Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 13 Maj 2025 01:08

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: abnormalna turaza motora na Astri 1.7 dti
PostPoslato: 19 Jul 2012 16:07 
1st Gear

Pridružio se: 19 Jul 2012 15:05
Ime: zoran
Opel: astra 1.7 tdi
Pre neki dan sam kupio Astru 1.7 dti 2001.god registrovao je i krenuo na svoje prvo putovanje koje se nije srecno zavrsilo :banghead: sve je pocelo na sledeci nacin...voznja na otvorenom putu,na kont.tabli je sve uredno,prebacujem iz 3. u 4.pustam kvacilo i auto dobija ubrzanje koje me zakiva za sediste,pustam skroz gas papucu ali auto nenormalno ubrzava naravno pritiskam kvacilo i cujem zvuk motora koji nikad necu zaboraviti! :( motor urla na neverovatnoj turazi,pokusavam da razdrmam papucu gasa ali ona normalno radi,kad sam video da ne vredi gasim kont.bravu na nulu ali motor i dalje pod punim gasom...cupam kljuc napolje opet isto?okrecem se iza sebe i vidim veliki beli gust dim...vreme curi motor je u stanju raspadanja!!!ubacujem u 5.povlacim rucnu svom silom stajem na kocnicu i pustam kvacilo i KONACNO ZAGUSUJEM MOTOR!!!! Izlazim iz auta otvaram haubu i naravno iz expanzije siklja voda.kad sam malo dosao k sebi vadim merac ulja i nalazim da mi jenivo ulja trostruko veci od normalnog,po mirisu verovatno od nafte......da dalje ne duzim,samo bih voleo da mi neko objasni STA SE TO DESILO?????
UNAPRED ZAHVALAN NA BILO KAKVOJ POMOCI :( :( :( :(

Poslednji put menjao Mickey dana 19 Jul 2012 16:21, izmenjena samo jedanput
Tema prebacena na odgovarajuce mesto.

Vrh

Tema posta: Re: abnormalna turaza motora na Astri 1.7 dti
PostPoslato: 19 Jul 2012 16:11 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2010 20:27
Ime: Vilim
Opel: Astra Bertone 2.0t
garaza sluzi za predstavljanje automobila registrovanih korisnika foruma,sekcija motor sluzi za ovakva pitanja :)

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2012 16:13 
Iskusni Opeldžija

Pridružio se: 10 Avg 2011 15:04
Ime: Miroslav
Opel: E46 Coupe
Ne bih da budem grub ali, desilo se to da si kupio auto na placu, koji nisi platio vise od 3200e i koji verovatno ima predjeno negde oko 160.000. Jesam pogresio negde?

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2012 16:19 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Okt 2008 19:59
Ime: Miroslav - Miki
Opel: Corsa C 1.4 16V
Garaza: pogledaj
Nazalost imao si nesrecu da vidis sta zapravo znaci pojam "ibertura" , to se inace desava kada u kompresioni prostor dospe ulje i pocinje nekontrolisano sagorevanje...tad se motor zalece i povecava obrtaje dok se naciso ne raspadne...Sta se desilo desilo se, glava motora mora gore da se utvrde razmere stete koja je nastala... :(

http://youtu.be/Fw2r_lIRgpY

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2012 16:23 
1st Gear

sve je tacno,kao da si gledao...ali sta ima tu lose

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2012 16:26 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Nema nista, ako ne racunamo ovu havariju na motoru....

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2012 16:32 
Iskusni Opeldžija

big foot je napisao:
sve je tacno,kao da si gledao...ali sta ima tu lose

Ne znam sta vise da kazem a da ti ne stanem na muku. Takav auto sa tom kilometrazom (i verovatno je tvoj u odlicnom stanju) ne mozes normalan naci ispod 4000. Vise samog sebe smaram a pretpostavljam i dobar deo forum ovom pricom ali jbg, jeftina corba je uvek neslana. Izvini, znam da imas problem, ali jednostavno nece i jeftino i dobro i novo i u odlicnom stanju.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2012 21:19 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Avg 2007 21:23
Ime: Milos
Opel: Skoda Superb 1.8TFSI,Vectra C 2.2DTI,Pajero Big foot itd
Ako si uzeo auto na placu imas pravo na reklamaciju.....prvo idi na tu soluciju sto bih ti preporucio!

Iber turaza nastaje kod turbo dizel motora na kojima su lose turbine......vremenom popuste lezajevi na turbini pa se uljne pare i samo ulje polako talozi u hladnjaku za vazduh takozvanom iterkuleru.
Kada se interkuler napuni uljem ono polako krene preko creva ka usisnoj grani i zajedno sa vazduhom ulazi u motor....dolazi do prejake smese i rad motora se drasticno ubrzava (nesto na foru nitra :P ) Samim ubrzavanjem rada motora pojacava se i usisavanje vazduha zajedno sa preostalim uljem iz motora.
U ovom stadijumu motor se moze ugasiti jedino na nacin koji si i primenio,ubacivanjem motora u petu brzinu sa nogom na kocnici i ako je lamela dobra motor ce se ugasiti a ako nije bezi glavom bez obzira jer ce se motor na kraju razleteti u komadice :D

Iako si uspeo da ugasis motor nastala je nepovratna steta: glava se iskrivila i verovatno je voda usla u uljni prostor preko nje...ili jos gore pukao je blok motora na nekoj magistrali (zato ima previse ulja kada izvadis merac)

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2012 23:17 
1st Gear

Da,ono sto si prvo naveo to sam i uradio,reklamirao,covek me saslusao i priznao da je njegova steta...
Voleo bih da sto vise ljudi na ovom forumu ipak procitaju sta mi se izdesavalo jer bi to moglo samo da bude od koristi a pogotovo oni koji imaju dizelasa tj tdi..
Naime Astra ima boljku koja se pojavljuje na 90% vozila koja udju kao polovna u drzavu,ulje u exp.posudi tj.propale gumice na ventilima glave.E to neki savesni prodavci odma poprave kao sto je slucaj sa mojom a velika vecina prodje u takvom stanju.
Da vas ne gnjavim sa dosta obilnim tekstom pokusacu biti kratak i jasan!
Kod Astre povratna grana viska goriva lezi na glavi ispod ventil dekne tj.zatvorena i ne moze se videti bez skidanja iste dekne.Prilikom zamena gore pomenutih gumica na ventilima povratna grana se mora demontirati i tu nastaje zajeb sto se tice mog slucaja.Desava se to da kad su granu vracali nisu obratili paznju na jednu zaptivnu bakarnu platnu koja upada u glavu motora i da jedna dizna ostaje bez zaptivanja povratnog voda nafte od motora!!!!Na tom mestu deo nafte umesto da se vraca u rezervoar ide direktno u motor sto uzrokuje povecanje nivoa ulja koja ulazi u usisnu granu a potom nastaje ZURKA koju nikad nikom ne bih pozeleo :banghead: motor tog momenta ulazi u IBER TURAZU :( Na svu srecu bio sam pribran i to stanje ne verujem da je trajalo vise od 20 sec.
Neznajuci sta mi se desilo i sta znaci pojam iber turaza ipak sam uspeo spasti motor od totalne destrukcije.
Prisustvovao sam danasnjem komadanju posto me je zivo zanimalo i konacna steta bi trebala da bude:defektaza i reparacija glave sve sa zaptivkama,nove karike i leteci lezajevi,novo ulje i filteri+ruke :(

Poslednji put menjao Mickey dana 20 Jul 2012 10:52, izmenjena samo jedanput
Ne citiraj predhodni post.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2012 07:57 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jan 2012 00:51
Ime: Nenad
Opel: Astra g 1.6 twinport
:respekt:

Ovo je strasno, da li se to moze desiti i sa motorima 2.0, predpostavljam da moze, da li bi trebalo proveriti interkuler preventive radi, u njemu ne bi smelo biti ni malo ulja, ako je sve kako treba???

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2012 08:04 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jul 2007 23:27
Ime: Bozidar
Opel: Vectra 2.0i automatik TNG
Garaza:
ono sto bi ja preporucio,naravno ko je priseban u takvim situacijama,jedini lek je spasavanje od havarije blokitanje usisa majcom,kartonom i sl. i motor ce se ugasiti.
samo tako postoji sansa da se motor ugasi.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2012 10:48 
1st Gear

Bas tako,prisebnost i brzina reagovanja,ali to mozemo da pricamo mi muski mada ne bas svi...verovatnoca je velika da se u tim slucajevima nadju i zene za volanom a da ne pricam deca pocetnici,ja sam imao nesrecu da mi je cela porodica uzivo gledala taj kratkometrazni horor film gde nastaje i najveca steta,manje vise materijalna.Zato pamet u glavu i hitno na edukaciju kako zaustaviti nekontrolisano "podivljali" auto. :wow

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2012 13:59 
3rd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Dec 2007 16:16
Ime: Nemanja
Opel: Vectra 1.6 / Vectra 2.0 / Astra Bertone 2.0 Turbo
Sto se tice gasenja auta kada dobije turazu, ako se dobro secam ortak mi je pricao da se njima desilo jednom prilikom kada su posli na more i nisam siguran ali cini mi se da mi je rekao da je njegov matori ugasio auto tako sto ga je gurnu u prvu i lego na kocnicu do kraja. Sad bilo je davno tako da je moguce da sam ja nesto permutovao. :)

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2012 14:21 
Iskusni Opeldžija

Tacno je to da ubacis u brzinu i da naglo zakocis. Ali sto bi ubacivao u prvu i kako bi ubacio kad auto nenormalno brzo ide. zato ubacis u petu i mnogo ce se pre ugasiti nego u bilo kojoj manjoj brzini...

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2012 18:51 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Poenta cele price je da treba spreciti da do toga uopste i dodje! ;)

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2012 23:22 
OTS mechanic team
OTS mechanic team
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Feb 2009 21:52
Ime: Goran
Opel: Vectra 2.2 16v GTS Insignia sport tourer 20cdti
big foot je napisao:
Da,ono sto si prvo naveo to sam i uradio,reklamirao,covek me saslusao i priznao da je njegova steta...
Voleo bih da sto vise ljudi na ovom forumu ipak procitaju sta mi se izdesavalo jer bi to moglo samo da bude od koristi a pogotovo oni koji imaju dizelasa tj tdi..
Naime Astra ima boljku koja se pojavljuje na 90% vozila koja udju kao polovna u drzavu,ulje u exp.posudi tj.propale gumice na ventilima glave.E to neki savesni prodavci odma poprave kao sto je slucaj sa mojom a velika vecina prodje u takvom stanju.
Da vas ne gnjavim sa dosta obilnim tekstom pokusacu biti kratak i jasan!
Kod Astre povratna grana viska goriva lezi na glavi ispod ventil dekne tj.zatvorena i ne moze se videti bez skidanja iste dekne.Prilikom zamena gore pomenutih gumica na ventilima povratna grana se mora demontirati i tu nastaje *j*b sto se tice mog slucaja.Desava se to da kad su granu vracali nisu obratili paznju na jednu zaptivnu bakarnu platnu koja upada u glavu motora i da jedna dizna ostaje bez zaptivanja povratnog voda nafte od motora!!!!Na tom mestu deo nafte umesto da se vraca u rezervoar ide direktno u motor sto uzrokuje povecanje nivoa ulja koja ulazi u usisnu granu a potom nastaje ZURKA koju nikad nikom ne bih pozeleo :banghead: motor tog momenta ulazi u IBER TURAZU :( Na svu srecu bio sam pribran i to stanje ne verujem da je trajalo vise od 20 sec.
Neznajuci sta mi se desilo i sta znaci pojam iber turaza ipak sam uspeo spasti motor od totalne destrukcije.
Prisustvovao sam danasnjem komadanju posto me je zivo zanimalo i konacna steta bi trebala da bude:defektaza i reparacija glave sve sa zaptivkama,nove karike i leteci lezajevi,novo ulje i filteri+ruke :(

Ova prica sa sturcne strane slabo moze da prodje, ali ako je prica preprodavca, prodavca ili nekog treceg lica onda razumem, ali majstorska sigurno nije, jer te podloske na diznama i da nije imao motor bi gubitkom pritiska goriva na tom cilindru trokirao i lose radio, slabo vukao, pre nego sto je dobio iberturu i ti bi na vreme otisao u servis.

Ako prihvatas moj savet, posavetuj se sa majstorom koji radi da se provere dizne za gorivo i turbina jer u 99% slucajeva je to razlog kvara.
I ne bih se slozio da je u 90% slucajeva astra tj, njihovi motori imaju boljku da propadnu gumice na vodenom prostoru (caurama) vec je to uzrok sto su motori presli ogromne kliometraze, a to se desava na motorima od 250,000,300.000km pa na vise, a te popravke na zapadu su i do 1000e sa uslugom i delovima i zato dolazi to ovakvih pojava.

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2012 14:54 
1st Gear

Slazem se sa tim podacima,ali na zalost prilikom demontaze motora nadjena je bakarna podloska u dekni kartera ulja koja potice sa povratne grane goriva.Posto je grana smestena unutar motora(ispod ventil dekne)zaptivanje nije zadovoljavalo te je doslo do povecanja nivoa ulja (+ nafta)sto uzrokuje iber turu.U samom ulju motora nadjena je velika kolicina nafte.Bilo sta bilo,dobro sam prosao a turbinu cu sigurno proveriti!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]