Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 07 Maj 2025 05:44

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Sto se ovako otkinu crevo s motora? (hladjenje)
PostPoslato: 03 Nov 2013 21:13 
1st Gear

Pridružio se: 01 Nov 2013 13:05
Ime: Marko
Opel: Corsa c 1.0
Slika
Ima li ko ideju zasto se ovo pokidalo? Desava li se to cesto? Nije se crevo smaklo niti je puklo, vec se, koliko vidim, pokidao deo na koji se navlaci crevo - kao neki supalj plasticni sraf... Na starim automobilima sam npr. morao cesto dotezati selne, a ova Corsa dosad nije pustila ni kap antifriza niti je bilo kakvih problema s motorom (bar da ja znam) i onda se desi ovo - primetih prvo da ne radi grejanje, a onda pogledam kazaljku t motora i imam sta da vidim... Voda sva otisla, nadam se da sam zaustavio na vreme... :vruce: Na cepu ulja nema nikakvih naslaga - valjda se nije pomesalo sa rashladnom...
Proverih blinkanje lampice - pokazuje se samo kod za lambda sondu koji stoji od ranije.. zamenjena je lambda davno, ali kod se opet pojavio nedugo zatim - kazu gorivo lose... Svakako cu do servisa, ali da imam bar neku predstavu... ono belo je kao neka podloska/dihtung, a deo tog "supljeg srafa" je ostao usrafljen(?) u motor.. ne bih to sam da chachkam i vadim da mi ne upadne unutra :D ...U najboljem slucaju ce mi samo to zameniti bez otkrivanja neke shtete u motoru :krsti: ..ili jos bolje da ja to samo zalepim super lepkom.. :D
..mozda se npr. prvo negde drugde izgubila voda, pa je ovde puklo zbog pregrevanja? ..i cemu uopste to crevo?

Vrh

Tema posta: Re: Sto se ovako otkinu crevo s motora? (hladjenje)
PostPoslato: 03 Nov 2013 21:35 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Maj 2012 00:33
Ime: marian
Opel: opel calibra 2,5 v6
Garaza: pogledaj
to crevo služi da dovodi ili odvodi vodu u usis , imaš još jedno takvo koje ide sa druge strane usisa i ide isto tako na motor , to je korisno preko zime malo kao zagreje vazduh pre sagorevanja , pa kola nerade toliko dugo pod saugom.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2013 22:03 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jan 2011 14:08
Ime: Slobodan
Opel: Corsa B X10XE, Alfa 147 1.9JTD, VW Buba 1200J.
Kupis novu vodenu pumpu.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2013 22:07 
OTS mechanic team
OTS mechanic team
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Feb 2009 21:52
Ime: Goran
Opel: Vectra 2.2 16v GTS Insignia sport tourer 20cdti
Moze i ovako, kod strugara neka napravi od alumiijuma ili bronze i resen problem :dedica: .

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2013 22:28 
1st Gear

Aha... znaci da bih, sad kad nema zime, prakticno mogao samo da zacepim to da ne gubi vodu.. :zuba: :D
..a shta da napravim od Al il Cu? taj "suplji sraf" sto ide u motor? ..ili cev umesto creva ili da izlijem novi blok :D nemojte da se iznenadite ako vam nestanu oluci...
...i zasto vod. pumpa? mislim, ne bi me iznenadilo da treba mnogo toga da se promeni, ali zasto bas to?

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2013 23:46 
Iskusni Opeldžija
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jan 2011 14:08
Ime: Slobodan
Opel: Corsa B X10XE, Alfa 147 1.9JTD, VW Buba 1200J.
Uradi kao sto rece Godza ili nova vodena (a koja je od 2700din kineska pa preko 4500 za valeo te 7200 za skf-ovu),zasto...zato sto na X10XE-12-z10xe-Z12XE ide glupava ogromnaa vodena pumpa a taj deo sto ti se odlomio je na njoj kao sto vidis iz prilozenog.

SlikaSlika

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2013 01:04 
1st Gear

Poslusah Godzu, jer kontah - ako kupim i or'ginal novu pumpu, dobicu deo sa istom slabom tackom... Krenuo do servisa u blizini i na pola puta svratim do strugara - taman da ne pregrejem masinu :D i da vidim da li moze da uradi taj delic.. kad chovek odma' izvadi iz steka gotov - vec radi to masovno za neki servis.. :) od chelika za 300din, a ja uzeh od mesinga neki za 400 sto je bio priblizniji po dimenziji i reko' idem do servisa s tim da vidim sta ce mi reci.. tamo na prvu loptu majstor rece menja se cela pumpa, ali kad pokazah deo, kaze - da, da, jeste to bolje resenje.. samo nije bio narezan sestostrano standardno za kljuc, vec je bila samo jedna strana zaravnjena, pa sam se vrnuo do strugara za minut... tako da evo, sad mi se mesing "zlati" pod haubom :D nema smajlija sa zlatnim zubom..
Slika
Jedino sto je mozda trebalo dole na hladnjaku ispustiti ako je ostalo nesto od stare tecnosti, pa da bar znam da sam je komplet promenio, ovako su sipali litar ipo koncentrata i ostavili meni ostatak da dospem koliko 'fali narednih dana, a u sistem sam pre svega sunuo destilovanu da kao pomogne do majstora.. i ne svidja mi se sto ono zalomljeno parce plastike nije htelo da saradjuje :palica: i da se celo odvije iz kucista, nego su u servisu samo malo "razradili" unutrasnji navoj bez skidanja pumpe.. ne znam koliko je osetljiv sistem ako je nesto od te plastike upalo.. imao sam davno problem sa metalnim opiljkom u hladnjaku.. a npr. unutrasnji precnik bas na ovom delicu je jedva 2mm - lako se tu zaglavi strano telo..? Sto se ostalog tice, kazu da se nije nista shebalo, mada se nisu udubljivali.. nema znaka da je otisao diht. motora; u povratku pustih kabinsko grejanje - sad radi..
Ionako bi trebalo ovih dana da se menja ulje, pa mi je to sledeci korak.. a i lambdu da resim...
I da, danke svima na odgovorima!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]