Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 07 Maj 2025 22:35

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Opel OEM lista (proizvodjaci delova za prvu ugradnju)
PostPoslato: 12 Jun 2013 20:09 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Okt 2012 00:36
Ime: Ivca
Opel: Vectra B Z18XE
Bilo bi dobro da znamo koja firma pravi koje delove koje dalje Opel ugradjuje u automobile jos dok se sklapaju u fabrici ili pak snabdeva za rezervne delove.
Znam da dihtunge motora, glave, poklopca glave... pravi Victor Reintz.
Zasto ovo moze da bude korisno?
Pa zato sto se neretko desava da Opel isti taj deo koji je kupio od nekog proizvodjaca prodaje, sa "OPEL" nalepnicom, za daleko vecu sumu. To naravno ne radi samo Opel, vec svi proizvodjaci automobila.
Ovime, ako znamo od koga Opel kupuje te delove, mozemo da kupimo isti taj deo, istog kvaliteta kao da smo ga kupili u ovl. servisu ali za manje novca.

Mene zanima ko pravi semeringe radilice za, ako je bitno, Vectra B Z18XE?
Hvala.

Napisacu neku listu....
Dihtunzi motora - Victor Reintz
Kocioni sistemi - Ate
Roleri, spaneri - INA
Korpe - Sachs
Lamele - LuK
Ako ima neka greska - ispravite, a i dodajte sta znate.

Poslednji put menjao Vectra dana 12 Jun 2013 20:42, izmenjena 4 puta

Vrh

Tema posta: Re: Opel OEM lista (proizvodjaci delova za prvu ugradnju)
PostPoslato: 12 Jun 2013 20:26 
Opel Team Member
Opel Team Member
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Maj 2010 20:34
Ime: Bojan
Opel: Astra Betrone 2.0T
Garaza: pogledaj
nije isti kvalitet koji se salje za fabriku u prvu ugradnju i ovako sto kupis :wink:
semeringe uzmi elring ili victor reinc i nema brige,
bezveze se opterecujes semerinzima oni imaju ulogu da zaptiju rotirajuce elemente motora
drugim recima nisu povezani sa smanjenjem potrosnje goriva :)

Vrh

Tema posta: Re: Opel OEM lista (proizvodjaci delova za prvu ugradnju)
PostPoslato: 12 Jun 2013 20:36 
5th Gear
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Okt 2012 00:36
Ime: Ivca
Opel: Vectra B Z18XE
Jesu povezani sa smanjenjem potrosnje...ulja ;) Curka mi malo na semeringu prema menjacu, pa kad budem menjao menjac da sve to saniram, a ne bi da ga uradim nekvalitetnim semeringom, pa da me opet nervira.

A imao sam uvek dobra iskustva sa zamenom delova kada sam se rukovodio ovom logikom (kupujem deo onog proizvodjaca koji pravi za Opel ili koji pravi sa Opelovim natpisima na samom delu ili koji pravi deo sa svojim natpisima a po specifikaciji koju je dobio od Opela) kao i negativna kada sam uzimao "bilo koji rezervni deo". Tako da mislim da ovakva tema moze da ima smisla. A i nekako mi je tesko da poverujem da, recimo, Elring pravi: 1: semering za Opel za prvu ugradnju, 2: isti taj semering za Opel ali za rezervni deo sa "smanjenim" kvalitetom, pa, na kraju, 3: isti taj semering koji se prodaje pod imenom Elring, a tesko mi je da poverujem jer bi u danasnje vreme bilo preskupo da se za jednu obicnu gumicu (semering) vise puta pali i podesava (za 1:, 2: i 3:) pogon za izradu, narocito jer Elring, kao proizvodjac, pravi hiljade tipova razlicitih gumica i dihtunga. Opel njemu naruci npr. 10.000.000 semeringa, od kojih pola ode u prvu ugradnju a pola ostaje za prodaju u ovlascenim Opel servisima. A i za samog narucioca je jeftinije ako naruci odmah vecu kolicinu, nego vise puta manju. Elring po toj specifikaciji napravi jos neki milion semeringa koji se prodaju kao Elring i taj pogon se zatvara, odnosno pocinje da pravi nesto drugo. Tako da bih rekao da je deo iz prve ugradnje i taj deo koji se prodaje u Opel servisu otprilike istog kvaliteta. E ovo recimo ne vazi u slucaju kada, nakon zatvaranja pogona, Opel opet naruci jos neku kolicinu istog dela i to posle recimo 10 godina. Jer je tada tesko podesiti kompletan pogon na potpuno indenticne specifikacije kao i obezbediti sirovine potpuno identicnih svojstava. Uvek postoje male razlike.
E sad, recimo, neki proizvodjac nije dobio specifikacije od Opela, iliti nije dobio "licencu" za proizvodnju, ali on "izmeri" specifikacije sa vec napravljenog dela. U merenju malo pogresi a mozda pogresi i u kvalitetu sirovine od koje se deo pravi, pa tako dobijemo one nekvalitetne proizvodjace rezervnih delova (turski, kineski, bugarski delovi) koji traju po 15 dana, pa nek je i pola godine. E sad, kad auto ostari, Opel vise nema i ne porucuje rezervne delove za taj auto, pa tu stupaju na snagu pobrojane male privrede.

Na kraju krajeva, ako je odredjeni proizvodjac bio dobar da napravi delove za Opel (bilo rezervne, bilo za prvu ugradnju), tj. da Opel od njega naruci da mu napravi delove, onda je taj proizvodjac dobrog kvaliteta da i ja uzmem njegov rezervni deo.

Elem, o ovoj temi ni ljudi koji rade po ovlascenim servisima ne dobijaju sve informacije, tj. ne znaju sve, vec te informacije zna samo mali broj ljudi u Opelu. Oni u servisu imaju "zadatak" da taj Opelov deo prodaju i kraj. Kao recimo kada sam pokusavao da saznam zasto Z18XE u Vectri B u Z18XE u Vectri C imaju zubcasti kais razlicitih duzina i razlicitog broja zuba. Niko nije znao da mi kaze tacno, a kontaktirao sam ljude u ovl. servisima a i imam i jednog licnog prijatelja tamo.

Komentari?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]