Opel Team Serbia

Opel Team Serbia

Mesto za prave ljubitelje Opela
Danas je 14 Maj 2025 15:50

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Savjeti za mijenjanje termostata na astru g 1.8?
PostPoslato: 05 Feb 2011 17:23 
Club 1000
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2010 20:40
Ime: Goran
Opel: Astra Coupe Bertone
Garaza: pogledaj
E gicnuo sam se, moram ga zamijenit, sve mi zao nagazit auto kad vidim da nije zagrijan, grijanje mi lose radi, a fini su dani, pa ih valja iskoristit....(simptomi su mi sledeci, na otvoreni put temperatura pada, kroz grad je ok dok su guzve, cim malo vozim bez "kreni stani" odmah pada, u mjesto kad stojim raste do radne i tad je ok, to je termostat vjerovatno?)

AUTO: Opel Astra Coupe 1.8 125hp
GODISTE: 2001

Bio sam do opelovih djelova, i rekli su da imaju 2 termostata i da ne znaju koji je meni, koliko kostaju? Jedan ~60 a drugi 120eura... shit... ali pitah ga, mogu li ja samo termostat da uzmem, a ne kuciste, jer mislim da je samo termostat meni problem, rekao je ok, 20e je samo termostat da ti izvadimo iz kucista, ali ti donesi tvoje kuciste da vidimo koji je od ova dva posto im nisu dimenzije iste... ok, pitao sam i za gumicu sto spaja kuciste sa "motorom", ona je 2-3e....

PRVI PUT BI MI BIO DA MIJENJAM TERMOSTAT, gledao sam dosta tutoriala na internet, evo nekih
http://www.astraownersclub.com/vb/showt ... p?t=135213
http://www.corsa-connexion.com/viewtopi ... 1&p=160456

E sad, jedino sto nemam od alata je onaj torx zenski sto se kaci na gedoru a sa kim se mice samo kuciste...al dobro, to cu u ponedeljak kupit, ne bi trebalo preko 5e da je....

Ako sam dobro ukapirao sve, treba da iscurim rashladne tecnosti jedno 2 litra u neku kofu ispod kola , onda da maknem pokopac sa motora (prije njega cep ulja) vratim cep ulja, maknem cijevi sa termostata, raskacim dzekove, odvidam termostatovo kuciste(koje drza dva toxa?), i picim sa njim u djelove da zamijenim to g*v** zaglavljeno....
Onda u djelove cu uzet onu gumicu , vratim se sa novim termostatom, onda pretpostavljam treba da ocistim mjesta gdje se spaja kuciste (sa cime predlazete i gdje se kupuje?) maknem staru gumicu, stavim novu, zasarafim termostat zakacim sve raskaceno i to je to...i da , dopunim ispusteni antifriz (gdje ga sipam, u rezervoar ili hladnjak?)

E to je kako sam ja to ukapirao, ne djeluje tesko, od vas trazim svakakve savjete, tipa "nemoj stezat sarafe jako zbog toga i toga" i tako neke stvari i vasa iskustva, jer sam novajlija za to i razmisljajte kao da sam malo dijete koje ne zna upalit auto :) mozda nesto sto je za vas logicno meni nije i tako slicno...skrenite mi paznju na nesto sto smatrate bitnim, i dajte savjete... hvala vam unaprijed :ots:

Vrh

Tema posta: Re: Savjeti za mijenjanje termostata na astru g 1.8?
PostPoslato: 05 Feb 2011 18:13 
OTS mechanic team
OTS mechanic team
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Feb 2009 21:52
Opel: Vectra 2.2 16v GTS Insignia sport tourer 20cdti
Vec diskutovano o ovoj temi.

viewtopic.php?f=139&t=13443&start=30

Trazio si na sta treba da se obrati paznja, evo jedne o kojoj bi trebalo da obratis paznju ako zaista resis da sam zamenis termostat.

Posto nisi vest sa mehanikom iz gore procitanog, postoji mogucnost da torx srafovi zapeknu i puknu, e onda si stvarno u problemu.

Ako si bio kod prodavca delova, dao si podatke o broju motora i sasije i ne znaju koji je termostat, onda bezi od njih jer su tehnicki nepismeni.

Inace dole kod vas imaju jako lepe cene za termostat 120e :":

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2011 18:34 
Club 1000
Korisnikov avatar

Znam da se diskutovalo na temu termostata, ali nije na temu savjeta u mijenjanju....
A na brzinu sam provjerio za termostat pa sam samo pitao "jel imate da znam posto bih ga mijenjao" i rekao kubikazu i godiste....

Srafovi, koja je vjerovatnoca da mi puknu, i sto da radim da to sprijecim?

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2011 22:12 
OTS mechanic team
OTS mechanic team
Korisnikov avatar

Kod zamene termostata nema nikakve filozofije,

1.Voditi racuna da motor nije vreo prilikom zamene.
2.Demontirat plasticni poklopac motora, (zato sto smeta prilikom rada)
3.Postaviti posudu ispoda vozila da tecnost moze da se slije u posudu
4.Popstiti vecu i manju selnu na samom termostatu.
5.Izdzekovati dzek od senzora temerature.
6.Lagano popustiti dva torx srafa na kucistu termostata.
7.Termostat demontiran.
8.Ocistiti nalegajucu povrsinu na glavi motora, (i ako se ne menja kuciste i samo kuciste)
9.Nov termostat montirati stezanje torx srafa 2.0kg
10.Ako se menja samo termostat bez kucista potrebno je izbaciti stari termostat, pritiskom za telo termostata na dole i okrenuti u stranu da izadje iz zljeba, isti princip je i kod montiranja samo obratno.
11.Postaviti creva za vodu i dzek senzora.
12.Montirati poklopac motora.
13.Ako se vraca stara tecnost procediti kroz gazu i vratiti u ekspanzionu posudu.
14. Pustiti motor da radi do radne temperature i sacekati da ventiliator hladnjaka odradi svoje.
15.Sacekati da se motor malo ohladi i doliti tecnost za hladjenje koje je sistem povukao prilikom rada motora. Tecnost doliti do polovine u posudi.

To bi ukratko bilo to, jedino sto sam u gornjem postu permutovao da ima tri srafa misleci da je 16 motor, dok ovaj 18 ima dva torx srafa koji se u veceini slucajeva lako odvijaju.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2011 00:12 
Club 1000
Korisnikov avatar

Koliko kosta "kljuc" tj onaj dio na koji se kace nastavci, a koji ima da bira kojom ce silom zavrtati saraf? Valjalo bi mi i to uzet jer ja imam onaj obicni gedora set, a sarafi se slome prilikom zavrtanja...

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2011 22:04 
OTS mechanic team
OTS mechanic team
Korisnikov avatar

Ako mislis ima mali kilo kljuc ili moment kljuc, kako ga ko zove u Wurt-u je do 40e, a maksimalno moment dotezanja je 4nm ili kg.

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2011 13:32 
Club 1000
Korisnikov avatar

Evo da napisem sto je bilo... sracunao sam koliko bi mi trebalo para da kupim potrebni alat i potrebstine (cak i pod uslovom da necu uzet kilo kljuc te sa tim rizikujem ili da ne stegnem dovoljno ili da slomim saraf) i ispalo je malo dosta...otisao sam kod majstora da vidim koliko on uzima i nakon sto je vidio gdje je termostat rekao je 10e... jeftinije nego moj alat i ostale potrebstine to je sigurno (jer mi je trebalo i onaj, kao silikon sto zatvara spojeve, nije silikon ali ne mogu mu se sjetit imena, rekli su mi da je on oko 5-6e), zamislite, nema da se uzme odvojeno ona gumica sto ide izmedju kucista termostata i motora, jel moguce (mozda nisu imali na lager)?

Uglavnom, sta je bilo, kupio sam zasebno termostat, 20e a nije original!!! Sagorio sam, ali svakako rekoh jeftniji je od 65e (koliko kosta original)...ostavim mu auto uvece (jer je bio vruc za rad) i ujutru me zove i kaze da termostat ne pase i da moram kupit original, ostao je onaj centralni dio termostata, tj ona sipcica zaglavljena u kuciste, a po debljini onaj sto sam uzeo je bio uzi, mozda je moglo to da funkcionise, ali rekoh, necu da bacam pare(jer ga mogu zamijenit za original + doplata) i da gatam oce li funkcionisat ovaj, a ne mogu ga vratit koristenog ...Otisao sam i kupio original sa kucistem 65e, i rijesio problem!!

Temperatura dodje na radnu za nekih...3 km..na otvoreno ne pada vise...a sto je najbolje, mogu da se krsteno ugrijem u kabinu i vise mi onaj kotur za regulaciju temperature nije okrenut na skroz crvenu...

Pocinuo sam.

A da pitam, sta je ono jos na kuciste termostata zakaceno, ono na sta ide onaj dzek? Posto mi je ispravno to vjerovatno, a vjerujem da je zbog njega skupt termostat, pa me interesuje sta to imam u rezervi ... senzor temperature?

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2011 13:41 
OTS mechanic team
OTS mechanic team
Korisnikov avatar

To je senzor temperature rashladne tecnosti, povezan je sa ecu, i u bliskoj je vezi sa startovanjem motora.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]