Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 07 Maj 2025 23:39

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Astra G a/c klima
PostPoslato: 23 Maj 2013 15:34 
5th Gear

Pridružio se: 29 Apr 2011 19:44
Ime: Milorad
Opel: Askona 1.6s
Proveri kolicinu freona,kad vec pitas min 2 bara u usisu je dovoljno da klima startuje,ali ako nemas nista od alata za frigomehaniku sumnjam da ti ova informacija ista znaci.
Za Vipera:kompresor klime gasi presostat ili rasteretni ventil na kompresoru(ukoliko ga isti ima).Moguce je da imas i smanjen protok u instalaciji zbog "blokiranog" ekspanzionog ventila pa kompresor "izvuce" gas iz usisa vrlo brzo ispod 1.5 bar i aktivira se usisni presostat koji onda odreaguje kao i u slucaju kad klima nema gasa i gasi kompresor,a onda u stajanju pritisak u usisu poraste preko 2 bar i isti ponovi ukljucenje i tako u krug.Kad majstor bude zakacio usisni i potisni manometar sve ce biti jasno.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2013 19:03 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2007 13:09
Ime: Vladimir
Opel: Astra 1.6 8V '99
OK Vaske, hvala. Međutim, pošto majstori generalno misle da smo mi ovce za šišanje, molim te objasni mi šta znači ''blokiran'' ekspanzioni ventil, da bih eventualno mogao da pratim majstora :palica:

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2013 20:38 
5th Gear

Ajde sad malo nestrucno,ali ovako ce ti biti jasnije:kompresor gura gas u hladnjak,zatim u susac i onda u ekspanzioni ventil koji ako je delimicno blokiran ne propusta dovoljno gasa u isparivac (mali hladnjak klime u kabini) dok u isto vreme kompresor putem usisa izvlaci gas iz isparivaca i dolazi do pada pritiska u usisu pa odreaguje usisni presostat koji gasi kompresor po opisu iz prethodnog posta.Ukucaj: princip rada i servisiranje auto klima uredjaja,imas to u pdf-u sa slikama stanja manometara,jer ces jedino po tome uspeti da kontrolises majstora.Nadam se da ces brzo i uspesno resiti problem.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2013 20:50 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2011 19:39
Ime: vidoslav
Opel: meriva 16 16v
indijanac901 je napisao:
Imam i ja jedno pitanje u vezi klime nadam se da nisam pogresio temu u koju treba da pisem, imam astru G 2.0 DTI (klima je digitalna) nece uopste da pali klimu pa da li mi neko moze reci koliko treba da iznosi pritisak u sistemu ili u cemu moze biti problem?

da ti mozda nije upaljen ECO

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2013 00:15 
1st Gear

Pridružio se: 14 Maj 2013 10:17
Ime: Boris
Opel: Astra 2.0 DTI
Klimu sam poslednji put proveravao prosle god i radila je savrseno a evo sad nece da pali posle zime.

eco nije ukljuceno, imam dijagnostiku za opele ne izbacuje nikakve gresku i pokazuje da je pritisak gasa 1.1 bar pa sam zato pitao da li mi neko moze reci koliko treba da je min pritisak, provericu kod nekog majstora u svakom slucaju hvala na odgovoru.

javljam sta je bilo kad resim problem.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2013 09:19 
5th Gear

Nema dovoljno gasa, proveri hladnjak klime iza prednjeg ventilatora jer tu cesto pustaju.

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2013 16:38 
1st Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Sep 2008 13:06
Ime: Mladen
Opel: Vectra A CDX (X20XEV), Astra G (Z16XE) aut.
Da i ja pitam za pomoc i usmerenje na koju stranu da idem.
Klima punjena pre tri godine jer mi je slabo hladila. Ok je hladila i proslo leto, dok ove zime, tj proleca nece ni da osvezi vazduh. Cekao sam vrucine jer mi nije ni trebalo i sad kad je ukljuvcim ne hladi uopste. Oteram kod majstora koji usput ima aparat za punjenje klime. Prikaci ga i vidi da su pritisci odlicni (cini mi se da sam video na barometru da digne oko deset bara kad se ukljuci). Odradi neku reparaciju koja traje oko 20 minuta i tu izvuce (kako tamo pise) samo 55g freona. Odradi vakumiranje i punjenje (freon, ulje i boja). Ali posto pise da je za moj sistem potrebno 700g freona, on toliko ukuca u aparat ali aparat sa mukom stigne do 500g freona i nece dalje. Kaze da je nabio pritisak i da ne moze vise. Pokusa i dodavanje jos 200g ali aparat nece da mrdne. Tako da mi je sad u sistemu 500g freona, klima jedva hladi naravno a meni ostaje dilema gde da odem da vidimo sta ne valja. Ukoliko neko zna sta moze biti problem (susac ili tako nesto) svaka sugestija je pozeljna. Usput bilo bi lepo kad bi mi neko rekao gde ima normalan pravi majstor za klime :D

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2013 17:53 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2010 00:08
Ime: Dusan
Opel: omega B
Garaza: pogledaj
Osta vi auto da se dobro ohladi pa ces uspeti da napinis svih 700g.

Vrh

PostPoslato: 28 Jun 2013 20:43 
2nd Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2007 13:09
Ime: Vladimir
Opel: Astra 1.6 8V '99
Na kraju je ispalo da je riknula centralna komanda za ventilaciju (tri potenciometra i tri prekidača na njoj) i da je to ustvari gasilo kompresor. Nakon zamene tog dela uočeno je da kompresor izuzetno opterećuje motor i da je on najverovatnije uzrok crkavanja dela za regulaciju ventilacije. Sve u svemu: deo za regulaciju ventilacije+kompresor=200 EUR :banghead: . Ali sad bar klima radi besprekorno :dzony: . Naravno, delovi su polovni (70+130 EUR)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]