Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 12 Maj 2025 21:50

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Vectra B problem sa benzinom
PostPoslato: 16 Jul 2012 07:13 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Apr 2009 03:05
Ime: Nikola
Opel: Vectra B 1.6 16v
Ljudi imam problem sa Vectrom B 1.6 16v 2000 god. Problem je kada ujutru palim auto na benzin uzasno lose radi tj auto se mnogo trese, stalno je na ivici da se ugasi i tako nekih 2-3 minuta dok se auto ne zagreje i onda se smiri rad na benzinu tj koliko toliko se normalizuje i posle prebaci na plin. Na plinu auto radi super. Sto se tice benzina cistio sam dizne, klapnu, nov filter goriva. Kada auto recimo vozim na plin i prebacim na benzin solidno radi ali nije to to. Vozio sam auto na dijagnostiku u ovlasceni servis i majstor mi je rekao da jedino sto vidi jeste problem sa sagorevanjem tj da je lose ali mu nije bas jasno zasto je to tako. Sve u svemu nikako da resim problem i svaki majstor me tera da ponovo cistim dizne ali to ocigledno nije problem. Najgora situacija je kada palim ujutru auto, tada imam utisak da ce da se raspadne koliko se trese i gusi. Jer ima neko neki predlog sta to moze da zeza jer ja ne mogu vise da se vozim od majstora do majstora i da svako nagadja sta je. Hvala unapred.

Vrh

Tema posta: Re: Vectra B problem sa benzinom
PostPoslato: 16 Jul 2012 14:40 
Iskusni Opeldžija

Pridružio se: 10 Avg 2011 15:04
Ime: Miroslav
Opel: E46 Coupe
Jesi bio kod godze? Odi tamo da ti on uzme mere :D

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2012 19:26 
1st Gear

Pridružio se: 05 Maj 2012 17:06
Ime: Miodrag Marković
Opel: Vectra B 1.6 16V
Ćini se da je ovo čest problem kod ovog tipa motora, ali mislim da otvaranje nove teme nema smisla. Možda bismo ovde mogli da skupimo iskustva raznih korisnika. :ots:
Elem, motor je 1.6 16V i u poslednje vreme pokazuje nestabilnost u radu, zbog koga smo ga drugar i ja stavili na (drugarov) OP COM. Očitana greška je ukazala na EGR, koji je menjan pre neke dve godine i oko 45.000 km, u ovlašćenom servisu. Automobil nema ugrađen gas i vozi se samo na benzin. Štaviše, gorivo kupujem uvek na istoj pumpi, po navici.
Ono što je sumnjivo je da se "EGR position feedback" napon ne menja ni kada se ventilu preko OP COM-a zada direktna komanda za otvaranje/zatvaranje. Da li je ovo normalno ili nije? Da li možda ovo ne ukazuje na to da je "riknula boranija"? :bekelji:
Ujutro imam problem kakav opisuje Se7en, ali ne toliko izražen. Da, trese se malo, varira obrtaje, ali to može da bude i zbog (lošeg) benzina.
Inače, moj plan je da prvo pokušam sa kvalitetnijim benzinom, ne bih li eliminisao taj mogući uzrok. Zatim bih pokušao sa čišćenjem EGR-a (ima lep klip od nekog Rumuna na youtube), pa tek onda razmotrio zamenu ventila.
Da li razmišljam u pravom smeru, ili "silno grešim"? :dedica:
Konačno, na hrvatskom forumu za opel sam naišao na savet da se ovaj ventil trajno blokira. Može li neko sa više iskustva da mi da više detalja o tome?

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2012 19:29 
Opel Team Member
Opel Team Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2006 16:25
Ime: Zarko
Opel: Vectra A 3.0 mv6
Garaza: pogledaj
prica o blokiranju EGRa postoji i na OTSu ;)

viewtopic.php?f=22&t=2752

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]