treba iako to kod nas nikad ljudi ne rade... Ti sitniji poremecaji se tesko vide u laganoj voznji ali u nekim naglim promenama pravca ili kocenju mogu da se pokazu.

Sto se tice tih uglova od pola stepena, stepen, mozete kupiti one srafove bas za stelovanje nagiba tocka i onda se nasteluje sa njima, cisto da neslicujete rupe u amortizeru jer je pozeljno posle kad se slicuje rupa da se zavari neki podmetac ili nesto uglavi u rupu jer moze opet da se desi poremecaj kad udarite u neku ozbiljniju rupu ili nesto slicno i da se pomeri saraf u slicovanoj rupi...

Takodje amortizeri se menjaju uvek u paru i od istog proizvodjaca jer sem pored njihovih svojstava, bitno je i kao su fizicki izradjeni, jer postoje minimalne razlike izmedju proizvodjaca i desi se nekad da te rupe gde se amortizer kaci za oslanjanje da su pomerene mozda pola milimetra i to vec moze da stvori razliku u nagibu.

Inace svi ti nagibi i reglaza trapa moze i samostalno da se urade ;) Sva ta moderna tehnologija ne pomaze u kvalitetu same reglaze trapa, nego pomaze majstoru da je lakse i brze odradi. Tako da ako je majstor ne uradi dobro tu ne pomaze mnogo tehnologija ;) Ja sam nosio kod Vidakovica u Subotici pa je auto posle toga bio neupravljiv... Na kraju se ispostavilo da je postojala razlika od neverovatnih 8mm u rastojanju izmedju levih tockova u odnosu na desne. Oni su samo usmerili tockove da idu pravo i to je to... Iako se na Yugu sem nagiba na prednjim tockovima sve steluje na trapu...

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2012 19:28 
5th Gear
Korisnikov avatar

Asteroid 1.6 je napisao:
Hvala @Toni i @Mv82 na odgovorima.... @mv82 je pogodio sta se desilo...
...Zamolio bih vas da zavirite u moju garazu gde sam objasnio sta se desilo pa ako nije problem da tamo napisete neki savet...znacilo bi mi....
...Brat je udario u ivicnjak (kaze nije isao brzo nekih 30 km/h) okacio sam slike starih delova...Viljuska i amort levi krivi...kupio polovne zamenio kod godze + nove solje i stabilizator levi....E sad covek koji je centritao trap je rekao da treba da se slicuje amort jer je levi tocak u plusu...zvao sam Godzu i rekao mi je da je moguce da je rukavac ostecen...
Nisam pametan sta da radim... A + na sve to kada vozim preko 60 recimo i pomeram volan u desno cujem zujanje...da li je servo pumpa...letva volana ili nesto deseto, pre udarca se nije desavalo???
Ako neko zna kako mogu da resim problem neka pise...bio bih zahvalan...
U poslednjih mesec dana na auto sam dao 300e + 300e za prenos i registraciju i ne zalim jos da dam samo da bude kako treba... Hteo sam da bude top ali ocigledno mi se neda... :banghead:

da li si proverio lezaj tocka? mozda on zuji...

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2012 20:03 
5th Gear
Korisnikov avatar

Sto kaze MV verovatno je lezaj,on hoce da menja zvuk pri sitnoj promeni pravca na tim brzinama.A sto se tice nagiba,daj coveku da ti proslicuje amortizer i bices miran.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2012 00:44 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Nisam proveravao lezaj....pusticu da delovi sto se kaze legnu na svoje mesto. Slicovanje Ipak ne gine...zakazacu i to a ujedno neka pogleda i lezaj pa cu nadam se zavrsiti sa tim trapom vise...a onda sledi nastavak zahebancije sa motorom :grrr: Hvala vam svima...ostao sam bozi duzan onu sliku sa reglaze...to cu sutra da izbacim :)

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2012 13:02 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Iii da...otisao je i lezaj :palica: Bas me je krenulo :aplauz: zakazao sam da se slicuje amortizer i sa trapom je nadam se gotovo...

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2012 16:23 
5th Gear
Korisnikov avatar

Ako je propao lezaj na istoj strani gde se slicuje amortizer zameni i njega obavezno,jer ako opet budes radio morace da se skidaju srafovi od amortizera pa ce trap da se rasteluje.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2012 11:49 
5th Gear
Korisnikov avatar

moja preporuka za lezaj "topran"-nemacki, sluzi me odlicno i nije skup, a SKF sam morao da zamenim posle 10000 jer je, naravno, bio fals.
imaj u vidu da se menja cela glavcina, ne moze samo lezaj...

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2012 02:00 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Gledam to da zavrsim odjednom lezaj pa slic i o5 reglaza...Koliko je taj topran nov? mislio sam polovan da uzmem...

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2012 08:50 
5th Gear
Korisnikov avatar

Nemoj polovan,od toga nema leba.Uzmes nov,mislim da je skf bio 5700 din al nisam siguran,topran ne znam,vidi sa zokijem(zemudac) on mozda moze nesto ispod ruke da ti nabavi :)

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2012 11:32 
5th Gear
Korisnikov avatar

skf original nema ni za 100€, tako da se ne zaleci. ja sam moj, taj kao SKF platio oko 11-12000 i nije original. topran je bio 5-6000. jos kazem liku u radnji da mi je skf umro posle 10000km, a on kaze: evo ja ti dajem garanciju 20000, a SKF original za te pare nisi mogao pazariti...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]